Μερικές φορές ετερόδοξοι, ή καί αλλόδοξοι λαοί δίνουν καί σ΄ εμάς τούς Ορθόδοξους σωστές πνευματικές σκέψεις, πέρα από τίς όποιες υπερβολές τους. Η τελευταία απόφαση λοιπόν τών Ρωμαιοκαθολικών τού Βατικανού, κυρίως πρός την νεολαία, γιά "νηστεία SMS, Internet, Fasebook, καί ηλεκτρονικών παιχνιδιών εν ΄ όψει τής νηστείας τού Πάσχα, ( έστω καί άν αυτοί δέν έχουν τον Ορθόδοξο θεσμό τής νηστείας), δείχνει ότι ήταν μία σωστή σκέψη πού μακάρι να βρεί καί στήν χώρα μας μιμητάς...
Ρώμη
«Όχι SMS την Σαρακοστή» , είναι η οδηγία του Βατικανού προς τους πιστούς της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η νηστεία φαίνεται πως επεκτείνεται και στην ενασχόληση με την τεχνολογία και η Αγία Εδρα προτείνει αποχή από συγκεκριμένες ιστοσελίδες όπως το facebook , τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων. Η συγκεκριμένη νόρμα προκάλεσε έκπληξη, ειρωνικά σχόλια και αντιδράσεις Ιταλία, καθώς και προβληματισμό στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.
Οι εκκλησιαστικές αρχές της Μόντενα, του Μπάρι, του Τρέντο και του Πέζαρο ηγούνται της εκστρατείας , με το σκεπτικό , όπως εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος της Μόντενα Μπενίτο Κότσι, ότι η νηστεία της Σαρακοστής έχει ακριβώς αυτό το στόχο , τον έλεγχο των παθών. Από τη στιγμή που ο σύγχρονος άνθρωπος είναι εξαρτημένος από την τεχνολογία , ο περιορισμός της χρήσης της κινητής τηλεφωνίας ή του διαδικτύου, λειτουργεί ως τρόπος ελέγχου μιας έξης , ενός πάθους , μιας «κακής συνήθειας».
Επίσης οι υποστηρικτές της ηλεκτρονικής νηστείας προβάλλουν και γεωπολιτικά επιχειρήματα , λέγοντας πως οι ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν κολουμβίτη, γνωστό και ως «το ματωμένο ορυκτό της Αφρικής», η εκμετάλλευση του οποίου θεωρείται ότι αποτελεί ένα από τα κίνητρα του εμφυλίου στο Κονγκό.
Με μια δόση ειρωνείας αντέδρασε ο θεολόγος Τζιάνι Τζενάρι, που γράφει στην εφημερίδα των επισκόπων «Avvenire»:
«Σε αυτό το πνεύμα η Εκκλησία θα μπορούσε να ζητήσει από τους πιστούς να κλείσουν το διακόπτη του ηλεκτρικού και να κάθονται στο σκοτάδι. Κάτι τέτοιες προτάσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να υποβαθμίζουν τη σημασία της Σαρακοστής.»
Αρνητικά τοποθετήθηκε και ο Τζιαν Μαρία Βιαν, εκδότης της εφημερίδας του Βατικανού «L’ Osservatore Romano», ο οποίος εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη Σαρακοστιανή οδηγία.
«Τα μηνύματα από τη φύση τους είναι ουδέτερο εργαλείο», γράφει. «Μπορεί να είναι καλά ή κακά. Εξαρτάται πώς χρησιμοποιούνται...»
http://www.protothema.gr/content.php?id=25458
Σύγχρονα είδη νηστείας...
Συντονιστής: Συντονιστές
-
Domna
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Σύγχρονα είδη νηστείας...
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
- theodora
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Re: ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΙΔΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ...
Λέγοντας νηστεία εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί εννοούμε την μερική ή πλήρη ΜΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ.
Ανάγκες που εκπορεύονται από τις ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ και από τον νου μας.
Οπότε αν εξαιρέσω την νηστεία των τροφών, όλα τα υπόλοιπα είναι περισσότερο υποκειμενικά και προσωπικά για τον κάθε ένα μας ξεχωριστά.
Τί μου αρέσει περισσότερο να κάνω μη πνευματικό? Θα προσπαθήσω να μην το κάνω λοιπόν, να το στερηθώ πραγματικά για την αγάπη του Χριστού. Όσο μπορώ. Ό,τι μπορώ. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό το "θέλω" μου, θα το αρνηθώ ή θα το περιορίσω.
Σαν δώρο αγάπης στον Εσταυρωμένο.
Όσο για τις εμπνεύσεις των παπικών θα τους έλεγα πως ούτε ο σατανάς στέλνει sms........!!!!
Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (που το σώμα του ενώνεται μυστικά και θαυματουργικά με το Αίμα και το Σώμα του Χριστού μας), δεν έχει ανάγκη από συνταγές νηστείας και αγιότητας.
Η καρδιά της Ορθοδοξίας χτυπάει από μόνη της φυσικά και χαριτωμένα. Απλά όπως ακριβώς ανασαίνουμε χωρίς βία.
Η συμμετοχή μας στην Θεία Λατρεία, τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, οι Πνευματοφόροι Άγιοι μας, η δική μας ΜΙΚΡΗ προσπάθεια και Η ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ, αρκούν και περισσεύουν.
