Το μπλε τετράδιο

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση

Πως νιώθετε με αυτή την αλλαγή;

Μια θλίψη γιατί νοσταλγώ τα μπλε τετράδια
2
33%
Στεγνός τρόπος μάθησης χωρίς να γεννά νοσταλγία
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Θετικό αλλά πεζό
2
33%
Στο σχολείο δεν πάμε για μυρωδιές και αναμνήσεις. Μια χαρά όλα
2
33%

Σύνολο ψήφων: 6

lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Το μπλε τετράδιο

Δημοσίευση από lovethink »

Του χρόνου αναμένεται να ξεκινήσει, σε πιλοτική φάση, η διανομή του λεγόμενου «φορητού των 100 δολαρίων» στους Ελληνες μαθητές. Ο μαθητικός υπολογιστής θα προσφέρεται δωρεάν με προεγκατεστημένη τη διδακτέα ύλη του Δημοτικού και των των δύο πρώτων τάξεων του Γυμνασίου.Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, ο υπολογιστής σχεδιάστηκε για τους μαθητές των αναπτυσσόμενων χωρών από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Ένας Φορητός ανά Παιδί (One Laptop per Child- OLPC), τον οποίο ίδρυσε ο καθηγητής του MIT Νίκολας Νεγκροπόντε. Περίπου 150 κυβερνήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθεια του υπολογιστή, με τιμή γύρω στα 100 δολάρια.
Η Ελλάδα εκδήλωσε επισήμως το ενδιαφέρον της μέσω της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).
Η διανομή του υπολογιστή στην Ελλάδα προγραμματιζόταν αρχικά για το Σεπτέμβριο, αναβάλλεται όμως για το 2008. Σε πρώτη φάση, όπως αναφέρθηκε την Πέμπτη σε παρουσίαση, σχεδιάζεται να διατεθούν πιλοτικά περίπου 15.000 υπολογιστές σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος είναι ο μαθητικός υπολογιστής να καλύπτει τους μαθητές του Δημοτικού και των δύο πρώτων τάξεων του Γυμνασίου.
Εδώ και περίπου έναν χρόνο έχουν συγκροτηθεί ειδικές ομάδες για τον εξελληνισμό του λογισμικού του μαθητικού φορητού. Στις ομάδες αυτές μετέχουν ήδη πάνω από 300 εθελοντές ειδικοί, κυρίως καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), άλλων πανεπιστημίων και των ΤΕΙ απ΄ όλη τη χώρα, καθώς και ερευνητές από το «Δημόκριτο». Συντονιστής είναι ο ερευνητής του ΕΜΠ κ. Θ. Καρούνος.
Εξοπλισμένος με γρήγορη μνήμη flash αντί για σκληρό, μανιβέλα για τη φόρτιση της μπαταρίας, ψηφιακή κάμερα, δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης και λειτουργικό σύστημα Linux, ο φορητός επιτρέπει στα παιδιά να διαβάζουν και να γράφουν κείμενα, να σερφάρουν στο Internet και να συνομιλούν με συμμαθητές τους online.
Πηγή in.gr
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Οι επιλογές που έχει το γκάλοπ παραπάνω δεν με εκφράζουν. Εγώ θ΄απαντούσα και σιγά το πράγμα, τα περισσότερα σημερινά παιδιά πλην ειδικών περιπτώσεων έχουν πρόσβαση σε κάποιο υπολογιστή πριν ακόμη μάθουν να διαβάζουν και προγράμματα μαθημάτων του Δημοτικού και του Γυμνασίου υπήρχαν και πριν.

Όμως θα παρατηρήσω δυο πράγματα ακόμη:

- Η δωρεάν διανομή υπολογιστών σ΄όλα τα παιδιά είναι μέτρο θετικό γιατί θα δώσει πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και σ΄αυτά τα παιδιά που δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι σήμερα.

