Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Εδώ τοποθετήστε τις Ανακοινώσεις των Ιερών Μητροπόλεων σας

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20246
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Τετ Μαρ 21, 2018 9:27 am

ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, θα τελεστεί το Σάββατο 24 Μαρτίου ξημερώματα Κυριακής στον Ιερό Ναό μας ΑΓΡΥΠΝΙΑ.
Θα αρχίσουμε 9:30 το βράδυ και θα τελειώσουμε 12:30 τα μεσάνυχτα.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20246
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Παρ Μαρ 23, 2018 10:10 am

ΠΡΟΒΑ ΕΓΚΩΜΙΩΝ

Την ερχόμενη Κυριακή, 25 Μαρτίου στις 6:00 το απόγευμα στην αίθουσα επί της οδού Μύρωνος, θα πραγματοποιηθεί και φέτος η καθιερωμένη πρόβα των εγκωμίων. Η παρουσία σου θα συμβάλλει σημαντικά στην άρτια απόδοση των εγκωμίων. Σε περιμένουμε!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20246
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Δευ Μαρ 26, 2018 8:28 am

ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΕΜΑΤΗ ΠΑΛΜΟ-ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΞΕΩΝ

Την ένδοξη Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τους ήρωες προγόνους μας, τίμησαν με τον πιο υπέροχο τρόπο τα παιδιά των κατηχητικών συνάξεων της ενορίας μας, με μια εντυπωσιακή γιορτή, που πραγματοποίησαν το Σάββατο, 24 Μαρτίου ώρα 6:00 το απόγευμα στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του ισογείου Ναού.
Στη γιορτή έλαβαν μέρος τα παιδιά του προνηπιακού τμήματος, όλα τα παιδιά των κατηχητικών τμημάτων Δημοτικού και τα κορίτσια του τμήματος Γυμνασίου. Ιδιαίτερη εντύπωση και τον θαυμασμό του πυκνού ακροατηρίου, που είχε κατακλύσει τον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού, προκάλεσε το θεατρικό δρώμενο με τίτλο "Μάρκος Μπότσαρης, ο Αετός του Σουλίου", που παρουσίασαν με μοναδική ζωντάνια και πατριωτικό παλμό τα μέλη της φοιτητικής συνάξεως.
Η εκδήλωση άρχισε με επίκαιρα τραγούδια από την ενοριακή ευρωπαϊκή χορωδία. Ακολούθησαν ποιήματα από τα κατηχητικά τμήματα Δημοτικού και θεατρικό δρώμενο από τα τμήμα κοριτσιών Γυμνασίου.
Η εκδήλωση έφτασε στο αποκορύφωμά της με το θεατρικό έργο "Μάρκος Μπότσαρης, ο Αετός του Σουλίου", τον Εθνικό Ύμνο που έψαλαν παιδιά και γονείς με εθνική υπερηφάνεια και την αναμνηστική φωτογραφία με όλα τα παιδιά των κατηχητικών συνάξεων επί σκηνής.
Τα θερμά συγχαρητήρια και τα παρατεταμένα ζωηρά χειροκροτήματα όλων όσων παρακολούθησαν την γιορτή, απέσπασαν όλοι οι συντελεστές της.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20246
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Δευ Μαρ 26, 2018 8:33 am

Η ΑΓΙΑΣΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Φώτης Κόντογλου

Η Ελληνική Επανάσταση είναι η πιο πνευματική επανάσταση που έγινε στο κόσμο. Είναι αγιασμένη.
Η επανάσταση γίνεται τις περισσότερες φορές από κάποιες υλικές αιτίες, που είναι η σκλαβιά, η στέρηση, η κακοπέραση, τα βασανιστήρια, η περιφρόνηση. Η λευτεριά είναι η θεότητα που λατρεύει ο επαναστάτης, και γι’ αυτή χύνει το αίμα του.
Μα τη λευτεριά, πολλές φορές, σαν την αποχτήσει ο επαναστάτης, δεν τη μεταχειρίζεται για πνευματικούς σκοπούς, αλλά για να χαρεί την υλική ζωή μονάχα.
Κοντά στην υλική ζωή έρχεται και η πνευματική, μα τις περισσότερες φορές για πνευματική ζωή θεωρούνε οι άνθρωποι κάποιες απολαύσεις που είναι κι αυτές υλικές, κι ας φαίνονται σαν πνευματικές.
Ένας επαναστάτης της γαλλικής επανάστασης, να πούμε, θεωρούσε για πνευματικά κάποια πράγματα που, στ’ αλήθεια, δεν ήτανε πνευματικά.
Αυτός ήθελε ν’ αποχτήσει τη λευτεριά, για να κάνει αυτά που νόμιζε πως είναι σωστά και δίκαια για τη ζωή των ανθρώπων σε τούτο τον κόσμο μοναχά, δηλαδή για την υλική ζωή τους, μη πιστεύοντας πως υπάρχει τίποτ’ άλλο για να το επιδιώξει ο άνθρωπος.

