Ένα ζευγάρι, δυο πνευματικοί, δυο κατευθύνσεις...

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: Ένα ζευγάρι, δυο πνευματικοί, δυο κατευθύνσεις...

Δημοσίευση από filotas »

Νόμιζα ότι το θέμα του σωστού ρόλου του Πνευματικού στη ζωή του Χριστιανού (λαϊκού) το είχαμε ξεκαθαρίσει μετά από τόσες φορές, που το συζητήσαμε.

Ο Πνευματικός στη ζωή του λαϊκού παίζει συμβουλευτικό κι όχι αποφασιστικό ρόλο, όπως και ο γιατρός στη θεραπεία ενός ασθενούς. Όπως, όμως, είναι κουτό ν' απευθυνθούμε σ' ένα γιατρό για να μας σώσει τη ζωή κι ύστερα να μην ακολουθούμε τις οδηγίες του, έτσι είναι ανόητο να απευθυνθούμε σ΄ένα Πνευματικό για να μας βοηθήσει στη σωτηρία της ψυχής μας κι ύστερα να μην ακολουθούμε τις συμβουλές του.

Ένας ασθενής, όταν διαπιστώσει ότι η θεραπεία που του κάνει ο γιατρός του δεν τον βοηθά να θεραπευτεί, μπορεί κι έχει υποχρέωση ν' αλλάξει γιατρό. Ο Πνευματικός είναι, λόγω του σχήματός του, με τη βοήθεια της Θείας Χάριτος γιατρός των πνευματικών νοσημάτων. Εάν η θεραπεία που μας προτείνει μας βοηθά στην πνευματική μας πρόοδο, τότε καλά. Αν όμως διαπιστώσουμε ότι η συνεργασία μας με τον Πνευματικό μας δεν πάει καλά είτε για πρακτικούς (μεγάλη απόσταση, έλλειψη χρόνου από τον Πνευματικό) είτε για ουσιαστικούς λόγους (έλλειψη διάκρισης, πνευματικά παραπτώματα, αμέλεια) τότε έχουμε την υποχρέωση απέναντι στην ψυχή μας ν' αναζητήσουμε άλλο Πνευματικό. Αν δεν παίζουμε με τη ζωή μας κι επιλέγουμε πάντα τον καλύτερο γιατρό, πολύ περισσότερο δεν πρέπει να παίζουμε με τη σωτηρία της ψυχής μας.

Η διακοπή της σχέσης μας μ' ένα συγκεκριμένο Πνευματικό, επειδή δε μας βοηθά εμάς προσωπικά, δε σημαίνει ότι ο Πνευματικός αυτός είναι ανάξιος (στις περισσότερες περιπτώσεις). Επειδή η επιτυχία της σχέσης Πνευματικού - πνευματικού παιδιού εξαρτάται και από τις δυο προσωπικότητες, δηλαδή και του Πνευματικού και του πνευματικού παιδιού. Μπορεί επομένως ένας Πνευματικός, που είναι τέλειος για ένα πνευματικό παιδί, να μην μπορεί ν' αναπαύσει κάποιο άλλο με τελείως διαφορετική προσωπικότητα και πνευματικά προβλήματα. Λίγοι είναι οι πολύπειροι και πολύ προχωρημένοι πνευματικά Πνευματικοί, που μπορούν ν' αναπαύσουν όλους τους Χριστιανούς, και συνήθως αυτοί έχουν τόσα πολλά πνευματικοπαίδια που είναι πολύ δύσκολο να δεχτούν κι άλλα.

Επομένως, αν δεν έχουμε ήδη κατασταλάξει σ' ένα Πνευματικό, επιλέγουμε από τις πληροφορίες των φίλων μας αυτόν, που νομίζουμε ότι μας αναπαύει καλύτερα. Έπειτα δοκιμάζουμε να προχωρήσουμε με τις οδηγίες του και να διαπιστώσουμε, αν αυτό βοηθά την πνευματική μας πρόοδο. Αν όλα πάνε καλά, είμαστε πολύ τυχεροί και πρέπει να δοξάζουμε το Θεό γι αυτό, αν όχι ξαναδοκιμάζουμε μέχρι να βρούμε τον κατάλληλο για μας Πνευματικό.