- Η νέες τεχνολογίες είναι ευλογία και ταυτόχρονα παγίδα. Αν τις χρησιμοποιεί κάποιος σωστά ωφελούν πολύ, αν όχι, μπορούν και να τον καταστρέψουν.

- Μ΄αυτό τον τρόπο θα περάσει γι ακόμη μια φορά η ελεγχόμενη κι αμερικανόφερτη γνώση στα παιδιά μας (βλέπε βιβλίο Ιστορίας ΣΤ Δημοτικού), μ΄ ακόμη πιο άμεσο τρόπο. Θα υπάρχουν άλλα προγράμματα γι αυτούς τους υπολογιστές ή μόνο ότι τους ταΐσουν οι αμερικανοί;
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

nkope έγραψε:Οι επιλογές που έχει το γκάλοπ παραπάνω δεν με εκφράζουν. Εγώ θ΄απαντούσα και σιγά το πράγμα, τα περισσότερα σημερινά παιδιά πλην ειδικών περιπτώσεων έχουν πρόσβαση σε κάποιο υπολογιστή πριν ακόμη μάθουν να διαβάζουν και προγράμματα μαθημάτων του Δημοτικού και του Γυμνασίου υπήρχαν και πριν.

Όμως θα παρατηρήσω δυο πράγματα ακόμη:

- Η δωρεάν διανομή υπολογιστών σ΄όλα τα παιδιά είναι μέτρο θετικό γιατί θα δώσει πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και σ΄αυτά τα παιδιά που δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι σήμερα.

- Η νέες τεχνολογίες είναι ευλογία και ταυτόχρονα παγίδα. Αν τις χρησιμοποιεί κάποιος σωστά ωφελούν πολύ, αν όχι, μπορούν και να τον καταστρέψουν.

- Μ΄αυτό τον τρόπο θα περάσει γι ακόμη μια φορά η ελεγχόμενη κι αμερικανόφερτη γνώση στα παιδιά μας (βλέπε βιβλίο Ιστορίας ΣΤ Δημοτικού), μ΄ ακόμη πιο άμεσο τρόπο. Θα υπάρχουν άλλα προγράμματα γι αυτούς τους υπολογιστές ή μόνο ότι τους ταΐσουν οι αμερικανοί;
Αυτό δεν το ξέρω
Και εγώ το βλέπω θετικό
Και σχεδόν ζηλεύω από την άποψη ότι μου αρέσει η εξέλιξη και η τεχνολογία
Μιλούσα τώρα με μια φίλη μου καθηγήτρια σε σχολείο της Δυτικής κι όλας Αττικής
Ακουσα ΠΟΛΥ ευχάριστα αλλά και ένα πολύ στενάχωρο
Τα Ευχάριστα είναι ότι τα παιδιά μου λέει είναι ΠΑΝΕΞΥΠΝΑ σήμερα
Εκτός από τα κύρια μαθήματα κάνουν θεατρικό παιχνίδι , κατασκευές , χίλια δυό και το καθέ ένα έχει το προσωπικό του κομπιούτερ
Το αρνητικό είναι το μάθημα των θρησκευτικών
Ακούει καθηγητές να λένε " ω μωρέ τώρα σιγά μη τους πω για το γάμο της Κανά και βλακείες ........ "
Δεν είναι θρησκευτικών αλλά γενική θρησκειολογία
Εχει δοθεί βαρύτητα στο φιλοσοφικό και όχι στο θρησκευτικό και δεν πιστεύουν πια οι πιο πολλοί γονείς και δασκάλοι
Αυτό είναι το στενάχωρο
VASILEIOS
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από VASILEIOS »

