Νηστεία.
Συντονιστής: Συντονιστές
-
- Τακτικό Μέλος
Νηστεία.
Καλησπέρα σας και καλή Σαρακοστή.
Η ερώτηση είναι ςος.
Από χθές και για όλοι την Σαρακοστή,τη τρώμε;
Εγώ προσωπικά δεν τρώω ούτε φρούτα,ούτε λαχανικά.
Πείτε μου αν πρέπει να τρώω ας πούμε λάδι,γαλακτοκομικά.
Το μόνο σίγουρο που ξέρω είναι όχι κρέας.
Περιμένο την βοήθειά σας.
Η ερώτηση είναι ςος.
Αντί αγαθών,ων εποίησας,Χριστέ,τω γένει των Εβραίων,σταυρωθήναί σε κατεδίκασαν,όξος και χολήν σε ποτίσαντες.Αλλά δος αυτοίς,Κύριε,κατά τα έργα αυτών,ότι ου συνήκεν την σην συγκατάβασιν.
- pepiixthis
- Κορυφαίος Αποστολέας
Re: Νηστεία.
Dεν τρώμε τίποτα αδερφέ μου απο λάδι , γαλακτομικά και κρεατικά εκτος ,Σαββατοκύριακου γίνεται κατάλυση λάδι + κρασί
στης 9 Μαρτίου επίσης κατάλυση λάδι κρασί
στης 25 Μαρτίου κατάλυση λάδι, κρασί, ψάρι
και εννοειτε προσπαθουμε να καταπολεμησουμε τα σαρκικα πάθη και τα πνευματικα
αυτο ειναι νηστεια
βρεεεε φρουτα και λαχανικα γιατι δεν τρώς?
στης 9 Μαρτίου επίσης κατάλυση λάδι κρασί
στης 25 Μαρτίου κατάλυση λάδι, κρασί, ψάρι
και εννοειτε προσπαθουμε να καταπολεμησουμε τα σαρκικα πάθη και τα πνευματικα
αυτο ειναι νηστεια
βρεεεε φρουτα και λαχανικα γιατι δεν τρώς?
«στενή η πύλη και τεθλιμμένη οδός η απάγουσα στην ζωήν»
-
- Τακτικό Μέλος
Λίγο δύσκολα τα βλέπω τα πράματα.
Μάλλον δεν θα καταφέρω να κάνω την νηστεία.
Τουλάχιστον...την σωστή νηστεία.
Υ.Γ.Μου θύμισες έναν φίλο από το Σιδηρόκαστρο.Αυτός έλεγα συνέχεια....βρεεεεε!!!

Μάλλον δεν θα καταφέρω να κάνω την νηστεία.
Τουλάχιστον...την σωστή νηστεία.
Υ.Γ.Μου θύμισες έναν φίλο από το Σιδηρόκαστρο.Αυτός έλεγα συνέχεια....βρεεεεε!!!

Αντί αγαθών,ων εποίησας,Χριστέ,τω γένει των Εβραίων,σταυρωθήναί σε κατεδίκασαν,όξος και χολήν σε ποτίσαντες.Αλλά δος αυτοίς,Κύριε,κατά τα έργα αυτών,ότι ου συνήκεν την σην συγκατάβασιν.
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Ιδού , λεβέντη , για δες εδώ τις νηστείες τις Ορθόδοξης Εκκλησίας :
http://www.goks.de/html/menu4/m4_3.php
Ιδού και μερικές αλάδοτες συνταγές :
http://www.matia.gr/2/26/2602.html
Λεβέντη , θα ήταν καλύτερα να μιλούσες με τον πνευματικό σου για να σου πει αυτός το τι και πως πρέπει να νηστεύεις .
http://www.goks.de/html/menu4/m4_3.php
Ιδού και μερικές αλάδοτες συνταγές :
http://www.matia.gr/2/26/2602.html
Λεβέντη , θα ήταν καλύτερα να μιλούσες με τον πνευματικό σου για να σου πει αυτός το τι και πως πρέπει να νηστεύεις .
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
-
- Τακτικό Μέλος
Αν είχα πνευματικό...ποιός ο λόγος να ρωτούσα εσάς;
Μακάρι να είχα.
Αν και έχβ φίλο Αρχιμανδρίτη που είναι και πνευματικός...αλλά δεν είναι δικός μου πνευματικός.
Σας ευχαριστώ.

Μακάρι να είχα.
Αν και έχβ φίλο Αρχιμανδρίτη που είναι και πνευματικός...αλλά δεν είναι δικός μου πνευματικός.
Σας ευχαριστώ.
- theodora
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Ας πω κι εγώ την γνώμη μου σαν παιδί που είμαι. Λοιπόν αδελφέ αν δεν έχεις πνευματικό να σε συμβουλέψει κατά τα μέτρα σου στο θέμα της νηστείας, θα σου έλεγα να τρως από τα πάντα εκτός από κρέας, αλλά σε μικρή ποσότητα τόση ώστε να μην αισθάνεσαι χορτασμένος.larys έγραψε:Καλησπέρα σας και καλή Σαρακοστή.
