Η πιο μεγάλη αμαρτία είναι..........

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Απάντηση
avvas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: Η πιο μεγάλη αμαρτία είναι..........

Δημοσίευση από avvas »

filotas έγραψε:Δεν είναι σωστή η διατύπωση σου. .
Nομίζω πως είναι σωστή.

filotas έγραψε:Κατ' ακρίβειαν, όπως λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, η σωματική επαφή των ανθρώπων είναι μεταπτωτική κατάσταση, όπως είναι και ο τρόπος με τον οποίο γεννιούνται τα παιδιά. .
Έγραψα κάπου το αντίθετο; Δεν νομίζω.
Το ότι είναι φυσική η σεξουαλική συνεύρεση δεν σημαίνει ότι δεν είναι και μεταπτωτική κατάσταση.
Ανέφερα επίσης και την υπερ-φυσική κατάσταση, την μονήν καλλιέργειαν, που όμως δεν είναι υποχρεωτική.
filotas έγραψε:Αμαρτία όμως δεν είναι, εφ' όσον γίνεται εντός Γάμου, για την ενίσχυση της μεταξύ των συζύγων αγάπης και δεν είναι η ηδονή αυτοσκοπός..
Ωραία. Δεν είναι αμαρτία και είναι φυσική για τον μεταπτωτικό άνθρωπο, δηλ. για όλους μας.
Πουθενά δεν έγραψα ότι η οδονή είναι αυτοσκοπός.
filotas έγραψε:Γενικά η συνεχής αναζήτηση της ηδονής είναι εν δυνάμει αμαρτία, γιατί απομακρύνει το νου από την αναζήτηση του Θεού.
Συμφωνώ. Ακριβώς έτσι είναι.
Και επαναλαμβάνω πως δεν έγραψα πουθενά ούτε πρότεινα την διαρκή ανάζήτηση της ηδονής.
Ούτε εντός του γάμου ούτε - εννοείται - εκτός του γάμου.
Και αφού δεν το έγραψα, επιμένω πως η προηγιούμενη παράθεσή μου ήταν καθόλα σωστή.
Αν είναι κάπου λάθος μου δείχνεις ακριβώς που είναι γραμμένο το λάθος παρακαλώ πολύ.
Για να το διορθώσω και στον λογισμό μου.

Υπενθυμίζω όμως πως στον λόγο ότι γράφεται και ότι λέγεται αυτό και είναι.
Ποτέ δεν εννοείται τίποτε και ποτέ δεν δικαιολογείται το "κατάλαβα" τι εννοεί ο συνομιλητής.
Ειδικά όταν συζητούνται πνευματικά θέματα δεν εννοείται ούτε "ιώτα έν ή μία κεραία"
Μένουμε στην ακρίβεια των γραφομένων του συνομιλητή χωρίς να συμπεραίνουμε τίποτε.
Και αυτό για να μην καταλογίζουμε στον συνομιλητή πράγματα που δεν έγραψε ούτε και είπε.

Την καλημέρα μου σε όλους!
(και εννοείται πως δεν υπάρχει κάποια προσωπική εμπάθεια, αντιπαράθεση ιδεών μόνον)

...«σύ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης του Χριστού.»

Διαβάζω μόνον τις παραθέσεις που επιλέγω να διαβάσω και αγνοώ τις υπόλοιπες
Μην θεωρείς λοιπόν ως δεδομένο πως ότι γράφεις εσύ το διαβάζω και εγώ..
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Επιτρεπτή δε σημαίνει φυσική. Η σωματική επαφή μεταξύ συζύγων είναι επιτρεπτή δεν είναι όμως "φυσική", με την έννοια ότι ο άνθρωπος δεν δημιουργήθηκε με το σκοπό αυτό, ούτε ήταν στη φύση του εξ αρχής. Στο "φυσική" επομένως ήταν η αντίρρησή μου.
avvas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από avvas »

