Πολιτικός Γάμος
Συντονιστής: Συντονιστές
-
larys
- Τακτικό Μέλος

Re: Πολιτικός Γάμος
Ο καθένας μας μπορεί να πάρη την σύντροφό του και να πάει στην εκκλησία και να παντρευτεί χωρίς καλεσμένους και όργανα αφού δεν έχει οικονομική άνεση.
Αντί αγαθών,ων εποίησας,Χριστέ,τω γένει των Εβραίων,σταυρωθήναί σε κατεδίκασαν,όξος και χολήν σε ποτίσαντες.Αλλά δος αυτοίς,Κύριε,κατά τα έργα αυτών,ότι ου συνήκεν την σην συγκατάβασιν.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Ούτε οι τυχόν κανόνες, ούτε η άρνηση της Εκκλησίας να βαφτίσει τα παιδιά (σε ορισμένες μόνο Μητροπόλεις), είναι η μεγαλύτερη τιμωρία γι αυτούς που επιλέγουν τον πολιτικό Γάμο. Αλλά ποια είναι; Μα το ότι δεν έχουν τη βοήθεια του Θεού για ν' αντιμετωπίσουν της δυσκολίες του Γάμου, που οτύως ή άλλως θα έλθουν.pepiixthis έγραψε:Παιδιά έχω κάτι που με βασανίζει γενικά αλλά πιο έντονα εδώ και καποιες ώρες και θέλω να μου πείτε και εσεις την γνώμη σας.
Πριν απο λίγο έμαθα ότι η ξαδέρφη μου είναι έγκυος(η χαρά μου ήταν μεγαλη)και ότι θα παντρευτουν με πολιτικό(μου έπεσαν τα μούτρα, στεναχωρέθηκα)
Δεν ξέρω αλλά πρόχθες είχα μια συζητησει με τον αδερφό μου και συμφώνησε και ο πατέρας μου, πιστευω ότι όση παντρευονται με πολιτικό ειναι κατα κάποιο τρόπο καταραμένοι(συνχωρεστεμαι αν είναι πολύ βαρή αυτό,δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω)δεν έχουμε λεφτα , να δεν προλαβαινουμε, να για να πάρουμε δάνειο, να το ένα να το άλλο , ενώ για θρησκευτικό κανείς δεν σκέφτεται την Ευλογία που παιρνει, μόνο τα χρήματα που θα ξοδέψει λες και είναι υποχρεομένος να τα κάνει όλα αυτά, τελος πάντων , δεν ξέρω πώς να την αποτρέψω από αυτό το πράγμα, να πείς ότι έχουν και οικονομικά προβλήματα πάει στην ευχή αλλά αυτοι ειναι μια χαρά, βλέπω γύρω μου όσα ζευγαρια είναι με πολιτικό κανένα ευτιχισμένο κάποιο πρόβλήμα, θα μου πείτε και ζευγάρια πού παντρευτηκαν με θρησκευτικό δεν είναι ευτηχισμένα, αλλά η ουσία είναι τι μπορώ να της πώ για να την αποτρέψω απο αυτό το κακό?
Έχουμε πει και άλλοτε, όποιος παντρεύεται νομίζοντας ότι θα έχει "βίον ανθόσπαρτον", κάνει λάθος και θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Αυτό συμβαίνει όχι επειδή παντρεύεται, αλλά επειδή ούτως η άλλως η ζωή μας έχει δυσκολίες, στις οποίες προστίθενται και οι επιπλοκές μιας πολύ στενής σχέσης με την/τον σύντροφο μας, τα παιδιά μας και τον υπόλοιπο οικογενειακό περίγυρο.
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ζήσει σ' αυτή τη ζωή χωρίς τη βοήθεια του Θεού, μπορεί να κάνει ότι είδους Γάμο θέλει. Όποιος όμως αισθάνεται ότι χρειάζεται σε κάθε του βήμα τη βοήθεια του Θεού, δεν έχει νόημα να προχωρήσει στο σοβαρότερο βήμα της ζωής του χωρίς την ευλογία του Θεού.
- ΣΤΕΦΑΝΟΣ
- Κορυφαίος Αποστολέας

Εκφυλισμός των θεσμών και του γάμου βέβαια... έχει καταντήσει εμπορική πράξη ... λίγοι είναι αυτή που καταννοούν ότι πρόκειται για μυστήριο της εκκλησίας μας.
... πάλι καλά που στην πατρίδα μας το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο αυξημένο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε . Ενωσης.
... πάλι καλά που στην πατρίδα μας το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο αυξημένο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε . Ενωσης.
ο Χριστός σώζει....