Η ερώτηση είναι ςος.
Αυτά για τις τροφές.
Από κει και πέρα η νηστεία των λογισμών μας είναι η καλύτερη, γιατί από εκεί αρχίζουν οι πράξεις μας.
Πρόσθεσε και λίγη παραπάνω προσευχή, όσο μπορείς την ημέρα, 5 λεπτά, 10 λεπτά.
Βάλε και λίγη ελεημοσύνη την Κυριακή στο παγκάρι της Εκκλησίας για τους φτωχούς παραπάνω από τις άλλες φορές.
Δίνε και τόπο στην οργή αν σε αδικήσουν , ή σου κάνουν τα νεύρα λάστιχο στην δουλειά, στον δρόμο, στο σπίτι.............................. και ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ.
Η προσπάθεια μετράει στον Θεό. Η αγαθή προαίρεσή μας. Αυτό το "κάτι" παραπάνω που θέλουμε να κάνουμε για την αγάπη Του.
Υπάρχει μεγαλύτερη νηστεία από το να μην στενοχωρούμαι τον οποιοδήποτε άνθρωπο? Να μην τον σκανδαλίζουμε, να του δείχνουμε την αγάπη μας, την υπομονή μας, να του δίνουμε ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ στην θλίψη και έναν λόγο παρηγορητικό στην αγωνία και στα άγχη του?
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !

Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Λεβέντη , εαν μένεις στην Αθήνα και θέλεις κάποια στιγμή μα εξομολογηθείς , θα σου πρότεινα τον πάτερ Ανδρέα Κονάνο . Για δες εδώ :
http://www.atheataperasmata.com/pandreas/index.htm
http://www.atheataperasmata.com/pandreas/index.htm
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Αγαπητέ Lary στη νηστεία ξεχωρίζουμε το υλικό και το πνευματικό μέρος.Και όσον αφορά το υλικό μέρος πάλι έχουμε την ποσότητα και την ποιότητα.Όσον αφορά την ποσότητα, οι νηπτικοί πατέρες λένε ότι έχουμε τέσσερα επίπεδα κατάλυσης:1.τη νηστεία(καθόλου κατάλυση, τίποτα)
2.την εγκράτεια( λίγο,λιτό φαγητό)
3.την επάρκεια (όσο χρειάζεται)
4.τον κόρο (πολυφαγία, κορεσμός)
Όσον αφορά την ποιότητα έχουμε την ιεράρχηση των τροφών ως εξής:
1.το κρέας
2.τα γαλακτοκομικά,αυγά και παράγωγά τους και όσα τα περιέχουν
3.το ψάρι
4.το μαγειρεμένο με λάδι φαγητό και το κρασί
5. τη ξηροφαγία
Τώρα όσον αφορά την ποσότητα, ότι και να φάμε, πρέπει να κινούμαστε ανάμεσα στη νηστεία και την επάρκεια(το πολύ), βασικά να εγκρατευόμαστε, να τρώμε λιγότερο από συνήθως
Όσον αφορά την ποιότητα, αν είμαστε υγιείς και ενήλικες, οφείλουμε να τηρήσουμε την ακρίβεια.Αν όμως έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας ή ανήκουμε σε ειδική κατηγορία, όπως έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, γέροντες, σκληρά εργαζόμενοι, τότε με τη συμβουλή του πνευματικού και αν χρειάζεται και του γιατρού μπορεί να γίνει για μας "οικονομία" και έτσι θα πράξουμε ανάλογα.
Το σημαντικότερο όμως κομμάτι της νηστείας είναι το πνευματικό.Και ενώ το υλικό όσον αφορά την ποιότητα τουλάχιστον δεν είναι υποχρεωτικό, το πνευματικό είναι υποχρεωτικό για όλους, και αφορά την αποφυγή της αμαρτίας και τη νηστεία στα πάθη: λες πολλά; προσπάθησε να λες λιγότερα.καπνίζεις; κόψτο ή αν δεν μπορείς μείωσέ το .κατακρίνεις; "φάε τη γλώσσα σου" το μάτι σου σε σκανδαλίζει; συμμάζεψέτο κοκ.Αυτή η νηστεία είναι αλιθηνά ευπρόσδεκτη από το Θεό.
Όπως και νάχει , ότι κάνουμε , να το κάνουμε με την καρδιά μας σαν ελάχιστη θυσία στον Κύριο που μας σώζει και δε ζητά αντάλλαγμα.Εμείς πρέπει να δείξουμε φιλότιμο και κατά το δυνατό να προσφέρουμε .
Καλή Σαρακοστή σε σένα και σε όλους..
