Ρώσικοι ύμνοι

Συζήτηση για την Βυζαντινή Μουσική.

Συντονιστές: alex, Συντονιστές

lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Ρώσικοι ύμνοι

Δημοσίευση από lovethink »

Μου αρέσουν πολύ οι ύμνοι της Ρώσικης εκκλησίας ( Ορθόδοξοι ύμνοι )
Εχουν κάποια σχέση ή κάποια βάση με βυζαντινούς ή όχι ?
Άβαταρ μέλους
agioreiths
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από agioreiths »

ΟΙ ΡΩΣΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ ΟΜΟΙΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΨΑΛΜΟΥΣ ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ. ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΟΚΡΑΤΗΜΑ.
Πριν την Ανάσταση, υπάρχει πάντα ο Γολγοθάς ...
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

agioreiths έγραψε:ΟΙ ΡΩΣΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ ΟΜΟΙΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΨΑΛΜΟΥΣ ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ. ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΟΚΡΑΤΗΜΑ.
Χμμμμμ γιαυτό μου αρέσουν :D προφανώς
Οι βαριές ψαλμωδίες δεν με εμπνέουν ίσως γιατί είμαι από επτάνησα και εκεί η ύμνοι μας είναι πιο χαρούμενοι πιο μελωδικοί
Πχ το την ΥΠΕΡΜΑΧΩ μου αρέσει στην γρήγορή του και μελωδική του ψαλμωδία .Οταν το ακούω στο αργό δεν μπορώ να το ακούσω όλο
Δεν νομίζω ότι είναι όμως κάτι που έχει να κάνει βαθύτερα με την πίστη μας το ποιές ψαλμωδίες μας αρέσουν πιο πολύ έτσι δεν είναι ?
Άβαταρ μέλους
agioreiths
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

ΜΗΝ ΚΡΙΝΕΙΣ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΟΝΟ. ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΕΜΝΟΠΡΕΠΗΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΚΗ. ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΑΡΓΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΘΟ. ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΑΡΓΗ ΨΑΛΜΩΔΙΑ. ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΑΦΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥΣ. Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΗΜΑΤΩΝ ΑΦΟΥ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΜΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΕΜΜΕΛΩΣ. Ο ΨΑΛΤΗΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ (Ο ΛΑΟΣ) ΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΠΑΡΙΩΝ. ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΨΑΛΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑ ΔΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΠΡΟΣ ΙΔΙΟΝ ΟΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣ.
"Πολλάκις την υμνωδίαν εκτελών, ευρέθην την αμαρτίαν εκπληρων·
τη μεν γλώττα ασματα φθεγγόμενος, τη δε ψυχη ατοπα λογιζόμενος·
αλλ' εκάτερα διόρθωσον, Χριστε ο Θεός, δια της μετανοίας, και σωσόν με"
(Κατανυκτικόν, Δευτέρα μετα την του Παραλύτου, εις τον ορθρον)
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Mα μου αρέσουν οι Βυζαντινοί ύμνοι πολύ και έχω πολλούς σε mp3 και συχνά βάζω και ακούω απλά θεωρώ γλυκήτερους αυτούς που έχουν λιγότερο βαριές εναλλαγές
Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι ενώ υπάρχουν τόσο ΥΠΕΡΟΧΟΙ ύμνοι πας εκκλησία και η ποιότητα του ήχου και των ψαλτών είναι λες και ακούς με ντουντούκα τους ύμνους και δεν καταλαβαίνεις Τ Ι Π Ο Τ Α
Δεν ξέρω αν υπάρχει έλειψη ανθρώπων που ψάλλουν αλλά είναι κρίμα να έχουμε ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ και να πρέπει να γίνει πχ στο μέγαρο εκδήλωση για να ακούσεις καλή ψαλμωδία
Άβαταρ μέλους
agioreiths
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΑΝ ΨΑΞΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΑΞΙΛΟΓΟΥΣ ΨΑΛΤΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΥΦΟΣ. ΤΕΛΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΩΝ ΛΟΓΙΣΜΩΝ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΓΕΡΩΝ ΠΑΙΣΙΟΣ.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

agioreiths έγραψε:ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΑΝ ΨΑΞΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΑΞΙΛΟΓΟΥΣ ΨΑΛΤΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΥΦΟΣ. ΤΕΛΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΩΝ ΛΟΓΙΣΜΩΝ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΓΕΡΩΝ ΠΑΙΣΙΟΣ.
Μια ενορία που ψέλνουν απαίσια ( συγνώμμη για τον όρο ) και τώρα τελευταία έχουν βάλει και χωρωδία και είναι χάλια διότι κατά τη γνώμη μου οκ θες χωρωδία και όργανα ? βάλε αλλά αφού βάζεις που βάζεις κάντο τουλάχιστον καλά είναι ο Αγιος Ιωάννης Γαργαρέττας ( αν το λέω καλά )

Δε μπορώ να ακούω να κατακρεουργούνται οι ύμνοι μας με μια δυό συγχορδίες φλατ . Ξέρω από μουσική γιαυτό το λέω

Πολύ όμορφα είναι στη Πλάκα στον Αγιο Δημήτριο ?αν δεν κάνω λάθος.Ενα μικρό εκκλησάκι που ψέλνουν νέα παιδιά χωρίς μικρόφωνα και υπερβολές που εκεί έψελνε και ο Αθανάσιος Διάκος
Είναι ΥΠΕΡΟΧΟΣ χώρος πραγματικά

Δεν μπορώ να πω όμως ότι έχω ευχαριστηθεί ποτέ λειτουργία σε ποιότητα καλύτερη από αυτούς τους Βυζαντινούς ύμνους που έχω σε mp3
Πχ το Αγνή Παρθένε Δέσποινα το γνωστό και πολυαγαπημένο από πολλούς , τι όμορφος ύμνος τι υπέροχος .Που υπάρχει περίπτωση να ακουσθεί με τέτοια μεγαλοπρέπεια εκτός από το cd ?

