Αξίζει να το ακούσουμε όλοι μας για να συνέλθουμε λίγο..
Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές
- vasilikirimp
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Re: Αξιζει να το ακουσουμε ολοι μας για να συνελθουμε λιγο..
Ελπίδα αυτά που έγραψα δεν ήταν για σένα - καμμιά σχέση - και εγω έχω αλλάξει πνευματικό
-
theodosis79
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω μερικά πράγματα που ανέφερα και πριν λίγες ημέρες και νομίζω ότι έχουν κάποια σχέση με το θέμα. Οτι ο πνευματικός πρέπει να δείχνει κατανόηση στον τρόπο ζωής και σκέψης του πνευματικού του τέκνου και σεν σημαίνει λοτι επειδλη είναι πνευματικός θα πρέπει να απαιτεί πλήρη και τυφλή υπακοή χάριν της ταπεινώσεως. Πχ σε κάποιον που εργάζεται δέκα ώρες την ημέρα δεν μπορείς να επιβάλεις κανόνα με 12 κατοστάρια κομποσχοίνια τα οποία αντιστοιχούν σε 4 ώρες περίπου. Ο άλλος όταν σχολάσει θέλει λιγάκι να ξεκουραστεί ή να δει τη γυναίκα και το παιδί του. Η αν είναι νεαρός θα θέλει να πάει μια βόλτα να χαλαρώσει απο την ένταση της ημέραςμ δεν μπορείς να τον/την "μαντρώσεις" ένα ολόκληρο απόγευμα στο σπίτι να κάνει καμποσχοίνια ή να ξενυχτάει μέχρι αργά για να τελειώσει τον κανόνα του λες και είναι δόκιμος μοναχός. Μήπως με αυτόν τον τρόπο θα έρθει σε συντριβή και θα μετανοήσει για το αμάρτημα του? Μάλλον θα αγανακτήσει και θα βαρεθεί. Η δεν μπορείς να λές στο πνευματικοπαίδι σου οτι είναι άσκοπο και μάταιο να μελετάει πνευματικά και να ψάλλει στην εκκλησία όταν δεν τηρεί αυστηρά όλες τις νηστείες του έτους και ότι κάνει παρακοή επιδή δεν εξομολογείται μια φορά το μήνα. Δυστυχώς βλέπω οτι πολλοί πνευματικοί τσαντίζονται όταν δεν βλέπουν το πνευματικοπαίδι τους να διορθώνεται τάχιστα αι όταν ξαναπέφτει όταν ο ίδιος ο Κύριος είπε και εβδομηκοντάκις επτά να πέσεις πάλι να σηκωθείς.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Αξίζει να το ακούσουμε όλοι μας για να συνέλθουμε λίγο..
Αν έχουμε τη διάθεση να ταπεινωθούμε, να κάνουμε δηλαδή υπακοή σε όλα όσα μας λέει ο πνευματικός μας και όχι μόνο σε όσα ΕΜΕΙΣ κρίνουμε ως σωστά, τότε θα έχουμε ωφέλεια. Θα κανονίσει γι' αυτό ο Θεός, όπως πάντα, διότι θα δει την καλή μας διάθεση.
Αν όμως βλέπουμε τον πνευματικό μας όπως βλέπουν κάποιοι έναν ιερέα, δηλαδή σαν ένα δημόσιο υπάλληλο, τότε ΔΕΝ θα δείξουμε τέτοια διάθεση, οπότε δεν θα ωφεληθούμε πνευματικά.