Γι’ αυτό λέγω πως, για τις περισσότερες επαναστάσεις, οι αιτίες που τις κάνανε να ξεσπάσουνε σταθήκανε υλικές, και η ελευθερία που επιδιώξανε ήτανε προορισμένη να ικανοποιήσει μονάχα υλικές ανάγκες.


Η ελληνική όμως Επανάσταση είχε μεν για αιτία και τις υλικές στερήσεις και τη κακοπάθηση του κορμιού, όπως η κάθε επανάσταση, αλλά, απάνω απ’ αυτές τις αιτίες, είχε και κάποιες που είναι καθαρά πνευματικές. Και πνευματικό, κατά τη γνώμη μου, αληθινά πνευματικό, είναι ό,τι έχει σχέση με το πνευματικό μέρος του ανθρώπου, με τη ψυχή του, δηλαδή με τη θρησκεία.

Η σκλαβιά που έσπρωξε τους Έλληνες να ξεσηκωθούνε καταπάνω στο Τούρκο δεν ήτανε μονάχα η στέρηση και η κακο­πάθηση του κορμιού, αλλά, απάνω απ’ όλα, το ότι ο τύραννος ήθελε να χαλάσει τη πίστη τους, μποδίζοντάς τους από τα θρησκευτικά χρέη τους, αλλαξοπιστίζοντάς τους και σφάζοντας ή κρεμάζοντάς τους, επειδή δεν αρνιόντανε τη πίστη τους για να γίνουνε μωχαμετάνοι.

Για τούτο πίστη και πατρίδα είχανε γίνει ένα και το ίδιο πράγμα, και η λευτεριά που ποθούσανε δεν ήτανε μονάχα η λευτεριά που ποθούνε όλοι οι επαναστάτες, αλλά η λευτεριά να φυλάξουνε την αγιασμένη πίστη τους, που μ’ αυτήν ελπίζανε να σώσουνε τη ψυχή τους.
Γιατί, γι’ αυτούς, κοντά στο κορμί, που έχει τόσες ανάγκες και που με τόσα βάσανα γίνεται η συντήρησή του, υπήρχε και η ψυχή, που είπε ο Χριστός πως αξίζει περισσότερο από το σώμα, όσο περισσότερο αξίζει το ρούχο απ’ αυτό.
Εκείνες οι άπλες ψυχές, που ζούσανε στα βουνά και στα ρημοτόπια, ήτανε διδαγμένες από τους πατεράδες τους στη πίστη του Χριστού, και γνωρίζανε, μ’ όλο που ήτανε αγράμματες, κάποια από τα λόγια του, όπως είναι τούτα: «Τί θα ωφελήσει άραγε τον άνθρωπο, αν κερδίσει τον κόσμον όλο, και ζημιωθεί τη ψυχή του;»

Ή: «Τί θα δώσει άνθρωπος για πληρωμή της ψυχής του;» «Η ψυχή είναι πιο πολύτιμη από τη τροφή, όπως το κορμί από το φόρεμα!» κ.ά.
Για τούτο, κατά τα χρόνια της σκλαβιάς, χιλιάδες παλληκάρια σφαχτήκανε και κρεμαστήκανε και παλουκωθήκανε για τη πίστη τους, αψηφώντας τη νεότητά τους, και μη δίνοντας σημασία στο κορμί τους και σε τούτη τη πρόσκαιρη ζωή.
Στράτευμα ολάκερο είναι οι άγιοι νεομάρτυρες, που δε θανατωθήκανε για τα υλικά αγαθά τούτης της ζωής, αλλά για τη πολύτιμη ψυχή τους, που γνωρίζανε πως δε θα πεθάνει μαζί με το κορμί, αλλά θα ζήσει αιώνια.
Ακούγανε και πιστεύανε ατράνταχτα τα λόγια του Χριστού, που είπε: «Μη φοβηθείτε εκείνον που σκοτώνει το σώμα, και που δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω. Αλλά να φοβηθείτε εκείνον που μπορεί να θανατώσει και το σώμα και τη ψυχή».
Η ελευθερία, που γι’ αυτή θυσιάζονταν, δεν ήτανε κάποια ακαθόριστη θεότητα, αλλά ήτανε ο ίδιος ο Χριστός, που γι’ αυτόν είπε ο απόστολος Παύλος:

Κι αλλού λέγει: «Σταθείτε στερεά στην ελευθερία που σας χάρισε ο Χριστός, σταθείτε και μην πέσετε πάλι στο ζυγό της δουλείας. Γιατί για την ελευθερία σας κάλεσε. Αλλά την ελευθερία μην την παίρνετε μονάχα σαν αφορμή για τη σάρκα σας».
Για τούτο είναι αγιασμένη η ελληνική Επανάσταση, κι αγιασμένοι οι πολεμιστές της, όπως ήτανε αγιασμένοι όσοι πολεμήσανε μαζί με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, πριν από τρακόσα εξηνταοχτώ χρόνια, κατά το πάρσιμο της Πόλης, καταπάνω στον ίδιο οχτρό της πίστης τους.

Άκουσε με τι λόγια μιλούσε εκείνος ο αγιασμένος βασιλιάς στους στρατιώτες του, σαν να ‘λεγε κανένα τροπάρι: «Ελθών ουν, αδελφοί, ο δυσσεβής αυτός αμηράς και εχθρός της αγίας ημών πίστεως, ημάς απέκλεισε, και καθ’ εκάστην το αχανές αυτού στόμα χάσκων, πως εύρη καιρόν επιτήδειον ίνα καταπίη ημάς και την πόλιν ταύτην, ην ανήγειρεν ο τρισμακάριστος και μέγας βασιλεύς Κωνσταντίνος εκείνος, και τη πανάγνω τε και υπεράγνω δεσποίνη ημών Θεοτόκω και αειπαρθένω Μαρία αφιέρωσε και εχαρίσατο, του κυρίαν είναι και βοηθόν και σκέπην τη ημετέρα πατρίδι και καταφύγιον των χριστιανών, ελπίδα και χαράν πάντων των Ελλήνων, το καύχημα πάσι τοις ούσιν υπό την του ηλίου ανατολήν».
Και στο τέλος είπε: «Ελπίζω Θεώ λυτρωθείημεν ημείς της ενεστώσης αυτού δικαίας απειλής, δεύτερον δε και ο στέφανος ο αδαμάντινος εν ουρανοίς εναπόκειται ημίν, και μνήμη αιώνιος και αξία εν τω κόσμω έσεται».

Στην επανάσταση του Είκοσι ένα, όπως και στην πολιορκία της Πόλης, μαζί με τους λαϊκούς πολεμούσανε πλήθος ραφοφορεμένοι, καλόγεροι, παπάδες και δεσποτάδες, και τραβούσανε μπροστά με το σταυρό στο χέρι, κι από πίσω τους χίμιζε κλαίγοντας ο λαός, κ’ έψελνε:
Για της πατρίδος την ελευθερία, για του Χριστού την πίστη την αγία, γι’ αυτά τα δύο πολεμώ, μ’ αυτά να ζήσω επιθυμώ, κι αν δεν τα αποκτήσω, τί μ’ ωφελεί να ζήσω;
Στη Πόλη κρεμάστηκε ο πατριάρχης Γρηγόριος, ανοίγοντας πρώτος το μαρτυρολόγιο της Επανάστασης.
Ο Θανάσης Διάκος πολέμησε σαν νέος Λεωνίδας, και σουβλίστηκε για τη πίστη του. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Ησαΐας Σαλώνων, ο Ρωγών Ιωσήφ, ο Παπαφλέσσας, ο Θύμιος Βλαχάβας, κι άλλοι πολλοί, πολεμήσανε για την αγιασμένη πατρίδα τους.
Στη Τριπολιτσά κλειστήκανε στη φυλακή κατά την Επανάσταση οι δεσποτάδες του Μοριά, κ’ οι περισσότεροι πεθάνανε με αβάσταχτα μαρτύρια. Το ίδιο και στη Πόλη, φυλακωθήκανε και κρεμαστήκανε πολλοί δεσποτάδες.

