Κάρμα και μετενσάρκωση

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Απάντηση
Ioanath
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 241
Εγγραφή: Παρ Μάιος 05, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Κάρμα και μετενσάρκωση

Δημοσίευση από Ioanath »

Θεώρησα καλό να αφιερώσω λίγο χρόνο και να συντάξω για εσάς, τους φίλους του forum που πιθανά να ενδιαφέρονται, μια πολύ σύντομη περίληψη του βιβλίου «ΚΑΡΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΣΑΡΚΩΣΗ» του Δρ. Χιρόσι Μοτογιάμα ο οποίος είναι Ιάπωνας σιντοϊστής ιερέας παραψυχολόγος και θεραπευτής. Το βιβλίο θεωρείται από τα καλύτερα για το συγκεκριμένο θέμα.

Προσωπικά όταν έχω την τύχη να διαβάσω κάποιο αξιόλογο τέτοιο βιβλίο όχι μόνο δεν με απομακρύνει από την Πίστη μου στο Θεό αλλά αντίθετα την ισχυροποιεί καθότι απαντάει σε ερωτήματα και φωτίζει σκοτεινά σημεία. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι το μυαλό μου είναι ισχυρός αμφισβητίας και η Πίστη μου αρκετά ασθενής ώστε απαιτούν πολλές φορές την διασταύρωση ενός θέματος για να βεβαιωθούν για την αλήθεια και να κατανοήσουν την ουσία του.

Με τίποτε δε θα ήθελα να μπω σε αντιπαράθεση για το σωστό ή λάθος του περιεχομένου του ή την ανωτερότητα της ορθόδοξης χριστιανικής δογματικής σε όποιο σχετικό θέμα. Εκτιμώ ότι τελικά οι περισσότεροι θα βρούνε αυτά που θα διαβάσουν πολύ περισσότερο οικεία από ότι θα περίμεναν.

Ευχαριστώ τον ιστοχώρο για τη φιλοξενία και εσάς που θα δείξετε ενδιαφέρον για το κείμενο της περίληψης που ακολουθεί:
Μαράν Αθά
Ioanath
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 241
Εγγραφή: Παρ Μάιος 05, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευση από Ioanath »

[1/4]

Όπως έχουν διδάξει πολλές θρησκείες σε διάφορες εποχές, η ύπαρξη των ανθρώπων είναι πολύ βαθύτερη και ευρύτερη από την εκδήλωσή της σ αυτή τη διάσταση. Σαν την κλωστή που ράβεται πάνω σε ένα ύφασμα του οποίου η μια πλευρά αντιπροσωπεύει τη ζωή και η άλλη το θάνατο, η ψυχή περνάει από τη μία πλευρά στην άλλη συνεχίζοντας να υπάρχει μια στη ζωή και μια στο θάνατο. Το κάρμα και η μετενσάρκωση λειτουργούν μέσα στη δομή μιας πολυδιάστατης πραγματικότητας.

Τα ανθρώπινα όντα υπάρχουμε ταυτόχρονα σε τρεις διαστάσεις: τη φυσική, την αστρική και την αιτιώδη. Στο πέρασμα του χρόνου το σώμα και η ψυχή μας ενσαρκώνονται μέσα και έξω από αυτά τα επίπεδα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζουμε γέννηση και θάνατο. Μια εκδήλωση μας στην γη (φυσική διάσταση) περιβάλλεται από τρία σώματα: το φυσικό, το αστρικό και το αιτιώδες. Στην αστρική διάσταση από δύο σώματα: το αστρικό και το αιτιώδες και τέλος στην αιτιώδη μόνο από αιτιώδες.
Το αστρικό σώμα είναι παρόμοιο με τη χριστιανική έννοια της ψυχής, ενώ το αιτιώδες με εκείνη του πνεύματος, το οποίο και αποτελεί το ανώτερο τμήμα της ύπαρξής μας που βρίσκεται πιο κοντά στο Θεό.

Πέρα από την αιτιώδη διάσταση υπάρχουν οι θεϊκές διαστάσεις, ο Θεός. Αν μια ύπαρξη από τις θεϊκές διαστάσεις επιθυμεί να κατέβει στη γη εν είδει Μεσσία, δεν υπάγεται στο νόμο του κάρμα και δε μιλούμε για μετενσάρκωση αλλά για τη γέννηση του Υιού του Θεού.
Μαράν Αθά
Ioanath
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 241
Εγγραφή: Παρ Μάιος 05, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευση από Ioanath »

[2/4]

Στόχος του κάθε ανθρώπου είναι η ένωση με τον Θεό που επιτυγχάνεται με την επιτυχή εξέλιξη μέσω των τριών διαστάσεων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μετά το θάνατό τους βρίσκονται στην αστρική διάσταση, είτε στο ανώτερο αστρικό (χριστιανική έννοια του παραδείσου), είτε στο κατώτερο (χριστιανική έννοια της κόλασης).