Αν όμως βλέπουμε τον πνευματικό μας όπως βλέπουν κάποιοι έναν ιερέα, δηλαδή σαν ένα δημόσιο υπάλληλο, τότε ΔΕΝ θα δείξουμε τέτοια διάθεση, οπότε δεν θα ωφεληθούμε πνευματικά.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αποστολε θα με τρελανεις και συ τωρα??? τεινω να συμφωνησω με την αποψη του Θεοδοση οχι γιατι με συμφερει αλλα γιατι καπου εχει δικιο...δε μπορεις να λες σ εναν ανθρωπο που καθε μερα ειναι σηκωμενος απ τις 5 το πρωι και ξαναπεφτει στο κρεβατι στις 11 να κανει ολα αυτα που γραφω παραπανω...δηλαδη αν κανω εγω αυτα ο μοναχος τι πρεπει να κανει?...δε μπορω να τη καταλαβω αυτη τη νοοτροπια...θα μπορουσατε να τα κανετε βρε παιδια?...και να πηγαινατε και στις δουλειες σας,και να φροντιζατε και τα παιδια σας και να τρεχατε πρωι βραδυ σε υποχρεωσεις?...γιατι θεωρειται ανυπακοη αν δε μπορω να κανω αυτα που μου λεει? ποσο να πιεστω?....και γιατι διυστανται οι αποψεις απο πνευματικο σε πνευματικο? και το ξαναλεω αλλο να φτασεις σιγα σιγα σ ενα επιπεδο που σε παει ο πνευματικος κι αλλο απ τη μια μερα στην αλλη να κανεις ολα αυτα που σου λεει....τι να πω δε θα το συνεχισω το θεμα γιατι μπορει να μαι λαθος εγω,τουλαχιστον προσευχεστε να συνετιστω

«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
- ΣΤΕΦΑΝΟΣ
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αυτό ελπίδα μου δεν νομίζω ότι είναι πνευματικός αγώνας αλλά στίβος μάχης....νομίζω , χωρίς να θέλω να κρίνω ότι βασικό στοιχείο σ' αυτή τη διαδικασία είναι να επικρατεί η διάκριση...να διακρίνει δηλάδή ο πνευματικός και το βάθος του προβλήματος και της ψυχικής κατάστασης του ανθρώπου αλλά και σε ποιόν απευθύνεται , σε σχέση πάντοτε με τις ρεαλιστικές συνθήκες της ζωής που σήμερα ζούμε...όλοι οι άνθρωποι δεν είναι το ίδιο ... θα θέλαμε , οι περισσότεροι νομίζω , σωστή καθοδήγηση , πνευματική ανάταση...αλλά προσοχή , δε ζούμε στο Άγιο Όρος...eleimon έγραψε:Βασιλικουλα μου δεν ειπα οτι πρεπει να αλλαζουμε πνευματικους,η διαφορα που ειχαμε σε μια αλλη ενοτητα ηταν οταν ειπα εγω οτι πηγα σ ενα πνευματικο ο οποιος μου ειπε να κανω 40 μετανοιες το πρωι και 40 το βραδυ να διαβαζω το αποδειπνο τους χαιρετισμους τη καινη διαθηκη να κανω 3 κομποσχοινια 100αρια καθε μερα....το βλεπετε φυσιολογικο αυτο για καποιον που παει πρωτη φορα για εξομολογηση? μη τρελαθουμε κιολας....δε πηγαινα να μονασω να εξομολογηθω πηγα,και παλι δεν εφυγα αμεσως...τα εκανα αυτα που μου ειπε...ξεκιναγα απ τις 9 και μ επαιρνε μιαμιση ωρα να τα λεω και σιγα οπως μου ειχε πει και να καταλαβαινω τι λεω....ε...οταν δε μπορουσα πια να τα κανω ολα αυτα απ το να τα βροντηξω ολα και να φυγω απ την εκκλησια προτιμησα να παω σ εναν αλλο εξομολογο ο οποιος με πηγε σιγα σιγα εκει που ηθελε,οχι κατευθειαν στα βαθια...και παλι δε λεω,παλι σαν κανονα εχω αρκετα αλλα τα καταφερα μεσα σε 2 χρονια οχι σημερα πηγα αυριο κοψομεσιασου στις μετανοιες....δε νομιζω βρε παιδια να ειμαι παραλογη πανω σ αυτο....αν ειμαι τι να πω συγχωρειστε με.....εχω παρα πολυ δρομο ακομα για να φτασω τα επιπεδα τα δικα σας κι ισως να μη τα φτασω και ποτε!!!
Υπ όψιν ότι ακόμη και στο Άγιο Όρος , πνευματικός με πνευματικό διαφέρει...όλοι την ίδια θρησκεία πρεσβεύουμε , τις ίδιες αξίες αλλά άνθρωπος με άνθρωπο διαφέρει... αυτό είναι φυσιολογικό άλλωστε.
ο Χριστός σώζει....
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αυτο λεω κι εγω Στεφανε μου οτι ειναι στιβος μαχης δεν νομιζω να αρμοζουν τετοιοι κανονες σε πρωταρηδες...τωρα για μερικους αυτου του τυπου οι κανονες μπορει να τους παιζουν στα δαχτυλα κι αυτο εχει να κανει με το πνευματικο επιπεδο που εχει φτασει ο καθενας μας.