Παρακάτω βάζω λίγα λόγια από το ημερολόγιο του αντιναύαρχου Γεωργίου Σαχτούρη:
«Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου. Εορτή των Γενεθλίων του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Αραγμένοι εις Ντάρδιζα με ήσυχον αέρα της τραμουντάνας, πλην με χιόνια.
Αυτήν την ημέρα, διά το χαρμόσυνον της εορτής, το πρωί, υψώνοντας την σημαίαν μας, ερρίχθη και μία κανονιά, καθώς και όλα τα ελληνικά εδώ αραγμένα το αυτό έπραξαν.

Κυριακή, 15 Αυγούστου. Εορτή της Θεοτόκου. Εξημερώθημεν αραγμένοι. Υψώσαμεν τας σημαίας και ερρίξαμεν και από μίαν κανονιάν διά το χαρμόσυνον της ημέρας».
Ο ναύαρχος Κουντουριώτης έκανε τη προσευχή του, σαν τους παλιούς, να τον βοηθήσει η Παναγία στη ναυμαχία της «Έλλης», κι όπου αλλού τον καλούσε το χρέος του. Το ίδιο κάνανε και κάνουνε όλοι οι Έλληνες στο πόλεμο.
Κατά την καταστροφή της Μικράς Ασίας, πρώτοι οι άνθρωποι της θρησκείας πληρώσανε με τη ζωή τους το καινούργιο χαράτσι στον οχτρό της πίστης μας. Ο μητροπολίτης της Σμύρνης Χρυσόστομος κρεμάστηκε, ο δεσπότης των Κυδωνιών Γρηγόριος θάφτηκε ζωντανός, ο Μοσχονησίων Αμβρόσιος θανατώθηκε άσπλαχνα, κι όλοι οι παπάδες κ’ οι καλόγεροι περά­σανε από το σπαθί.
Οι Γερμανοί κ’ οι Ιταλοί θανατώσανε κι αυτοί τους ρασοφορεμένους των χωριών, για να μην απομείνουν παραπίσω από τους άλλους θεομάχους.

Ναι! Πίστη και πατρίδα είναι για μας ένα πράγμα. Κι όπως πολεμά το ένα, πολεμά και τ’ άλλο, κι ας μην ξεγελιέται.
Η μάννα μας η πνευματική είναι η ορθόδοξη Εκκλησία μας, που ποτίστηκε με πολύ κι αγιασμένο αίμα. Κανένας λαός δεν έχυσε και δεν χύνει ως τα σήμερα το αίμα του για τη πίστη, όσο ο δικός μας.
Η ορθόδοξη πίστη είναι ο θησαυρός ο κρυμμένος κι ο πολύτιμος μαργαρίτης που λέγει ο Χριστός.


Πηγή:http://www.romiosini.org.gr
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20246
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Τρί Μαρ 27, 2018 8:32 am

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΠΡΟΒΑ ΕΓΚΩΜΙΩΝ

Την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Μαρτίου στις 6:00 το απόγευμα, στην αίθουσα επί της οδού Μύρωνος θα πραγματοποιηθεί η επαναληπτική και τελική πρόβα των εγκωμίων.
Σε περιμένουμε!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20246
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Τετ Μαρ 28, 2018 8:54 pm

Το θεατρικό δρώμενο με τίτλο: "Μάρκος Μπότσαρης, ο Αετός του Σουλίου" που παίχτηκε το Σάββατο 24 Μαρτίου κατά την γιορτή του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου για την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Εθνικής επετείου της επανάστασης του 1821.
Ο κόσμος παρακολούθησε με ζωντανή αγωνία την ολιγόλεπτη παράσταση και καταχειροκρότησε τους συντελεστές της. Ο πατέρας Ματθαίος ήταν τόσο συγκινημένος που χρειάστηκε κάποιο χρόνο μέχρι να συνέλθει και να μιλήσει:


Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20246
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Δευ Απρ 16, 2018 9:13 am

ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ - ΠΑΝΝΥΧΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ - ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΣ ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Με την υποδοχή του Αγίου Φωτός, του προερχόμενου από τον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου μας που έγινε στις 11:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, άρχισε η παννυχίδα του Πάσχα.
Ακολούθησε η τελετή της Αναστάσεως που έγινε στα πρόπυλα του Ιερού Ναού μας με την παρουσία της Δημοτικής Αρχής και χιλιάδων πιστών.
Με γοργό ρυθμό τελέστηκε η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών.
Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, έγινε η διανομή των ευλογημένων-αναστάσιμων αυγών (συνολικά δόθηκαν 648) σε ειδική συσκευασία στους πιστούς από τους ιερείς.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20246
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Δευ Απρ 16, 2018 9:16 am

