Εξομολόγηση

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
costisk
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 170
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 26, 2008 5:00 am
Τοποθεσία: Κώστας@Αθήνα

Εξομολόγηση

Δημοσίευση από costisk »

Την προηγούμενη Παρασκευή ξεκίνησα να πάω να εξομολογηθώ κι έγιναν ένα σωρό απίστευτά πράγματα μέχρι να φτάσω στην εκκλησία.
Μία ώρα προτού φύγω, άρχισα να τρέμουν τα χέρια και τα πόδια μου, έγινα μούσκεμα στον ιδρώτα και δεν μπορούσα να σταθώ στα πόδια μου. Λέω, λογικό είναι επειδή είμαι από το πρωί με δύο κουλούρια (η ώρα ήταν περίπου 16:00). Μόλις πήρα το αυτοκίνητο από το γκαράζ και βγήκα έξω στο δρόμο παραλίγω να τρακάρω από κάποιον, που παραβίασε τη σήμανση και μπήκε ανάποδα στο δρόμο...Να μην τα πολυλογώ, μέχρι να φτάσω, παραλίγο να τρακάρω κανά δυο φορές ακόμα, και το τρομερό έχασα το δρόμο για την εκκλησία....Βέβαια δεν αποκλείεται όλα αυτά να ήταν τραγικές συμπτώσεις, το μυαλό του ανθρώπου όμως λέει....μήπως ο έξω από εδώ έβαλε το χεράκι του.... ?

Τέλος πάντων όλο αυτό ήταν για την ιστορία...

Θα ήθελα να κάνω μια ερωτησούλα για όποιον ξέρει να απαντήσει...

Μετά την εξομολόγηση, μόλις βγήκα έξω, ένιωθα όπως είναι λογικό υπέροχα...ώσπου το βράδι συνειδητοποίσα ότι ξέχασα να αναφέρω ένα δύο πραγματάκια και αποφάσισα να ξαναπάω αυτή τη βδομάδα (ζωντανός ελπίζω :) )
Η ερώτηση λοιπόν είναι η εξής, στην εξομολόγηση πρέπει να αναφερόμαστε με λεπτομέρειες ή απλά με δυο απλά πραγματάκια ή έστω και μία λέξη, να λέμε αυτό που θέλουμε να πούμε ???
giorgospet
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 250
Εγγραφή: Παρ Αύγ 01, 2008 5:00 am
Τοποθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ @ ΡΕΘΥΜΝΟ

Δημοσίευση από giorgospet »

Αν και δεν είμαι ο κατάληλος να σου απαντήσω, από τι έχω διαβάσει, αναφέρουμε απλά την αμαρτία την οποία πράξαμε και όχι τις λεπτομέρειες αυτής όπου θα μπορούσαν να σκανδαλίσουν τον ιερέα (αν προκειται για σαρκικές αμαρτίες).
Τώρα αν έχεις κάτι το ποίο σε βαρένει και νιώθεις ότι αν το συζητήσεις με τον πνευματικό σου θα σε βοηθήση εννοείτε ότι θα το κάνεις.
Όταν πάμε για εξομολόγηση ξεχνάμε το ρολόι και τις έννοιες, το βασικό είναι όταν τελειώσουμε να νιώθουμε ότι πετάμε.
Για το θέμα των πειρασμών όλοι τους έχουμε βιώσει πριν την εξομολόγηση, εγώ έφτασα έξω από την εκκλησία και ο πονηρός μου έβαζε τον λογισμό ότι δεν είμαι ''ετοιμος'' και να φύγω.
Ελπίζω λίγο να σε βοήθησα.
-Για να έρθεις στην κατάσταση που να μην μπορείς να χωρέσεις την χαρά, ούτε να την εκφράσεις, χρειάζεται να προσέξεις τρία πράγματα :
• να κινείσαι απλά,
• να μην ασχολείσαι με τους άλλους,
• να λες την ευχή.
Άβαταρ μέλους
costisk
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 170
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 26, 2008 5:00 am
Τοποθεσία: Κώστας@Αθήνα

Δημοσίευση από costisk »

Αρκετά με βοήθησες και σε ευχαριστώ πολύ...
omirosx
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 112
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 10, 2008 5:00 am

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

Δημοσίευση από omirosx »

