Ποιος μπορεί να με βοηθήσει ... ( κατηχητικό )

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
inaf
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ποιος μπορεί να με βοηθήσει ... ( κατηχητικό )

Δημοσίευση από inaf »

Δόμνα, όπως τα έμαθα εγώ τουλάχιστον, στην αρχή του σοβαρού κομματιού της συνάντησης κάποιο παιδί λέει σαν προσευχή το

Βασιλεύ ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας,
ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών,
ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός,
ελθέ και σκήνωσον εν ημίν,
και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος,
και σώσον αγαθέ τας ψυχάς ημών. Αμήν.

όχι μόνο για να την μάθουν και τα παιδιά αλλά και ουσιαστικά ζητώντας την παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Βέβαια αφού την πει ο κατηχητής την πρώτη φορά και πάντα υπάρχει γραμμένη με μεγάλα γράμματα για να διαβάζεται από όλους.Το ίδιο και με το απολυτικίο του άγιου (αγίας) ή της εορτής που έχει ο ναός που γίνεται η συνάντηση (έτσι κλείνουμε την συνάντηση μαζί με το "πάτερ ήμων"). Υπάρχει και ένα απόσπασμα απο ποιήμα του Γ. Βερίτη (Μαζί θα περπατήσουμε) που είναι κατάλληλο για μεγαλύτερα παιδιά όμως (γυμνασίου λυκείου):

Κύριε, που βρίσκεσαι μαζι με δυο και τρείς,
που στο ονομά Σου είναι αθροισμένοι,
στείλε την άρρητη δροσιά της ευλογία Σου
στην διψασμένη μας ψυχή που περιμένει.
Δώσε στους δούλους σου το πνεύμα Σου
καθώς στους μαθητές σου τόχες στείλει,
κι ας οδηγεί τα βηματά μας στο δικό Σου θέλημα
η πύρινη του φωτισμού Σου στήλη.
Χάλκεψε την ενοτητά μας ακατάλυτη,
με αγάπη και ταπεινωσύνη,
και ας είναι πάντα στις ψυχές άσβηστη
δική Σου ειρήνη και πνευματική ευφροσύνη.

Και αφού με έπιασε η πολυλογία, μη φοβάσαι :105 τίποτα, ούτε το μικρό ποίμνιο ούτε τίποτα άλλο :105 και μια ψυχούλα να πλησιάσει η χάρη του Χριστού και να είσαι η αιτία είναι αρκετό :8 :25 . Και ένα πραγματικό γεγονός, πριν λίγο καιρό άρχισαν οι συναντήσεις σε ένα κατηχητικό, λυκείου, και ήρθε και ένα παιδί που μέχρι τότε εμφανιζόταν μόνο για παιχνίδι (όπως συμβαινει πολύ συχνά). Ο κατηχητής ρώτησε τα παιδιά για ποιό λόγο ήρθαν στο πρώτο "μάθημα" και ενώ οι "παλιοί" αστειευόντουσαν λέγοντας "για την μπάλα, για τις εκρδρομές κλπ" εκείνος είπε "ηρθα για να δοκιμάσω αν όλα αυτά που λέτε εδώ είναι αληθινά". Ας ρίχνουμε τον σπόρο (όλοι είμαστε "κατηχητές" στην δουλεια, στην οικογένεια, στην γειτονία) και το πότε θα βλαστήσει και θα δώσει καρπό είναι δουλειά Εκείνου. Σε ζηλέυω λίγο ομολογώ :105 . να είσαι πάντα καλά και να δίνεις πάντα το παρών :8
«Ιδού βαδίζω…» Κύριε, δέξου με
ξεχνώντας τον πολύ μου ρύπο…
Εσύ που ακούς τον κρυφό πόθο μου
και της καρδιά μου κάθε χτύπο.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Irida , λεβέντισα , σε ευχαριστώ θερμά για τις συμβουλές και τις ευχές αου !!! :105 Να σαι πάντα καλά !!!
Και σένα , λεβέντη μου inaf , σε ευχαριστώ θερμά για όλα αυτά τα ωραία που έγραψες . :105
Μου δίνετε κουράγιο και δύναμη .
Ειλικρινά να πω , το σκέφτηκα και εγώ να λέω με τα παιδιά αυτή την ωραία προσευχούλα , λεβέντη μου .
Δυστάζω μόνο λιγάκι πως να τους την εξηγήσω , δηλαδή γνωρίζω να τους πω αυτή την προσευχούλα στην δημοτικήν γλώσσα αλλά δεν γίνεται να τους την πω μόνο στην δημοτική γλώσσα και τελειώσε η υπόθεση . Πρέπει να τους εξηγήσω και την προσευχή και δυστάζω μήπως πω κάτι λάθος !!! :oops:
Επίσης παιδιά , ξέχασα να σας διηγηθώ , ότι την Κυριακή που μιλήσα στα παιδιά για την προσευχή , τους είπα και γιατί πρέπει να προσεύχονται τα παιδιά και τι να λένε στην προσευχή τους . Τους είπα επίσης ότι στην προσευχή πρέπει να ευχαριστούμε Τον Θεό για αυτά που μας δίνει , δηλαδή για το φαγητό , για το ρούχα , για το παιχνίδια , κ.τ.λ Τους είπα ότι ο Θεός μας δίνει κάθε μέρα τόσα πολλά και όμως πολλές φορές δεν ευχαριστούμε τον Θεό και πρέπει γιατί υπάρχουν στον κόσμο και παιδιά που δεν έχουν ούτε να φάνε . Εκείνη την στιγμή που το ανάφερα αυτό , ένα κορίτσι με ρώτησε γιατί ο Θεός αφήνει αυτά τα παιδιά να πεινάνε και εγώ του απάντησα διότι ο Θεός θέλει εμείς που τα έχουμε όλα να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά . Εύχομαι να ήταν η απάντηση μου σωστή :oops:
Μετά μου ανάφερε το κορίτσι που με έκανε αυτή την ερώτηση ότι μια φορά στο σχολείο η δασκάλα της είπε στους συμμαθητές της να βοηθήσουνε αυτά τα παιδιά και είχαν κάνει ένα πακέτο βοήθειας και το έστειλαν εκεί .
Παιδιά , χίλια συγγνώμη , το ξέρω , σας κούρασα αλλά η βοήθεια σας είναι για μένα πάντα χρήσιμη .
Μου ήρθε τώρα η ιδέα την Μεγάλη Τεσσαρακοστή να μιλήσω με τα παιδιά του κατηχητικού για αυτά τα παιδιά στον τρίτο κόσμο αλλά και για την ορθόδοξη ιεραποστολή . Θα ήθελα να σας ρωτήσω μήπως κάποιος από εσας που κάνει κατηχητικό ασχολήθηκε με αυτό το θέμα και εαν υπάρχει κάποιο βιβλίο για παιδιά με αυτό το θέμα , δηλαδή ένα βιβλίο που να έχει ζωγραφιές , όπως για παράδειγμα αυτά :
http://shop.akritas.net.gr/pages.php?pageid=8
Θα σας ήμουν πάρα πολύ ευγνώμων .
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
aggelikiglafki
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aggelikiglafki »

