Διαφορά μεταξύ του "είναι" και του "φαίνεσθαι"
Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές
Re: Διαφορά μεταξύ του "είναι" και του "φαίνεσθαι"
Ο Κύριος δεν μας είπε να μην κρίνουμε κατ΄ όψιν ( κατα το φαίνεσθαι), αλλά να κρίνουμε δικαίαν κρίση;
Αυτό είναι και μια αφορμή να σκεφθούμε τη διαφορά μεταξύ κρίσεως ( που όντως είναι επισφαλής, αλλά ενδέχεται επιβεβλημένη), και κατακρίσεως ( που δεν είναι διόλου επιβεβλημένη, και ασφαλής ως προς την δική μας πτώση)
Αυτό είναι και μια αφορμή να σκεφθούμε τη διαφορά μεταξύ κρίσεως ( που όντως είναι επισφαλής, αλλά ενδέχεται επιβεβλημένη), και κατακρίσεως ( που δεν είναι διόλου επιβεβλημένη, και ασφαλής ως προς την δική μας πτώση)
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Αδελφέ Αββά, αδελφός υπο αδελφού υποβασταζόμενος, ως πόλις οχυρωμένη.
Γιαυτό τολμούμε να συνομιλούμε, και χαιρόμαστε όλοι σε τέτοιο πνευματικό συμπόσιο, έστω και λιτοδίαιτο.
Γιαυτό τολμούμε να συνομιλούμε, και χαιρόμαστε όλοι σε τέτοιο πνευματικό συμπόσιο, έστω και λιτοδίαιτο.
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
- vasilikirimp
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Πρέπει να πω ότι λογικά δε πρέπει να υπάρχει διαφορά μεταξύ του "είναι " και του "φαίνεσθαι "
αν θέλουμε να είμαστε σωστοί Άνθρωποι και Χριστιανοί
Δε πρέπει να ισχύει αυτό που λένε στη πατρίδα μας
Από έξω κούκλα και απο μέσα πανούκλα......
Εξάλλου η καθαρότητα του καθενός φαίνεται ....εν καιρό
- Captain Yiannis
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αληθώς Ανέστηavvas έγραψε:Το πόθεν έρχομαι σημασία δεν έχειdionysisgr έγραψε:avvas, εσυ θεοφιλεστατο και μυριοποθητον Tεκνον που ει; Ποθεν ερχεσαι και που υπαγεις;
Γιατι απο το 2005, ενω εισαι μελος, και διαθετεις λογον αγαθον, και αλας ηρτυμενον, δεν παρεμβαινεις;
Και αποφασισες να κανεις σημερα μονο, ολες σου τις δημοσιευσεις; Τι σε ωθησε να εμφανισεις εαυτον;
Και εσεις οι υπολοιποι, διατι κρυπτεσθε; Και δεν γραφετε, να εκτεθειτε;
Απορια εκφραζω. Και χαιρομαι, οταν αδελφοι αποφασιζουν και εισερχονται εις την φαιδρά μας, εν Χριστώ, πανήγυρη, αισθητως και δεν μενουν κεκρυμμενοι αορατως.
Ερρωσθε εν Κυριω.
Υπάγω προς τον Κύριον .. εύχεσθαι παρακαλώ.
Μέχρι τώρα σας διάβαζα και έκανα μια σκέψη να γράψω και πέντε αράδες
Η ανθρωπαρέσκειά μου φαίνεται δεν άντεξε άλλο στην αφάνεια.
Και με ώθησε να το μπώ και να γράψω και γνώμες. Θλιβερό.
Έψαξα να βρώ τον κωδικό μου και το όνομα χρήστη γιατί τα είχα χάσει και είδα φώς και μπήκα
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά είναι υπερβολικά.
Αμαρτωλός άνθρωπος εν όψει. Προσοχή!
Χριστός Ανέστη!
