Το θέμα ξες ποιο είναι? Ότι είσται φτιαγμένες από ένα κιλό πα'ί'δια, και σας δίνουμε λόγο να μιλάτε!smarti έγραψε:Από εχθές λέω πως θα το φάω το ξύλο...για να δούμε.......![]()
![]()
![]()
Γυναικεία απορία
Συντονιστής: Συντονιστές
- babisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΟΡΙΑ
Καθεῖλε δυνάστας ἀπό θρόνων καί ὕψωσε ταπεινούς...
Και τώρα σοβαρά.
Θα συμφωνήσω με την Domna. Οι πατέρες έχουν αποφανθεί γι`αυτά τα θέματα. Επίσης, επ`ουδενί λόγο θα μπορούσαν οι θέσεις τους να θεωρηθούν προσβλητικές για το γυναικείο φύλλο. Η Εκκλησία έχει σαφή θέση για το πρόσωπο της γυναίκας και της τιμής που οφείλουμε να αποδίδουμε στο πρόσωπό της (αυτό που έγραψα δεν το λέω στην πρεσβυτέρα, μεταξύ μας, ναι;).
Η έμμηνος ρύση είναι μια φυσική λειτουργία του οργανισμού, αν και μεταπτωτική όπως και πολλές άλλες, χωρίς, όμως, αυτό να αναιρεί το αποτέλεσμά της, που είναι η ακαθαρσία.
Να ρωτήσω κάτι απλό: η αφόδευση που είναι μια φυσική λειτουργία, δεν δημιουργεί πρόβλημα στο να εκτελέσει κανείς τα χριστιανικά του καθήκοντα; Θα πάει κανείς στην Εκκλησία, έχοντας πάθει ένα τέτοιο ατύχημα (πω,πω την ρίξαμε την συζήτηση) ή πρώτα θα προετοιμαστεί και σωματικά, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να μπεί στο ναό, να πάει να προσκυνήσει τις εικόνες, να ασπαστεί το χέρι του ιερέως, να πιεί αγιασμό κ.ο.κ;
Ούτε στο ελάχιστο δεν υποβιβάζεται η γυναίκα, η οποία έχει προικιστεί από τον Θεό μέσω αυτής της φυσικής λειτουργίας, να φέρνει ζωή στον κόσμο και μάλιστα προορισμένη να αγιάσει.
Ορισμένες λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος είναι αποτέλεσμα της πτώσεως των πρωτοπλάστων, είναι φυσικά αποτελέσματα του προπατορικού αμαρτήματος, αλλά όχι και ταπεινωτικές, διαφορετικά θα ευθύνετο ο Θεός.
Αλλά και αυτές οι λειτουργίες αλλάζουν κατάσταση όταν ο άνθρωπος έχει φτάσει σε υψηλές πνευματικές εμπειρίες. Καταργούνται, έστω προσωρινά, αφού η φθορά σ`αυτή τη ζωή υφίσταται, εώς ότου ανακαινισθούν τα πάντα, οπότε και ο άνθρωπος με τις λειτουργίες του οργανισμού του.
Θα συμφωνήσω με την Domna. Οι πατέρες έχουν αποφανθεί γι`αυτά τα θέματα. Επίσης, επ`ουδενί λόγο θα μπορούσαν οι θέσεις τους να θεωρηθούν προσβλητικές για το γυναικείο φύλλο. Η Εκκλησία έχει σαφή θέση για το πρόσωπο της γυναίκας και της τιμής που οφείλουμε να αποδίδουμε στο πρόσωπό της (αυτό που έγραψα δεν το λέω στην πρεσβυτέρα, μεταξύ μας, ναι;).
Η έμμηνος ρύση είναι μια φυσική λειτουργία του οργανισμού, αν και μεταπτωτική όπως και πολλές άλλες, χωρίς, όμως, αυτό να αναιρεί το αποτέλεσμά της, που είναι η ακαθαρσία.