Τα συναισθήματα και οι σκέψεις που αποτελούν το ασυνείδητο είναι το μυαλό που παίρνουμε μαζί μας στην αστρική διάσταση όταν πεθάνουμε.
Στην αστρική διάσταση η σκέψη δημιουργεί τη πραγματικότητα. Στη κατώτερη αστική διάσταση που μοιάζει σαν ένα επαναλαμβανόμενο εφιάλτη κατοικούν όντα που παρουσιάζουν μια εριστική αρνητικότητα καθώς και συναισθηματική προσκόλληση (πόνο, θυμό, μίσος, απόγνωση, πάθος κ.α.). Στην ανώτερη αστρική διάσταση η οποία μοιάζει με ένα ατέλειωτο όμορφο όνειρο κατοικούν όντα που παρουσιάζουν ένα πιο αρμονικό θετικισμό.

Η βελτίωση στην αστρική διάσταση είναι πάρα πολύ αργή. Αντίθετα δυνατότητα γρήγορης βελτίωσης δίνεται μέσω της ζωής στο φυσικό επίπεδο.
Είναι πολύ πιο δύσκολο να γεννηθεί κάποιος στη γη από το κατώτερο αστρικό επίπεδο από ότι από ότι από το ανώτερο και αυτό για να διαφυλαχθεί η τάξη στη γη. Αντίθετα όμως η επιθυμία από όντα του κατώτερου αστρικού επίπεδου για να (ξανά)γεννηθούν στη γη είναι ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς την βλέπουν σαν διέξοδο από την «κόλαση» στην οποία ζουν.

Η ύπαρξή μας ως ανθρώπων στο φυσικό επίπεδο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία την οποία πρέπει να εκτιμάμε ανάλογα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θέληση και τη λογική μας για να αποδεσμευτούμε από αρνητικά μοντέλα και κακές συνήθειες και τελικά να λύσουμε το κάρμα που μας δεσμεύει εδώ. Τι είναι όμως το κάρμα;
Μαράν Αθά
Ioanath
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 241
Εγγραφή: Παρ Μάιος 05, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευση από Ioanath »

[3/4]

Το ταξίδι μας ανάμεσα στις διαστάσεις διέπεται από το νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος , το κάρμα. Τόσο οι θετικές , όσο και οι αρνητικές συνθήκες προκαλούνται από το κάρμα καθώς και τα γενικά χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας.
Οι καρμικοί νόμοι εξηγούν γιατί ένα αθώο παιδί γίνεται ένας βίαιος ενήλικας, ένα θαυμάσιο άτομο υποφέρει συνεχώς, ενώ ένα άτομο με απαίσιο χαρακτήρα καταφέρνει να είναι ευτυχισμένο. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε το κάρμα μας και να επηρεάσουμε τον τρόπο με το οποίο το παρελθόν εκδηλώνεται στο σήμερα.

Το ανθρώπινο μυαλό έχει την τάση να διαμορφώνει έντονες εμμονές. Αυτές αποτελούν τη βαθύτερη αιτία του κάρμα. Θέλουμε να ικανοποιούμε τον εαυτό μας χωρίς όρια (τροφή, σεξ κα). Η προσκόλληση στην ενστικτώδη επιθυμία είναι μια ισχυρή γενεσιουργός αιτία κάρμα.
Η προσκόλληση στο συναίσθημα και στη σκέψη αποτελεί το υπόλοιπο μέρος του κάρμα που διαμορφώνει ένα άτομο.
Τα συναισθήματα που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με το κάρμα είναι αυτά που έχουν έντονο, παθιασμένο χαρακτήρα, όπως ο φόβος, το μίσος και η χαρά. Αν κάποιος προσκολληθεί σ αυτά, μπλοκάρουν τη λογική του και τον συνοδεύουν από τη μια ζωή στην άλλη.
Όσο για τη σκέψη, η θετική πλευρά της συνίσταται στην ικανότητα δημιουργικής σκέψης και φαντασίας, ενώ η αρνητική στην ιδανική φαντασίωση, η οποία μπορεί να πάρει την ακραία μορφή της ψευδαίσθησης.
Μαράν Αθά
Ioanath
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 241
Εγγραφή: Παρ Μάιος 05, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευση από Ioanath »

[4/4]

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να υπερβούμε τον κόσμο του κάρμα και να επιτύχουμε πνευματική πρόοδο, είναι η υπέρβαση του εγώ, μέσω της αποδέσμευσης από τις επιθυμίες και τις προσκολλήσεις.
Οι μέθοδοι για αυτό ανήκουν σε δύο κατηγορίες: η μία ονομάζεται «μη προσκολλημένη συμπεριφορά» και η άλλη «πνευματική άσκηση».