Φίλε Lovething μη την ψάχνεις..Πάω σ'ένα φροντηστήριο για ECDL..και έρχονται και κάτι παιδάκια δημοτικού με κινητά 3G,"φλασάκια"κατεβάζουν τραγούδια, video..Θα μου πεις είναι κακό να ξέρουν την νέα τεχνολογία..φυσικά και όχι, αλλα το πρόβλημα κατ'εμέ είναι οτι δε μαθαίνουν καθόλου Χριστό.. :cry: εκκλησία,νηστία,Ελλάδα όλα αυτά τα ΄χουν πάρει στο πολύ ψιλό..και δε φταίνε βέβαια τα παιδιά..Όλα ξεκινουν απο τους γονείς..!
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

VASILEIOS έγραψε:Φίλε Lovething μη την ψάχνεις..Πάω σ'ένα φροντηστήριο για ECDL..και έρχονται και κάτι παιδάκια δημοτικού με κινητά 3G,"φλασάκια"κατεβάζουν τραγούδια, video..Θα μου πεις είναι κακό να ξέρουν την νέα τεχνολογία..φυσικά και όχι, αλλα το πρόβλημα κατ'εμέ είναι οτι δε μαθαίνουν καθόλου Χριστό.. :cry: εκκλησία,νηστία,Ελλάδα όλα αυτά τα ΄χουν πάρει στο πολύ ψιλό..και δε φταίνε βέβαια τα παιδιά..Όλα ξεκινουν απο τους γονείς..!
Δεν νιώθω καλά να κατηγορώ τους γονείς
Τους θεωρώ κάτι πολύ ιερό

Δεν ξέρω
Ελπίδα μου ότι ο Θεός τις καλές καρδιές δεν τις αφήνει
Γιατί όσο και αν ακούγετε λίγο αρνητικό αυτό που θα πω , πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικό ζυμάρι
Αλλος από τη φύση του πιο εύπλαστος και δεκτικός και άλλος όχι
VASILEIOS
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από VASILEIOS »

Και φυσικά οι γονείς είναι κάτι το ιερό, αλλα δεν είναι ολοι το ίδιο όπως είπες κ συ..Στον Ιερό Ναό που πάω, στο κατηχητικό πριν μερικά χρόνια έρχονταν 30 παιδιά περίπου(και δεν είμαστε μεγάλη ενορία..)σήμερα δεν έρχεται κανένα παιδάκι ούτε καν την Κυριακή στη Θεία λειτουργία.Θα μου πείς ο Ιερέας τι κάνει?Σε πληροφορώ οτι υπάρχει καινούργιος χώρος και κατηχήτρια,κ.α.Και ακόμη μπορώ να σου φέρω σαν παράδειγμα οτι μερικοί,πηγαίνουν τα παιδιά τους(απο μωρά) για να τα Κοινωνήσουν 1 στις 1000 και το αποτέλεσμα είναι να χρειάζονται 3-4 άτομα για να κρατούν το παιδί για να μη κλοτσίσει το Άγιο Δισκοπότηρο..
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

VASILEIOS έγραψε:Και φυσικά οι γονείς είναι κάτι το ιερό, αλλα δεν είναι ολοι το ίδιο όπως είπες κ συ..Στον Ιερό Ναό που πάω, στο κατηχητικό πριν μερικά χρόνια έρχονταν 30 παιδιά περίπου(και δεν είμαστε μεγάλη ενορία..)σήμερα δεν έρχεται κανένα παιδάκι ούτε καν την Κυριακή στη Θεία λειτουργία.Θα μου πείς ο Ιερέας τι κάνει?Σε πληροφορώ οτι υπάρχει καινούργιος χώρος και κατηχήτρια,κ.α.Και ακόμη μπορώ να σου φέρω σαν παράδειγμα οτι μερικοί,πηγαίνουν τα παιδιά τους(απο μωρά) για να τα Κοινωνήσουν 1 στις 1000 και το αποτέλεσμα είναι να χρειάζονται 3-4 άτομα για να κρατούν το παιδί για να μη κλοτσίσει το Άγιο Δισκοπότηρο..
Στο κατηχητικό ΚΑΛΑ κάνουν και δεν τα πηγαίνουν
Και εγώ πήγα και το μετάνιωσα
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Melpomeni »