Γι αυτο οι πνευματικοι διακρινονται σε χαρισματουχους και μη και βεβαια γι αυτο πρεπει να υπαρχει και διακριση απο μερους τους και χαρισμα απο το Θεο αλλιως δε θα τρεχαμε-κακως κατ εμε-στο Αγιο Ορος να βρουμε πνευματικο.Υπαρχουν καλοι και κακοι αναλογα με το βαθμο της διακρισης.
Αν δεν υπηρχε διακριση θα υπηρχε ταριφα...αναλογα με τις αμαρτιες μας και θα ξεραμε απο πριν ποσες μετανοιες και ποσα κομποσχοινια πρεπει να κανουμε..
Γι αυτο οι πνευματικοι διακρινονται σε χαρισματουχους και μη και βεβαια γι αυτο πρεπει να υπαρχει και διακριση απο μερους τους και χαρισμα απο το Θεο αλλιως δε θα τρεχαμε-κακως κατ εμε-στο Αγιο Ορος να βρουμε πνευματικο.Υπαρχουν καλοι και κακοι αναλογα με το βαθμο της διακρισης.
Αν δεν υπηρχε διακριση θα υπηρχε ταριφα...αναλογα με τις αμαρτιες μας και θα ξεραμε απο πριν ποσες μετανοιες και ποσα κομποσχοινια πρεπει να κανουμε..
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
- LOCKHEART
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Η Ελπίδα έχει δίκιο και το video που έβαλε ο Διονύσης τα λέει όλα...
Υπάρχουν και πνευματικοί που έχουν θέσει σε κίνδυνο την ψυχική υγεία ανθρώπων ή ζευγαριών. Ακόμα έχω ακούσει για πνευματικούς σε κάποια μέρη που είναι κουτσομπόλες και μεταφέρουν λόγια και έχουν κλείσει σπίτια.
Ο πνευματικός ειναι όπως ο γιατρός σαφώς και θα αλλάξουμε πνευματικό όταν δεν μας οφελεί όπως θα αλλάξουμε και γιατρό όταν δούμε ότι αυτά που μας λέει δεν έχουν αποτέλεσμα η θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έχει να κάνει με την αυστηρότητα. Αλλο αυστηρότητα και άλλο πνευματική καθοδήγηση ή κίνδυνος.
Ο πνευματικός επιβάλλει κανόνες και διδασκαλία ανάλογα με το πνευματικό επίπεδο του "ασθενή" με την δύναμη και τα βιώματα τα οποία έχει κλπ. Υπάρχει μια κλιμάκωση σε όλα τα επίπεδα και πόσο μάλλον στα πνευματικά.
Αν έρθει κάποιος και εξομολογηθεί για πρώτη φορά και του πεις κάνε ενα 500αρι προσευχή το μόνο σίγουρο ειναι οτι όχι μόνο θα τον κάνεις να μην ξαναέρθει αλλά να παρατήσει και τον αγώνα. Χρειάζεται προσοχή σιγά χωρίς φανατισμό αλλά ένα - ένα σκαλοπάτι.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : Φανταστείτε έναν αθλητή ! και εμείς είμαστε αθλητες του πνευματικού αγώνα ! Φανταστείτε λοιπόν ο προπονητής να πει στον αθλητή την πρώτη μέρα τρέξε 5 ώρες ! και διπλή προπόνηση απο την πρώτη μέρα ! το σίγουρο είναι ότι θα τον "κάψει" όπως λέμε στην αθλητική ορολογία αλλά και θα τον θέσει σε κίνδυνο για τραυματισμό άσε που θα τον απογοητεύσει κιόλας.
Ο κάθε αγώνας έχει την δική του κλιμάκωση σε όλα τα επίπεδα ακόμα και κορτιζόνι να πάρεις σου λέει ο γιατρός μισό ή ένα χαπάκι για 3 μέρες και μετα μπαίνεις σε κανονική θεραπεία.
ΠΡΟΣΟΧΗ !
Υπάρχουν και πνευματικοί που έχουν θέσει σε κίνδυνο την ψυχική υγεία ανθρώπων ή ζευγαριών. Ακόμα έχω ακούσει για πνευματικούς σε κάποια μέρη που είναι κουτσομπόλες και μεταφέρουν λόγια και έχουν κλείσει σπίτια.
Ο πνευματικός ειναι όπως ο γιατρός σαφώς και θα αλλάξουμε πνευματικό όταν δεν μας οφελεί όπως θα αλλάξουμε και γιατρό όταν δούμε ότι αυτά που μας λέει δεν έχουν αποτέλεσμα η θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έχει να κάνει με την αυστηρότητα. Αλλο αυστηρότητα και άλλο πνευματική καθοδήγηση ή κίνδυνος.