Να ρωτήσω κάτι απλό: η αφόδευση που είναι μια φυσική λειτουργία, δεν δημιουργεί πρόβλημα στο να εκτελέσει κανείς τα χριστιανικά του καθήκοντα; Θα πάει κανείς στην Εκκλησία, έχοντας πάθει ένα τέτοιο ατύχημα (πω,πω την ρίξαμε την συζήτηση) ή πρώτα θα προετοιμαστεί και σωματικά, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να μπεί στο ναό, να πάει να προσκυνήσει τις εικόνες, να ασπαστεί το χέρι του ιερέως, να πιεί αγιασμό κ.ο.κ;
Ούτε στο ελάχιστο δεν υποβιβάζεται η γυναίκα, η οποία έχει προικιστεί από τον Θεό μέσω αυτής της φυσικής λειτουργίας, να φέρνει ζωή στον κόσμο και μάλιστα προορισμένη να αγιάσει.
Ορισμένες λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος είναι αποτέλεσμα της πτώσεως των πρωτοπλάστων, είναι φυσικά αποτελέσματα του προπατορικού αμαρτήματος, αλλά όχι και ταπεινωτικές, διαφορετικά θα ευθύνετο ο Θεός.
Αλλά και αυτές οι λειτουργίες αλλάζουν κατάσταση όταν ο άνθρωπος έχει φτάσει σε υψηλές πνευματικές εμπειρίες. Καταργούνται, έστω προσωρινά, αφού η φθορά σ`αυτή τη ζωή υφίσταται, εώς ότου ανακαινισθούν τα πάντα, οπότε και ο άνθρωπος με τις λειτουργίες του οργανισμού του.
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας

Πατέρα σας ευχαριστούμε πολύ για την απάντηση σας....όσο για την πρεσβυτέρα.....μακάρι να την γνωρίζαμε...και να μπορούσαμε να της πούμε αυτά που δεν της λέτε!!!!
Την ευχή σας να έχουμε!!!!!! Σας ευχαριστούμε που είστε εδώ στο σαίτ μαζί μας και μας βοηθάτε!!

Την ευχή σας να έχουμε!!!!!! Σας ευχαριστούμε που είστε εδώ στο σαίτ μαζί μας και μας βοηθάτε!!
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
νομιζω οτι τον αντρα τον επλασε ο παναγαθος εξω απο τον παραδεισο, ενω την γυναικα μεσα. τωρα για ποιο λογο δεν γνωριζω ΄)smarti έγραψε:Και ένα μικρό αστείο....![]()
![]()
Γιατί ο Θεός έπλασε πρώτα τον άντρα και όχι την γυναίκα?
Απάντηση:
Γιατί πρώτα πειραματίστηκε και μετά δημιούργησε το θαύμα!!!![]()
Κυριε Ιησου Χριστε , ελεησον με
- babisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

τα νομίσματα(νομίζω) θα μας φάνε!zazzy έγραψε: νομιζω οτι τον αντρα τον επλασε ο παναγαθος εξω απο τον παραδεισο, ενω την γυναικα μεσα. τωρα για ποιο λογο δεν γνωριζω ΄)
Καθεῖλε δυνάστας ἀπό θρόνων καί ὕψωσε ταπεινούς...
- Harrys1934
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΜΗΝΙΑ ΑΚΑΘΑΡΤΗ Πως και γιατί;;;; Ιδού η α
ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΚΑΘΑΡΤΗ «Πως και γιατι;;;; Ιδου η απορία»
Στην Παλαιά Γραφή έχει αναλυτικά για την γυναίκα ότι θεωρείται ακάθαρτη όσο καιρό (επτά ημέρες) έχει την περίοδο τη. Και το θέτει σαν σοβαρό αμάρτημα ακόμη και για εκείνον (άνδρα της ) που θα την ακουμπήσει, θεωρείται ακάθαρτος μέχρι την δύση του ηλίου.