VASILEIOS έγραψε:Φίλε Lovething μη την ψάχνεις..Πάω σ'ένα φροντηστήριο για ECDL..και έρχονται και κάτι παιδάκια δημοτικού με κινητά 3G,"φλασάκια"κατεβάζουν τραγούδια, video..Θα μου πεις είναι κακό να ξέρουν την νέα τεχνολογία..φυσικά και όχι, αλλα το πρόβλημα κατ'εμέ είναι οτι δε μαθαίνουν καθόλου Χριστό.. :cry: εκκλησία,νηστία,Ελλάδα όλα αυτά τα ΄χουν πάρει στο πολύ ψιλό..και δε φταίνε βέβαια τα παιδιά..Όλα ξεκινουν απο τους γονείς..!

Φυσικα και δεν φταινε τα παιδια. Φυσικα και φταινε οι γονεις.Λιγοι σημερα παιρνουν στα σοβαρα τον ρολο του γονεα αφιερωνοντας χρονο και ποιοτητα στην σωστη εκπληρωση του
Του σχολειου,της κοινωνιας ευρυτερα, η ευθυνη ειναι μικρη σχετικα με την ευθυνη των γονεων
Ολα ξεκινουν απο την οικογενεια.Οταν το σπιτι δεν ειναι μια μικρογραφια της Εκκλησιας,οταν ο γονεας δεν ειναι ποιμενας και αγρυπνος φυλακας,
διατεθημενος,( -η )να θυσιασει τον εαυτο του,το εγω του, τα παντα, για να διαπλαστουν τα παιδια "εν παιδια και νουθεσια Κυριου", τοτε ειμαστε για κλαμματα.Για θρηνους και κοπετους.
Η πλανη εχει διαβρωσει τα παντα κι εμεις γυαλιζουμε τα κομπιουτερακια μας.Οταν δεν ξερουμε καλα καλα ουτε την γλωσσα μας.
Ουτε πολλαπλασιασμο και διαιρεση. Εχουμε απιστευτη ταχυτητα στο "κλικ",αλλα μην μας ρωτησεις "το γιατι" και "το διοτι",γιατι αυτα..."φαγανε τον Παναγιωτη..." !
Ο καθε γονεας θα χρειαστει να δωσει απαντησεις στον Κυριο σχετικα με το τι εκανε με τις ψυχες που του ειχε εμπιστευθει.
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Melpomeni »

VASILEIOS έγραψε:Και φυσικά οι γονείς είναι κάτι το ιερό, αλλα δεν είναι ολοι το ίδιο όπως είπες κ συ..Στον Ιερό Ναό που πάω, στο κατηχητικό πριν μερικά χρόνια έρχονταν 30 παιδιά περίπου(και δεν είμαστε μεγάλη ενορία..)σήμερα δεν έρχεται κανένα παιδάκι ούτε καν την Κυριακή στη Θεία λειτουργία.Θα μου πείς ο Ιερέας τι κάνει?Σε πληροφορώ οτι υπάρχει καινούργιος χώρος και κατηχήτρια,κ.α.Και ακόμη μπορώ να σου φέρω σαν παράδειγμα οτι μερικοί,πηγαίνουν τα παιδιά τους(απο μωρά) για να τα Κοινωνήσουν 1 στις 1000 και το αποτέλεσμα είναι να χρειάζονται 3-4 άτομα για να κρατούν το παιδί για να μη κλοτσίσει το Άγιο Δισκοπότηρο..

Οι γονεις πρεπει να ειναι κατι το ιερο . ΕΙΝΑΙ ??????
Και πως αποκταται αυτη η ιεροτητα ? Μονο και μονο απο την κυηση και τον τοκετο?
Ειναι σταυρος το να εισαι γονεας. Σταυρος που σηκωνεται μονον με την βοηθεια του Χριστου. Και που μονον με την βοηθεια του Χριστου οδηγει απο Γολγοθα σε Ανασταση.
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”