Ο πνευματικός επιβάλλει κανόνες και διδασκαλία ανάλογα με το πνευματικό επίπεδο του "ασθενή" με την δύναμη και τα βιώματα τα οποία έχει κλπ. Υπάρχει μια κλιμάκωση σε όλα τα επίπεδα και πόσο μάλλον στα πνευματικά.
Αν έρθει κάποιος και εξομολογηθεί για πρώτη φορά και του πεις κάνε ενα 500αρι προσευχή το μόνο σίγουρο ειναι οτι όχι μόνο θα τον κάνεις να μην ξαναέρθει αλλά να παρατήσει και τον αγώνα. Χρειάζεται προσοχή σιγά χωρίς φανατισμό αλλά ένα - ένα σκαλοπάτι.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : Φανταστείτε έναν αθλητή ! και εμείς είμαστε αθλητες του πνευματικού αγώνα ! Φανταστείτε λοιπόν ο προπονητής να πει στον αθλητή την πρώτη μέρα τρέξε 5 ώρες ! και διπλή προπόνηση απο την πρώτη μέρα ! το σίγουρο είναι ότι θα τον "κάψει" όπως λέμε στην αθλητική ορολογία αλλά και θα τον θέσει σε κίνδυνο για τραυματισμό άσε που θα τον απογοητεύσει κιόλας.
Ο κάθε αγώνας έχει την δική του κλιμάκωση σε όλα τα επίπεδα ακόμα και κορτιζόνι να πάρεις σου λέει ο γιατρός μισό ή ένα χαπάκι για 3 μέρες και μετα μπαίνεις σε κανονική θεραπεία.
ΠΡΟΣΟΧΗ !
I prefer nothing than something bad
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αν σου βάζει πολλά επιτίμια ο πνευματικός σου και ΔΕΝ μπορείς να τα "σηκώσεις" είναι λογικό και ανθρώπινο! Απλά του το λες! Πιθανότατα να μην έχει κανει καλή διάγνωση (ως γιατρός) του προβληματός σου, κι αυτό μπορεί να οφείλεται στον ίδιο, αλλά μπορεί και σε σένα, αν δεν του έχεις περιγράψει σωστά τα "συμπτώματα" που νιώθεις!eleimon έγραψε:Αποστολε θα με τρελανεις και συ τωρα??? τεινω να συμφωνησω με την αποψη του Θεοδοση οχι γιατι με συμφερει αλλα γιατι καπου εχει δικιο...δε μπορεις να λες σ εναν ανθρωπο που καθε μερα ειναι σηκωμενος απ τις 5 το πρωι και ξαναπεφτει στο κρεβατι στις 11 να κανει ολα αυτα που γραφω παραπανω...δηλαδη αν κανω εγω αυτα ο μοναχος τι πρεπει να κανει?...δε μπορω να τη καταλαβω αυτη τη νοοτροπια...θα μπορουσατε να τα κανετε βρε παιδια?...και να πηγαινατε και στις δουλειες σας,και να φροντιζατε και τα παιδια σας και να τρεχατε πρωι βραδυ σε υποχρεωσεις?...γιατι θεωρειται ανυπακοη αν δε μπορω να κανω αυτα που μου λεει? ποσο να πιεστω?....και γιατι διυστανται οι αποψεις απο πνευματικο σε πνευματικο? και το ξαναλεω αλλο να φτασεις σιγα σιγα σ ενα επιπεδο που σε παει ο πνευματικος κι αλλο απ τη μια μερα στην αλλη να κανεις ολα αυτα που σου λεει....τι να πω δε θα το συνεχισω το θεμα γιατι μπορει να μαι λαθος εγω,τουλαχιστον προσευχεστε να συνετιστω![]()
![]()
![]()
Αυτή η έλλειψη επικοινωνίας είναι πάντοτε ένα μεγάλο πρόβλημα!
Δεν εξετάζω Ελπίδα την δική σου περίπτωση, αλίμονο! Γενικά μιλάω!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ρε παιδια, του Θεου αγαπημενα, γιατι πνιγομαστε σε μια κουταλια νερο παντοτε..