Στην παλαιά είναι πολύ ποιο αυστηροί οι κανόνες παρά σε εμάς
Πολύ φοβάμαι ότι θα έρθουμε σε αντιφάσεις μεταξύ των γραφών και δη των Αποστολικών διαταγών.
Στην μ.Χ ζωήν έχουμε τους κανόνες που έγιναν από Οικουμενικές Συνόδους, ¨η από Αγίους της Εκκλησίας μας που συμπλήρωναν με κανόνες την πορεία μας.
Κανόνας Αγίου Διονυσίου, ΄Β-
Ερωτηθείς και περί τούτου ο άγιος ανίσως αι γυναίκες εν τοις καταμηνίοις αυτών ευρισκόμεναι πρέπει να εμβαίνουσιν εις τον ναόν του Θεού, απεκρίθει, ότι τούτο δεν είναι χρεία μήτε να το ερωτώσιν, αν έχωσι την πρέπουσα εύλαβειαν εις τα Θεία, θέλουν εμποδισθεί από λόγου των, και δεν θέλουν τολμήσει ποτέ να πλησιάσουν εις την αγίαν Τράπεζαν, και να μεταλάβουν του Δεσποτικού σώματος και αίματος , ευρισκόμεναι εις τοιαύτην κατάστασιν των καταμηνίων των.
Διότι, δύναται να ενθυμηθούν και την αιμορρόησαν εκείνην γυναίκα, η οποία δια την ρύσιν του αίματος της δεν ετόλμησεν από πολλήν ευλάβειαν να πιάσει το σώμα του Χριστού, αλλά μόνον την ποδίαν του ιματίου του.
Δεν είναι όμως εμποδισμένον να προσεύχεται κάθε μία από αυτάς όπως και αν ευρίσκεται (είτε κατ’ ιδίαν εις τον οίκον της, ¨η και εν τω προνάω της Εκκλησίας), Και σιγά βήμα με βήμα πήγαμε ποιο μέσα. Αυτό είναι δικό μου, συγνώμη.-------
Παρακαλούσα τον Θεόν, και ζητούσα βοήθειαν και σωτηρίαν παρ’ αυτού. Κωλύεται όμως να πλησιάζει εις τα άγια των αγίων, τευτόν ειπείν, να μεταλάβει των αγιασμάτων εκείνος οπού δεν είναι καθαρός ψυχή και σώματι, οποίαι είσι και αι μετά των κατά ην ων γυναίκες.
Και δίδοντε διάφοραι ερμηνείες εν συνεχεία το γιατί;;;;;;;
Όταν ο άνδρας ακουμπούσε την γυναίκα με περίοδο ήταν κι’ αυτός ακάθαρτος και έπρεπε να λουσθεί με νερό και θα ήταν ακάθαρτος μέχρι την δύση του ηλίου. Αυτή ήταν μία αιτία να κάθονται χωριστά οι γυναίκες από τους άνδρες.
Οι κανόνες των Πατέρων αποφασίζουν ακάθαρτον την τα έμμηνα πάσχουσαν γυναίκα;; Προς τούτο, εξ αυτών πάλιν των Πατέρων αποκρινόμεθα, ότι ακάθαρτος η ρύσης των καταμηνίων τούτων αιμάτων λέγεται πρώτον κατά την υπόληψιν των ανθρώπων.
Πάντες γαρ άνθρωποι κοινώς συγχαινόμεθα, και ακάθαρτα και βδελυτά νομίζομεν όσα η φύσις διά των πόρων του σώματος, ως άχρηστά εκβάλλει και περιττά. Τας κυψελίδας λέγω των ώτων, τας τσίμπλας των οφθαλμών, τας μύξας της ρινός, τα φλέγματα του στόματος, τα ούρα και υποχωρήματα της γαστρός, ούτω δη και τα καταμήνια των γυναικών.