Μην παραλείψεις να τους επισημάνεις ότι το ΒΑΣΙΛΕΥ ΟΥΡΑΝΙΕ είναι η προσευχή που πρέπει να λένε όλοι οι μαθητές πριν ξεκινήσουν να γράφουν το διαγωνισμά τους.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Παιδιά , επειδή κάποια στιγμή , ελπίζω να είναι τώρα την Μεγάλη Τεσαρακοστή , θα μιλήσω στα παιδιά για την αγάπη που πρέπει να έχουμε εμείς οι χριστιανοί , σκέφτηκα να τους μάθω ένα τραγούδι σχετικά για την αγάπη .
Κα να τι έκανα . Επήρα τους στίχους από το τραγούδι "Ν´αγαπάς" από τον Παντελή Θαλλασινό και τους άλλαξα .
Ιδού το αποτέλεσμα :

Ν' αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα ,
τους γνωστούς και τους άγνωρους τόπους ,
τα πουλιά, τα λουλούδια και τα σύννεφα ,
και πολύ ν' αγαπάς τους ανθρώπους.

Κι αν ποτέ ένας άνθρωπος σου έφταιξε
και ο φίλος σου σε έχει προδώσει ,
ν' αγαπάς , να ξεχνάς και να χαίρεσαι
και Θεός θα σου το ανταποδώσει .

Θα το τραγουδάω όπως το τραγούδι του Παντελή Θαλλασινού .
Πως σας φαίνεται ;
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Teri »

:41 :41 :41 :41 :41 :41 :41 :41
aggelikiglafki
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aggelikiglafki »

Πολύ καλό αυτά που κάνεις δείχνουν ότι έχεις όρεξη και ζήλο.Μπράβο να συνεχίσεις
Άβαταρ μέλους
constantinosa.gr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από constantinosa.gr »

Εγώ νομίζω θα τα πας μια χαρά! Να βάλεις τα παιδιά στην προσευχή σου! Σαν μια αγκαλιά! Ο Θεός μαζί σου!
Φωτογραφία γάμου http://www.imaginestudio.gr
Επιλεγμένα Ορθόδοξα κείμενα http://www.ambelosalithini.gr
Άβαταρ μέλους
christmas08
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από christmas08 »

Tώρα που είδα την ανάρτηση για την ομιλία του κ.Κογκούλη θυμήθηκα και ένα βιβλίο του που διδασκόμασταν στη Θεολογική σχολή. Λέγεται Κατηχητική και Χριστιανική Παιδαγωγική από τις εκδόσεις Κυριακίδη Αφοί. Πιστεύω πως θα σε βοηθήσει στην προσπάθεια που θα κάνεις. Υπάρχει σε αρκετά on line βιβλιοπώλεια από ότι είδα.
ΣΑΛΩ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΠΙΠΤΟΝΤΕΣ ΦΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΖΟΦΕΡΕΣ ΤΡΙΚΥΜΙΕΣ, ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΣΕΠΤΟΝ ΕΚΤΥΠΟΝ ΣΟΥ ΜΗΤΕΡ ΚΑΙ ΘΕΡΜΩΣ ΚΡΑΖΟΜΕΝ.
ΓΕΝΟΥ ΓΟΡΓΟΥΠΗΚΟΕ ΗΜΙΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ ΤΟΙΣ ΑΕΙ ΦΩΝΟΥΣΙΝ.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Σε υπερευχαριστώ για την πληροφορία , λεβέντη , να σαι καλά !!!
Άβαταρ μέλους
christmas08
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από christmas08 »

Παρακαλώ αλλά λεβέντησα είμαι! Θεοδώρα με λένε!
ΣΑΛΩ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΠΙΠΤΟΝΤΕΣ ΦΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΖΟΦΕΡΕΣ ΤΡΙΚΥΜΙΕΣ, ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΣΕΠΤΟΝ ΕΚΤΥΠΟΝ ΣΟΥ ΜΗΤΕΡ ΚΑΙ ΘΕΡΜΩΣ ΚΡΑΖΟΜΕΝ.
ΓΕΝΟΥ ΓΟΡΓΟΥΠΗΚΟΕ ΗΜΙΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ ΤΟΙΣ ΑΕΙ ΦΩΝΟΥΣΙΝ.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”