Τι σημαίνει ρωμηοσύνη;

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: Τι σημαίνει ρωμιοσύνη;

Δημοσίευση από filotas »

Ο συγκεκριμένος συγγραφέας που αντιγράφει η dora gian, είναι γλωσσοπλάστης. Απ' αυτούς που εφαρμόζουν το ρητό: "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε". :lol: :lol:

Ή το ρητό που λέει: "ο καλύτερος πολιτικός λόγος είναι αυτός, που δεν καταλαβαίνει κανείς". :mrgreen: :mrgreen:
dora gian
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dora gian »

Αγαπητα filotas εαν δεν σου αρεσει ο συγγραφεας , η δεν ταιριαζει με τα δικα σου πιστευω ,δεν αναιρει την ενημερωση ,η εστω μια αλλη ιστορικη διαδρομη και αναλυση, ασχετα με το ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΟΧΙ . Καποιοι μπορει να εξακολουθου να ειναι με παρωπιδες καποιοι να αναζητουν μια ΑΛΛΗ αληθεια απο αυτη που για καποιους παντα πολιτικους λογους εχουν διδαχτει η υοθετησει μεχρι τωρα .Αρα το ειρωνικο υφος , ειναι αναρμοστο οταν διεξαγετε μια συζυτηση και μαλιστα πολυ δυσκολη , ο καθενας προσφερει αυτο που εχει για διαλογο ,αλλιως καλο θα ηταν οταν βαζεις καποιο θεμα εαν δεν θελεις ΑΝΤΙΡΗΣΕΙΣ να μην ζητας ΑΠΟΨΕΙΣ. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Συγγνώμη αν φάνηκε ότι σε ειρωνεύομαι. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. Απλά όπως είπα και πιο πάνω κάποια απ' τα κείμενα που παραθέτεις δεν τα καταλαβαίνω. Ίσως το επανέλαβα λίγο άκομψα.

Μου είναι δύσκολο να έχω αντιρρήσεις και να συζητήσω με βάση κάτι που δεν καταλαβαίνω.

Βεβαίως για το ότι δεν τα καταλαβαίνω εγώ μπορεί να φταίω εγώ και οι άλλοι να τα καταλαβαίνουν. Αν είναι έτσι τότε με συγχωρείτε για την άγνοιά μου.
Ερευνητής
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Δημοσίευση από Ερευνητής »

