Παραμονες πρωτοχρονίας , και… αρρώστησα μάλλον σοβαρά. μάλλον άρπαξα κάποιον ιο , στο μέρος της πρηγούμενης ανάρτησης. π’ονοι παντου, στα κόκαλα, κομάρα. ιδρώτας. βέβαια, δεν εγκαταείπω εύκολα τις .. αφρικάνικες συνήθειες μου , να κάνω τον γιατρό στόν ευατό μου… αλλα σήμερα, Σάββατο, προπαραμονή πρωτοχρονίας, δεν άντεξα , και πήγα στο κοντινό νοσοκομείο , του Τσού Τσι, βουδιστικό , κατακαίνουργο. στην ταιβάν όλα τά μεγάλα νοσοκομεία δέχονται επείγοντα περιστατικά. μού έκαναν εξετάσεις , αιμα, καρδιογράφημα, ακτινογραφίες, και όλα τα σχετικά, τελικά δεν έδειξαν τίποτα , όλα καθαρά, κάποια ιωση μου είπαν, να ξεκουράζεσαι ( χαχαχα) έγραψαν και κάποιο αναλγητικό, και δόξα τω θεό , ακόμα μιά φορα την γλιτώσαμε. ευτυχώς είχα πρόσφορο, ετσι δέν θα ζυμώσω απόψε . μεταξύ μας τα .. χρειάστηκα λιγάκι. αλλα … κακό σκυλί ψόφο δεν έχει , που λένε.
βεβαια το νοσοκομείο και η λείτουργία του είναι εντυπωσιακό. θα σας εχω βίντεο αλλη φορά , σήμερα .. δεν είχα κότσια… να δείτε. εχω κάρτα υγείας , πληρωνω περίπου 700 δολλαρια ταιβαν το μήνα. εχω κάρτα με μικροτσίπ . στο νοσοκομείο δεν μπαίνεις χωρίς αυτή. ολο μου το ιστορικό ειναι περασμένο, ο γιατρός το βλέπει αμέσως . σου περνάνε βραχιολάκι με bar code (πω πω.. ) ολες οι εξετάσεις έρχονται στον υπολογιστή του γιατρού (ιδίως οι ακτινογραφίες στήν οθόνη του, μεγενθύνονται κτλ) φυσικά υπερσύγχονα ηλεκροκαρδιογραφικά κτλ. μετά πάς στό ταμείο, πληρώνεις, παίρνεις την κάρτα σου και το χαρτι με τα φάρμακα που θα πάρης, μετά πας στο φαρμακείο του νοσοκομείου που στό μεταξυ έχει πάει αυτόματα η συνταγογράφηση σου, κοιτάς στο χαρτί σου τον αριθμό προτεραιότητας και παίρνεις τά φάρμακα σου … και φεύγεις. τελικά πλήρωσα 520 δολλ. ταιβαν (1 ευρώ=45 δολ. ταιβαν)
πως σας φαίνεται το σύστημα? εννοείται πως τα νοσοκομεία έχουν και τεράστια εστιατόρια, καφετέριες κτλ….
αυτό το βουδιστικό εχει στήν τεράστια αίθουσα υποδοχής και πιάνο , αρπα κτλ και πηγαίνουν εθελοντές και παίζουν ωραία μουσική. δεν θυμίζει και πολύ νοσοκομείο.
το πιό ενδιαφέρον το κρατώ τελευταίο.. οταν μπαίνεις σε μεγάλο νοσοκομείο, - τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα- ερχνται σε σένα οι εθελοντές. ειναι συνήθως συνταξιούχοι πού δουλεύουν εθελοντικά. φορούν ειδικό γιλέκο πού γράφει εθελοντής , σε ρωτούν τί εχεις, σέ πάνε στο κατάληλο γραφείο, σε συνοδεύουν αν χρειαστής κάτι, λιγο νερό κτλ. δεν παίρνουν χρήματα. μόνο το φαγητό τους προσφέρει το νοσοκομείο. σε μερικούς προσφέρει και τα έξοδα μετακίνησης.
στην ταιβάν η εθελοντική εργασια τιμάται πολύ. υπαρχουν εθελοντές παντού, στούς σταθμούς στίς δημόσιες υπηρεσίες στα ταχυδρομεία ετοιμοι να βοηθήσουν. αν τους δωσης χατζιλίκι , ειναι μεγάλη προσβολή και φυσικα θα το αρνηθούν .
μια φορα, καποιος ενορίτης μου εκανε διανοιξη αρτηρίας και stand. φυσικά ημουν δίπλα του, παρακολουθούσα το βιντεο, που έδειχνε τον καθετήρα στής αρτηρία, κτλ. οταν τελειωσε, και βγήκα, ηταν ενα γεροντάκι εθελοντής εξω , φυσικα κόσμος πολύς. τον ρωτω. γιατι έρχεσαι εδω , στο νοσοκομείο? μου λέει , ειμαι 85 χρονών, οι θεοί με έχουν υγιή. χρήματα έχω, εχω καλή συνταξη. τι να κάνω ? να κάθομαι στο σπίτι μου να τεμπελιάζω? εδω αλλαφρώνω λιγο τόσο πόνο, κοίτα τόσοι ανθρωποι υποφέρουν πεθαίνουν, συγγενείς κλαίνε… ε λίγο πού βοηθώ μου δίνει χαρά. δεν είμαι γιατρός, αλλα , να, καποιοα χαρτιά, πού να πάνε, λίγο νερό, εστω μιά κουβέντα…..
δεν είπα τίποτα… έφυγα γεμάτος ντροπή ……
τι θα μπορούσα να απολογηθώ στο θεο? ο ανθρωπος αυτός μας κρίνει ολους…..
πηγη..Αρωμα Ασιας
όπου οι επισκέψεις σε ναούς βλάπτουν την υγεία
Συντονιστής: Συντονιστές
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας

όπου οι επισκέψεις σε ναούς βλάπτουν την υγεία
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».