Φίλε costisk σε ξανά βρίσκω σήμερα. Αυτά που έγιναν μέχρι να φτάσεις τελικά και να ξαλαφρώσεις είναι το πιο ωραίο δώρο του Θεού εξομολόγηση και Αγία Κοινωνία αλλά όμορφα όπως καταλαβαίνω εσένα και όχι τυπικά.
Στην εξομολόγηση που πρέπει σε αυτό το σημείο να σε βοηθήσει ο εξομολόγος σου είναι να πεις ότι ακριβός σε βαραίνει και όχι ιστορίες όπως σου είπε και ο προηγούμενος. Αν μάλωσες με κάποιον δεν χρειάζεται να λές όλη την ιστορία αλλά αυτό που σε βαραίνει τι έκανες εσύ.
Μετά την εξομολόγηση λες ένοιωθες ωραία. Μα μας το λέει ο Προφήτης Ησαΐας στο πρώτο κεφάλαιο και στοίχος -18- Ελάτε να δικασθομεν λέγε εσύ τις αμαρτίες σου για να σε συγχωρέσω. Δώσε προσοχή εδώ) και αν οι αμαρτίες σου είναι σαν το κόκκινο χρώμα εγώ θα τις λευκάνω σαν το χιόνι. Βλέπεις λοιπόν γιατί αισθανόσουν όμορφα;
¨Όταν τις αμαρτίες τις ΄λες όλες συνχωρούντε όλες μην τις λες πάλι από την αρχή την άλλη φορά που θα ξανά πας. Αν κρύψεις κάποιες γιατί δείλιασες τότε χάνεις και τις άλλες που είπες. Άν όμως έγινε γιατί το ξέχασες και ο Θεός το γνωρίζει Την άλλη φορά πες της το μεγάλο μου πρόβλημα ήταν άρχησα και μου είπαν ότι πρέπει να πω όλες και αυτές που έκανες από νιότης μου.
Έπεσε το ταβάνι και με πλάκωσε γιατί εκεί είχα κάνει τις πιο πολλές και τις πιο χειρότερες. Στην περίπτωση αυτή σε καλύπτει ο ΙΗ-ψαλμός στοίχος 23 και καλύτερα ακόμη ο ΚΔ- στοίχος 3-4-¨η 7.
Και λέει Κύριε συχώρεσε μου τις αμαρτίες μου που από παιδική αμέλεια έπραξα. Είναι όμορφη η εξομολόγηση και όπως είπα εχτές ο καλός Χριστιανός σίφωνα με το Πηδάλιο πρέπει να εξομολογείται κάθε μήνα και να κοινωνεί κάθε μήνα. ¨Ομως αν πριν τον μήνα έπεσες σε αμάρτημα σοβαρό δεν θα περιμένεις αλλά θα πας το γρηγορότερο Φιλικά πάντα- Όμηρος
alexandergreek
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 126
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 22, 2007 6:00 am
Τοποθεσία: Αλέξανδρος - Αθηνα

Re: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

Δημοσίευση από alexandergreek »

omirosx έγραψε: ¨Όταν τις αμαρτίες τις λες όλες συνχωρούντε όλες μην τις λες πάλι από την αρχή την άλλη φορά που θα ξανά πας. Αν κρύψεις κάποιες γιατί δείλιασες τότε χάνεις και τις άλλες που είπες. [/b]
Αγαπητέ Όμηρε,
ώς γνωστόν πολλοί άνθρωποι που δίσταζαν να εξομολογηθούν κάποιες συγκεκριμένες αμαρτίες τους, όταν πήγαιναν σε γέροντες όπως π.Πορφύριος, π.Ιάκωβος Τσαλίκης, εκεί ένιωθαν άνετα και τις εξομολογούντο. Υπάρχουν και παραδείγματα στο γεροντικό που κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονταν να εξομολογηθούν μια και μόνη αμαρτία, και κάναν κάποιο αγώνα μέχρι να το καταφέρουν.

Πουθενά όμως δεν αναφέρεται ότι αν -σε μια δεδομένη εξομολόγηση- δεν εξομολογηθείς μια αμαρτία, οι άλλες που εξομολογήθηκες μένουν ασυγχώρητες...

Απλώς παραμένει ένα πνευματικό χρέος, που καλά θα κάνεις να το κλείσεις όσο πιό γρήγορα μπορείς.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4119
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 11, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Νίκος@Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Φίλε Όμηρε, όπως και σε αμέσως προηγούμενη δημοσίευση για τη Θεία Κοινωνία έτσι και στη δημοσίευση αυτή κάνεις σοβαρά λάθη σ' αυτά, που λες.

Όπως λέει κι ο Αλέξανδρος, εάν επίτηδες δεν εξομολογηθείς μια αμαρτία δεν συγχωρείται αυτή και μόνο, οι άλλες συγχωρούνται κι εκείνες που είπες κι εκείνες που παρέλειψες γιατί τις ξέχασες ή από άγνοια.

Επίσης λες, ότι δεν χρειάζεται να περιγράψεις το γεγονός κάτω απ' το οποίο έγινε μια αμαρτία, αλλά μόνο την ίδια την αμαρτία. Και σ΄αυτό κάνεις λάθος πολλές φορές μια πράξη μας μπορεί να είναι ή να μην είναι αμαρτία, ανάλογα με τις συνθήκες κάτω απ' τις οποίες έγινε.

