Ένα ζευγάρι, δυο πνευματικοί, δυο κατευθύνσεις...

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
xenia
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ένα ζευγάρι, δυο πνευματικοί, δυο κατευθύνσεις...

Δημοσίευση από xenia »

Και επειδή ειπώθηκαν διάφορα λόγια για πνευματικούς, που σίγουρα για λόγους ανωτερότητας
δεν απαντούν, ήθελα να πω δυο λόγια, όχι ότι τα χρειάζονται εκείνοι...αλλά μάλλον επειδή εμείς
στραβά αρμενίζουμε!
Έχουμε μάθει να επιλέγουμε τα άκρα.. Να βάζουμε ταμπέλες...
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάποιος θα πρέπει να χαρακτηρίζεται, ή άθεος ή φανατικός χριστιανός.
Κολλημένος ή φιλελεύθερος πνευματικός.
Γιατί δεν αφήνουμε τον καθένα να κάνει τον αγώνα του?
Γιατί να μην είμαστε μόνο αυτό που είμαστε, αλλά γινόμαστε για κάποιους, οι πνευματικοί μας,
το ντύσιμό μας, οι απόψεις μας, οι γονείς μας, οι φίλοι μας??
Γιατί μια άποψη βασισμένη στην αντίδραση θεωρείται προχωρημένη και ανοιχτόμυαλη, και μια ταπεινή
άποψη θεωρείται δεδομένη και και περνάει στο ντούκου?
Πιάσατε τα χειροκροτήματα για κάποιες απόψεις, ενώ σε κάποιες άλλες κρύβεται πραγματικός θησαυρός!
Γιατί όταν κάνουμε τον αγώνα μας να μην κατακρίνουμε, τείνουμε να υπερασπιζόμαστε
μόνο τους άθεους και τους σκουλαρικάδες ενώ τους αγωνιζόμενους Χριστιανούς που πέφτουν (ναι πέφτουν και αυτοί!γιατί όχι..)τους κατακεραυνώνουμε? Αγαπάει φίλοι μου ο θεός τον κλέφτη,
αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη!
Ο λαός μας το λέει και ξέρει τι λέει!
Έβαλα ένα θέμα για συζήτηση, ούτε για ειρωνίες το έβαλα ούτε για ιεροκατακρίσεις.
Παίρνω όμως πάνω μου την ευθύνη. Δεν έπρεπε να το βάλω.
Να είστε καλά!
Άβαταρ μέλους
theodora
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodora »

Ένα ζευγάρι, δυο πνευματικοί, δυο κατευθύνσεις... ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΦΟΡΟΥΜ !!!!!

..........όταν οι 2 γίνονται 102 !!!!
:lol: :lol: :lol: (πλάκα κάνω) :8
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Άβαταρ μέλους
Σπάρτακος
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Σπάρτακος »

Xenia έβαλες ένα θέμα και κάποιο ερώτημα, είναι επιτυχημένο, ενδιαφέρον, και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση που έχει. Έχει δικαίωμα νομίζω ο κάθε ένας να πεί τη γνώμη του που μπορεί να είναι σωστή ή λάθος. Εάν θέλεις να ακούς τις απαντήσεις που σε εσένα αρέσουν το πράγμα αλλάζει, γιατί πρέπει πρώτα από όλα να μάθουμε να ακούμε τον άλλο, αν θέλουμε να κάνουμε συζήτηση. Κατ αρχάς πως και ποιόν προσωπικά ενόχλησα, αναφερόμενος σε αυτόν ειδικά, ονομαστικά ή έστω υπονοώντας, πράγμα που εσύ κάνεις σε εμένα χωρίς να ξέρω καν το λόγο.
Σε ενοχλεί η άποψή μου ότι υπάρχουν ανάξιοι προς την αποστολή τους ΄΄πνευματικοί΄΄; Εγώ κάνω λάθος όχι εσύ, πιστεύω δε ότι είναι οι περισσότεροι. Κάνω λάθος που πιστεύω ότι τα διαμάντια θέλει κόπο και ψάξιμο να βρει κανείς κανένα – αν βρεις- δικό μου πρόβλημα, εγώ θα μείνω χωρίς άδεια τσέπη και ψυχή. Αν όμως κάποιος βλέπει παντού διαμάντια ενώ είναι κάρβουνα και μάλιστα αναμμένα, δεν έχεις ευθύνη αν δεν προειδοποιήσεις; Βέβαια όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα ξέρει κι άλλο μονοπάτι, ενώ το καλό το παλικάρι κινδυνεύει να το φαν οι κότες.
Πάντως θυμήσου ότι διανύουμε περίοδο Σαρακοστής, ο Κατσικοπόδαρος λένε ότι τώρα τα ΄΄δίνει΄΄ όλα.
Να έχεις υγεία εσύ και η οικογένειά σου στο λέω από καρδιάς.
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
xenia
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από xenia »

