Σελίδα 1 από 1

Περιτομή και συμβολισμός

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 10, 2009 1:15 pm
από LOCKHEART
ΤΙ ΕΣΤΙ ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ :
Περιτομή είναι η αφαίρεση της πόσθης ή ακροποσθίας (αρχ. ακροβυστίας), της πτύχωσης δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους, του εξωτερικού ανδρικού γεννητικού οργάνου. Η περιτομή εξυπηρετεί κατά μία άποψη λόγους υγιεινής: με την αφαίρεση της πόσθης μειώνονται οι πιθανότητες μόλυνσης από τη συσσώρευση μικροοργανισμών ή ξένων σωμάτων (σκόνης, σμήγματος κλπ.). Αν και η περιτομή δε συνδέεται μόνο με τη θρησκεία και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ εφαρμόζεται σε πολλά νεογέννητα άσχετα με το θρήσκευμα, στην εβραϊκή και στη μουσουλμανική θρησκεία τα νεαρά αγόρια οφείλουν να περιτέμνονται σύμφωνα με τους θρησκευτικούς κανόνες. Η συμβολική αυτή πράξη συνδέεται άμεσα με την κοινωνική σημασία του πέους.

ΒΙΒΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός ζητά από τον Αβραάμ να περιτμηθεί και να περιτμήσει τους απογόνους και τους δούλους του ως απόδειξη της συμφωνίας που συνάπτει ο Θεός με τον Ισραήλ:

καὶ περιτμηθήσεσθε τὴν σάρκα τῆς ἀκροβυστίας ὑμῶν, καὶ ἔσται εἰς σημεῖον διαθήκης ἀνὰ μέσον ἐμοῦ καὶ ὑμῶν [...] καὶ ἀπερίτμητος ἄρσην, ὃς οὐ περιτμηθήσεται τὴν σάρκα τῆς ἀκροβυστίας αὐτοῦ τῇ ἡμέρᾳ τῇ ὀγδόῃ, ἐξολοθρευθήσεται ἡ ψυχὴ ἐκείνη ἐκ τοῦ γένους αὐτῆς, ὅτι τὴν διαθήκην μου διεσκέδασε (Γεν. 17:11, 14, Ο')

Μια εξήγηση αυτής της απαίτησης συνδέεται με τη συμβολική σημασία του πέους. Το πέος είναι η απόδειξη του ανδρισμού, από μία άποψη και η πηγή δύναμης του άνδρα. Με την περιτομή ο άνδρας συμβολικά αποκόπτει ένα τμήμα του υπέρ του Θεού, αναγνωρίζει δηλαδή ότι η ισχύς του είναι πεπερασμένη και ότι υπάρχει κάποιος πιο ισχυρός και πιο τέλειος από αυτόν. Ο άνδρας εφαρμόζει τη διείσδυση ως μέσο υποταγής, ο Θεός την περιτομή. Η διαφορά από τη διείσδυση είναι ότι η περιτομή γίνεται από τον ίδιο τον περιτεμνόμενο (το ανθρώπινο γένος) ως ίδια επιλογή χωρίς συμμετοχή του Θεού.

Στο Χριστιανισμό δε διατηρείται η παράδοση της περιτομής, αφού θεωρείται ότι η αναγκαιότητά της καταργείται με την εκούσια σταυρική θυσία του Ιησού και αντικαθίσταται από το βάπτισμα. Ο θεϊκός νόμος δεν απαιτεί πλέον κατά τους Χριστιανούς τη συμβολική περικοπή του πέους, την αναγνώριση δηλαδή με αυτόν τον τρόπο της παντοδυναμίας του Θεού, αλλά εισάγεται μια πιο ισότιμη σχέση που στηρίζεται στην αγάπη. Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει σχετικά στις επιστολές του:

ἐν ᾧ [Χριστῷ] καὶ περιετμήθητε περιτομῇ ἀχειροποιήτῳ ἐν τῇ ἀπεκδύσει τοῦ σώματος τῶν ἁμαρτιῶν τῆς σαρκός, ἐν τῇ περιτομῇ τοῦ Χριστοῦ (Κολ. 2:11).