Γιατι μας πιανει πανικος και απογοητευση, και κλειστοφοβια, να αποδρασουμε απο τον.. Πνευματικο;
Σου ειπε π.χ. ο Πνευματικος να κανεις καθε βραδυ Αποδειπνο-Χαιρετισμους. Και 3 κομποσχοινια 100αρια, και 50 μετανοιες.
Ωραια. Ξεκινας, και στην πορεια βλεπεις οτι δεν τα σηκωνεις, και γογγυζεις, και σε παιρνει αναποδα.
Πας, με αγαπη, του λες, ευλογησον Αγιε Πνευματικε, ελαφρωσε με λιγο, να ειμαι και εγω με περισσοτερο ζηλο και να μην εχω τετοια αντιδραση, και του Θεου επιτρεποντος, αργοτερα, να αυξηθω και εγω στην υπομονη.
Υπαρχει σοφρων και Ορθοδοξος Πνευματικος, που θα πει: Οχιιι, εκειειει να πεθανεις στις μετανοιες και στο διαβασμααα. Αμαρτωλεεεε!
Το νοημα στην τελικη αναλυση, δεν ειναι η ιδια η ασκηση για την ασκηση. Ειναι ΜΕΣΩ της ασκησεως, να βαλουμε μια ΑΡΧΗ, και να παρουμε ΟΡΙΣΤΙΚΗ στροφη προς τον Θεον, και να αρχισουμε σιγα σιγα να παραταμε τον παλαιο εαυτο μας, εκει που του αξιζει. Στην ληθη και την ταφη του.
Ολοι κανουμε ζαβολιες στον κανονα, και πρωτος ο ομιλων, που ουκ ολιγες φορες ραθυμει, και παει με την ουρα στα σκελια στον Πνευματικο, να πει τις τεμπελιες του..
Ομως να μην παμε και στην αλλη ακρη, που ειναι απο τον πονηρο, ο οποιος ΔΕΝ αντεχει την σχεση Πνευματικου - Τεκνου, γιατι του κλεινει το μαγαζακι.. Οτι δηλαδη με την παραμικρη πιεση, σπαμε και σηκωνεται ο εγωισμος μας, και λεμε αντε γεια Πνευματικε, θα παω σε αλλον, που μου κανει τα χατηρια, και ειναι πιο ψηλα.. θεολογικα και πνευματικα. (ταχα μου, ταχα μου)
Αυτο θελει ο εκπτωτος, πανω απο ολα, να διακοπτει τους δεσμους μας με τον Πνευματικο, που ειναι δεσμοι απευθειας κατ'ουσιαν με τον Ιδιο Τον Κυριο μας.
Υπομονη και επιμονη, και θα εχουμε και την συγκαταβαση και την αγαπη απο τους Πνευματικους μας, τρελλοι και σαδιστες δεν ειναι, και στο κατω κατω, με την θεληση μας πηγαμε, δεν πηγαμε με το πιστολι στο κεφαλι..
Γιατι μας πιανει πανικος και απογοητευση, και κλειστοφοβια, να αποδρασουμε απο τον.. Πνευματικο;
Σου ειπε π.χ. ο Πνευματικος να κανεις καθε βραδυ Αποδειπνο-Χαιρετισμους. Και 3 κομποσχοινια 100αρια, και 50 μετανοιες.
Ωραια. Ξεκινας, και στην πορεια βλεπεις οτι δεν τα σηκωνεις, και γογγυζεις, και σε παιρνει αναποδα.
Πας, με αγαπη, του λες, ευλογησον Αγιε Πνευματικε, ελαφρωσε με λιγο, να ειμαι και εγω με περισσοτερο ζηλο και να μην εχω τετοια αντιδραση, και του Θεου επιτρεποντος, αργοτερα, να αυξηθω και εγω στην υπομονη.
Υπαρχει σοφρων και Ορθοδοξος Πνευματικος, που θα πει: Οχιιι, εκειειει να πεθανεις στις μετανοιες και στο διαβασμααα. Αμαρτωλεεεε!
Το νοημα στην τελικη αναλυση, δεν ειναι η ιδια η ασκηση για την ασκηση. Ειναι ΜΕΣΩ της ασκησεως, να βαλουμε μια ΑΡΧΗ, και να παρουμε ΟΡΙΣΤΙΚΗ στροφη προς τον Θεον, και να αρχισουμε σιγα σιγα να παραταμε τον παλαιο εαυτο μας, εκει που του αξιζει. Στην ληθη και την ταφη του.