Αυτό που με προβληματίζει δεν είναι ότι κάνεις λάθος, όλοι κάνουμε άλλωστε, αλλά ότι ότι λες το λες με σιγουριά γνώστη, δεν βάζεις καν τη φράση "εγώ νομίζω" ή "απ' ότι ξέρω".

Νομίζω ότι πρέπει ν' αναθεωρήσεις τις απόψεις σου πάνω στο θέμα της εξομολόγησης και της Θείας Μετάληψης κάνοντας μια ανοιχτή κι ελεύθερη συζήτηση με τον Πνευματικό σου (αν έχεις), χωρίς στεγανά και τυπικότητες.

Επίσης καλό θα ήταν ν' αρχίσεις ν' αμφισβητείς τη βεβαιότητα των δημοσιεύσεών σου, δίνοντας τουλάχιστον στον εαυτό σου το δικαίωμα να σφάλλει.

Φίλε Κωστή το γεγονός που περιγράφεις πριν την εξομολόγηση το έχω ζήσει πολλές φορές στη ζωή μου, τόσο όταν προσπαθώ να πάω ο ίδιος για εξομολόγηση και πολύ περισσότερο, όταν προσπαθώ να πάρω κάποιον άλλον μαζί μου που έχει καιρό να εξομολογηθεί. Κάθε φορά συμβαίνουν σημεία και τέρατα, γιατί η καθαρή εξομολόγηση αφαιρεί από τον διάβολο κάθε δικαίωμα, που έχει αποκτήσει επάνω μας από τις αμαρτίες μας, κι έτσι του χαλάει τη δουλειά. Χρειάζεται επιμονή και προσήλωση στο στόχο κι όταν η εξομολόγηση είναι τακτικά, ο διάβολος παραιτείται από την προσπάθεια και δεν μας ξαναενοχλεί στο θέμα αυτό.

Όσο για το πως αισθάνεται κανείς μετά από μια καθαρή εξομολόγηση, φίλε μου έχεις απόλυτο δίκιο. Το πραγματικό θαύμα δεν είναι η ανάσταση των σωματικά νεκρών, αλλά η ανάσταση ενός πνευματικά νεκρού ανθρώπου (ή η θεραπεία ενός ασθενούς). Τότε οι άγγελοι κάνουν γιορτή στον Παράδεισο για την επιστροφή του.

Το ότι ξέχασες 1-2 πράγματα δεν σ' εμπόδισε να νιώθεις απαλλαγμένος από το βάρος των αμαρτιών σου, αυτό σημαίνει μάλλον ότι κι αυτές συγχωρέθηκαν. Παρ' όλα αυτά αν εξακολουθούν να σ' απασχολούν μέχρι την επόμενη φορά που θα βρεις τον Πνευματικό σου, ρώτησε τον για να πάρεις τις κατάλληλες οδηγίες. Οι αμαρτίες που ξέχασες, όπως και οι συγγνωστές που πιθανόν να κάνεις μέχρι τη Θεία Κοινωνία, συγχωρούνται κι αυτές όταν μεταλαμβάνεις (εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν την αιώνιον).
Άβαταρ μέλους
costisk
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 170
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 26, 2008 5:00 am
Τοποθεσία: Κώστας@Αθήνα

Δημοσίευση από costisk »

Φίλε Νίκο (filotas), σε ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σου...με βοήθησαν πάρα πολύ και να το ξέρεις...
Πάντως παρόλο που ένιωσα καλά όταν εξομολογήθηκα, κάτι μέσα μου, μου λέει να πάω να πω και αυτά που ξέχασα και θα το κάνω για να μην το έχω άγχος....
Πάντως χαίρομαι, που υπάρχουν άνθρωποι, πρόθυμοι να βοηθήσουν, ειλικρινά το λέω...καλημέρα σε όλους.
omirosx
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 112
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 10, 2008 5:00 am

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

Δημοσίευση από omirosx »

Καλέ φίλε Αλέξη συμφωνώ σε όσα γράφεις μόνο θα συμπληρώσω αυτό το κομματάκι
Πουθενά όμως δεν αναφέρεται ότι αν -σε μια δεδομένη εξομολόγηση- δεν εξομολογηθείς μια αμαρτία, οι άλλες που εξομολογήθηκες μένουν ασυγχώρητες...

