Ο Θεός βοηθά...
Συντονιστής: Συντονιστές
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας
Ο Θεός βοηθά...
...τους ολιγόπιστους;
Και εννοώ ανθρώπους πιστούς μεν, που όμως κάποιες φορές μπορεί
να κλονιστούν δε.
Και όχι να κλονιστούν σε θέματα πίστης, δηλ. να αναρωτιούνται αν υπάρχει Θεός και άλλα τέτοια,
αλλά εννοώ ανθρώπους που μπορεί να κλονιστούν και να δείξουν ολιγοπιστία με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους, δίχως να το θέλουν ή δίχως να το ορίζουν.
να κλονιστούν δε.
Και όχι να κλονιστούν σε θέματα πίστης, δηλ. να αναρωτιούνται αν υπάρχει Θεός και άλλα τέτοια,
αλλά εννοώ ανθρώπους που μπορεί να κλονιστούν και να δείξουν ολιγοπιστία με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους, δίχως να το θέλουν ή δίχως να το ορίζουν.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
Re: Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΑ...
δε νομίζω ότι κάνει διακρίσεις ο Θεός και ιδίως στους ολιγόπιστους πιστεύω ότι είναι πιο "θερμός" για να τους επιβεβαιώση ακόμη πιο ισχυρά την υπαρξή του. έπειτα πιστός ή άπιστος όποιος τον επικαλεστεί και τον ζητήσει με θέρμη αυτός θα ναι παρρόν. πολλές φορές άλλωστε ακούμε και διηγήσεις ανθρώπον η οποίοι δεν πίστευαν πρίν και μετά απο κάποιο συνήθως γεγονός που συνέβη στη ζωή τους αλλάξαν σελίδα. και ας μην ξεχνάμε ότι ο Θεός είναι ΑΓΑΠΗ.
Γνωρισόν μοι Κύριε, οδόν εν η πορεύσομαι, ότι προς σέ ήρα την ψυχήν μου..
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας
Συμφωνώ εν μέρει.Dimitra79 έγραψε:δε νομίζω ότι κάνει διακρίσεις ο Θεός και ιδίως στους ολιγόπιστους πιστεύω ότι είναι πιο "θερμός" για να τους επιβεβαιώση ακόμη πιο ισχυρά την υπαρξή του. έπειτα πιστός ή άπιστος όποιος τον επικαλεστεί και τον ζητήσει με θέρμη αυτός θα ναι παρρόν. πολλές φορές άλλωστε ακούμε και διηγήσεις ανθρώπον η οποίοι δεν πίστευαν πρίν και μετά απο κάποιο συνήθως γεγονός που συνέβη στη ζωή τους αλλάξαν σελίδα. και ας μην ξεχνάμε ότι ο Θεός είναι ΑΓΑΠΗ.
Αλλά δεν υποτίθεται πως ένας πιστός γνωρίζει καλύτερα απο οιποιονδήποτε άλλον τις επιταγές του Θεού, τη διδασκαλία του Χριστού και των Πατέρων;
Θέλω να πω δηλ., πως έχει μεγαλύτερη ευθύνη, επειδή γνωρίζει παραπάνω κάποια πράγματα.
Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν ο Θεός θα βοηθήσει έναν πιστό που ολιγοπιστεί;
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Θα τον βοηθήσει.
Τον Απόστολο Πέτρο που ήταν από τους πιο κοντινούς και πιστούς μαθητές Του, όταν βυθιζόταν στη λίμνη και φώναξε "Κύριε σώσε με" τον βοήθησε λέγοντάς του "Ολιγόπιστε γιατί εδίστασες;".
Τον Απόστολο Πέτρο που ήταν από τους πιο κοντινούς και πιστούς μαθητές Του, όταν βυθιζόταν στη λίμνη και φώναξε "Κύριε σώσε με" τον βοήθησε λέγοντάς του "Ολιγόπιστε γιατί εδίστασες;".
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
(Ματθ. 14,30-32).petrosathonas έγραψε:Θα τον βοηθήσει.
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας
Αυτό είναι κάτι που πράγματι το έχω σκεφτεί κι εγώ.petrosathonas έγραψε:Θα τον βοηθήσει.
Την περίπτωση δηλ. του Αποστόλου Πέτρου.
Αλλά ποιός απο εμάς μπορεί να συγκριθεί με τον Απ. Πέτρο;
-------
Μια άλλη απορία επίσης που έχω:
Μπορεί ένας κλονισμένος απο δοκιμασίες πιστός, να έχει την τύχη και την τιμή κάποια στιγμή, να λάβει διαβεβαίωση απο τον Θεό, είτε δια μέσου της πρεσβείας κάποιου Αγίου, σε όραμα, όνειρο κ.λ.π., ότι όλα θα πάνε καλά.
Όταν όμως αυτό το καλά αργεί να έρθει και πάλι ο πιστός άθελά του κλονίζεται.
Εκεί τι γίνεται;
Πως ενεργεί ο Θεός;
(αν και γνωρίζω βέβαια πως είναι άγνωστες οι βουλές του Θεού και πως ενεργεί ξεχωριστά για κάθε άνθρωπο. Παραταύτα, συζητώ βάσει ίσως τον εμπειριών που έχουμε οι περισσότεροι απο εμάς ή απο εμπειρίες άλλων ανθρώπων, γερόντων, πατέρων κ.λ.π.)