Όταν απουσιάζει η Χάρις του Αγίου Πνεύματος, πολλά ευτράπελα γίνονται !!!
Ανάγκες που εκπορεύονται από τις ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ και από τον νου μας.
Οπότε αν εξαιρέσω την νηστεία των τροφών, όλα τα υπόλοιπα είναι περισσότερο υποκειμενικά και προσωπικά για τον κάθε ένα μας ξεχωριστά.
Τί μου αρέσει περισσότερο να κάνω μη πνευματικό? Θα προσπαθήσω να μην το κάνω λοιπόν, να το στερηθώ πραγματικά για την αγάπη του Χριστού. Όσο μπορώ. Ό,τι μπορώ. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό το "θέλω" μου, θα το αρνηθώ ή θα το περιορίσω.
Σαν δώρο αγάπης στον Εσταυρωμένο.
Όσο για τις εμπνεύσεις των παπικών θα τους έλεγα πως ούτε ο σατανάς στέλνει sms........!!!!
Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (που το σώμα του ενώνεται μυστικά και θαυματουργικά με το Αίμα και το Σώμα του Χριστού μας), δεν έχει ανάγκη από συνταγές νηστείας και αγιότητας.
Η καρδιά της Ορθοδοξίας χτυπάει από μόνη της φυσικά και χαριτωμένα. Απλά όπως ακριβώς ανασαίνουμε χωρίς βία.
Η συμμετοχή μας στην Θεία Λατρεία, τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, οι Πνευματοφόροι Άγιοι μας, η δική μας ΜΙΚΡΗ προσπάθεια και Η ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ, αρκούν και περισσεύουν.
Όταν απουσιάζει η Χάρις του Αγίου Πνεύματος, πολλά ευτράπελα γίνονται !!!
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
- vasilikirimp
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Τώρα θέλω τόσα να πω......................
Η ουσία της νηστείας είναι να είμαστε "νομοταγής " και μια και είναι Σαρακοστή να μη κανουμε το Χ , Ψ ,Ω και μετά αφου τηρήσαμε το πρόγραμμα και πήγαμε λάβαμε τη Θεία κοινωνία άντε φτου και απο την αρχη.
Εγω αν τη μεγάλη εβδομάδα δε στείλω μηνύματα απο το κινητό τότε θα δείξω στο Χριστό μας πόσο ταπεινή είμαι και πόσα στερούμαι γι Αυτόν;
Κάτι δεν έχω καταλάβει με τη σύγρχρονη νηστεία.
Άσε που το μόνο που μου ζητά ο Χριστός ( κατ'εμέ ) είναι να Τον αγαπώ και να Τον σέβομαι
Αυτό προσπαθώ να κάνω - όλα τα άλλα έρχονται απο μόνα τους -
Τα υπόλοιπα, παιδιά, αδυνατεί το δικό μου μυαλό να καταλάβει -
Τώρα αν πραγματικά πω ότι σκέφτομαι .......

Η ουσία της νηστείας είναι να είμαστε "νομοταγής " και μια και είναι Σαρακοστή να μη κανουμε το Χ , Ψ ,Ω και μετά αφου τηρήσαμε το πρόγραμμα και πήγαμε λάβαμε τη Θεία κοινωνία άντε φτου και απο την αρχη.
Εγω αν τη μεγάλη εβδομάδα δε στείλω μηνύματα απο το κινητό τότε θα δείξω στο Χριστό μας πόσο ταπεινή είμαι και πόσα στερούμαι γι Αυτόν;
Κάτι δεν έχω καταλάβει με τη σύγρχρονη νηστεία.
Άσε που το μόνο που μου ζητά ο Χριστός ( κατ'εμέ ) είναι να Τον αγαπώ και να Τον σέβομαι
Αυτό προσπαθώ να κάνω - όλα τα άλλα έρχονται απο μόνα τους -
Τα υπόλοιπα, παιδιά, αδυνατεί το δικό μου μυαλό να καταλάβει -
Τώρα αν πραγματικά πω ότι σκέφτομαι .......
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας

Με την τυπολατρεία χάνεται η ουσία.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
ενταξει ας στερηθουμε και κατι για τον Χριστό .
Αν μας κανει κακο το sms -ιnternet ναι να το μειωσουμε ή σταματησουμε . Και να δωσουμε αυτα τα χρηματα στους φτωχούς ή τον χρονο που εξοικονομησαμε στο να εποικοινωνουμε με αλλους να δειχουμε και να νιωθουμε αγαπη κλπ.
αρκει να προσπαθουμε .Αυτό δεν ειναι η νηστεια ? μια προσπαθεια με ψυχοφελές περιεχόμενο.
Αν μας κανει κακο το sms -ιnternet ναι να το μειωσουμε ή σταματησουμε . Και να δωσουμε αυτα τα χρηματα στους φτωχούς ή τον χρονο που εξοικονομησαμε στο να εποικοινωνουμε με αλλους να δειχουμε και να νιωθουμε αγαπη κλπ.
αρκει να προσπαθουμε .Αυτό δεν ειναι η νηστεια ? μια προσπαθεια με ψυχοφελές περιεχόμενο.