΄Β-λέγονται ακάθαρτα ταύτα, επειδή διά των φυσικών ο Θεός παιδεύει τα γνωμικά, ήτοι τα ηθικά, και διδάσκει διά τούτων, όπως εκείνα παγχάλεπα, κατά τον Θεοδώρητον
Λέγει ακάθαρτα τα καταμήνια των γυναικών ο θεός δια να εμποδίσει τους άνδρες να μη σμίγουν με αυτάς, όταν έχουν τα τοιαύτα των καταμήνια, ως λέγει ο Θεοδώρητος, ένα μεν, διά την σεμνότητα των ανδρών και την τιμήν των γυναικών, ως λέγει ο Ισίδωρος και την αιδώ του νόμου της φύσεως, κατά τον Φίλωνα , διά την πρόνοιαν των γεννωμένων, παιδιών..
διότι τα εκ των τοιούτων σεσαπημένων, αχρήστων και μεμολυσμένων αιμάτων των καταμηνίων συλλαμβανόμενα και διαπλαττόμενα βρέφη, ασθενέστερα γίνονται εις την φύσιν, και εις άλλα μεν πολυποίκιλα πάθη υπόκεινται, μάλιστα δε ευκολότατα την λέπρα γεννώσι και λωβά γίνονται
Καθώς και ο άνδρας να μην μεταλαμβάνει όταν έπαθε ρεύσιν εις τον ύπνο του.
Εάν η γυναίκα ετοιμάζεται να κοινωνήσει και ξαφνικά της ερθει η ρύση αίματος πρέπει να κάνει μεταβολή και να μη μεταλάβει.
Ο άνδρας οσο καιρό έχει την ασθένεια γονόρροια και ενυπνιασμοί να μην κοινωνούν.
Διαβάζοντας τις Αποστολικλες διαταγές, με το νόημα που παίρνω φοβάμε να το δημοσιεύσω, γιαυτο επειδη θέλει καλιτερο νου θα το στείλω πρώτα στον π.inaap και αν το κρίνει αυτός ας το δημοσιεύσει.
Στην δική μου σκεψη θα φέρω ανακατοσούρα.
Πάτερ δεν γίνεται αλλιώς αν το κρίνεται εσείς όπως θα το καταλάβετε κανετε. Συμπάθα με
Στην Παλαιά Γραφή έχει αναλυτικά για την γυναίκα ότι θεωρείται ακάθαρτη όσο καιρό (επτά ημέρες) έχει την περίοδο τη. Και το θέτει σαν σοβαρό αμάρτημα ακόμη και για εκείνον (άνδρα της ) που θα την ακουμπήσει, θεωρείται ακάθαρτος μέχρι την δύση του ηλίου.
Στην παλαιά είναι πολύ ποιο αυστηροί οι κανόνες παρά σε εμάς
Πολύ φοβάμαι ότι θα έρθουμε σε αντιφάσεις μεταξύ των γραφών και δη των Αποστολικών διαταγών.
Στην μ.Χ ζωήν έχουμε τους κανόνες που έγιναν από Οικουμενικές Συνόδους, ¨η από Αγίους της Εκκλησίας μας που συμπλήρωναν με κανόνες την πορεία μας.
Κανόνας Αγίου Διονυσίου, ΄Β-
Ερωτηθείς και περί τούτου ο άγιος ανίσως αι γυναίκες εν τοις καταμηνίοις αυτών ευρισκόμεναι πρέπει να εμβαίνουσιν εις τον ναόν του Θεού, απεκρίθει, ότι τούτο δεν είναι χρεία μήτε να το ερωτώσιν, αν έχωσι την πρέπουσα εύλαβειαν εις τα Θεία, θέλουν εμποδισθεί από λόγου των, και δεν θέλουν τολμήσει ποτέ να πλησιάσουν εις την αγίαν Τράπεζαν, και να μεταλάβουν του Δεσποτικού σώματος και αίματος , ευρισκόμεναι εις τοιαύτην κατάστασιν των καταμηνίων των.