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Ο Θεός είναι δίπλά μας, 24 ώρες το 24ωρο, έτοιμος να μας βοηθήσει αρκεί να Του το ζητήσουμε. Και δεν φεύγει από δίπλα μας, όσο και να Τον πληγώνουμε! Αλλιώς τι νόημα θα είχε η Σταυρική θυσία του Υιού Του;
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας
Πολύ σωστό, δεν διαφωνώ.aposal έγραψε:Ο Θεός είναι δίπλά μας, 24 ώρες το 24ωρο, έτοιμος να μας βοηθήσει αρκεί να Του το ζητήσουμε. Και δεν φεύγει από δίπλα μας, όσο και να Τον πληγώνουμε! Αλλιώς τι νόημα θα είχε η Σταυρική θυσία του Υιού Του;
Ρωτάω όμως πιο λεπτομερώς κάποια πράγματα συγκεκριμένα.
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
'Εχω την άποψη πως αν κάποιος άνθρωπος λάβει τέτοια διαβεβαίωση, θα σταματήσει και τον αγώνα του. Γι' αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να την λάβει.Byzantine_Spirit έγραψε: Μια άλλη απορία επίσης που έχω:
Μπορεί ένας κλονισμένος απο δοκιμασίες πιστός, να έχει την τύχη και την τιμή κάποια στιγμή, να λάβει διαβεβαίωση απο τον Θεό, είτε δια μέσου της πρεσβείας κάποιου Αγίου, σε όραμα, όνειρο κ.λ.π., ότι όλα θα πάνε καλά.
Ο Θεός βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο και τον ενισχύει συνεχώς. Εφόσον ο άνθρωπος το αντιλαμβάνεται, κάνει τον αγώνα γνωρίζοντας ότι ο Θεός θα είναι βοηθός του. Και Εκείνος επιτρέπει κάθε φορά και λίγη περισσότερο "πείραγμα" από τον διάβολο, ώστε κάθε φορά ο άνθρωπος να καταβάλει προσπάθεια και να μην χαλαρώνει.Byzantine_Spirit έγραψε: Όταν όμως αυτό το καλά αργεί να έρθει και πάλι ο πιστός άθελά του κλονίζεται.
Εκεί τι γίνεται;
Πως ενεργεί ο Θεός;
(αν και γνωρίζω βέβαια πως είναι άγνωστες οι βουλές του Θεού και πως ενεργεί ξεχωριστά για κάθε άνθρωπο. Παραταύτα, συζητώ βάσει ίσως τον εμπειριών που έχουμε οι περισσότεροι απο εμάς ή απο εμπειρίες άλλων ανθρώπων, γερόντων, πατέρων κ.λ.π.)
Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό. Η προσπόνησή τους είναι, κάθε φορά, ανάλογη των δυνάμεών τους. Στα πρώτα χρονια είναι πιο εύκολη και με την παροδο του χρόνου δυσκολεύει. Έτσι ο αθλητής κρατιέται συνεχώς σε φόρμα. Γιατί, αν κάνει από την αρχή πολύ δύσκολη προπόνηση, θα τραυματιστεί και ενδεχομένως θα εγκαταλείψει. Πρέπει κάθε φορά ο - σοφός - προπονητής να ξέρει μέχρι πού μπορεί ο αθλητής να καταπονηθεί, ώστε να παίρνει από αυτον το μέγιστο αποτέλεσμα.
Έτσι και ο πιστός μπορεί στην αρχή του αγώνα του να παλεύει με έναν δαίμονα και μετά από χρόνια να παλεύει με ένα τάγμα! Εκείνος δεν θα το αντιληφθεί ποτέ, γιατί όλα αυτά τα χρόνια, όσο θα ανεβαίνει η πνευματική του αντίσταση (αγώνας) θα ανεβαίνουν το ίδιο και οι επιθέσεις του πονηρού. Σε κάθε στιγμή λοιπόν θα είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αλλά πάντοτε θα έχει δίπλα του και Αυτόν που θα του παρέχει περισσότερη πνευματικά χαρίσματα, ως αντάλλαγμα για τον αγώνα του. Λογικό είναι στον αγώνα αυτό να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην "απόδοση" του πιστού. Κάποια στιγμή θα φερθεί ολιγόπιστα και οι επιθέσεις του πονηρού θα τον οδηγήσουν σε αμαρτίες, αλλά κι αυτές είναι χρήσιμες για την ταπείνωσή του, γι' αυτό αλλωστε και επιτρέπει ο Θεός να συμβούν. Δεν πρέπει όμως να χάσει την εμπιστοσύνη του προς τον Θεό. Και δεν θα την χάσει, αν συμβουλεύεται τακτικά τον πνευματικό του. Ακόμη όμως και να την χάσει, αομακρυνόμενος από τον καθοδηγητή του, μπορεί πάλι να την βρει, αν επιστρέψει σ' αυτόν.
Δεν ξέρω αν εκφράζω σωστά τις απόψεις μου, ούτε αν μπορώ να καταλάβω τις απορίες σου. Ένας αμαρτωλός είμαι κι εγώ.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Ο Θεός βοηθά όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, ακόμη κι αυτούς που μάχονται εναντίον Του.Byzantine_Spirit έγραψε:...τους ολιγόπιστους;
να κλονιστούν δε.