ἐγὼ δέ, ἀδελφοί, εἰ περιτομὴν ἔτι κηρύσσω, τί ἔτι διώκομαι; ἄρα κατήργηται τὸ σκάνδαλον τοῦ σταυροῦ [...] ὁ γὰρ πᾶς νόμος ἐν ἑνὶ λόγῳ πληροῦται, ἐν τῷ ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν (Γαλ. 5:11, 14)

Η ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Ό Μωσαϊκός νόμος, διέταζε την περιτομή των αρσενικών παιδιών ("Εξοδ. ΙΒ' 43-49), (Γεν. ΙΖ' 9-19), ή οποία γινόταν κατά την ογδόη ήμερα από αυτή της γέννησης του παιδιού (Λευϊτ. ΙΓ' 3). Ή τελετή αυτή έπαιρνε μέρος μέσα σε κτίριο της Συναγωγής, το πρωί, παρουσία δέκα τουλάχιστον προσώπων. "Ετσι και ή περιτομή του βρέφους Ίησοϋ έγινε στη Συναγωγή της Βηθλεέμ. Ή χειροποίητος αυτή περιτομή στο σώμα ήταν τύπος, πού συμβόλιζε την περιτομή της καρδιάς, ενεργούμενης άπ' ευθείας υπό του Θεού (Δευτ. Γ 16, Λ'6). Για τη δεύτερη αυτή περιτομή, την άχειροποίητο, ό απ. Παύλος διδάσκει: "Περιετμήθητε περιτομή άχειροποιήτω εν τη απεκδυθεί του σώματος των αμαρτιών της σαρκός, εν τη περιτομή του Χριστού, συνταφέντεςαύτω εν τω βαπτίσματι" (Κολ. Β' 11-12). Δηλαδή, λέει ό απ. Παύλος, περιτμηθήκατε και με περιτομή πνευματική, πού ενεργείται άπ' το "Αγιο Πνεύμα. Και συνίσταται στο γδύσιμο και την αποβολή του σώματος, πού δούλεψε στις αμαρτίες της σάρκας. Το γδύσιμο δε αυτό είναι ή περιτομή, πού πήρατε από τον Χριστό, όταν θαφτήκατε μαζί Του, δια του Άγιου Βαπτίσματος. Το Βρέφος όμως της φάτνης, αφού γεννήθηκε με τον Παλαιό Νόμο, έπρεπε να υποβληθεί και Αυτό στον τύπο, ό οποίος είχε δικαιωμα να ισχύει μέχρι της καταργήσεως του.



Άπολυτίκιον. Ηχος α'. Του λίθου σφραγισθέντος

Μορφήν άναλλοιώτως άνθρωπίνην προσέλαβες, Θεός ων κατ' ούσίαν πολυεύσπλαγχνε Κύριε, και νόμον έκπληρών περιτομήν, θελήσει καταδέχη σαρκικήν, ίνα παύσης τα σκιώδη, και περιέλης το κάλυμμα των παθών ημών. Δόξα τη άγαθότητι τη ση, δόξα τη εύσπλαγχνία σου, δόξα τη άνεκφράστω Λόγε συγκαταβάσει σου


Ποιος ο λόγος της περιτομής ;
Γιατί τον έχουν και άλλες θρησκείες ;
Δηλώνει κάτι ; Γιατί έγκειται σε θρησκευτικού κανόνες;
Είναι κακο να κάνει κάποιος περιτομή ;, συνήθως η επιστήμη ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά όταν έχουν περίσσευμα του δέρματος συνιστούν περιτομή για λόγους υγείας αυτό έχει να κάνει και με πνευματικούς λόγους ;
Τι εννοεί το κείμενο όταν λέει οτι : Με την περιτομή ο άνδρας συμβολικά αποκόπτει ένα τμήμα του υπέρ του Θεού;


Ευχαριστώ

Re: Περιτομή και συμβολισμός

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 10, 2009 1:42 pm
από iliasgr
η περιτομη που γινεται σημερα,σε ορθοδοξους,δεν εχει καμια σχεση με θρησκευτικες πεποιθησεις.αλωσστε σε αυτο το θεμα εχει απαντησει ο αποστολος Παυλος,οταν στα πρωτοχριστιανικα χρονια τεθηκε το ζητημα.