Ολοι κανουμε ζαβολιες στον κανονα, και πρωτος ο ομιλων, που ουκ ολιγες φορες ραθυμει, και παει με την ουρα στα σκελια στον Πνευματικο, να πει τις τεμπελιες του..
Ομως να μην παμε και στην αλλη ακρη, που ειναι απο τον πονηρο, ο οποιος ΔΕΝ αντεχει την σχεση Πνευματικου - Τεκνου, γιατι του κλεινει το μαγαζακι.. Οτι δηλαδη με την παραμικρη πιεση, σπαμε και σηκωνεται ο εγωισμος μας, και λεμε αντε γεια Πνευματικε, θα παω σε αλλον, που μου κανει τα χατηρια, και ειναι πιο ψηλα.. θεολογικα και πνευματικα. (ταχα μου, ταχα μου)
Αυτο θελει ο εκπτωτος, πανω απο ολα, να διακοπτει τους δεσμους μας με τον Πνευματικο, που ειναι δεσμοι απευθειας κατ'ουσιαν με τον Ιδιο Τον Κυριο μας.
Υπομονη και επιμονη, και θα εχουμε και την συγκαταβαση και την αγαπη απο τους Πνευματικους μας, τρελλοι και σαδιστες δεν ειναι, και στο κατω κατω, με την θεληση μας πηγαμε, δεν πηγαμε με το πιστολι στο κεφαλι..
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Εαν κανεις πχ 1 Κομποσχοινι 100αρι λεγοντας "Κυριε Ιησου Χριστε Ελεησον με" (κανονικα, χωρις να τρως λεξεις) ειναι 2,5 λεπτα, σιγα το πραγμα να κανεις 3 100αρια.
Οπως ειπε και ο Διονυσης δεν ειναι καλο να αλλαζουμε πνευματικο επειδη δεν μας αρεσουν αυτα που λεει και να ψαχνουμε αλλον που θα μας "καταλαβαινει" βλεπε δεν θα μας λεει τιποτα σε οτι αμαρτια και αν κανουμε, δεν θα συμφωνει οτι "ειχαμε δικιο σε εκεινο το θεμα" και αλλα τετοια...
Μην ξεχναμε οτι α) ο Θεος ειναι Πατερας μας και β) δεν κοροιδευεται "Μη πλανάσθε, Θεός ου μυκτηρίζεται ο γαρ εάν σπείρη άνθρωπος, τούτο και θερίσει". Ενα γνησιο παιδι μπορει να αμαρτανει και να στεναχωρει τον πατερα του μεν αλλα δεν εχει πονηρια και δολο δε.
Ναι στο να ψαξουμε για νεο πνευματικο αλλα να το κανουμε για τους σωστους λογους.
Παντως σε ολα τα χρονια που εχω εξομολογηθει η πλειοψηφια των ιερεων που ειδα ηταν επιεικεις και ανθρωποι που σε καταλαβαιναν, δεν ζητουσαν κατι εξωπραγματικο.
Οπως ειπε και ο Διονυσης δεν ειναι καλο να αλλαζουμε πνευματικο επειδη δεν μας αρεσουν αυτα που λεει και να ψαχνουμε αλλον που θα μας "καταλαβαινει" βλεπε δεν θα μας λεει τιποτα σε οτι αμαρτια και αν κανουμε, δεν θα συμφωνει οτι "ειχαμε δικιο σε εκεινο το θεμα" και αλλα τετοια...
Μην ξεχναμε οτι α) ο Θεος ειναι Πατερας μας και β) δεν κοροιδευεται "Μη πλανάσθε, Θεός ου μυκτηρίζεται ο γαρ εάν σπείρη άνθρωπος, τούτο και θερίσει". Ενα γνησιο παιδι μπορει να αμαρτανει και να στεναχωρει τον πατερα του μεν αλλα δεν εχει πονηρια και δολο δε.
Ναι στο να ψαξουμε για νεο πνευματικο αλλα να το κανουμε για τους σωστους λογους.
Παντως σε ολα τα χρονια που εχω εξομολογηθει η πλειοψηφια των ιερεων που ειδα ηταν επιεικεις και ανθρωποι που σε καταλαβαιναν, δεν ζητουσαν κατι εξωπραγματικο.
Δημοσ.: 590
Δημοσ.: 591 " Έρχομαι και εγώ...."
I'll take lives and show all no mercy that night
Attack those not knowing my force
Δημοσ.: 591 " Έρχομαι και εγώ...."
I'll take lives and show all no mercy that night
Attack those not knowing my force