Διότι, δύναται να ενθυμηθούν και την αιμορρόησαν εκείνην γυναίκα, η οποία δια την ρύσιν του αίματος της δεν ετόλμησεν από πολλήν ευλάβειαν να πιάσει το σώμα του Χριστού, αλλά μόνον την ποδίαν του ιματίου του.
Δεν είναι όμως εμποδισμένον να προσεύχεται κάθε μία από αυτάς όπως και αν ευρίσκεται (είτε κατ’ ιδίαν εις τον οίκον της, ¨η και εν τω προνάω της Εκκλησίας), Και σιγά βήμα με βήμα πήγαμε ποιο μέσα. Αυτό είναι δικό μου, συγνώμη.-------
Παρακαλούσα τον Θεόν, και ζητούσα βοήθειαν και σωτηρίαν παρ’ αυτού. Κωλύεται όμως να πλησιάζει εις τα άγια των αγίων, τευτόν ειπείν, να μεταλάβει των αγιασμάτων εκείνος οπού δεν είναι καθαρός ψυχή και σώματι, οποίαι είσι και αι μετά των κατά ην ων γυναίκες.
Και δίδοντε διάφοραι ερμηνείες εν συνεχεία το γιατί;;;;;;;
Όταν ο άνδρας ακουμπούσε την γυναίκα με περίοδο ήταν κι’ αυτός ακάθαρτος και έπρεπε να λουσθεί με νερό και θα ήταν ακάθαρτος μέχρι την δύση του ηλίου. Αυτή ήταν μία αιτία να κάθονται χωριστά οι γυναίκες από τους άνδρες.
Οι κανόνες των Πατέρων αποφασίζουν ακάθαρτον την τα έμμηνα πάσχουσαν γυναίκα;; Προς τούτο, εξ αυτών πάλιν των Πατέρων αποκρινόμεθα, ότι ακάθαρτος η ρύσης των καταμηνίων τούτων αιμάτων λέγεται πρώτον κατά την υπόληψιν των ανθρώπων.
Πάντες γαρ άνθρωποι κοινώς συγχαινόμεθα, και ακάθαρτα και βδελυτά νομίζομεν όσα η φύσις διά των πόρων του σώματος, ως άχρηστά εκβάλλει και περιττά. Τας κυψελίδας λέγω των ώτων, τας τσίμπλας των οφθαλμών, τας μύξας της ρινός, τα φλέγματα του στόματος, τα ούρα και υποχωρήματα της γαστρός, ούτω δη και τα καταμήνια των γυναικών.
΄Β-λέγονται ακάθαρτα ταύτα, επειδή διά των φυσικών ο Θεός παιδεύει τα γνωμικά, ήτοι τα ηθικά, και διδάσκει διά τούτων, όπως εκείνα παγχάλεπα, κατά τον Θεοδώρητον
Λέγει ακάθαρτα τα καταμήνια των γυναικών ο θεός δια να εμποδίσει τους άνδρες να μη σμίγουν με αυτάς, όταν έχουν τα τοιαύτα των καταμήνια, ως λέγει ο Θεοδώρητος, ένα μεν, διά την σεμνότητα των ανδρών και την τιμήν των γυναικών, ως λέγει ο Ισίδωρος και την αιδώ του νόμου της φύσεως, κατά τον Φίλωνα , διά την πρόνοιαν των γεννωμένων, παιδιών..
διότι τα εκ των τοιούτων σεσαπημένων, αχρήστων και μεμολυσμένων αιμάτων των καταμηνίων συλλαμβανόμενα και διαπλαττόμενα βρέφη, ασθενέστερα γίνονται εις την φύσιν, και εις άλλα μεν πολυποίκιλα πάθη υπόκεινται, μάλιστα δε ευκολότατα την λέπρα γεννώσι και λωβά γίνονται
Καθώς και ο άνδρας να μην μεταλαμβάνει όταν έπαθε ρεύσιν εις τον ύπνο του.