Σπάρτακος έγραψε:Xenia έβαλες ένα θέμα και κάποιο ερώτημα, είναι επιτυχημένο, ενδιαφέρον, και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση που έχει. Έχει δικαίωμα νομίζω ο κάθε ένας να πεί τη γνώμη του που μπορεί να είναι σωστή ή λάθος. Εάν θέλεις να ακούς τις απαντήσεις που σε εσένα αρέσουν το πράγμα αλλάζει, γιατί πρέπει πρώτα από όλα να μάθουμε να ακούμε τον άλλο, αν θέλουμε να κάνουμε συζήτηση. Κατ αρχάς πως και ποιόν προσωπικά ενόχλησα, αναφερόμενος σε αυτόν ειδικά, ονομαστικά ή έστω υπονοώντας, πράγμα που εσύ κάνεις σε εμένα χωρίς να ξέρω καν το λόγο.
Σε ενοχλεί η άποψή μου ότι υπάρχουν ανάξιοι προς την αποστολή τους ΄΄πνευματικοί΄΄; Εγώ κάνω λάθος όχι εσύ, πιστεύω δε ότι είναι οι περισσότεροι. Κάνω λάθος που πιστεύω ότι τα διαμάντια θέλει κόπο και ψάξιμο να βρει κανείς κανένα – αν βρεις- δικό μου πρόβλημα, εγώ θα μείνω χωρίς άδεια τσέπη και ψυχή. Αν όμως κάποιος βλέπει παντού διαμάντια ενώ είναι κάρβουνα και μάλιστα αναμμένα, δεν έχεις ευθύνη αν δεν προειδοποιήσεις; Βέβαια όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα ξέρει κι άλλο μονοπάτι, ενώ το καλό το παλικάρι κινδυνεύει να το φαν οι κότες.
Πάντως θυμήσου ότι διανύουμε περίοδο Σαρακοστής, ο Κατσικοπόδαρος λένε ότι τώρα τα ΄΄δίνει΄΄ όλα.
Να έχεις υγεία εσύ και η οικογένειά σου στο λέω από καρδιάς.
Ευχαριστώ για τις ευχές... Και ανταποδίδω.. Επειδή νομίζω πως έχουν ήδη δοθεί πολύ ωφέλιμες
απαντήσεις σε αυτή την ενότητα οπότε ότι και να προσθέσει κανείς το αδικεί το θέμα...
Σταματώ λοιπόν εδώ... Ευχαριστώ για την συζήτηση όλα τα αγαπητά μέλη και ζητώ συγνώμη για τους ανεβασμένους τόνους.. Το μόνο που θα ήθελα να επαναλάβω είναι ότι όσον αφορά εμένα δεν προσβλήθηκα σε καμία περίπτωση. Το μόνο μου θέμα είναι η συζήτηση και τα αρνητικά σχόλια για τους πνευματικούς...
Ήδη έχουν αναλάβει σε αυτή την κοινωνία ένα δύσκολο έργο.. Ας μην τους το δυσκολεύουμε περισσότερο...
Άβαταρ μέλους
panosgreece
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panosgreece »

«Στην πραγματικότητα η σχέση δεν είναι δίπλευρη αλλά τριγωνική, επειδή πέρα από τον[[ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ]] και τον μαθητή του υπάρχει κι ένα τρίτο μέλος, ο Θεός. Ο Κύριος μας λέει πως δεν πρέπει να καλούμε κάποιον «πατέρα», επειδή έχουμε μόνο έναν πατέρα, τον εν ουρανοίς (Ματθ. 23, 9). Ο γέροντας δεν είναι κάποιος αλάθητος κριτής ή ένα εφετείο, αλλά ένας συνυπηρέτης του ζώντος Θεού δεν είναι δικτάτορας, αλλά οδηγός και σύντροφος στο ταξίδι. Ο μόνος αληθής «πνευματικός οδηγός», με όλη τη σημασία της λέξης, είναι το ΄Αγιο Πνεύμα» (Η εντός ημών Βασιλεία, σ. 139).
«Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»
Άβαταρ μέλους
panosgreece
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panosgreece »