Αυτό το λίγο κομμάτι που έχει μεγάλη σημασία δεν είναι κάτι που θα το βρείς σε ένα βιβλίο ¨η σε μιά κασέτα συγκεκριμένο και θα πεις να εκεί υπάρχει, αλλά σποραδικά θα το βρείς εδώ και εκεί, καθώς και σε ομιλίες . Πρακτικά σκέψου το έτσι. ¨Αν ήταν ο εξομολογούμενος να λέει θα πάω αλλά εκείνο θα το κρύψω δεν θα το πω είναι εκ του πονηρού. ¨Όταν λέμε ταπείνωση όπως είπα και εχτές είναι πολλές λέξεις που τις παιδεύουμε χωρίς να τις εννοούμε. Εκεί είναι η αξία της εξομολογήσεως να ταπεινωθείς για αυτά που δεν ντρεπόσουν όταν τα έκανες και όχι τώρα Πρέπει να στο πει ιδιαιτέρως κάποιος τούτο το σπουδαίο; Ταπείνωση λοιπόν στην πράξη όπως κόπηκαν τα ποδάκια μου να στηθώ μπρος στον εξομολόγο μου και να λέω. Για δεν έχουμε ακούσει την ώρα της εξομολογήσεως να κλαίς για τα αμαρτήματα σου, και χαρά σε αυτόν που φτάνει σε τέτοια ταπείνωση. Πράξη και όχι λόγος
panagiotis2008
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 480
Εγγραφή: Δευ Απρ 28, 2008 5:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από panagiotis2008 »

Δεν συγχωρείται φυσικά Filota κι η αμαρτία που εξομολογήθηκες όμως δεν συγχωρούνται κι οι άλλες που είπες γιατί κορόιδεψες τον Θεό.
Όταν πας να εξομολογηθείς το κάνεις από μετάνοια,όταν κρύβεις σκοπίμως αμαρτίες και δεν τις λες αυτό δείχνει μετάνοια?
Τι μετάνοια είναι αυτή που εξαπατάς τον πνευματικό,όταν κρύβεις σκοπίμως την αμαρτία αυτό γίνεται από πονηρία κι εξαπατάς τον Θεό γι'αυτο ακυρώνεται το μυστήριο και δεν συγχωρούνται και οι άλλες που είπες.
Ποιο πνευματικό χρέος εφόσον εξαπάτησες τον Θεό?πνευματικό χρέος είναι να τις πεις όλες.
Και το Πνεύμα και η νύμφη λένε ¨έλα.Και όποιος ακούει ας πει ¨έλα.και όποιος διψάει ας έρθει,και όποιος θέλει ας παίρνει δωρεάν το νερό της ζωής.
pantelispm
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 23, 2008 5:00 am
Τοποθεσία: Πρεβεζα

Δημοσίευση από pantelispm »

Εγώ να σου παραθέσω την δική μου ιστορία !!!

Κάποτε είχα πράξει κάτι το οποίο βάραινε πολύ την συνείδηση μου!!!
Δεν το ξομολογιόμουν ώμος στο πνευματικό μου!!!
Μετα απο 4 ολόκληρα χρόνια ένα απόγευμα που πήγα σε αυτόν να τον επισκεφθώ και όχι να εξομολογηθώ...εκεί που κουβεντιάζαμε έβαλα τα κλάματα και άρχισα να του λέω για το σφάλμα μου!!!
Αυτο το αναφέρω θέλοντας να πω πως και ο ίδιος ο Θεός σε φέρνει σε μια κατάσταση μετανοίας την κατάλληλη ώρα και την κατάλληλη στιγμή!!

πολλές φορές έχω παρατηρήσει απο τότε...... πως ο πνευματικώς μου όταν εγώ έχω ξεχάσει κάτι.....η εσκεμμένα μπορεί να μην το πω.... μου πετά μια ερώτηση στο συγκεκριμένο σημείο που πρέπει να αναφέρω(και δεν το έκανα) και θέλοντας μη δεν θέλοντας του ανοίγω την καρδιά μου!!!Αρα την ώρα τις εξομολόγησης δεν μιλά ο πνευματικός σου αλλά ο ίδιος ο Θεός μέσα απο αυτόν!!!Και ξέρει παντα όλα όσα εχεις πράξει!!Ούτως σι άλλος δεν μπορείς να κρυφτείς!!

Πιστεύω δε πως δεν χρειάζονται λεπτομερειακή αναφορά!!! αν ώμος κατι σε βαραίνει τοσο πολλή και θες κάποια απάντηση στο πως θα πράξεις η τη θα κάνεις πως να μιλήσεις σε ενα πρόβλημα καλό είναι να το κουβεντιάζεις λίγο παραπάνω!!! :D
\"Μακάριος εκείνος που ζει ενωμένος με ο Θεό.
Ευλογημένος εκείνος που πεθαίνει ψάχνοντας να Τον βρει\"

\"Στάχυα\"
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”