Η μεταστροφή τους στην Ορθοδοξία!!!

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
Intergallactic
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 151
Εγγραφή: Τρί Οκτ 10, 2006 5:00 am
Επικοινωνία:

Η μεταστροφή τους στην Ορθοδοξία!!!

Δημοσίευση από Intergallactic »

Το παρακάτω άρθρο που παραθέτω, συγγράφτηκε από τον κ.Μάντη Ανδρέα (θείος μου), απευθύνεται στον π. Ηλία Μαστρογιαννόπουλο , μέλος της αδελφότητας "ΖΩΗ" για τη μεταστροφή μίας φινλανδικής οικογένειας στην Ορθοδοξία. Μάλιστα σε μία από τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα , τους έχω γνωρίσει και εγώ.


Αθήνα 26.02.2006

Σεβαστέ πατέρα Ηλία ευλογείτε,
Σχετικά με την Σκανδιναβική Οικογένεια, για την οποία σας έχω επανειλημμένα μιλήσει, ότι με συνδέει από μακρού χρόνου μία ειλικρινή και ανιδιοτελή φιλία και η αλληλογραφία μας διατηρείται αμείωτη –για την όποια οφείλω ειλικρινά να ομολογήσω ότι η συνέπεια και η συνέχεια της γέρνει σαφώς πολύ περισσότερο προς τη δική της πλευρά – εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια, σας γνωρίζω σε συντομία τα εξής:
Η κα.Leena Pakannen , από την πρωτεύουσα της Φιλανδίας, Ελσίνκι, είναι καθηγήτρια της Αγγλικής και Σουηδικής γλώσσας ( με μακροχρόνιες μουσικές επιπλέον σπουδές ) σε δημόσιο Λύκειο και είναι παντρεμένη από το 1986 με τον Σουηδό κο.Ulf Sonnerstam, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Φιλανδικής πρωτεύουσας κι έχουν μία χαριτωμένη κατάξανθη μικρή κόρη την Elina ,17 περίπου ετών, την οποία απέκτησαν, όπως μου εκμυστηρεύτηκε μετά από θερμές προσευχές και παρακλήσεις, σε σχετικά μεγάλη ηλικία, αλλά και με κάποιο πρόβλημα υγείας που η ίδια αντιμετώπιζε ( τον γάμο τους στην Στοκχόλμη ευλόγησε ένας στενός τους φίλος, ο έγγαμος με Σουηδέζα Ορθόδοξος ιερέας π. Ιγνάτιος από την Eskilstuna της Φιλανδίας).
Σημειώστε ότι ουδέποτε-όπως με σαφήνεια μου είχε πει - της πέρασε η ιδέα ούτε περισσότερο διανοήθηκε ποτέ να προχωρήσει σε διακοπή της κύησης, αν παρουσιάζονταν κανένα πρόβλημα στο έμβρυο , μιάς και ήταν διατεθειμένη « να κρατήσει » οπωσδήποτε και με οποιοδήποτε μάλιστα προσωπικό κόστος το παιδί που της χάρισε ο Κύριος!
Η ίδια προέρχονταν από μια προτεσταντική μεγαλοαστική οικογένεια του Ελσίνκι με πατέρα που είχε χρηματίσει Πρόεδρος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και κάποια περίοδο μάλιστα βουλευτής και υπουργός, αν θυμάμαι καλά, της Κυβέρνησης Kekonnen.
Ο μικρός της αδελφός , με σπουδές στα οικονομικά, έχει τρία παιδιά και σύζυγό, υψηλόβαθμο στέλεχος της γνωστής Φιλανδικής πολυεθνικής Εταιρείας κινητών τηλεφώνων Nokia, που ταξιδεύει και εκπροσωπεί την παραπάνω επιχείρηση σε πολλές χώρες της Ασίας (πρόσφατα βρίσκονταν στην Ινδία).
Ο μεγάλος αδελφός Lasse , πρώτο παιδί της οικογένειας της, σκοτώθηκε δυστυχώς ενώ ήταν μαθητής σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1957,πράγμα το οποίο ουδέποτε μπόρεσαν, όπως μου είχε εξομολογηθεί, να ξεπεράσουν ποτέ αυτό το αναπάντεχο κτύπημα, οι γονείς της
