Γυναικεία απορία

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Koyk
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Re: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΟΡΙΑ

Δημοσίευση από Koyk »

smarti έγραψε:Δεν κάνει ακόμα να παιρνουμε την συγχωρητικη ευχη του Ιερέα η να ασπαζόμστε το χέρι του ή να το φιλάμε...από ότι ξέρω...αν κάνω λάθος διορθώστε με.

Αυτα πρώτη φορά τα ακούω...δεν τα ξέρω.
Koyk
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Koyk »

spirosn έγραψε:Και καλά η Θεία Κοινωνία αφού χάνει αίμα κτά κάποιο τρόπο η γυναίκα.
Πείτε μου σας παρακαλώ πιοά είναι η βρωμιά που την περιβάλει και θεωρείται ακάθαρτη και δεν μπορεί να ασπαστεί το χέρι ενός Ιερέα η μία εικόνα;Γιατί εγώ το βρίσκω εντελώς τρελό να αποκαλούμαι την γυναίκα βρώμικη την στιγμή που λειτουργεί η φύση της. :shock:
Ειναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με την ονείρωξη στον ύπνο..για τους αντρες...πες τε μου οτι δεν ξερατε οτι οταν το βραδυ είχε ονειρωξη ο αντρας το πρωι (αν προκειται να εκκλησιαστεί) δεν θα παρει αντιδωρο, δεν θα προσκυνησει εικόνες, και φυσικά δεν θα κοινωνήσει!!!
Ευχή απο ιερείς κ.τ.λ. παίρνει κανονικότατα.
Koyk
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Koyk »

ΜΑΡΙΑ έγραψε:Χριστός Ανέστη!Κάποτε όταν ήμουν μικρή από αυτά που άκουγα όταν αδιαθετούσα δεν πήγαινα στην εκκλησία.Όμως,ύστερα από αρκετό διάβασμα και ερωτήματα που έθεσα σε διάφορους ιερείς και στον πνευματικό μου έλαβα τις ακόλουθες απαντήσεις:Τις ημέρες αυτές μπορούμε και να εκκλησιαστούμε , και να προσκυνήσουμε τις εικόνες.Φυσικά δεν μπορούμε να κοινωνήσουμε γιατί αυτό προυποθέτει σωματική και ψυχική καθαρότητα.
Ρε παιδιά μην γινόμαστε ακραίοι.Είναι αμαρτία αυτό που μας έδωσε ο Θεός?Έντάξει δεν είπαμε να πάμε να κοινωνήσουμε αδιάθετες υπάρχουν και άλλες ημέρες στον μήνα, αλλά αν εγώ αισθανθώ την ανάγκη να πάω στην Εκκλησία να λειτουργηθώ και να ασπαστώ τις εικόνες και είμαι αδιάθετη , είναι αμαρτία να πάω?Είναι δηλαδή προτιμότερο να ξεκινήσει η εβδομάδα μου , να πάω στη δουλειά μου , χωρίς την Θεία Χάρη της Κυριακάτικης Λειτουργίας?Δεν το κάνω από ασέβεια και ούτε φυσικά θα πάω να κοινωνήσω αδιάθετη -προς Θεού!-αλλά μην γινόμαστε υπερβολικοί.Ρώτησα τον πνευματικό μου αν σε περίπτωση αδιαθεσίας επιτρέπεται να προσκυνήσει η γυναίκα τον Επιτάφιο και μου απάντησε ότι η αιμορροούσα ιάθηκε όταν ακούμπησε τον Χριστό, οπότε τι συμπεραίνουμε από αυτό?Μην αποδεκατίζουμε δυόσμο και άνηθο και αφήνουμε τα ουσιώδη στην άκρη.Καρδίαν καθαρή και φιλότιμο θέλει ο Θεός μας..Συμπαθάτε με για την έκρηξή μου....
Συμφωνω...και αν εβλεπα την απαντηση σου πιο νωρίς δεν θα απαντουσα...τετοιες εκρήξεις να γίνονται... :smile:
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Ευχαριστούμε για την παρέμβασή σας!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Koyk έγραψε:
smarti έγραψε:Δεν κάνει ακόμα να παιρνουμε την συγχωρητικη ευχη του Ιερέα η να ασπαζόμστε το χέρι του ή να το φιλάμε...από ότι ξέρω...αν κάνω λάθος διορθώστε με.