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας

Καταρχάς συμφωνώ με αυτή την τοποθέτηση.vasilikirimp έγραψε:Πρέπει να πω ότι λογικά δε πρέπει να υπάρχει διαφορά μεταξύ του "είναι " και του "φαίνεσθαι "
Ότι είμαστε φαινόμαστε κιόλας.
Δε λέμε άλλωστε και την χαρακτηριστική αυτή έκφραση: "είσαι και φαίνεσαι;"
Υπάρχει όμως και μία άλλη έκφραση που λέει πως: "τα φαινόμενα απατούν".
Που σημαίνει αν το πάρουμε όχι μόνο απο την καλή αλλά και απο την ανάποδη,
πως μπορεί π.χ. να βλέπουμε έναν άνθρωπο φαινομενικά μακρυά απο την εκκλησία,
και στην ουσία να είναι πιο πιστός και απο εμάς.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας

Συμφωνω απολυτως.....ποσοι απο μας κανουν αυτα που γραφουμε??....vasilikirimp έγραψε:Πρέπει να πω ότι λογικά δε πρέπει να υπάρχει διαφορά μεταξύ του "είναι " και του "φαίνεσθαι "
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
- vasilikirimp
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Αυτό δε το πολυκατάλαβα ......αν μπορείς λίγο πιο αναλυτικά ...θέλω να τοποθετηθώ στο ότι τα φαινόμενα απατούν - δε θέλω όμως να κάνω λάθος - απο λαθος μου στη κατανοηση....Byzantine_Spirit έγραψε:Καταρχάς συμφωνώ με αυτή την τοποθέτηση.vasilikirimp έγραψε:Πρέπει να πω ότι λογικά δε πρέπει να υπάρχει διαφορά μεταξύ του "είναι " και του "φαίνεσθαι "
Ότι είμαστε φαινόμαστε κιόλας.
Δε λέμε άλλωστε και την χαρακτηριστική αυτή έκφραση: "είσαι και φαίνεσαι;"
Υπάρχει όμως και μία άλλη έκφραση που λέει πως: "τα φαινόμενα απατούν".
Που σημαίνει αν το πάρουμε όχι μόνο απο την καλή αλλά και απο την ανάποδη,
πως μπορεί π.χ. να βλέπουμε έναν άνθρωπο φαινομενικά μακρυά απο την εκκλησία,
και στην ουσία να είναι πιο πιστός και απο εμάς.
Ευχαριστώ
Εγώ βέβαια θα διαφωνήσω με το παραπάνω (για νάχει και ενδιαφέρον η συζήτηση :) )vasilikirimp έγραψε:Πρέπει να πω ότι λογικά δε πρέπει να υπάρχει διαφορά μεταξύ του "είναι " και του "φαίνεσθαι "
αν θέλουμε να είμαστε σωστοί Άνθρωποι και Χριστιανο
Προσέχετε την ελεημοσύνην ημών μή ποιείν έμπροσθεν των ανθρώπων προς το θεαθήναι αυτοίς· εί δε μήγε, μισθόν ουκ έχετε παρά τω πατρί υμών τω εν τοις ουρανοίς. Όταν ούν ποιής ελεημοσύνην, μή σαλπίσης έμπροσθέν σου, ώσπερ οι υποκριταί ποιούσιν εν ταις συναγωγαίς και εν ταίς ρύμαις, όπως δοξασθώσιν υπό των ανθρώπων· αμήν λέγω υμίν απέχουσι τον μισθόν αυτών. σού δε ποιούντος ελεημοσύνη μή γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου, όπως ή σου η ελεημοσύνη εν τω κρυπτώ· και ο πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ αποδώσει σοι εν τω φανερώ. Και όταν προσεύχη ούκ έση ως οι υποκριταί· ότι φιλούσιν εν ταις συναγωγαίς και εν ταίς γωνίαις των πλατειών εστώτες προσεύχεσθαι, όπως αν φανώσι τοις ανθρώποις· αμήν λέγω υμίν, ότι απέχουσι τον μισθόν αυτών. σύ δε όταν προσεύχη, είσελθε εις το ταμείον σου και κλείσας την θύραν σου πρόσευξαι των πατρί σου των εν τω κρυπτώ· και ο πατήρ σου ο βλέπω εν τω κρυπτώ αποδώσει σοι εν τω φανερώ Ματθαίον 6, 1-6
Τι προστάζουν εδώ οι εντολές;
εν τω κρυπτώ η ελεημοσύνη
εν τω κρυπτώ η προσευχή
μή γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου .. που κατά τον γέροντα Πορφύριο σημαίνει όχι μόνο οι άλλοι άνθρωποι να μην βλέπουν και να μην γνωρίζουν τον πνευματικό σου αγώνα, και ότι άλλο πνευματικό κάνεις αλλά ούτε ο ίδιος σου ο κακός εαυτός να μην γνωρίζει την πνευματική σου άσκηση και την κατά Χριστόν ζωή σου
.. και ο πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ αποδώσει σοι εν τω φανερώ.