- vasilikirimp
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Υπάρχει όμως και μια άλλη διάστηση στο γάμο απο προσωπική εμπειρία - όταν είπα στον πάτερ ότι δεν επιθυμω να βάλω νυφικό ( προσωπική στάση καθαρά ) και μου έβαλε τις φωνές γιατι και πως και διάφορα άλλα σε σημείο να μου πει ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες στο γάμο .
Για να μην υπάρχει παρεξήγηση ήθελα να βάλω ένα απλό φουστάνι - κανονικό .
Στο τέλος πήγα στη Μητρόπολη είπα την άποψή μου για τις ενδυμασίες στο γάμο και για αυτά που θεωρώ πολυτέλεια και περιττά και δε συμβαδίζουν με τη δική μου σκέψη όπως π.χ. επίσης και για το ποτήρι κλπ δηλ. γιατί να αγοράσω ποτήρι , εγώ ήθελα της εκκλησίας το ποτήρι, το οποίο είναι πραγματικό κόσμημα αν το δει κανείς δε συγκρίνεται με κανένα της αγοράς.......................
Και αφού με άκουσε ο Μητροπολίτης να΄ναι καλά της Κατερίνης ενημέρωσε τον πάτερ και ο γάμος έγινε όπως πραγματικά τον ονειρευόμουν ...λιτός και ουσιαστικός
Στο τέλος πήγα στη Μητρόπολη είπα την άποψή μου για τις ενδυμασίες στο γάμο και για αυτά που θεωρώ πολυτέλεια και περιττά και δε συμβαδίζουν με τη δική μου σκέψη όπως π.χ. επίσης και για το ποτήρι κλπ δηλ. γιατί να αγοράσω ποτήρι , εγώ ήθελα της εκκλησίας το ποτήρι, το οποίο είναι πραγματικό κόσμημα αν το δει κανείς δε συγκρίνεται με κανένα της αγοράς.......................
Και αφού με άκουσε ο Μητροπολίτης να΄ναι καλά της Κατερίνης ενημέρωσε τον πάτερ και ο γάμος έγινε όπως πραγματικά τον ονειρευόμουν ...λιτός και ουσιαστικός
- LOCKHEART
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
vasilikirimp έγραψε:Υπάρχει όμως και μια άλλη διάστηση στο γάμο απο προσωπική εμπειρία - όταν είπα στον πάτερ ότι δεν επιθυμω να βάλω νυφικό ( προσωπική στάση καθαρά ) και μου έβαλε τις φωνές γιατι και πως και διάφορα άλλα σε σημείο να μου πει ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες στο γάμο .
Για πες λεπτομέριες ; Δεν φόρεσες τελικά νυφικό ; τι σου είπανε υπάρχει κάποιος κανόνας που πρέπει να φοράς νυφικό ; δεν μπορεις να πας με λευκο φορεμα επιλογής σου ;
Μπράβο!
I prefer nothing than something bad
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Τον πολιτικό Γάμο πάντως δεν τον επιλέγουν, όσοι το κάνουν, για λόγους αισθητικής. έχω την εντύπωση ότι όσοι τον επιλέγουν το κάνουν για 2 κυρίως λόγους:
1. Λόγω πεποιθήσεων. Δηλαδή δεν πιστεύουν και γι αυτό δεν θέλουν να έχουν καμιά σχέση με την Εκκλησία. Αυτοί κατά τη γνώμη μου πολύ καλά κάνουν.
2. Για λόγους βιασύνης και κόστους. Αυτοί έχουν συνδέσει στο μυαλό τους τον θρησκευτικό Γάμο με νυφικά, λαμπάδες, μπουμπουνιέρες, γλέντι, δώρο στους κουμπάρους κλπ, δηλαδή πολλά έξοδα. Έχουν χάσει επομένως την ουσία και θυμούνται μόνο τον περίγυρο. Αυτοί συνήθως κάνουν και θρησκευτικό Γάμο αργότερα, όμως ούτε και τότε νοιώθουν την ουσία του Μυστηρίου. Αυτούς τους ανθρώπους αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να τους μεταπείσουμε. Αν τα καταφέρουμε καλώς, αλλιώς ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του.
1. Λόγω πεποιθήσεων. Δηλαδή δεν πιστεύουν και γι αυτό δεν θέλουν να έχουν καμιά σχέση με την Εκκλησία. Αυτοί κατά τη γνώμη μου πολύ καλά κάνουν.