Αγαπητοί αδελφοί Χριστός Ανέστη.
Ευλογημένη η παρέα σας και η συζήτησή σας και αν μου επιτρέπεται θα ήθελα να λάβω κι εγώ μέρος, καταθέτοντας την δική μου προσωπική άποψη, όχι την γνώμη κάποιας επιστημονικής αυθεντίας ή πατερικής μορφής, χωρίς αναφορές σε πηγές και αρχαία κείμενα.
Διάβασα πριν από δυο χρόνια περίπου, το έργο του πατρός Ρωμανίδη, Ρωμηοσύνη. Μου φάνηκε εξωφρενικό, και σε πολλά σημεία ακαταλαβίστικο. Σε τι να πρωτοαναφερθώ;; Στο ότι η Ρώμη ήταν ελληνική πόλη και οι Ρωμαίοι μιλούσαν ελληνικά και όχι λατινικά; Στο ότι δεν υπάρχει ελληνορωμαΪκός πολιτισμός; Στο ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε Ρωμηοί, όπως και οι άλλοι γείτονες Βαλκάνιοι, Μικρασιάτες, Ιταλοί, Γάλλοι, Ισπανοί όσοι δεν είναι Φράγκοι; Ένα σωρό θεωρίες πρωτάκουστες. Μα αυτά δεν είναι όσα μας έμαθαν στο σχολείο, όπου εξ ορισμού μας είπαν την αλήθεια. Μας έμαθαν δηλαδή στο σχολείο, ότι στην αρχαιότητα υπήρχαν δύο κατηγορίες ανθρώπων, οι Έλληνες και οι άλλοι, που επειδή ήταν αμόρφωτοι, τους έλεγαν βάρβαρους. Είχαν οι Έλληνες έναν πολιτισμό ανώτερο από τους άλλους, πολύ φωτεινό, καθώς με την σκέψη τους και με την φιλοσοφία τους τα είπαν όλα, μάλιστα κατάφεραν να προσεγγίσουν την αλήθεια του Θεού, ενώ ήταν ειδωλολάτρες. Τα τεχνικά τους επιτεύγματα, πιθάρια για παράδειγμα, ήταν περιζήτητα εμπορικά προϊόντα, που με την ναυτοσύνη τους κατέκλυσαν της αγορές της Μεσογείου. Η ναυτική τους αξία, σε συνδυασμό με την τάση τους για εξερευνήσεις, τους οδήγησε στα πέρατα της Γης. Ανακάλυψαν και την Ατλαντίδα, που εμείς ακόμα την ψάχνουμε. Γέμισαν τις ακτές της Μεσογείου με αποικίες. Σικελία, Νότια Ιταλία, για κάποιους λόγους που δεν αναφέρονται παρέκαμψαν την Μέση και Βόρεια Ιταλία, και πήγαν στην Νότια Γαλλία. Πρώτοι αυτοί ανακάλυψαν καινούργιες τέχνες, ποίηση, γλυπτική αρχιτεκτονική, θέατρο, και τα έργα τους υπάρχουν σε όλα τα σύγχρονα μουσεία. Αυτοί επίσης ανακάλυψαν και την Δημοκρατία, το καλύτερο πολίτευμα. Στην στρατιωτική τους ικανότητα ήταν άφθαστοι. Οι αξιομνημόνευτες μάχες και ναυμαχίες, σταμάτησαν τους βάρβαρους από την Ανατολή και δεν μπήκαν στην Ευρώπη. Και δεν χρειάστηκε παρά μόνο ένας από αυτούς, ο Μέγας Αλέξανδρος, όχι για να κατακτήσει, αλλά για να εκπολιτίσει, όλο τον τότε γνωστό κόσμο, μεταφέροντας τα φώτα του ελληνικού πολιτισμού, στα πέρατα της οικουμένης. Δυστυχώς, μετά από αυτά, ήρθαν οι Ρωμαίοι, κάτι σαν αρχαίοι Ναζί, και κατέκτησαν κι αυτοί την οικουμένη, Ανατολή και Δύση, και σκλάβωσαν τους Έλληνες, αλλά παρόλα αυτά οι τελευταίοι κατάφεραν να κατακτήσουν τους πρώτους με τον πολιτισμό τους και έτσι να γεννηθεί ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός.
Με την επίδραση, όμως του Χριστιανισμού, ο οποίος χρησιμοποίησε την ελληνική γλώσσα και φιλοσοφία, και όχι την λατινική, την εβραϊκή ή κάποια άλλη, για να εκφραστεί, η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία μεταλλάχθηκε σε Βυζαντινή. Έτσι άρχισε η παρακμή και οι διαφθορά. Αυλικές δολοπλοκίες, αυτοκρατορικές δολοφονίες, μηχανορραφίες, μοιχείες, χρηματισμοί δημόσιων και δικαστικών υπαλλήλων, προλήψεις, θεοκρατία και όλα αυτά που σήμερα λέμε βυζαντινισμό και σκοταδισμό. Οι Έλληνες βρέθηκαν για άλλη μια φορά υπόδουλοι και το όνομά τους απέκτησε βδελυρή σημασία, σήμαινε τους ειδωλολάτρες. Ότι παρέπεμπε στον μεγάλο αρχαίο πολιτισμό, καταστράφηκε ή καταργήθηκε, όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες. Ευτυχώς, ήρθαν οι Άραβες, οι οποίοι παρέλαβαν αυτόν τον πολιτισμό, τον πήγαν μια βόλτα από την Αίγυπτο, την Βόρεια Αφρική και από τις Ηράκλειες Στήλες τον παρέδωσαν στους Δυτικοευρωπαίους, και ξανάρθε στην επιφάνια με την Αναγέννηση. Το φως του πολιτισμού που έσβησε στον σκοταδισμό του Βυζαντίου, ξανάναψε και φώτισε την Ευρώπη και επηρέασε τον Δυτικό πολιτισμό. Μετά τους Βυζαντινούς ήρθαν οι Τούρκοι και ξανά-μανά, σκοτάδι και σκλαβιά. Οι Έλληνες, βέβαια, παρότι για πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια ήταν υπόδουλοι, επειδή είχαν ανώτερο πολιτισμό, δεν αλλοιώθηκαν εθνικά και πολιτισμικά, μόνο ένας που δεν ήξερε τι έλεγε, είπε πως οι τωρινοί Έλληνες δεν είχαν καμιά σχέση με τους αρχαίους, αλλά του απάντησαν όπως έπρεπε, οι δικοί μας και άλλοι Ευρωπαίοι φωτισμένοι. Και επειδή έγινε και η γαλλική επανάσταση, και στην φωτισμένη Ευρώπη υπήρχε φιλελληνικό κίνημα, ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες κι έδιωξαν τους Τούρκους, κι αναστήθηκε η σύγχρονη Ελλάδα, γνήσιος απόγονος της Αρχαίας. Αυτά έμαθα στο σχολείο, αυτά ξέρω και πιστεύω τόσα χρόνια και τι λόγο έχω να πιστέψω τις θεωρίες του π. Ρωμανίδη;
Διατηρώ, λοιπόν, το δικαίωμα να αυτό-προσδιορίζομαι όπως με βαπτίσανε, εφόσον αυτό με κάνει εθνικά υπερήφανο. Αυτό είπε και ο Κοραής, όταν δήλωσε ότι προτιμά το Γραικός, από το Ρωμηός, αφού έτσι μας λένε όλα τα φωτισμένα έθνη της Ευρώπης. Η διαδικασία είναι παρόμοια με την διαδικασία επιλογής κομματικής τοποθέτησης ή υποστήριξης ποδοσφαιρικής ομάδας. Ψηφίζω για παράδειγμα το κόμμα που ψήφιζε και ο πατέρας μου, ελπίζω δε όταν ο θείος γίνει βολευτής να μπω στο Δημόσιο. Επίσης, μαζί με την παρέα, υποστηρίζουμε την ομαδάρα, που τόσες δεκαετίες την αδικεί η διαιτησία και δεν παίρνει πρωτάθλημα. Επειδή, λοιπόν, θέλω να καταλάβω πανεπιστημιακή έδρα, έχω την δική μου άποψη, που συμπτωματικά ταιριάζει με του καθηγητή μου. Επειδή θέλω να πιάσω καρέκλα στο Δημόσιο, έχω την πολιτική μου ιδεολογία και αυτό φαίνεται στο σημαιάκι που κουνάω. Επειδή θέλω να πιάσω κερκίδα, υποστηρίζω την ομαδάρα και βρίζω τους φιλάθλους απέναντι. Η διαδικασία τοποθέτησης είναι απλή. Δεν θέλει ψάξιμο, τα είπαν άλλοι πριν από μας και αυτοί γνώριζαν. Γι’ αυτό κι εγώ διαλέγω, και δικαίωμά μου, να με λένε Έλληνα, κι ας ζω σαν Αμερικανάκι.
Και μια ερώτηση, που ψάχνω και δεν βρίσκω απάντηση, και θέλω βοήθεια. Υπάρχει κείμενο στην αρχαία ή βυζαντινή ή πατερική γραμματεία, στο οποίο να λεγόμαστε Γραικοί;
Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