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

Οἱ εἰκόνες γιὰ τὴν Ἐκκλησία δὲν εἶναι διακοσμητικὰ στοιχεῖα, ὅπως συμβαίνει στὴν Δύση. Εἶναι δόγμα καὶ μέσα ἀναγωγῆς πρὸς σωτηρία τῶν ψυχῶν μας. Ἡ σωτηρία μας ὅμως μπορεῖ νὰ ἐπιτευχθεῖ μόνον μὲ τὴν ὀρθὴ πίστη ποὺ ἀποδεικνύεται μὲ τὴν τήρηση τῆς παραδόσεως καὶ τῶν πατερικῶν διδαχῶν.
Γιὰ τὴν Ἐκκλησία ὅποιος ἀλλοιώσει “ἰῶτα ἓν” ἀπὸ τὸ Εὐαγγέλιο καὶ τὴν πίστη της χαρακτηρίζεται αἱρετικός. Τὸ ἴδιο ὅμως αἱρετικὸς ἀποδεικνύεται ὅποιος δέχεται “εἰκόνες” ἀντίθετες μὲ τὴν λατρεία, τὰ κείμενα, τὴν ὑμνολογία καὶ τὴν παράδοσή της. Μιὰ τέτοια “εἰκόνα” εἶναι καὶ ἡ λεγομένη τῆς Ἀναστάσεως, ποὺ ἐμφανίζει ἕνα ἄγγελο νὰ κυλάει τὸν λίθο μπροστὰ ἀπὸ ἕνα κομψὸ τετραγωνισμένο μνῆμα. Οἱ στρατιῶτες τῆς κουστωδίας ἀτενίζουν μὲ θαυμασμὸ καὶ φόβο τὸν ἀναστημένο Χριστό, ὁ ὁποῖος βγαίνει ἀπὸ τὸν τάφο ποὺ ἄνοιξε ὁ ἄγγελος καὶ ἵπταται κρατώντας ἕνα λάβαρο λευκὸ μὲ κόκκινο σταυρό, σὰν τὴ σημαία τῆς Δανίας.
Ἡ ἀπεικόνιση αὐτή, νεώτερη ἀκόμα καὶ στὸν χῶρο τῆς Δύσεως, ἐμφανίστηκε ἐκεῖ τὴν ἐποχὴ τῆς Ἀναγεννήσεως, σ’ ἐμᾶς δὲ ἔφτασε ἀπὸ τὴ Ρωσία κατὰ τὴν ἐποχὴ τῆς Tουρκοκρατίας μὲ πρῶτο σταθμὸ τὸ Ἅγιον Ὄρος. Σὲ ὅλα τὰ ἐπίπεδά της εἶναι ἕνας κατακλυσμὸς κακοδοξίας καὶ διαστροφῆς...
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20246
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Δευ Απρ 16, 2018 9:20 am

1η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Ιδιαίτερα ευλογημένη ήταν η 1η ημέρα του τετραήμερου ενοριακού προσκυνήματος στην Ήπειρο.
Οι ογδόντα προσκυνητές που συμμετέχουν στο προσκύνημα απόλαυσαν τον καλό καιρό, την ευχάριστη αδελφική παρέα και κυρίως τα αγαθά δωρήματα της Θείας Χάριτος.
Μετά την αναχώρηση που έγινε στις 6:30 το πρωί επισκέφθηκαν τα εξής προσκυνήματα και μέρη:
-Το ιερό προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής στο Αίγιο,
-Το Μουσείο Βρελλή Ιωαννίνων – κέρινα ομοιώματα,
-Την Ιερά Μονή Παναγίας Ντουραχάνη και το Λαογραφικό Μουσείο της.
Οι προσκυνητές διανυκτερεύουν στη γραφική πόλη των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο Ξενοδοχείο Παλλάδιο.