Αυτα πρώτη φορά τα ακούω...δεν τα ξέρω.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας βοηθήσατε στις απορίες μας!! :105 :105 :105

Από ότι ξέρω επειδή μου συναίβει...έχοντας την μεγάλη ανάγκη να εξομολογηθώ αλλα εχοντας και από αυτό...μου είπε ο πνευματικός μου, ότι να εξομολογηθούμε μπορούμε αλλα δεν μπορούμε να πάρουμε τη συγχωρητική ευχή...οταν με το καλό καθαρίσουμε και δεν έχει προκύψει και κάτι που να πρέπει να εξομολογηθούμε..πηγαίνουμε μετα οταν καθαρισουμε κάποια στιγμη και μας δίνει ο πνευματικός πατέρας μας την ευχή! Αλλα και πάλι...από ότι κατάλαβα ο κάθε πνευματικός λειτουργεί διαφορετικά, γι αυτό ίσως θα πρέπει να κάνουμε αυτό που θα μας συστήσει ο πνευματικός μας!
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ »

Koyk έγραψε:
ΜΑΡΙΑ έγραψε:Χριστός Ανέστη!Κάποτε όταν ήμουν μικρή από αυτά που άκουγα όταν αδιαθετούσα δεν πήγαινα στην εκκλησία.Όμως,ύστερα από αρκετό διάβασμα και ερωτήματα που έθεσα σε διάφορους ιερείς και στον πνευματικό μου έλαβα τις ακόλουθες απαντήσεις:Τις ημέρες αυτές μπορούμε και να εκκλησιαστούμε , και να προσκυνήσουμε τις εικόνες.Φυσικά δεν μπορούμε να κοινωνήσουμε γιατί αυτό προυποθέτει σωματική και ψυχική καθαρότητα.
Ρε παιδιά μην γινόμαστε ακραίοι.Είναι αμαρτία αυτό που μας έδωσε ο Θεός?Έντάξει δεν είπαμε να πάμε να κοινωνήσουμε αδιάθετες υπάρχουν και άλλες ημέρες στον μήνα, αλλά αν εγώ αισθανθώ την ανάγκη να πάω στην Εκκλησία να λειτουργηθώ και να ασπαστώ τις εικόνες και είμαι αδιάθετη , είναι αμαρτία να πάω?Είναι δηλαδή προτιμότερο να ξεκινήσει η εβδομάδα μου , να πάω στη δουλειά μου , χωρίς την Θεία Χάρη της Κυριακάτικης Λειτουργίας?Δεν το κάνω από ασέβεια και ούτε φυσικά θα πάω να κοινωνήσω αδιάθετη -προς Θεού!-αλλά μην γινόμαστε υπερβολικοί.Ρώτησα τον πνευματικό μου αν σε περίπτωση αδιαθεσίας επιτρέπεται να προσκυνήσει η γυναίκα τον Επιτάφιο και μου απάντησε ότι η αιμορροούσα ιάθηκε όταν ακούμπησε τον Χριστό, οπότε τι συμπεραίνουμε από αυτό?Μην αποδεκατίζουμε δυόσμο και άνηθο και αφήνουμε τα ουσιώδη στην άκρη.Καρδίαν καθαρή και φιλότιμο θέλει ο Θεός μας..Συμπαθάτε με για την έκρηξή μου....
Συμφωνώ απόλυτα με αυτήν την άποψη, διότι τυγχάνει να έχουμε κοινές αναφορές!!! Εγώ θα προσθέσω το εξής:
Κάνω μια συσχέτιση: Ακόμα και στην εποχή που ήρθε ο Χριστός στη γή, οι αιμορροούσες γυναίκες θεωρούνταν μιαρές και ακόμα ούτε και στις συνάξεις δεν επιτρεπόταν να πάνε. Βέβαια, ο Χριστός το άλλαξε αυτό, όπως ανέφερε και η Μαρία -μην γίνομαι κουραστική! Μήπως, -λέω εγώ- οι πατέρες επηρρεαζόμενοι από τα αρχαία χρόνια διαιωνίζουν μια παράδοση που κατα πως φαίνεται δεν ευσταθεί διότι πρόκειται για μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού?
Θα σας εξομολογηθώ και αυτό και θα κλείσω. Όταν ήμουν μικρή, -έκτη δημοτικού- έτυχε και αδιαθέτησα τη Μεγάλη Εβδομάδα και η μαμά μου δεν με άφησε να φιλήσω ούτε τις εικόνες, ούτε τον Εσταυρωμένο και φυσικά ούτε τον Επιτάφιο!!! Παιδιά, ακόμα το θυμάμαι και λέω ΓΙΑΤΙ?