Καλώς ήρθες Ερευνητή.
Ο Τριαδικός Θεός να μας σκέπη
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Άβαταρ μέλους
Ρωμανος
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Ρωμανος »

Ερευνητής έγραψε: Διάβασα πριν από δυο χρόνια περίπου, το έργο του πατρός Ρωμανίδη, Ρωμηοσύνη. Μου φάνηκε εξωφρενικό, και σε πολλά σημεία ακαταλαβίστικο.
.....................................................................................................
Διατηρώ, λοιπόν, το δικαίωμα να αυτό-προσδιορίζομαι όπως με βαπτίσανε, εφόσον αυτό με κάνει εθνικά υπερήφανο. Αυτό είπε και ο Κοραής, όταν δήλωσε ότι προτιμά το Γραικός, από το Ρωμηός, αφού έτσι μας λένε όλα τα φωτισμένα έθνη της Ευρώπης.....
Καλώς ήλθες αδελφέ, ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Πρώτα απ΄όλα δεν χαρακτηρίζει, ένας νοήμων άνθρωπος, εξωφρενικό ένα κείμενο, που ευθέως δηλώνει ότι δεν καταλαβαίνει.
Δεύτερον όταν μιλάμε για τον μακαριστό π. Ιωάννη Ρωμανίδη, μιλάμε για ένα σύγχρονο πατέρα της Εκκλησίας, αφού όλα τα Πατριαρχεία τον εξουσιοδοτούσαν να τα εκπροσωπεί στους διαλόγους με ετεροδόξους αλλά και αλλοδόξους, επειδή εγνώριζε άριστα την Εκκλησιαστική και κοσμική Ιστορία αλλά και την Πατερική Παράδοση, επομένως λίγο σεμνά να αναφερόμαστε στο όνομά του...
Τρίτον εφ΄όσον είσαι οπαδός του Κοραή και των "φωταδιστών"αυτό εξηγεί όλες τις ανακρίβειες και τον στραβό τρόπο που βλέπεις το έργο του π. Ιωάννη Ρωμανίδη.
Μέσα τους φωτίζεται το άυλο γέλιο
καθώς επιστρέφουν στην πατρίδα οι εξόριστοι
Άβαταρ μέλους
Ρωμανος
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Ρωμανος »

dora gian έγραψε:Η Ελλαδα κατω απο αυτες τις εμηνειες ελληνικοτητας και διατηρωντας τον χαρακτηρα που της εδωσε η Ιστορια ως Α) ΚΟΙΤΙΔΑ του νοτιοβαλκανικου πελασγο γραικικου πολιτισμου που διαμορφωσε τις Βαλκανικες λαοτητες.
Συγνώμη αδελφή μου, αλλά δεν μου απάντησες:
Ξέρεις τί σημαίνει ακριβώς η λέξη λαότης;
Διότι εγώ δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοια λέξη Ελληνική.
Μέσα τους φωτίζεται το άυλο γέλιο
καθώς επιστρέφουν στην πατρίδα οι εξόριστοι
Panfami
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Re: Τι σημαίνει ρωμηοσύνη;

Δημοσίευση από Panfami »

Τι εννοούσε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός όταν έλεγε απευθυνόμενος σε Έλληνες στην καταγωγή.