2η ΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Απερίγραπτες στιγμές ευλογίας, χαράς και αδελφοσύνης ζουν οι ογδόντα προσκυνητές του τετραήμερου ενοριακού προσκυνήματος μας στην Ήπειρο.
Η δεύτερη μέρα περιελάμβανε τα εξής προσκυνήματα:
-Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης, όπου τελέστηκε και τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου Μητροπολίτου Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού,
-Οικία Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στην Κόνιτσα και ξενάγηση από τα ανίψια του Χρήστο και Μαρία στα δωμάτια της πατρικής του οικίας όπου εκτίθενται τα προσωπικά του αντικείμενα της οικογένειας του Οσίου, τα χειρόγραφά του καθώς και τα εργόχειρά του,
-Επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου και του Αγίου Ιωάννου εξ Αγαρηνών. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κονίτσης Πωγώνης και Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέα τον οποίο οι προσκυνητές τον υποδέχθηκαν και δέχτηκαν πατρικές ευχές και αναμνηστικά δώρα.
-Επίσκεψη στο μονότοξο γραφικό και ιστορικό γεφύρι του Βοϊδομάτη ποταμού
-Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Καλπάκι, όπου προβλήθηκε και ιστορικό ντοκιμαντέρ σχετικό με τη μάχη στο Καλπάκι,
-Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Βελλά,
-Επίσκεψη στα γραφικά Ζαγοροχώρια, στο Μονοδένδρι και στο προσκύνημα της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής, το οποίο βρίσκεται στο φαράγγι του Βίκου και στο οποίο φτάνει κανείς οδοιπορώντας σ’ ένα πέτρινο μονοπάτι μέσα σε απερίγραπτη φυσική ομορφιά του Εθνικού Δρυμού.
Το πρόγραμμα της 2ης μέρας του προσκυνήματος ολοκληρώθηκε με την τέλεση της Ακολουθίας του Πασχαλινού Αποδείπνου εντός των Πούλμαν.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20246
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Δευ Απρ 16, 2018 9:23 am

3η ΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Ανεξάντλητες οι ευλογίες του Θεού και κατά την 3η ημέρα του ενοριακού προσκυνήματος μας στην όμορφη Ήπειρο.
Οι ογδόντα προσκυνητές με αξιοθαύμαστο ενδιαφέρον για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ιερά προσκυνήματα και ιστορικά μνημεία, αλλά και με αστείρευτες αντοχές επισκέφθηκαν:
-Το κάστρο των Ιωαννίνων, με τα μνημεία που σώζονται από την εποχή του Αλή-πασά. Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή της εξαίρετης ξεναγού, που συμμετείχε στο πρόγραμμα του προσκυνήματός μας κατατοπίζοντας με άριστο τρόπο τους προσκυνητές μας,
-Το υπέροχο νησί της λίμνης Παμβωτίδας των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα τις ιερές Μονές Φιλανθρωπινών, με τις μοναδικές τοιχογραφίες της και του Αγίου Παντελεήμονα, όπου ήταν το κρησφύγετο αλλά και ο τόπος εκτέλεσης του Αλή-πασά,
-Το καταπληκτικό Σπήλαιο Περάματος με τους αμέτρητους σταλακτίτες και σταλαγμίτες,
-Το απερίγραπτης ομορφιάς Μέτσοβο με το Ναό της Αγίας Παρασκευής,
-Την Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής. Οι προσκυνητές συμμετείχαν στον Αρχιερατικό Εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος. Μετά το τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος στο Αρχονταρίκι της Μονής πρόσφερε στους προσκυνητές το πασχαλινό αυγό με γλυκά, ενώ δέχθηκε τις ευχαριστίες τους δια του π. Ματθαίου.
Η ευλογημένη 3η ημέρα έκλεισε με την ιερά ακολουθία του Πασχαλινού Αποδείπνου μέσα στο Πούλμαν.


4η ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Με τη χάρη του Θεού ολοκληρώθηκε το τετραήμερο ενοριακό προσκύνημα στην Ήπειρο.
Την 4η ημέρα, επιστρέφοντας οι προσκυνητές στην ενορία μας επισκέφθηκαν:
-Τον Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων, Άγιο Αθανάσιο, όπου βρίσκεται ο τάφος του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις,
-Την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων, με την καταπληκτική θέα της πόλης των Ιωαννίνων και της λίμνης Παμβωτίδας,
-Το μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής σπουδαιότητας μνημείο-Ναό της Παναγίας της παρηγορήτισσας στην Άρτα,
-Το εξίσου σπουδαίο Ναό της Αγίας Θεοδώρας της Βασίλισσας Άρτας, όπου υπάρχει ο τάφος της και το ιερό λέιψανό της,
-Το ιστορικό και γεμάτο θρύλους γεφύρι της Άρτας.
-Την Ιερά Μονή κάτω Παναγιάς Άρτας,
-Την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου στο Ζάλογγο Πρεβέζης.
Όλοι οι προσκυνητές εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για όλα όσα έζησαν, αλλά και την επιθυμία τους, γρήγορα η ενορία μας να διοργανώσει το επόμενο πολυήμερο προσκύνημα.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ανακοινώσεις Ιερών Μητροπόλεων”