2. Για λόγους βιασύνης και κόστους. Αυτοί έχουν συνδέσει στο μυαλό τους τον θρησκευτικό Γάμο με νυφικά, λαμπάδες, μπουμπουνιέρες, γλέντι, δώρο στους κουμπάρους κλπ, δηλαδή πολλά έξοδα. Έχουν χάσει επομένως την ουσία και θυμούνται μόνο τον περίγυρο. Αυτοί συνήθως κάνουν και θρησκευτικό Γάμο αργότερα, όμως ούτε και τότε νοιώθουν την ουσία του Μυστηρίου. Αυτούς τους ανθρώπους αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να τους μεταπείσουμε. Αν τα καταφέρουμε καλώς, αλλιώς ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του.
- vasilikirimp
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Θα σου πω μάλλον θα σας πω και ίσως σα φανει περιεργο
Εγώ ήθελα να πατνρευτώ με ένα απλό φόρεμα ανοικτού χρώματος δηλ. μπέζ , ζαχαρί (όχι άσπρο πάντως ) και όχι νυφικό με φρου φρου και αρωματα
Επίσης δεν ήθελα λαμπάδες με στολισμούς όπως κυκλοφορούν τα ξέρουμε όλοι , ήθελα απλά κεριά πιο χοντρά απο τα κεριά που ανάβουμε αλλά κεριά απλά χωρίς τίποτα ( και κυρίως κεριά ,αληθινά κεριά )
Μετά δεν καταλαβαίνω το σχέδιο με το ποτήρι και τις κορδέλες είπα ότι θέλω το ποτήρι της εκκλησίας
Επίσης στα στέφανα - καμμιά σχέση με τα στέφανα με λίθους , στρας και παει λέγοντας............
Τα λουλούδια που κρατά η νύφη , οι μπομπονιέρες ..........δε ξέρω όλα αυτά μου φαντάζουν σε μια υπερβολή που δε συμβαδίζει με τη ζωή που κάνω
Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε με τον άντρα μου για έναν γάμο απλό και συνετό ( πάντα βέβαια με αυτό που έχουμε εμείς στο μυαλό ως απλό και συνετό )
Ευτυχώς που μου έκοψε και απο πριν όταν κλεισαμε την ημερομηνία είπα στον πάτερ τι θα έκανα και πως τα ηθελα όλα και εκεί αντέδρασε - εγώ δεν έκανα πίσω σ'αυτά που θέλωκαι πήγα στο Μητροπολίτη Αγαθόνικο και ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ θερμά με δέχθηκε με άκουσε με προσοχή και μου τα επέτρεψε και μάλιστα προς αποφυγήν παρεξηγήσεων μαζί με τον παππά της ενορίας μου ήταν και ο Αρχιμανδρήτης ο οποίος μετά έβγαλε κι λόγο που έκανε τους περισσότερους απο εμάς να συγκινηθούν
Τι έκανα;
Έβαλα ένα απλό μπεζ- χρυσαφί φουστάνι , ένα απλό μπεζ κοστούμι ο άντρας μου , ήπιαμε απο το ποτήρι της εκκλησίας ( σας μιλάω για αριστούργημα τέχνης ) κουφέτα υπήρχαν σε ένα δίσκο στο τέλος που έπαιρνε ο καθένας , εγώ κρατούσε δύο ήλιους και ένα στάχυ δεμένους με μια απλή κορδέλα ( λόγω Ιουνίου ) οι καλεσμένοι έπαιρναν έναν ήλιο ή και περισσότερους όπως ήθελαν και τα στέφανα ήταν στέφανα που έγιναν απο μια φίλη μου με ορείχαλκο και χαλκο κάτι απλά στέφανα με κατι πολυ μικρά φυλλαράκια
Αυτά τα απλά - εκεί που έριξα όλη μου την αγάπη είναι ότι μετά τη τέλεση του μυστηρίου σε όλους μου τους καλεσμένους έστειλα ευχητήρια κάρτα που μας τίμησαν μαζί με ένα μικρό αναμνηστικό δωράκι ( έναν σελιδοδείκτη φτιαγμένο απο χαλκό ) .
Με λίγα λόγια ήθελα να μην υπάρχει τίποτα που να θαμπώνει εκτός απο τα λόγια του Ιερέα και απο το ίδιο το μυστήριο.
Εγώ ήθελα να πατνρευτώ με ένα απλό φόρεμα ανοικτού χρώματος δηλ. μπέζ , ζαχαρί (όχι άσπρο πάντως ) και όχι νυφικό με φρου φρου και αρωματα
Επίσης δεν ήθελα λαμπάδες με στολισμούς όπως κυκλοφορούν τα ξέρουμε όλοι , ήθελα απλά κεριά πιο χοντρά απο τα κεριά που ανάβουμε αλλά κεριά απλά χωρίς τίποτα ( και κυρίως κεριά ,αληθινά κεριά )
Μετά δεν καταλαβαίνω το σχέδιο με το ποτήρι και τις κορδέλες είπα ότι θέλω το ποτήρι της εκκλησίας
Επίσης στα στέφανα - καμμιά σχέση με τα στέφανα με λίθους , στρας και παει λέγοντας............