Γι' αυτό οφείλουμε να επιδείξουμε προσοχή κατά την επιλογή. Και να προσευχόμαστε θερμά να μας αξιώσει ο Θεός αυτού του μεγάλου δώρου.
«Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Σπάρτακος έγραψε:Για να σου δώσω να καταλάβεις για τι πνευματικούς μιλάμε, σου λέω το εξής: Γνωστοί πήγαν στον ιερέα ΄΄πνευματικό΄΄ του ΄΄κύκλου΄΄ τους πασίγνωστης αδελφότητας (που τους προξένεψε και τους πάντρεψε, πέντε χρόνια μεγαλύτερη αυτή από αυτόν) να συζητήσουν το πρόβλημά τους ότι δεν μπορούν να κάνουν παιδί –χρόνια τώρα παντρεμένοι-, και όταν τους ρωτήσαμε γιατί δεν πάνε σε κανένα γιατρό να ρωτήσουν-να τους βοηθήσει, είπαν ότι δεν τους αφήνει ο ΄΄πνευματικός΄΄ τους, με το εξής επιχείρημα: Αφού ο Θεός δεν θέλησε να κάνετε παιδί, τότε μην πάτε στο γιατρό. Λες και οι γνώσεις των γιατρών, είναι έμπνευση του Διαβόλου. Και ρωτώ αν πέσει αυτός και σπάσει το πόδι του, αφού έτσι το ήθελε ο Θεός ή ο Διάβολος θα πάει στο γιατρό;
Με λίγα λόγια, φεύγε και σώζου, με όση δύναμη έχουν τα πόδια σου…..
Έχω την άποψη πως δεν πρέπει να κρίνουμε και κυρίως να κατακρίνουμε τον πνευματικό εμείς οι λαϊκοί γιατί ούτε τις γνώσεις έχουμε, αλλά ούτε και την αρμοδιότητα.
Αν εγώ, ως Μηχανικός, επιλέξω να βάλω περισσότερα σίδερα σε μια γωνιακή κολόνα απ' ότι σε μία κεντρική, παρ' όλο που η κεντρική σηκώνει περισσότερο βάρος, φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράλογο, αλλά αν κάποιος (μη μηχανικός) το δει και μου πει : "ρε μηχανικέ, μεσάνυχτα πήρες το δίπλωμα;" θα του απαντήσω : "Κάνε εσύ αυτά που ξέρεις και άσε εμένα να κάνω αυτά που γνωρίζω εγώ".
Διότι ως άσχετος περί της Στατικής και του μπετόν δεν γνωρίζει τον λόγο που εγώ "οπλίζω" πιο βαριά την γωνιακή (η οποία υποφέρει περισσότερο σε περίπτωση σεισμού) και αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράλογο στην πραγματικότητα είναι σωτήριο για την αντοχή της οικοδομής!
Αν λοιπόν ένας πνευματικός πει "μην πάτε στον γιατρό", για την περίπτωση της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχει το λόγο του! Μπορεί να θέλει, για το συγκεκριμένο ζευγάρι, να περάσει μια πνευματική δοκιμασία, που θα του αναβαθμίσει την πίστη του (=την εμπιστοσύνη) προς τον Θεό. Μπορεί να έχει "δει" ότι αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης κάνει ζημιά και στους δυό και προσπαθεί με αυτήν την άσκηση να τους σώσει!
Δεν σημαίνει ότι με το να τους απαγορεύσει να πάνε στον γιατρό δεν θα κάνουν παιδιά, όπως δεν σημαίνει και το αντίθετο! Ότι δηλαδή πηγαίνοντας στον γιατρό θα λύσουν αυτό τους το πρόβλημα!
Το πρόβλημα μπορεί να μην είναι καν ιατρικό, αλλά ΜΟΝΟ πνευματικό (αυτό ακριβώς, σε κάποιες περιπτώσεις, υποστήριζε και ο Γέροντας Παΐσιος)!
ΔΕΝ το ξέρουμε, ΔΕΝ έχουμε τις γνώσεις να το διαγνώσουμε, και γι' αυτό ΔΕΝ μπορούμε να εκφέρουμε σοβαρή άποψη και θεωρώ ότι είναι λάθος να απαξιώνουμε τόσο εύκολα έναν πνευματικό!
Η δε σύγκριση της εγκυμοσύνης με το σπάσιμο του ποδιού είναι μακριά από το πνευματικό τρόπο που πρέπει να εξεταστεί η συγκεκριμένη περίπτωση και γι' αυτό - κατ' εμέ - ατυχής!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Ermite
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ermite »

Αναμφίβολα δεν μπορούμε να πιάνουμε πάντα τη σκέψη και το υπόβαθρο του στοχασμού ενός πνευματικού. (Μολονότι α. προϋποθέτουμε ότι έχουμε εκτιμήσει και εμπιστευθεί αυτόν τον πνευματικό, έχουμε τεκμήρια γιά την ευσυνειδησία του και γιά την ποιότητά του -όπως θα γινόταν με το μηχανικό του σπιτιού μας- και β. σε μιά σωστή σχέση και ο πνευματικός πρέπει να αναλύει, και το πνευματικοπαίδι πρέπει να διαισθάνεται, να μαθητεύει, να αφομοιώνει το πνεύμα του πνευματικού του -όπως με το μηχανικό και τη γωνιακή κολώνα: θα είχαμε την περιέργεια να ρωτήσουμε και να μάθουμε, κι εκείνος θα μας εξηγούσε). Και εν πάση περιπτώσει, γενικά, όταν ο πιστός πορεύεται με ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη, ο Ζων Θεός μας δε θα τον αφήσει να πάθει ζημιά.