Όσο για το θέμα μας, επιμένω ότι ο κοινός Πνευματικός είναι απαραίτητος για να προχωρήσει σωστά μια οικογένεια. Γι αυτό, όταν δυο νέοι άνθρωποι αποφασίσουν να προχωρήσουν μαζί στη ζωή, καλά είναι να απευθυνθούν σε κοινό Πνευματικό, που μπορεί να είναι αυτός που είχε ο ένας από τους δυο, ή κι ένας τρίτος, που μπορεί να είναι πιο κατάλληλος για να συμβουλεύει ζευγάρια και οικογένειες.
Ermite
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ermite »

Συμφωνώ πολύ και με Απόστολο και με Νίκο.
Κρυστάλλινες οι θέσεις τους.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Είναι δύσκολο εμείς να γνωρίζουμε την ποιότητα του καθενός, ιδιαίτερα αν δεν έχουμε σοβαρό πνευματικό υπόβαθρο! Γι' αυτό πρέπει να ρωτήσουμε άλλους, πιο έμπειρους, να μας προετείινουν κάποιον καλό πνευματικό, όπως θα ρωτούσαμε κάποιος που έχουν ασθενήσει να μας προτείνουν κάποιον καλό ορθοπεδικό, χειρούργο, ΩΡΛ κλπ.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
Σπάρτακος
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Σπάρτακος »

Απόστολε γιατί άραγε εγώ κατανοώ τον λογισμό σου ενώ εσύ τον δικό μου όχι; Άραγε ισχυρίστηκα ότι οι πνευματικοί δεν χρειάζονται ή κάτι τέτοιο; Λέω απλά ας προσέχουμε πάρα πολύ και τίποτα άλλο. Και εξήγησα και ποιος είναι ο λόγος κατά την ταπεινή μου γνώμη. Αυτά που γράφει ο Ermite είναι πταίσματα με βάσει αυτά που γνωρίζω, επειδή παροικώ στην Ιερουσαλήμ από πολύ νέος και τώρα είμαι περίπου στη ηλικία σου. Δεν θα αναφέρω τίποτα περισσότερο, διότι θα γκρεμιστεί και η πίστη των ασθενέστερων και θα δώσω λόγο στο Θεό για αυτό. Και αφού είσαι μηχανικός και εγώ φοροτεχνικός ας μιλήσουμε τη γλώσσα που καταλαβαίνουμε και οι δύο.
ΕΡΩΤΗΜΑ: ΠΟΙΑ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΑΞΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΧΙ, Η ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΏΝ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΟΧΙ.
Λύση:
Από την θεωρία πιθανοτήτων γνωρίζουμε, ότι στην ερώτηση αυτή μπορεί να μας οδηγήσει σε ενδεικτικά συμπεράσματα ο κανόνας της κανονικής κατανομής, που έχει σχέση με την συνάρτηση της κανονικής κατανομής, και είναι ευρέως γνωστή ως ΄΄καμπάνα΄΄ του Gauss ( είδες ακόμα και εδώ καμπάνες έχει).
Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα - έχει αποδειχθεί πειραματικά- κατανέμονται όλα, μα όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
Σχηματικά στους άξονες Χ,Ψ, μοιάζει με καμπάνα και από εκεί πήρε το όνομά του.
Σαν βάση παίρνουμε το σύνολο των ανθρώπων, ή έστω τυχαίο αλλά ενδεικτικό δείγμα. Σύμφωνα λοιπόν με την κατανομή αυτή οποιοδήποτε ανθρώπινο χαρακτηριστικό κατανέμεται - χοντρικά θα τα γράψω- σε ένα αρκετά μεγάλο πλήθος - ποσοστό, στο μέσο χώρο της καμπάνας, ενώ λιγοστεύουν τα ποσοστά όσο πάμε δεξιά ή αριστερά.
Αυτό εφαρμόζεται σε όλα τα χαρακτηριστικά μας όπως π.χ ύψος. Από 1,60 έως 170 είναι οι περισσότεροι άνθρωποι ( κάτω από την καμπάνα και στο κέντρο) Εκεί που αρχίζει και ανοίγει η καμπάνα εμφανίζονται οι λίγο ψηλοί μετά οι πολύ ψηλοί, μετά οι πανύψηλοι που είναι λίγοι, τέλος οι γίγαντες που είναι στο βιβλίο Γκίνες που είναι ελάχιστοι, και βρίσκονται εκεί που τελειώνει η καμπάνα. Στην αντίθετη μεριά της κατανομής ευρίσκονται αντίστοιχα οι 1,50, μετά οι κάτω του 1,50, κατόπιν πολύ κοντοί, νάνοι , πυγμαίοι και στο τέλος δεν ξέρω τι άλλο. Το περίφημο στην κατανομή αυτή είναι ότι οι ασύμπτωτοι ΄΄πέφτουν΄΄ θετικά ή αρνητικά με τον ίδιο τρόπο.
Το ποιο σπουδαίο όμως είναι ότι η κατανομή εφαρμόζεται, π.χ στο βάρος, το μέγεθος του πέλματος, αλλά και σε ψυχικά ή νοητικά χαρακτηριστικά. Υπάρχει ενίοτε και μετατόπιση της κατανομής δεξιά ή αριστερά ανάλογα με τον πληθυσμό που ερευνούμε.
Άρα λέω ότι και σύμφωνα με την κανονική κατανομή, δεν ξέρω αν σε παρηγορεί αυτό, οι περισσότεροι ΄΄πνευματικοί'' βρίσκονται κάπου στη μέση προς το καλό, λίγοι είναι καλοί, πιο λίγοι πολύ καλοί και ελάχιστοι ξεχωρίζουν. Επίσης πολλοί είναι στη μέση προς το κακό, λίγοι κακοί, πολύ λίγοι κάκιστοι, αλλά υπάρχουν και πανκάκιστοι. Kατα τα άλλα τοποθετήθηκε το θέμα στη σωστή του βάση απο τον Filota, και όντως δεν χωρεί περαιτέρω συζήτηση.
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Σπάρτακε, δεν ξέρω τι ψάχνεις σ' ένα καλό Πνευματικό;