Να θυμηθούμε και τον Φαρισαίο;
Ολόσωστος ήταν, δεν έλεγε ψέμματα ότι αυτά που έλεγε τα έκανε όλα κατά γράμμα.
Αλλά την ανταμοιβή του την έπαιρνε απ τους ανθρώπους, οπότε απ τον Θεό δεν είχε λαμβάνειν.
Αυτοεδικαιώθη και δεν εδικαιώθη ενώπιον του Θεού εν αντιθέσει με τον τελώνη.. κλπ κλπ
Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε σωστοί κατά Χριστόν άνθρωποι μάλλον κανένας δεν πρέπει να ξέρει ότι
είμαστε σωστοί κατά Χριστόν άνθρωποι ούτε κάν ο ίδιος μας ο εαυτός εάν αυτό είναι με κάποιον τρόπο εφικτό. Εν τω κρυπτώ λοιπόν η πνευματική μας εν Χριστώ ζωή.
Σωστό κατά την γνώμη μου αυτό το απ' έξω κούκλα και από μέσα... κλπvasilikirimp έγραψε:Δε πρέπει να ισχύει αυτό που λένε στη πατρίδα μας
Το αντίθετό του όμως δεν θα ήταν καθόλου άσχημα πνευματικώ τω τρόπω εξεταζόμενο
Δεν θάταν κακό να την νομίζει όλος ο κόσμος πανούκλα και μέσα η ψυχή να είναι κούκλα κατά Θεόν
Σίγουρα. Την ώρα της κρίσεως πάντα γυμνά και τετραχηλισμένα.vasilikirimp έγραψε:Εξάλλου η καθαρότητα του καθενός φαίνεται ....εν καιρό
Μέχρι τότε όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά ποιός είναι ο καθαρός και ποιός όχι.
Ούτε και βεβαίως μας πέφτει λόγος να κρίνουμε την καθαρότητα ή μή του οιουδήποτε ανθρώπου.
Ο Πατήρ την κρίσιν πάσαν δέδωκεν τω Υιώ
Και έχουμε βεβαίως και το «μή την κατ' όψιν κρίσιν κρίνατε αλλά την δικαίαν»
Και άντε βρές μου εσύ τώρα ποιά είναι η δικαία κρίσις αφού η κατ' όψιν κρίσις απαγορεύεται
Η κρίσις της πνευματικής κατάστασης εκ του φαίνεσθαι δεν επιτρέπεται λοιπόν .. άρα..
Το ασφαλέστερον είναι «μη κρίνετε ίνα μή κριθείτε»
...«σύ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης του Χριστού.»
Διαβάζω μόνον τις παραθέσεις που επιλέγω να διαβάσω και αγνοώ τις υπόλοιπες
Μην θεωρείς λοιπόν ως δεδομένο πως ότι γράφεις εσύ το διαβάζω και εγώ..