Ωστόσο, είναι αληθινό και το γεγονός ότι μερικοί πνευματικοί (από τη μικρή μου πείρα λέω "λίγοι", πάντως υπαρκτοί), επηρεάζονται από το αξίωμα της Ιερωσύνης και τους διαφεύγει η διακονία και η θυσία και το δέος και η διάκριση. Άλλοι το παίζουν Μεγάλοι Γέροντες (και επιχειρούν και Προφητείες, μάλιστα) και ζητούν να τους προσκυνάνε τα πνευματικοπαίδια τους. Άλλοι το παίζουν αυθέντες ("θα παντρευτείς αυτόν" ή "δεν θα παντρευτείς αυτήν" -έχω ένα πρόσφατο περιστατικό στην περιοχή Κερατσινίου, όπου μιά κοπέλλα επιτιμήθηκε αυστηρότατα, επειδή δεν παντρεύτηκε άνθρωπο του "κύκλου" του πνευματικού και δόθηκε γραμμή να την αποκηρύξουν και να την απομονώσουν). Άλλοι, καθισμένοι αναπαυτικά και μεγαλόπρεπα σε θρόνο (κυριολεκτώ) δίνουν εντολές (όχι συμβουλές) χωρίς να μετέχουν στον ανθρώπινο πόνο, εντελώς άκαρδα, "σύμφωνα με τους Κανόνες" και κυριολεκτικά αποκεφαλίζουν τους προσερχομένους.. Και, εννοείται, μέσα από τέτοια δουλικότητα, υπανάπτυκτη κρίση και ελευθερία και καταιγισμό ενοχών, ο άνθρωπος δεν μπορεί και να φύγει!.. Έχω ακούσει γιά άνθρωπο, που τελικά κατόρθωσε να σπάσει τον εγκλωβισμό του και να απομακρυνθεί από έναν τέτοιο Γέροντα, ότι χρειάσθηκε να κάνει ψυχοθεραπεία γιά να συνέλθει! Τόσο πολύ είχε συνθλιβεί και στραπατσαρισθεί η προσωπικότητά του.. Και γνωρίζω επίσης ανθρώπους (γυναίκες κυρίως) που πηγαίνοντας (εκόντες-άκοντες) σε τέτοιο πνευματικό να λένε "γιά να δούμε πώς θα μπορέσω να του τα παρουσιάσω, γιά να μη μου βγάλει καμιά στραβή", "πώς θα μπορέσω να δαμάσω το θηρίο"!..

Υπογραμμίζω όμως, μαζί με τους προλαλήσαντες: Λέγοντας αυτά δεν επιθυμούμε να χαιρεκακούμε ιεροκατηγορώντας. Θεός φυλάξοι. Αλλά
- Αποκτούμε κριτήρια, ώστε να προσδιορίζουμε και μεις μιά σωστή σχέση με τον πνευματικό μας. Έχουμε και εμείς ευθύνη, αν επιτρέπουμε σε πνευματικούς να μας μεταχειρίζονται έτσι. Και αν παραμένουμε δούλοι σε τέτοια μη πνευματική και μη χριστιανική σχέση.
- Νιώθουμε περισσότερο το βάρος και την κρισιμότητα της αποστολής τους, τους αμέτρητους κινδύνους που ελλοχεύουν στο έργο τους. Και προσευχόμεθα.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Καλόν είναι λοιπόν, πριν επιλέξουμε πνευματικό, να ρωτήσουμε άλλους, που έχουν περισσότερη εμπειρία από εμάς, να μας συστήσουν κάποιον - κατά τη γνώμη τους - καλόν!
Από την άλλη πιστεύω πως αν ο Θεός δει ότι έχουμε διάθεση να υπακούσουμε τον πνευματικό, όχι γιατί ο ιερέας είναι φοβερή προσωπικότητα, αλλά λόγω ταπείνωσης και αγάπης προς Αυτόν, θα μας προφυλάξει και εάν ο πνευματικός δεν είναι σωστός θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από αυτόν!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
zazzy
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από zazzy »

υτο που δεν καταλαβαινω απολυτα ειναι πως μπορουμε να κρινουμε αν ενας πνευματικος ειναι εμπειρος ή καλος ή.. )
μαλλον δεν μπορουμε :smile:
Κυριε Ιησου Χριστε , ελεησον με
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”