Thomas15n έγραψε:Θα ήθελα να καταθέσω μία ιδέα που μου έχει γεννηθεί εξαιτίας κάποιων γεγονότων που δεν θέλω να αναφέρω αυτήν την στιγμή. Έχω την αίσθησι ότι τα υπόλοιπα ορθόδοξα έθνη δεν πολυσυμπαθούν τους έλληνες, μάλλον τους ανέχονται λόγω πατερικής και ιστορικής παραδόσεως. Από όσα έχω διαβάσει κατά καιρούς υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα επιθετικών ενεργειών απέναντι στους έλληνες ορθοδόξους, και από Ρώσσους, Βούλγαρους, Σέρβους, Ρουμάνους και τελευταίως και από τους Άραβες ορθόδοξους. Στις ανωτέρω περιπτώσεις τα πράγματα βέβαια είχαν και το υπόβαθρο της πολιτικής, πανσλαβισμός εκεί εντάσεται και το θέμα της Μακεδονίας, το θέμα σ'αυτήν την περίπτωσι εκκρεμεί μόνο διότι υπάρχει το θέμα του πατριαρχείου Βελιγραδίου ή στην περίπτωσι των Ρουμάνων με τους βλάχους της Ελλάδας και των Βαλκανίων γενικότερα. Οι Άραβες βλέπουμε όλοι ότι ουσιαστικά υποβλέπουν τους Έλληνες Αγιοταφίτες και επιθυμούν την Αραβοποίησι του πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Αντίθετα από την πλευρά των ελλήνων σκέφτομαι και την προσωπική μου αίσθησι, υπάρχει αγάπη προς όλους τους ορθοδόξους ανεξαρτήτως καταγωγής, και με όλα τα στραβά μας σαν έλληνες τους έχουμε βοηθήσει το κατά δύναμιν και ως άτομα και ως εκκλησία. Μετά την πτώσι του κομμουνισμού οι πιό πολλές από αυτές τις εκκλησίες στην Ελλάδα στράφηκαν γιά βοήθεια. Παρ'όλα αυτά με όσα λάθη και παρεκτροπές έχει κάνει το Οικ.Πατριαρχείο η Μόσχα επιμένει στην πολιτική της Τρίτης Ρώμης και δεν καταλαβαίνω τον λόγο, η Ρωσσία Δόξα τω Θεώ και πολύ περισότερο πληθυσμό έχει από την Ελλάδα και σημαντική επιρροή. Αν δηλαδή η Μόσχα έχει την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των Ορθοδόξων τί θα κερδίσει; θα γίνουν καλύτεροι Ορθόδοξοι οι Ρώσσοι και ο Θεός θα τους αναδείξει σε εκλεκτό του έθνος; Ελικρινά δεν νομίζω να κερδίσει κάτι από αυτό μάλλον θα χάσει. Οι Άραβες αν φέρουν υπό τον έλεγχο τους το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τί θα κερδίσουν μάλλον την περαιτέρω έχθρα των Ισραηλινών και ίσως τίποτε το πνευματικό, σκεφθήτε τον Πανάγιο Τάφο υπό των έλεγχο ουσιαστικά μέσω των Αράβων Ορθοδόξων σε Μουσουλμάνους, γιατί άν οι Άραβες ορθόδοξοι βρεθούν σε κατάστασι ανάγκης που θα στραφούν στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες Ορθόδοξες χώρες ή στις Αραβικές μουσουλμανικές χώρες γιά βοήθεια; ήδη το κάνουν με την Ιορδανία που είναι Μουσουλμανική χώρα. Θέλω να πώ δηλαδή ότι οι Έλληνες με όλα τα στραβά τους, το επαναλαμβάνω, λειτουργούν ως δικλείδα ασφαλείας γιά όλους τους Ορθοδόξους γιατί είτε το θέλουμε είτε όχι η Ορθοδοξία μεγάλωσε και ανδρώθηκε κυρίως από το Ελληνικό Έθνος, το όποίο μπορεί να στραβοκοιτάει προς το Βατικανό αλλά σημαντικό ποσοστό παραμένει Ορθόδοξο.
Η προσωπικη μου εμπειρια γνωριζοντας πολλους μη Ελληνες Ορθοδοξους στην Αμερικη,και παρακολουθωντας ακολουθιες σε διαφορες Εκκλησιες,ειναι η εξης:
Σε προσωπικο επιπεδο,ειδικα οι Ρωσσοι,ειναι πολυ φιλικοι με τους Ελληνες.
Σε αντιμετωπιζουν με αγαπη,σεβασμο, θαυμασμο, και σε κατακλυζουν με ερωτησεις σχετικα με την Ορθοδοξη ζωη στην Ελλαδα,με Μοναστηρια,με λειψανα Αγιων,κλπ. Με Ρουμανους εχω παρομοιες εμπειριες.Με Ορθοδοξους Πολωνους,το ιδιο.
Απο χρονια διαβαζω εφημεριδες και περιοδηκα της ROCOR, γιατι τα ευρισκα παντα επικοδομητικα ,γεματα πνευματικοτητα και ατοφια Ορθοδοξα.
Ειναι οι πρωτοι ,και για πολυ καιρο οι μοναδικοι που εγραψαν για τον Γεροντα Παισιο, τον Γεροντα Εφραιμ και τις Μονες που ιδρυσε στην Αμερικη.
Σχεδον παντα αναφερονται στους Ελληνες Πατερες και στους Αγιοριτες .
Υπαρχει και η αλλη πλευρα του νομισματος : Η συμπεριφορα των Ελληνων εδω.Συχνα απο αγνοια, νομιζουν οτι Ορθοδοξοι ειναι μονο οι Ελληνες.Δεν περνα καν απο το μυαλο τους οτι υπαρχουν Αγιοι στην Αμερικη, που δεν ειναι Ελληνες. Αν καποιος Ορθοδοξος κανει σχολιο για απρεπη συμπεριφορα των Ελληνων την ωρα της Θειας Λειτουργιας,παιρνει την απαντηση, "εσυ δεν εισαι Ελληνας, εμεις ξερουμε την Ορθοδοξια ".
Μονο μια φορα το χρονο , την Κυριακη της Ορθοδοξιας , συναντιωνται Ορθοδοξοι απο διαφορα εθνη και ψαλλουν μαζι τον Εσπερινο.
Πιστευω,χωρις να ειμαι εν βαθει γνωστις της καταστασεως οτι τυχον προβληματα εχουν πολιτικη βαση και αιτια .
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.