Με τον πρώτο της ερχομό της το καλοκαίρι του 1973 στην Ελλάδα αλλά και τα χρόνια που επακολούθησαν, άκουσε ,είδε και πιθανόν να επηρεάστηκε από τις συζητήσεις και ίσως και τον τρόπο ζωής της τότε ελληνικής οικογένειας που γνώρισε, και μετά από κάποια χρόνια μεταστράφηκε προς την Ορθοδοξία, της οποίας έγινε πιστότατο μέλος, όπως και ο Σουηδός μετέπειτα άνδρας της- οποίος μάλιστα είναι σήμερα ο επικεφαλής του εκκλησιαστικού ανδρικού χορού της (Choir Mariam) όχι μόνο στην Ορθόδοξης ενορίας της, αλλά και σε μοναστήρια που ακολουθούν την τετραφωνία της θρησκευτικής μουσικής και το τυπικό της Ρωσικής Εκκλησίας.
Θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι η Φιλανδία είχε στενές σχέσεις με την Ρωσική μεγάλη αυτοκρατορία, της οποίας η επίδρασή υπήρξε καταλυτική, τόσο στα πολιτικά, όσο και στα θρησκευτικά πράγματα. Ας μη ξεχνάμε ότι η Καρελία, ένα κομμάτι της ανατολικής χώρας, είχε καταληφθεί από τα στρατεύματα του Τσάρου της Πετρούπολης και απελευθερώθηκε από τις Φιλανδικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια του τελευταίου παγκοσμίου πολέμου, μετά τη νίκη τους επί των Σοβιετικών στρατευμάτων.
Η νέα πλέον οικογένεια του κου Ulf & της κας Leena Sonnerstam με την μικρή τους Elina, κάνουν επανειλημμένα ταξίδια στην Ελλάδα και την Κύπρο, και είναι κανείς να εντυπωσιάζεται από το γεγονός, ότι το πρώτο και κύριο μέλημά τους είναι η επίσκεψη σε εκκλησίες της Ελληνικής και της Κυπριακής επικράτειας, από τις οποίες με την πρώτη ευκαιρία μάλιστα μου αποστέλλουν φωτογραφίες και μου γράφουν τις εντυπώσεις και τις παρατηρήσεις τους.
Ευλαβούνται πολύ τον νεότερο της εκκλησίας μας Άγιο Νεκτάριο, του οποίου την μονή στην Αίγινα, ως τάμα, έχουν μια -δύο φορές επισκεφθεί, για να προσκυνήσουν τον ναό και το τάφο του. Επίσης προ δύο ετών επισκέφθηκαν και προσκύνησαν το λείψανο του Οσίου Παταπίου που φυλάσσεται ως γνωστό στο ομώνυμο μοναστήρι των Γερανείων του Λουτρακίου.
Συχνές είναι οι σχετικές αναφορές στις επιστολές πού μου στέλνουν για μια μικρή εκκλησία που έχει φτιαχτεί προς τιμή του Γέροντα της Σηλυβρίας στην παγωμένη χώρα τους, αλλά και για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις και την λατρευτική ζωή των εκεί Ορθόδοξων εκκλησιών (Tampere, Eskilstuna) και μοναστηριών(Vallano, Kirkko).
Η Elina τα καλοκαίρια, μαζί με άλλα παιδιά Ορθοδόξων ,ζουν σε κατασκηνώσεις της εκεί Ορθόδοξης κοινότητας και συμμετέχουν ενεργά στη λατρεία και στις διάφορες εκδηλώσεις της νεολαίας της εκεί εκκλησίας.
Αξιομνημόνευτο είναι επίσης το γεγονός του μεγάλου ενδιαφέροντος που δείχνουν για το «Περιβόλι της Παναγιάς» και εντυπωσιάστηκα όχι μόνο από τις γνώσεις τους αλλά και την εξαιρετική προσοχή με την οποία περιεργάζονταν σε μια από τις επισκέψεις τους στο σπίτι μου, στην Αθήνα, τις πάμπολλες φωτογραφίες που έχω τραβήξει από τις διάφορες κατά καιρούς επισκέψεις μου - με άλλους συναδέλφους Μηχανικούς - στο ‘Αγιώνυμο Όρος.
Ουδόλως μάλιστα απόρησαν όταν τους μίλησα για προσκυνητές και groups Ορθοδόξων Φιλανδών ιερέων που συνάντησα προ τριών ετών στο Βατοπέδι, αφού τους φάνηκαν αυτές οι προσκυνηματικές εκδρομές ως κάτι το πολύ συνηθισμένο.


Με σεβασμό

ΑΝΔΡΕΑΣ Θ ΜΑΝΤΗΣ
ΔΙΠΛ. ΜΗΧ/ΓΟΣ – ΗΛ/ΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.
"μη φοβού, μόνον πίστευε"
(κατά Λουκά η΄50)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”