- vasilikirimp
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Πολύ ωραία η τοποθέτησή σου - κουβέντα να γίνεται - θα πω λοιπόν
Καταρχήν εγώ θα πρέπει να κατάλαβα το θέμα μάλλον λάθος
είναι - φαίνεσθαι
το είδα καθαρά , πως ότι είμαστε πρέπει να το δείχνουμε δηλ. δε μπορεί εγώ να λέω καλημέρα με χαμόγελο στο γείτονα και απο μέσα μου να τον .......έξω απο δω....
ούτε μπορεί να σε προσκαλώ να φάμε μαζί και να υπονοώ κάτι διαφορετικό ή ακόμη να το κάνω με κάποιο απότερο σκοπό.
Συμφωνώ στο γεγονός ότι αυτό που πράττουμε δε πρέπει να το διατυμπανίζουμε στους γύρω μας - δεν επιδιώκουμε το χειροκρότημά τους .......
Με τον ίδιο τρόπο όμως πρέπει να είμαστε και λιτή στις εκφράσης μας ...όταν συνέχεια ακούς την έκφραση εγώ η/ο αμαρτωλή .... εγώ η/ο ...... εγώ η/ο......τότε επίσης δεν επιδεικνύει για μένα χριστιανοσύνη...
κάθε πρόταση που ξεκινά με το εγώ.....
Και έρχομαι στο τελευταίο σκέλος για την καθαρότητα ...... θέλω να πω ....πως όσο και να προσπαθούμε να κάνουμε πράξεις και πράξεις κάποια στιγμή φαίνεται η καθαρότητά μας απο τους συνανθρώπους μας ...εν καιρό
Για το Θεό ...Αυτός μας βλέπει πεντακάθαρα ....και στη βρωμιά μας και στη καθαρότητά μας....
Καταρχήν εγώ θα πρέπει να κατάλαβα το θέμα μάλλον λάθος
είναι - φαίνεσθαι
το είδα καθαρά , πως ότι είμαστε πρέπει να το δείχνουμε δηλ. δε μπορεί εγώ να λέω καλημέρα με χαμόγελο στο γείτονα και απο μέσα μου να τον .......έξω απο δω....
ούτε μπορεί να σε προσκαλώ να φάμε μαζί και να υπονοώ κάτι διαφορετικό ή ακόμη να το κάνω με κάποιο απότερο σκοπό.
Συμφωνώ στο γεγονός ότι αυτό που πράττουμε δε πρέπει να το διατυμπανίζουμε στους γύρω μας - δεν επιδιώκουμε το χειροκρότημά τους .......
Με τον ίδιο τρόπο όμως πρέπει να είμαστε και λιτή στις εκφράσης μας ...όταν συνέχεια ακούς την έκφραση εγώ η/ο αμαρτωλή .... εγώ η/ο ...... εγώ η/ο......τότε επίσης δεν επιδεικνύει για μένα χριστιανοσύνη...
κάθε πρόταση που ξεκινά με το εγώ.....
Και έρχομαι στο τελευταίο σκέλος για την καθαρότητα ...... θέλω να πω ....πως όσο και να προσπαθούμε να κάνουμε πράξεις και πράξεις κάποια στιγμή φαίνεται η καθαρότητά μας απο τους συνανθρώπους μας ...εν καιρό
Για το Θεό ...Αυτός μας βλέπει πεντακάθαρα ....και στη βρωμιά μας και στη καθαρότητά μας....
- vasilikirimp
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Ξέχασα να τοποθετηθώ και σε κάτι ακόμη
γιατί πρέπει να είναι η χριστιανική μας ζωή εν κρυπτώ ;
για να μην παρεξηγούμε όχι ...το τι ποιούμε αλλά το τι πιστεύουμε .....
γιατί πρέπει να είναι η χριστιανική μας ζωή εν κρυπτώ ;
για να μην παρεξηγούμε όχι ...το τι ποιούμε αλλά το τι πιστεύουμε .....