Βέβαια ο σκοπός ενός ύμνου δεν είναι μόνο να ευχαριστεί τα αυτιά μας
Απλά ενώ έχουμε τόσο όμορφους ύμνους και δοξολογίες αναγκαστικά ο κόσμος ή απομακρύνετε από την εκκλησία ή πάει και δεν καταλαβαίνει γρι εξαιτίας της ποιότητας ήχου , άθρωσης , ηλικίας των ψαλτών ( ψαλτάδων ? ) κτλπ

Σίγουρα υπάρχουν αμέεεεεεεεεεεετρητοι ναοί και τίποτα δεν είναι απόλυτο
Αν κάποιος ξέρει κάποιο ναό που του έκανε μεγάλη εντύπωση το πόσο ωραία ψέλνουν ας μας το πει
tigris
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από tigris »

Για όποιον αγαπά το μέλος Κιέβου, προτείνω τον παρακάτω σύνδεσμο,
(είναι το τρίτο ή τέταρτο cd,γράφει στο εξώφυλλο monks of Kiev):
http://magnatune.com/
Έχει εκτενή αποσπάσματα- μου αρέσει πολύ :D
tigris
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από tigris »

lovethink έγραψε:[Μια ενορία που ψέλνουν απαίσια ( συγνώμμη για τον όρο ) και τώρα τελευταία έχουν βάλει και χωρωδία και είναι χάλια διότι κατά τη γνώμη μου οκ θες χωρωδία και όργανα ? βάλε αλλά αφού βάζεις που βάζεις κάντο τουλάχιστον καλά είναι ο Αγιος Ιωάννης Γαργαρέττας ( αν το λέω καλά )

Αν κάποιος ξέρει κάποιο ναό που του έκανε μεγάλη εντύπωση το πόσο ωραία ψέλνουν ας μας το πει
Μου αρέσει η ψαλμωδία στον Αγ. Αλέξανδρο Π.Φαλήρου (όχι μακριά από την παραλία)-Σημειωτέον ούτε κι εγώ είμαι πολύ φίλος με τα "βαριά"βυζαντινά :?
Το καλό με αυτή την εκκλησία είναι ότι έχει δεύτερη λειτουργία τις Κυριακές (10:00) έναρξη-είμαι και λίγο υπναρού, εγώ, βλέπεις :oops:
filtor
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filtor »

Προσωπικά, όταν άκουσα πρώτη φορά ρωσικούς ύμνους στην Ι.Μ.Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος έμεινα! Συνδυάζουν στοιχεία Βυζαντινής Μουσικής παντρεμένα με στοιχεία κλασσικής ή ευρωπαϊκής μουσικής, κυρίως στην συνοδεία, να το πούμε έτσι απλά. Όπως εμείς έχουμε το ισοκράτημα - όπως προαναφέρθηκε - αυτοί συνοδεύουν το κυρίως μέλος σε διαφορετικές συγχορδίες. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα εγώ... Πάντως, ακούγοντας για καιρό τους ρωσικούς ύμνους με κούρασαν και πάψαν να μ' ενθουσιάζουν όπως την πρώτη φορά.
Τώρα όσον αφορά τις διαφορές Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής :
η Βυζαντινή νομίζω πως είναι πως είναι πιο κοντά στην ανθρώπινη φύση, δεν χρειάζεται μουσικά όργανα για να εκτελεστεί, η κίνηση της μελωδίας είναι απίστευτα ποικιλότροπη, συνοδεύει υπέροχα ποιήματα και λατρευτικά κείμενα - αν και υπάρχει και αυθύπαρκτη, ακολουθεί τους Ανατολικούς δρόμους της μουσικής που χαρακτηρίζονται από πολύ περισσότερο συναίσθημα στην μελωδία, είναι λιτή στα μέσα αλλά η ποικιλλότητά της στην μελωδία είναι απίστευτη, είναι λιγότερο εντυπωσιακή στον αμύητο ακροατή, είναι κυρίως εσωστρεφής, είναι γυμνή και αφαιρετική και - κατ' εμένα - είναι η κατάλληλη μουσική για να εκφράσει την γύμνια μας και την επακόλουθη ταπείνωση που συνοδεύει αυτήν απέναντι στον Θεό.
Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Μουσική, έχει κι αυτή από την πλευρά - δίχως άλλο - αξιολογότατα δείγματα. Εκφράζει κυρίως μια εξωστρεφή διάθεση ενώ όταν είναι εσωστρεφής τις περισσότερες φορές είναι μελαγχολική και όχι κατανυκτική. Έχει ανάγκη τα πολλά όργανα, τις δεύτερες φωνές κ.λπ., τώρα τελευταία ακόμη και τα ηχητικά εφέ ενώ σ' αυτήν, η μελωδία δεν μπορεί να σταθεί μόνη της τις περισσότερες φορές στον βαθμό που το πετυχαίνει η Βυζαντινή και πολλές φορές έχω την αίσθηση - αφού εντρύφησα λίγο παραπάνω στην Βυζαντινή - ότι κάποια συγκεκριμένα μοτίβα της επαναλαμβάνονται αρκετά συχνά.
Τέλος, να πω ότι τα υψηλά δείγματα της Δυτικής Μουσικής είναι συνήθως προϊόντα της σκέψης κυρίως ενώ της Βυζαντινής του συναισθήματος.
Σε τελική ανάλυση μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα, χωρίς να μπορούμε να πούμε ότι το ένα είναι ανώτερο του άλλου : απλά είναι θέμα επιλογής.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Βυζαντινή Μουσική”