Εάν η γυναίκα ετοιμάζεται να κοινωνήσει και ξαφνικά της ερθει η ρύση αίματος πρέπει να κάνει μεταβολή και να μη μεταλάβει.
Ο άνδρας οσο καιρό έχει την ασθένεια γονόρροια και ενυπνιασμοί να μην κοινωνούν.
Διαβάζοντας τις Αποστολικλες διαταγές, με το νόημα που παίρνω φοβάμε να το δημοσιεύσω, γιαυτο επειδη θέλει καλιτερο νου θα το στείλω πρώτα στον π.inaap και αν το κρίνει αυτός ας το δημοσιεύσει.
Πάτερ δεν γίνεται αλλιώς αν το κρίνεται εσείς όπως θα το καταλάβετε κανετε. Συμπάθα με
[Αλλά ;ώς ο ληστής ομολογώ Σοι,
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
-
eortologio_gr
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Re: ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΜΗΝΙΑ ΑΚΑΘΑΡΤΗ Πως και γιατί;;;; Ιδού η α
Είναι ο τρόπος του Δημιουργού για να θυμίζει και σε μάς τους αντρες : "7 μέρες νηστεία και προσευχή"
Χρ.
Χρ.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...

Re: ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΜΗΝΙΑ ΑΚΑΘΑΡΤΗ Πως και γιατί;;;; Ιδού η α
Harrys1934 έγραψε:.....................................................................................................
Αδελφέ και φίλε μου Harrys, μακάρι να γνώριζα αυτά που γνωρίζεις και που τα κέρδισες μέσα από προσωπικό αγώνα. Αυτό που είπες για καλύτερο νου...άφησέ το. Τέλος πάντων, θα μ`ενδιέφερε να δω τις πηγές. Έχω τους τόμους με τα έργα των Αποστολικών κανόνων και διαταγών αλλά δεν θυμάμαι που ακριβώς γίνεται αναφορά γι`αυτά τα ζητήματα. Οπότε αν μπορούσες να μου πεις μόνο Κεφάλαιο-α και εγώ θα τα βρω.
Επί τη ευκαιρία Βασίλειος είναι το όνομά μου.
ΛΟΙΠΟΝ το παρων θεμα το συζησα με οποιον εβλεπα ,διαφορετικες γνωμες , ετυχε να δω και μια Ουκρανεζα η οποια βοηθαει στο σπιτι κατα καιρους και τη ρωτησα αν στην δικη της χωρα ,εκκλησια συμβαινει το ιδιο με εδω. Μου ειπε οτι μες στην Εκκλησια μαζευονται οσες γυναικες ειναι σε αδιαθεσια σε μια μερια ,και ο Παπας τους διαβαζει μια μικρη ευχη ,και ολοι οσοι βρισκονται εννοουσε ανδρες ξερουν οτι αυτες ειναι.........,μετα μπορου να παρεβρεθου στην λειτουργια, οχι να κοινωνοισουν φυσικα, ακομα μου ειπε οτι μεσα στην Εκκλησια δεν υπαρχουν καθησματα οπως εδω μονο μερικα σκαμνακια για τους ηλικιωμενους ,και τα παιδακια, ολοι πρεπει να ειναι απο την αρχη της Λειτουργιας μεχρι το τελος , οταν δε φευγουν απο την εκκλησια ειναι εξουθενωμενοι απο την ορθοστασια και τη γονυκλησια . ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ ΑΥΤΑ ΣΤΙς ΔΙΚΕς ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ? ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΑΩ ΕΚΕΙ.