"Έμαθα πώς με την χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χρίστου και Θεού δεν είσθενε Έλληνες δεν είσθενε ασεβείς αιρετικοί άθεοι, αλλ' είσθενε ευσεβείς ορθόδοξοι Χριστιανοί".
Βλέπετε ότι το όνομα Έλληνας μέχρι και τον 18ον αιώνα είχε την έννοια του Ειδωλολάτρη.
Εκτός αν θεωρείτε τον Άγιο Κοσμά ως ανθέλληνα, θέση που υποστηρίζουν σήμερα μόνο οι Νεοπαγανιστές γιατί τους συμφέρει να διαστρέφουν την Ιστορία. Αυτοί δικαιολογούνται, η δουλειά τους είναι να διαστρέφουν την Ιστορία. Εμείς γιατί;
Τι εννοούσε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης διηγούμενος στο Νέον Μαρτυρολόγιον το μαρτύριο του Αγ. Πολυδώρου, ο οποίος εμαρτύρησε στην Έφεσο το 1794 (Ο Άγιος Νικόδημος έγραψε το Μαρτύριο του Αγίου μετά το 1794) λέγοντας. «εκεῖνοι δέ ἔλεγαν (οι Τούρκοι δήμιοι) ἀνάμεσόν τους, ἄλλος Φράγκος εἶναι και ἔχει τόσον ἰνάτι, ἄλλοι πάλι ἔλεγαν τοῦτοι οι Ρωμαῖοι μιαν φοράν ὅταν εἰπούν τον λόγον, δέν τόν παίρνουν ὀπίσω»…, λέγοντες για το πείσμα του Αγίου να μην αλλαξοπιστήσει και όλα αυτά γύρω στο 1800. Δηλαδή ο Άγιος Νικὀδημος ο Αγιορείτης, ο μέγας αυτός διδάσκαλος δεν ήξερε τι έγραφε; Σε ποιους απευθύνονταν το Μαρτυρολόγιον του Αγίου Νικοδήμου, που είναι γραμμένο στα Ελληνικά; Σίγουρα στους απλοϊκούς προγόνους μας. Γιατί δεν μπερδεύονταν οι Έλληνες με το Ρωμαίος που γράφει ο Άγιος Νικόδημος; Αγαπητοί αδελφοί, καλές και σεβαστές οι γνώμες όλων αλλά οι πηγές αλλιώς μας τα λένε. Το παραπάνω είναι από τον Συναξαριστή Νεομαρτύρων, Εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη. Τα κείμενα μέσα είναι πρωτότυπα, δηλαδή, παραθέτω ιστορικές πηγές και όχι κάποια ερμηνεία των κειμένων.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Εκείνοι, μπέρδευαν το Έλληνας με το Ρωμιός, γιατί έζησαν σε μια εποχή ανάμεσα στη πάλαι ποτέ Βυζαντινή - Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τη νέα Ελλάδα, που προέκυψε μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Εμείς σήμερα πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε μπερδεμένοι; Μήπως αυτό αποτελεί αναχρονισμό;
Panfami
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Δημοσίευση από Panfami »

filotas έγραψε:Εκείνοι, μπέρδευαν το Έλληνας με το Ρωμιός, γιατί έζησαν σε μια εποχή ανάμεσα στη πάλαι ποτέ Βυζαντινή - Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τη νέα Ελλάδα, που προέκυψε μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Εμείς σήμερα πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε μπερδεμένοι; Μήπως αυτό αποτελεί αναχρονισμό;
Λες ότι ήταν μπερδεμένοι, σε ποια ιστορική πηγή το στηρίζεις αυτό. Εγώ παρουσίασα ιστορικές πηγές.

Όσο για το νέο Ελληνικό κράτος έγινε σχεδόν 2 δεκαετίες μετά τον θάνατο του Αγίου Νικοδήμου, πως μπορεί ο Άγιος Νικόδημος να ήταν μπερδεμένος;;; γι’ αυτό το λόγο, εφόσον δεν είχε γίνει ακόμη η επανάσταση.

Όσο για τον Άγιο Νικόδημο είναι δεδομένο ότι ήταν από τους σοφότερους ανθρώπους της εποχής του. Ονομάστηκε φωστήρας και μέγας διδάσκαλος του Γένους . Μήπως τον υποτιμούμε χαρακτηρίζοντάς τον «μπερδεμένον».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”