Μήπως έχουμε πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας και δεν βρίσκουμε κατάλληλο Πνευματικό να διαχειριστεί το φουσκωμένο εγωισμό μας;

Όμως εγώ στη ζωή μου είχα την ευλογία να γνωρίσω πάνω από δέκα άξιους κληρικούς, ιερομόναχους ή έγγαμους κληρικούς και απ' αυτούς μαζί με τη σύζυγό μου επιλέξαμε αυτόν που μας αναπαύει καλύτερα και μας εξυπηρετεί και πρακτικά γιατί είναι σε μικρή απόσταση από κει που μένουμε.

Ο καλός Πνευματικός βοηθά πολύ, αλλά πνευματική πρόοδος χωρίς προσωπικό αγώνα δε γίνεται. Μήπως εκεί είναι το μυστικό και δε φταίει ο Πνευματικός;

(Μην πάρεις τις παρατηρήσεις μου προσωπικά (εκτός από την πρώτη φράση), είναι γενικές).
Άβαταρ μέλους
Σπάρτακος
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Εξαρτάται απο το χώρο που ζεί και αγωνίζεται ο κάθε ένας πνευματικά και όχι μόνο.Θα ήθελα πνευματικό ( και έχω) που θα συνιστούσε σε εμένα π.χ. υπακοή, αφού θα είχα διαπιστώσει ότι γνωρίζει πλήρως την αξία , την δύναμη, και τις συνέπειες της αδιάκριτης υπακοής, και έχει πράγματι την καλή πρόθεση να με βοηθήσει και εμένα, και αν είναι και ΄΄διακριτικός΄΄ ακόμα καλύτερα, ο προσωπικός του αγώνας και οι μάχες που δίνει κρατώντας ψηλά τον Σταυρό του Χριστού, είναι επίσης ένας σωστός φάρος. Η σχέση με τον πνευματικό δεν είναι εφήμερη, είναι σχέση ζωής.
Ο εγωισμός διώχνει τον κάθε ένα απο ΚΑΘΕ πνευματικό, είτε καλός είναι αυτός είτε όχι, ( μιλάμε για πνευματική σχέση και όχι για κοινά άλλου είδους συμφέροντα). Απο εκεί και ύστερα με καλύπτουν και οι απλοί ιερείς στη Ενορία μου ή άλλων ενοριών.
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Σπάρτακος έγραψε:Απόστολε γιατί άραγε εγώ κατανοώ τον λογισμό σου ενώ εσύ τον δικό μου όχι;
Σημάδι πνευματικής μου ανωριμότητας.
Σπάρτακος έγραψε:ΕΡΩΤΗΜΑ: ΠΟΙΑ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΑΞΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΧΙ, Η ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΏΝ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΟΧΙ.
Λύση:
Από την θεωρία πιθανοτήτων γνωρίζουμε, ότι στην ερώτηση αυτή μπορεί να μας οδηγήσει σε ενδεικτικά συμπεράσματα ο κανόνας της κανονικής κατανομής, που έχει σχέση με την συνάρτηση της κανονικής κατανομής, και είναι ευρέως γνωστή ως ΄΄καμπάνα΄΄ του Gauss ( είδες ακόμα και εδώ καμπάνες έχει).
Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα - έχει αποδειχθεί πειραματικά- κατανέμονται όλα, μα όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
Σχηματικά στους άξονες Χ,Ψ, μοιάζει με καμπάνα και από εκεί πήρε το όνομά του.
Δεν μπορώ γνωρίζω τα ποσοστά των καλών κληρικών! Το αν θα τους συναντήσουμε όμως δεν νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε με βάση τη ανθρώπινη λογική και την επιστήμη της στατιστικής. Πιστεύω ότι όποιος είναι διατεθειμένος να κουραστεί λίγο και να ψάξει, τότε θα βρει έναν καλό πνευματικό. Αρκεί όμως να ψάξει λόγω της αγάπης του προς τον Δημιουργό και όχι με κάποια υπερήφανη διάθεση, γιατί τότε δεν θα έχει την βοήθεια του Κυρίου.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
xenia
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από xenia »

Ωραία... είμαστε λοιπόν ικανοί να φτιάχνουμε κατανομές, καμπάνες και ποσοστά καλών πνευματικών και κακών,
αλλά τέτοιες κατανομές για τους εαυτούς μας, για το κατά πόσο έχουμε διάθεση για αγώνα, για το που βρισκόμαστε στα πνευματικά, δεν έχουμε φτιάξει ακόμα...
Λίγοι οι πολλοί...πνευματικοί κατάλληλοι υπάρχουν για τον καθένα από εμάς...
Με το δεδομένο αυτό, προκύπτει το ζητούμενο, εμείς πότε θα γίνουμε "κατάλληλα πνευματικοπαίδια".
Koyk
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Koyk »

xenia έγραψε: Με το δεδομένο αυτό, προκύπτει το ζητούμενο, εμείς πότε θα γίνουμε "κατάλληλα πνευματικοπαίδια".

Μαλλον οταν βρουμε πνευματικο να μας κανει τα χατήρια και τα θελήματα....
Άβαταρ μέλους
Σπάρτακος
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Kαι που ξέρεται εσείς τι κάνουμε εμείς. Πάντως μας συγκινεί ιδιαίτερα, η αντοχή σας σε απόψεις που δεν συμβαδίζουν με τις δικές σας. Και αν ο εγωϊσμός που όντως έχουμε εμείς και δεν τον αρνούμαστε είναι αυτός που είναι, μας συγκινεί επίσης η δική σας ΄΄ταπεινοφροσύνη'' είναι φανερή, και αναμφισβήτητη.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”