Η «μη προσκολλημένη συμπεριφορά» σημαίνει ότι το άτομο ενεργεί χωρίς να προσκολλάται ή να αποσκοπεί στο αποτέλεσμα των πράξεών του. Το εγώ επιθυμεί το αποτέλεσμα μιας πράξης, για αυτό και το άτομο την κάνει. Αυτή η επιθυμία δημιουργεί προσκόλληση στο αποτέλεσμα της πράξης. Αυτή η προσκόλληση δημιουργεί κάρμα.

Υπερβαίνοντας το κάρμα ο άνθρωπος ενώνεται με τα ανώτερα επίπεδα της ύπαρξης. Συνειδητοποιεί ότι όλες οι ενέργειες είναι στην ουσία εκδήλωση της χάρης του Θεού. Τα αποτελέσματα των πράξεών του τότε συμβάλλουν τόσο στην ωφέλεια όλου του κόσμου όσο και στη δική του.

Το σύστημα πνευματικής άσκησης περιλαμβάνει κανόνες αποχής, ηθικές αρχές, τεχνικές προσευχής και διαλογισμού. Όμως ακόμα και αν με τα παραπάνω το άτομο καταφέρει να εξαγνιστεί, το κέλυφος του εγώ αν και εύθραυστο υπάρχει ακόμα.
Για να σπάσει απαιτείται η αποδοχή και απόλυτη παράδοση στο Θεό, το παροιμιώδες άλμα της πίστης.

Η παράδοση αποτελεί μια τρομακτική εμπειρία ακριβώς επειδή οι άνθρωποι εκτιμούν τόσο πολύ το εγώ. Στην αληθινή προσευχή το εγώ που προσεύχεται στον Θεό μένει πίσω και ο προσευχόμενος γίνεται ο ίδιος προσευχή. Ο Θεός κατακλύζει την προσευχή και την ψυχή που κατάφερε να αρνηθεί το εγώ.
Μαράν Αθά
vfilip
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 695
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 21, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από vfilip »

τι είναι αυτά που λές ?
αυτά απορρίπτονται τελείως στο χριστιανισμό .
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος vfilip την Πέμ Νοέμ 23, 2006 9:47 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 2298
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 14, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: Ηλίας @ Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση από stratos »

Εικόνα

ουαααααααου !
Εικόνα
123
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1768
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 27, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από 123 »

Ο Χριστιανισμός δέχεται την ψυχή του ανθρώπου ως μία και μοναδική.

«Και καθώς είναι αποφασισμένο εις τους ανθρώπους άπαξ να αποθάνωσι, μετά δε τούτο είναι κρίσις» (Εβραίους θ΄ 27).

Η μετεμψύχωση και η μετενσάρκωση είναι θεωρίες αυθαίρετες, αστήριχτες, αβάσιμες...
Έχω ακούσει πολλές φορές σε εκπομπές, ανθρώπους, που υποστήριζαν αυτές τις θεωρίες παλιότερα, να τις αναιρούν ως μη αξιόπιστες.

Πιστεύω πως ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να προσεγγίσει τη Σοφία του Θεού κατασκευάζει θεωρίες περισσότερο κοντά στην ανθρώπινη λογική κι έτσι να λύσει τα υπαρξιακά του προβλήματα
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6135
Εγγραφή: Τετ Οκτ 04, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Αρχικα θελω να πω οτι δεν πιστευω στην μετενσαρκωση ουτε οτι ξαναγυρναμε για να γλυτωσουμε απο το κακο εκει ψηλα.Καποιος "φιλος" υπακουος στην Νεα Εποχη και στο "Κεντρο Ελληνικου Χριστιανισμου"Δωριζας μου μιλουσε ατελειωτα για την μετενσαρκωση πραγμα που δεν ασπαστηκα.Πιστευω οτι η ιδεα οφειλεται σε αποκρυφισμο και ινδουισμο.Ας μη πλαναται λοιπον καθε αδελφος χριστιανος.Ειναι αντιθετη και ασυμβιβαστη με τον χριστιανισμο.

Σχετικα links

www.oodegr.com/oode/anatolikes/metens1.htm

http://img.pathfinder.gr/clubs/files/60261/25.html

http://img.pathfinder.gr/clubs/files/60261/15.html για το τι λεει η Αγια Γραφη
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6135
Εγγραφή: Τετ Οκτ 04, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Διαβαστε επισης στο

http://clubs.pathfinder.gr/saints/473223

τη θεση του θεολογου Ευαγγελου Γ. Καρακοβουνη
για την μεγαλη πλανη της μετενσαρκωσης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”