2.την εγκράτεια( λίγο,λιτό φαγητό)
3.την επάρκεια (όσο χρειάζεται)
4.τον κόρο (πολυφαγία, κορεσμός)
Όσον αφορά την ποιότητα έχουμε την ιεράρχηση των τροφών ως εξής:
1.το κρέας
2.τα γαλακτοκομικά,αυγά και παράγωγά τους και όσα τα περιέχουν
3.το ψάρι
4.το μαγειρεμένο με λάδι φαγητό και το κρασί
5. τη ξηροφαγία
Τώρα όσον αφορά την ποσότητα, ότι και να φάμε, πρέπει να κινούμαστε ανάμεσα στη νηστεία και την επάρκεια(το πολύ), βασικά να εγκρατευόμαστε, να τρώμε λιγότερο από συνήθως
Όσον αφορά την ποιότητα, αν είμαστε υγιείς και ενήλικες, οφείλουμε να τηρήσουμε την ακρίβεια.Αν όμως έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας ή ανήκουμε σε ειδική κατηγορία, όπως έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, γέροντες, σκληρά εργαζόμενοι, τότε με τη συμβουλή του πνευματικού και αν χρειάζεται και του γιατρού μπορεί να γίνει για μας "οικονομία" και έτσι θα πράξουμε ανάλογα.
Το σημαντικότερο όμως κομμάτι της νηστείας είναι το πνευματικό.Και ενώ το υλικό όσον αφορά την ποιότητα τουλάχιστον δεν είναι υποχρεωτικό, το πνευματικό είναι υποχρεωτικό για όλους, και αφορά την αποφυγή της αμαρτίας και τη νηστεία στα πάθη: λες πολλά; προσπάθησε να λες λιγότερα.καπνίζεις; κόψτο ή αν δεν μπορείς μείωσέ το .κατακρίνεις; "φάε τη γλώσσα σου" το μάτι σου σε σκανδαλίζει; συμμάζεψέτο κοκ.Αυτή η νηστεία είναι αλιθηνά ευπρόσδεκτη από το Θεό.
Όπως και νάχει , ότι κάνουμε , να το κάνουμε με την καρδιά μας σαν ελάχιστη θυσία στον Κύριο που μας σώζει και δε ζητά αντάλλαγμα.Εμείς πρέπει να δείξουμε φιλότιμο και κατά το δυνατό να προσφέρουμε .
Καλή Σαρακοστή σε σένα και σε όλους..
Χριστός γαρ εγήγερται, ευφροσύνη αιώνιος...
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Eπίσης δεν είναι όλες οι νηστείες το ίδιο αυστηρές.Αυτή που αρχίσαμε τώρα όπως σωστά προείπε κάποιος, έχει στην ακρίβειά της ,πέντε μέρες ξηροφαγία, αμαγείρευτο φαγητό δλδ , μια φορά τη μέρα,από Δευτέρα ως Παρασκευή και το ΣΚυριακο κατάλυση στο λάδι(μαγειρεμένο φαγητό) και το κρασί.Εξαιρούνται κάποιες μέρες (Ευαγγελισμό και Βαΐων που τρώγεται το ψάρι)
Χριστός γαρ εγήγερται, ευφροσύνη αιώνιος...
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Ώστε, όπως ακριßώς νηστεύουµε από τροφές, έτσι να νηστεύει και η γλώσσα µας και να είναι µακριά από την καταλαλιά, από το ψέµα, από την αργολογία, από την αποδοκιµασία του πλησίον, από την οργή και γενικά από κάθε αµαρτία που γίνεται µε τη γλώσσα. Παρόµοια να νηστεύουµε µε τα µάτια µας, δηλαδή να µην κοιτάζουµε µάταια πράγµατα, να µην πέφτουµε στην «παρρησία» µε τα µάτια, να µην κοιτάζουµε κάποιον µε αναίδεια. Παρόµοια και τα χέρια µας και τα πόδια να εµποδίζουµε από κάθε κακό πράγµα. Και νηστεύοντας έτσι, όπως λέει ο Μέγας Βασίλειος, νηστεία δεκτή, απέχοντας από κάθε κακία, που διαπράττεται µε όλες τις αισθήσεις, ας προσερχόµαστε κατά την αγία ηµέρα της Αναστάσεως, όπως ήδη είπαµε, ανανεωµένοι, καθαροί και άξιοι να µεταλάßουµε τα άγια µυστήρια…
Πηγή: 'Από το ßιßλίο του ΑΒΒΑ ΔΩΡΟΘΕΟΥ, Έργα Ασκητικά, Εκδ. ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, Ι.Μ. Τιµίου Προδρόµου, Καρέας, 2000
Πηγή: 'Από το ßιßλίο του ΑΒΒΑ ΔΩΡΟΘΕΟΥ, Έργα Ασκητικά, Εκδ. ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, Ι.Μ. Τιµίου Προδρόµου, Καρέας, 2000