Αποσπάσματα από το βιβλίο ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ του Πατρός ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Απάντηση
raxil
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 183
Εγγραφή: Δευ Απρ 03, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Αποσπάσματα από το βιβλίο ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ του Πατρός ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ

Δημοσίευση από raxil »

Περί μυστικών

Αν θέλετε να προοδεύσετε στην πνευματική ζωή μην κρατάτε μυστικά απο τον Γέροντά σας .

Θεός και Πνευματικός

Είναι προτιμότερο να τα χαλάσεις με τον Θεό παρά με τον Πνευματικό .Διότι εάν τα χαλάσεις με τον Θεό ο Πνευματικός σου θα σε συμφιλιώσει με Αυτόν, εάν όμως τα χαλάσεις με τον Πνευματικό σου , τότε αποκόπτεται ο δρόμος προς τον Θεό .

Ιδού νυν ημέρα σωτηρίας

Σε όσους αναβάλουν την εξομόλογησί τους για αργότερα με το δικαιολογητικό ότι δυσκολεύονται έλεγε''
Αφού σημερα δυσκολεύεσαι, πως θα οδηγηθής σ αυτήν στο μέλλον, οπότε θα έχης παγιωθεί περισσότερο στην αμαρτία .
Γιατί χαρίζεις το άνθος της νεότητός σου στην αμαρτία και μόνο το γήρας στον Κύριο. Τι θα λεγες αν έβλεπες έναν υπέργηρο να ζητά από τον βασιλιά να προσληφθεί ως υπηρέτης του . Εάν, λέγει ο ιερός Αυγουστίνος μετανοησεις στα γηρατειά σου, τότε δεν αφήνεις εσύ την αμαρτία , αλλά αυτή εσένα .

Μεγαλύτερη ευθύνη εμείς

Ορθώς ο Αγιος Νικόδημος μιλά αυστηρά στο Εξομολογητάριο του , διότι εμείς της πνευματικής ζωής έχουμε περισσότερη ευθύνη. Βεβαίως ένα '' ήμαρτον '' σώζει τον άνθρωπο, όπως το ληστή και την Ταισία , εκείνοι όμως ευρίσκοντο επί πολύ εκτός της Εκκλησίας. Οσοι είναι μέσα σ' αυτήν, έχουν περισσότερες υποχρεώσεις .

Είναι μυστήριο

Κάποτε είχε εκμυστηρευθεί σε πνευματικό του τέκνο .
- Πολλές φορές στην εξομολόγηση , μου συμβαίνει το εξής .Εν όσω εσείς μου εκθέτετε τα προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με αμαρτίες, προετοιμάζω μέσα στη σκέψη μου κάποια απάντηση. Οταν όμως αρχίσω να μιλώ, λέω άλλα. Απόδειξη ότι τελείται Μυστήριο.

Προετοιμασία

- Τι πρέπει να ζητάμε Γέροντα στην προσευχή μας πριν την εξομολόγηση ? - Να ζητάτε υπενθύμιση των αμαρτιών, παρρησία για να τις εξομολογηθείτει και μετάνοια.

Ο Θεός μας περιμένει

Διηγείτο ο Γέροντας ότι κάποτε πήγε στο εξομολογητήριό ένας ηλικιωμένος παππούς, ο οποίος εξομολογείτο για πρώτη φορά . Μεταξύ άλλων του ανέφερε ότι είχε πνίξει ένα νεογέννητο παδί του , επειδή δεν το ήθελε.
- Πάτερ, θα με συγχωρήσει ο Θεός γι αυτή τη θηριωδία μου ? ρώτησε με αγωνία.
- Παππού, δεν υπάρχει αμαρτία εξομολογουμένη με συντριβή, που να μη συγχωρείται. Πότε έγινε το περιστατικό ?
- Πριν απο πολλά χρόνια .
- Σκέψου, λοιπόν, πόσο φιλάνθρωπος είναι ο Θεός, που σε περίμενε τόσοα χρόνια για τούτη τη στιγμή .

Εκλογή Πνευματικού.

Γνωστός θεολόγος, του είπε μια φορά ότι δυσκολευόταν να βρή κατάλληλο Γέρονα. Τότε , ο π. Επιφάνιος απάντησε
-Αγαπητέ μου, δεν έχεις πρόβλημα Γέροντα. Πρόβλημα με τον εαυτό σου έχεις.Αν είχες προόβλήμα Γέροντα, θα έβγαινες στο δρόμο, θα έστριβες δεξιά θα περπατούσες εκατό μέτρα, θα έστριβες αριστερά, θα ΄βάδιζες άλλα πενήντα μέτρα, θα σταματούσες, και θα περίμενες εκεί μέχρι να περνούσε ο πρώτος Πνευματικός. Θα του έκανες αδιάκριτη υπακοή και δεν θα είχες πρόβλημα Γέροντα, ούτε πρόβλημα σωτηρίας. Δεν είναι τόσο από αγίους Γεροντάδες που έχουμε ανάγκη , όσο απο αγία υπακοή. Αυτή μας λείπει. Μήπως όλοι οι μεγάλοι Αγιοι της Εκκλησίας είχαν κάποοιον άγιο Γέροντα? Οχι. Αυτό το οποίο είχαν ήταν η αγία ταπείνωση και η αγία υπακοή . Γι αυτό και αγίασαν .
- Γέροντα, αν παρά τις προσπάθειές του κάποιος αποτύχη στην επιλογή Πνευματικού , τι γίνεται με το θέμα της υπακοής?
- Νομίζεις παιδί μου, ότι ο Θεός θα τον αφήσει αβοήθητο? Βλέποντας την καλή του προαίρεση θα φωτίζη τον Πνευματικό του τι να τον συμβουλεύη. Ακόμα όμως και ανβ τον συμβουλεύση λάθος, ο Θεός θα εκτιμήση την υπακοή την οποία κάνει και θα βρή τρόπο ώστε και η λανθασμένη συμβουλή να αποβή προς το καλό του .

Κάποια κυρία η οποία εξομολογείτο για πρώτη φορά στον πατέρα Επιφάνιο του είπε στο τέλος. - Εγώ πάτερ μου , θα προτιμούσα να εξομολογούμαι σε κάποιον Πνευματικό που να είναι γέρος και τυφλός .
Και ο Γέροντας με ετοιμότητα
- Αν ήταν και κουφός , ακόμη καλύτερα

Απο το βιβλίο
ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ
απο τη ζωή και τη διδασκαλία του Πατρός ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ιερόν Ησυχαστήριον Κεχαριτωμένης Θεοτόκου 1994
ΡΑΧΗΛ
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”