Να σου πω εξ αρχής, ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιδράς δείχνει ότι σνομπάρεις τις κατά τόπους ενορίες, σκέφτεσαι εγωιστικά βγάζοντας ως συμπέρασμα, γιατί αυτό δείχνει, ότι ο αγιασμός δεν μπορεί να σου παρασχεθεί μέσω της ενορίας σου. Η κάθε ενορία είναι ΟΛΗ η Εκκλησία παρούσα. Δεν είναι η κάθε ενορία τμήμα της Εκκλησίας αλλά ολόκληρη η Εκκλησία.dora gian έγραψε:ΛΟΙΠΟΝ το παρων θεμα το συζησα με οποιον εβλεπα ,διαφορετικες γνωμες , ετυχε να δω και μια Ουκρανεζα η οποια βοηθαει στο σπιτι κατα καιρους και τη ρωτησα αν στην δικη της χωρα ,εκκλησια συμβαινει το ιδιο με εδω. Μου ειπε οτι μες στην Εκκλησια μαζευονται οσες γυναικες ειναι σε αδιαθεσια σε μια μερια ,και ο Παπας τους διαβαζει μια μικρη ευχη ,και ολοι οσοι βρισκονται εννοουσε ανδρες ξερουν οτι αυτες ειναι.........,μετα μπορου να παρεβρεθου στην λειτουργια, οχι να κοινωνοισουν φυσικα, ακομα μου ειπε οτι μεσα στην Εκκλησια δεν υπαρχουν καθησματα οπως εδω μονο μερικα σκαμνακια για τους ηλικιωμενους ,και τα παιδακια, ολοι πρεπει να ειναι απο την αρχη της Λειτουργιας μεχρι το τελος , οταν δε φευγουν απο την εκκλησια ειναι εξουθενωμενοι απο την ορθοστασια και τη γονυκλησια . ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ ΑΥΤΑ ΣΤΙς ΔΙΚΕς ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ? ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΑΩ ΕΚΕΙ.
Ποιός σε εμποδίζει να κάνεις ορθοστασίες και γονυκλισίες στην ενορία σου; Γιατί θεωρείς ότι αυτά που κάνεις στα μοναστήρια δεν μπορείς να τα εφαρμόσεις στην ενορία σου; Οποσδήποτε είναι επιλογή σου να κάνεις ότι θελεις όπως και ο καθένας, όμως από τα γραφόμενά σου έτσι όπως το βλέπω, και στα μοναστήρια που πηγαίνεις θεωρώ ότι το κέρδος σου είναι πολύ μικρό.
Σκληρό αυτό, αλλά αληθινό. Θα ήταν εντελώς διαφορετικό και δεν θα έγραφα τίποτα εάν δεν έκανες αυτού του είδους την σύγκριση. Αναπαύεται κανείς στα μοναστήρια; Απλά και ταπεινά ας κάνει τον αγώνα του χωρίς συγκρίσεις. Διότι αυτού του είδους οι συγκρίσεις δείχνουν αλαζονία.
Δηλ. πιστεύεις ότι μόνο όσοι πηγαίνουν στα μοναστήρια έχουν βρεί τη λύση για την σωτηρία τους και του σωστού τρόπου ασκήσεως, ενώ όλοι οι άλλοι που εκκλησιάζονται στις ενορίες τους είναι ανάσκητοι και χαζοί; Αυτό είναι μια νέα Εκκλησιολογία; Τότε έχω μείνει πίσω.
Θες να κάνεις άσκηση; Αφού εκκλησιαστείς στην ενορία σου, πήγαινε στη συνέχεια στο σπίτι σου και λιώσε τον εαυτό σου στις μετάνοιες. Ή περιμένεις τον αγώνα σου να τον κάνεις μόνο στο ναό;
Όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει, προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να εκκλησιάζονται οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση, αλλά μέχρι εκεί. Όπως είπες στην αρχή άκουσες πολλές γνώμες. Για την γνώμη των Πατέρων τι γνώμη έχεις;