Συμφωνω...και αν εβλεπα την απαντηση σου πιο νωρίς δεν θα απαντουσα...τετοιες εκρήξεις να γίνονται... :smile:
ΖΕΙ Ο ΘΕΟΣ
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Πάντως ο πρώιν αρραβωνιαστικός μου μου είχε πει ότι σύμφωνα με το Ιερό Πηδάλιο και κάποιους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας όταν η γυναίκα είναι ακάθαρτη δεν επιτρέπεται να λάβει μέρος σε ΟΛΑ τα μυστήρια της Εκκλησίας μας , δεν επιτρέπται ούτε να ανάβει κερί , ούτε να ασπάζεται αλλά ούτε να αγγίξει τις εικόνες , ούτε να σπάζεται το χέρι του ιερέα και ούτε να μπει μέσα στον ναό και ούτε και να αγγίξει την ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ιδού τι γράφουν και αυτά κείμενα :

http://www.oodegr.com/oode/koinwnia/gyneka1.htm

http://www.geocities.com/kostasrokas/text-15.html
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Είναι αντιφεμινιστικό το γεγονός ότι απαγορεύεται η είσοδος γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση στο ναό;

Ο Μωσαϊκός Νόμος όριζε ότι μια γυναίκα θεωρούνταν ακάθαρτη κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης της (Λευϊτικόν 15/ιε 19-33). Τα αντικείμενα και οι άνθρωποι που άγγιζε εκείνη θεωρούνταν ακάθαρτα. Αυτό ίσχυε για λόγους στοιχειώδους ευπρέπειας, καθαριότητας και υγιεινής.

Ο Β΄ Κανών του αγίου Διονυσίου Αλεξανδρείας του ομολογητού (γύρω στο 260 μ.Χ.) ορίζει ότι δεν είναι σωστό μια γυναίκα να εισέρχεται στην εκκλησία κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης της. Μάλιστα, ο εν λόγω κανόνας λέει χαρακτηριστικά ότι η αιμορροούσα μπορεί να πηγαίνει ως τον πρόναο της εκκλησίας και να προσεύχεται, όπως η γυναίκα που είχε «ρεύσιν αίματος» τόλμησε να αγγίσει μόνο το κάτω μέρος του ρούχου του Χριστού για να γιατρευτεί (Λουκ. 8/η΄ 44). Πρέπει λοιπόν η κάθε γυναίκα που βρίσκεται στις ημέρες τής ακαθαρσίας της, να είναι εξίσου διακριτική με την προσέλευσή της στο Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να φανταστούμε πως η Εκκλησία διδάσκει κάτι τέτοιο ως τιμωρία για τη γυναικεία φύση. Ο έμμηνος κύκλος δεν είναι καθόλου αμαρτωλό πράγμα, αλλά μια φυσική, θεόδοτη διαδικασία. Η απαγόρευση ισχύει για λόγους στοιχειώδους ευπρέπειας. Όπως δεν είναι σωστό να μπαίνει κάποιος στον ναό με άλλες βρωμιές από σεβασμό προς τον Θεό, έτσι και οι γυναίκες τις ημέρες αυτές πρέπει από μόνες τους να καταλαβαίνουν ότι δεν είναι αξιοπρεπές να παρουσιάζονται έτσι βρώμικες ενώπιον του Θεού.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από angieholi »

[quote="Domna"]Πάντως ο πρώιν αρραβωνιαστικός μου μου είχε πει ότι σύμφωνα με το Ιερό Πηδάλιο και κάποιους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας όταν η γυναίκα είναι ακάθαρτη δεν επιτρέπεται να λάβει μέρος σε ΟΛΑ τα μυστήρια της Εκκλησίας μας , δεν επιτρέπται ούτε να ανάβει κερί , ούτε να ασπάζεται αλλά ούτε να αγγίξει τις εικόνες , ούτε να σπάζεται το χέρι του ιερέα και ούτε να μπει μέσα στον ναό και ούτε και να αγγίξει την ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αλιμονο δηλαδη στις μοναχες οταν ειναι ακαθαρτες....
Να ισχυει το ιδιο και για αυτες που τις περισσοτερες ωρες τις περνουν στην εκκλησια για τις ακολοθουθιες?
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Τώρα έρχεται πιο μεγάλη φάση . Εχω μια ομιλία από τον αείμνηστο ιεροκήρυκα Δημήτρη Παναγόπουλο που λέει ότι ο Αγιος Νεκτάριος που είχε διοράτικο χάρισμα όταν πήγαιναν να του φιλήσουν το χέρι γυναίκες που ήταν ακάθαρτες έκανε πίσω το χέρι του . Και επίσης ότι κανονικά όταν και οι μοναχές είναι ακάθαρτες δεν κάνει να μπαίνουν μέσα στην εκκλησία !!!
Για να δω τώρα τι απάντηση θα μου δώσετε !!! ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ !!!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”