Τα λουλούδια που κρατά η νύφη , οι μπομπονιέρες ..........δε ξέρω όλα αυτά μου φαντάζουν σε μια υπερβολή που δε συμβαδίζει με τη ζωή που κάνω
Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε με τον άντρα μου για έναν γάμο απλό και συνετό ( πάντα βέβαια με αυτό που έχουμε εμείς στο μυαλό ως απλό και συνετό )
Ευτυχώς που μου έκοψε και απο πριν όταν κλεισαμε την ημερομηνία είπα στον πάτερ τι θα έκανα και πως τα ηθελα όλα και εκεί αντέδρασε - εγώ δεν έκανα πίσω σ'αυτά που θέλωκαι πήγα στο Μητροπολίτη Αγαθόνικο και ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ θερμά με δέχθηκε με άκουσε με προσοχή και μου τα επέτρεψε και μάλιστα προς αποφυγήν παρεξηγήσεων μαζί με τον παππά της ενορίας μου ήταν και ο Αρχιμανδρήτης ο οποίος μετά έβγαλε κι λόγο που έκανε τους περισσότερους απο εμάς να συγκινηθούν
Τι έκανα;
Έβαλα ένα απλό μπεζ- χρυσαφί φουστάνι , ένα απλό μπεζ κοστούμι ο άντρας μου , ήπιαμε απο το ποτήρι της εκκλησίας ( σας μιλάω για αριστούργημα τέχνης ) κουφέτα υπήρχαν σε ένα δίσκο στο τέλος που έπαιρνε ο καθένας , εγώ κρατούσε δύο ήλιους και ένα στάχυ δεμένους με μια απλή κορδέλα ( λόγω Ιουνίου ) οι καλεσμένοι έπαιρναν έναν ήλιο ή και περισσότερους όπως ήθελαν και τα στέφανα ήταν στέφανα που έγιναν απο μια φίλη μου με ορείχαλκο και χαλκο κάτι απλά στέφανα με κατι πολυ μικρά φυλλαράκια
Αυτά τα απλά - εκεί που έριξα όλη μου την αγάπη είναι ότι μετά τη τέλεση του μυστηρίου σε όλους μου τους καλεσμένους έστειλα ευχητήρια κάρτα που μας τίμησαν μαζί με ένα μικρό αναμνηστικό δωράκι ( έναν σελιδοδείκτη φτιαγμένο απο χαλκό ) .
Με λίγα λόγια ήθελα να μην υπάρχει τίποτα που να θαμπώνει εκτός απο τα λόγια του Ιερέα και απο το ίδιο το μυστήριο.
τι εχουν τα ερμα και ψοφουν
- panosgreece
- Κορυφαίος Αποστολέας

Η Θεία Ευχαριστεία
Η Ιερωσύνη
Η Μετάνοια
Ο Γάμος
Το Βάπτισμα
Το Ευχέλαιο
Το Χρίσμα
υπαρχουν και αλλα ;
σαφως οχι ...........τα αλλα ειναι χαρτια
οτι θελουμε το εχουμε
θελουμε χριστο ,,,,,ο κυριος μας δεχεται με αγαπη
δεν θελουμε ,,,,,,,,,,και παλι ο κυριος μας περιμενει να ερθουμε κοντα του
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
«Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Έχω την άποψη πως όποιος αγαπάει τον Χριστό κάνει θρησκευτικό γάμο. Υπάρχει όμως μεγάλη άγνοια γύρω από αυτό το μυστήριο και γύρω από το πόσο επικίνδυνος είναι ο πολιτικός γάμος. Ο πολιτικός γάμος, επειδή ακριβώς λέγεται γάμος κι αυτός, ξεγελάει κάποιους αδελφούς μας που τον προτιμούν από τον θρησκευτικό λόγω χρόνου και χρήματος. Αν ήξεραν ότι είναι κοροϊδία πιθανόν να μην τον επέλεγαν.
Αντίθετα το ιδιωτικό συμφωνητικό, είναι μεν το ίδιο βλαβερό, αλλά θεωρώ ότι είναι πιο τίμιο με την έννοια ότι θα το προτιμήσουν όσοι είναι συνειδητά μακριά από τον Χριστιανισμό.
Αντίθετα το ιδιωτικό συμφωνητικό, είναι μεν το ίδιο βλαβερό, αλλά θεωρώ ότι είναι πιο τίμιο με την έννοια ότι θα το προτιμήσουν όσοι είναι συνειδητά μακριά από τον Χριστιανισμό.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.