Re: Περιτομή και συμβολισμός

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 10, 2009 1:59 pm
από theodora
Η περιτομή του Κυρίου και απαραίτητη δική μας ...;περιτομή
του π. Αθανασίου Γιουσμά

* Τι ήταν η περιτομή;
* Σε ποιον δόθηκε η εντολή αυτή της περιτομής;
* Γιατί δόθηκε αυτή η εντολή;
* Γιατί περιετμήθη ο Χριστός;
* Γιατί δεν κάνουμε κι εμείς περιτομή σήμερα;

http://misha.pblogs.gr/2008/12/h-perito ... itomh.html

Re: Περιτομή και συμβολισμός

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 10, 2009 2:25 pm
από Teri
Από την παραπάνω τοποθέτηση του π. Αθανασίου Γιουσμά κρατάω την αποφώνηση:
Για μας περιτομή, δείγμα της αφοσίωσής μας στο Θεό, είναι το Βάπτισμα. Με το Βάπτισμα παύουμε να είμαστε «τέκνα σώματος» γινόμαστε «τέκνα της Βασιλείας του Θεού».

Παρ' όλα αυτά στις ΗΠΑ είναι υποχρεωτική η περιτομή σε όλα τα νεογέννητα ανεξαρτήτως θρησκεύματος και γίνεται σε όλα τα μαιευτήρια!! Αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση και γι αυτό το καταθέτω.

Re: Περιτομή και συμβολισμός

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 10, 2009 3:40 pm
από Harrys1934
και το παιχνίδι των Εβραίων καλά κρατά να μας δείξουν ότι πρέπει να κάνουμε περιτομή. Κατά τους πρώτους χρόνους της χριστιανοσύνης οι Εβραίοι, που είναι πάντα Εβραίοι, ήθελαν όσοι πιστέψουν στον χριστιανισμό, υποχρεούται να κάνουν πρώτα την περιτομή. Δηλαδή, για να γίνεις χριστιανός πρέπει πρώτα να περάσεις από τον Νόμο τους τον Ιουδαϊκό

Και εμείς εύκολα πέφτουμε στο παιχνίδι τους, τάχα είναι για υγεία. Αν ήταν έτσι δεν θα είχε το Πνεύμα το ¨Αγιον ο Απόστολος Παύλος, να πει δεν είναι απαραίτητο να κάνετε την σαρκική περιτομή, αλλά την περιτομή της καρδιάς σας Και η περιτομή αντικατεστάθη δια της Βαπτίσεως
Κολασσιείς Β΄11--12-και πολλαί άλλαι παραπομπές

Η περιτομή δόθηκε για πρώτη φορά στον Αβραάμ ως διαθήκη ΓΕΝΕΣΙΣ -ΙΖ΄
Κατά τους χρόνους του Κοσμά του Αιτωλού είχαν κατορθώσει να δουλεύουμε την Κυριακή και το Σάββατο αργία, σύμφωνα με τον νόμο τους. Σκληρό αγώνα έκανε ο Αιτωλός μέχρι και γύρισε πάλι τους έλληνες στην

Κυριακή αργία και όχι το Σάββατο
Πόσο εύκολα μπορούμε να πέσουμε στα παιχνίδια τους;;;

Re: Περιτομή και συμβολισμός

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 10, 2009 7:13 pm
από Σπάρτακος
Ποιός έκανε το Σάββατο αργία στο Δημόσιο, και στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις - αφού φρόντισαν να προσαρμοστουν στον εργατικό νόμο- . Γιατί η υποστήριξη χρηστών του ΟΤΕ - ADSL κ.λ.π. ΑΡΓΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΥΡΙΑΚΗ;) Σατανοεβραιωμασωνικοσιωνισμός....Εγώ νομίζω ότι δεν πρεπει να κόβουν λίγο, καλύτερα να το κόβουν όλο.