plagiaskepsi έγραψε: το ότι μάθένουμε σιγά σιγά να διαφωνουμε Χριστιανικά...
Νομίζω πως διαφωνούμε Χριστιανικότατα Αντώνιε.
Δεν προσβάλουμε τον συνομιλητή μας, η αντιπαράθεσή μας γίνεται επί των παραθέσεων και όχι επί των προσώπων, πιστεύω πως γίνεται με ευπρεπή - αν και ενίοτε έντονο - τρόπο, και αν υπερισχύσει η μια της άλλης άποψης αυτό δεν αναιρεί την χριστιανικότητα της επικοινωνίας μας. Εδώ έρχονταν στα χέρια ο Απόστολος Παύλος με τον Απόστολο Πέτρο εμείς δεν θάχουμε και εντάσεις και διαφωνίες; Αλοίμονο!
Μετά θα πέσουμε στην έπαρση σαν απαθείς συμμετέχοντες. Θεός φυλάξοι!
plagiaskepsi έγραψε:δοξα τω θεω
Δόξα τω Θεώ!

avvas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από avvas »

filotas έγραψε:Επιτρεπτή δε σημαίνει φυσική. Η σωματική επαφή μεταξύ συζύγων είναι επιτρεπτή δεν είναι όμως "φυσική", με την έννοια ότι ο άνθρωπος δεν δημιουργήθηκε με το σκοπό αυτό, ούτε ήταν στη φύση του εξ αρχής. Στο "φυσική" επομένως ήταν η αντίρρησή μου.
Προσδιορίζουμε απλά διαφορετικά την έννοια του «φυσικού». Μικρό το πρόβλημα

Ως υπερφύσιν κατάσταση αναφέρομαι στην πρό της πτώσεως κατάσταση, στην αγιότητα
Ως φυσική κατάσταση στην μεταπτωτική κατάσταση, σε αυτήν που βρισκόμαστε οι περισσότεροι
Ως παρά φύσιν κατάσταση .. την παρά φύσιν κατάσταση.

Μου διαφεύγει αυτήν την στιγμή που ακριβώς ο είχα διαβάσει έτσι..

Εν πολλοίς συμφωνούμε.. η διαφωνία μας αφορά μόνον στον ορισμό του «φυσικού»

vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilisalt »

ΝΙΩΘΩ ΣΑΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΙΜΙΑΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Μ ΑΡΕΣΕΙ, ΩΣ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΑΝΙΔΕΟΣ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΑΝ ΕΒΑΛΑ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ (ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ) ΠΟΛΥ ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ Ο ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΟΥ ΜΕ ΛΕΠΤΗ - ΜΗ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ - ΄΄ΕΙΡΩΝΕΙΑ΄΄ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΠΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΄΄ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΑΡΔΕΛΑΣ ΣΤΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ;΄΄. ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΔΕΡΦΙΑ ΕΧΕΤΕ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΩ (ΔΙΚΑΙΩΣ) ΠΑΛΙ ΟΤΙ ΄΄ΑΝΟΙΓΩ΄΄ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΝΕΟ ΘΕΜΑ <<Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΑΙΝΙΣΜΟ>>. ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΟΥ (ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΤΕ) AVVAS ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΄΄ΤΑΞΙΔΙ΄΄. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΩΣ ΠΗΓΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙΟΛΑΣ
avvas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από avvas »

vasilisalt έγραψε:. ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΔΕΡΦΙΑ ΕΧΕΤΕ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΩ (ΔΙΚΑΙΩΣ) ΠΑΛΙ ΟΤΙ ΄΄ΑΝΟΙΓΩ΄΄ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΝΕΟ ΘΕΜΑ <<Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΑΙΝΙΣΜΟ>>. ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΟΥ (ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΤΕ) AVVAS ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΄΄ΤΑΞΙΔΙ΄΄. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΩΣ ΠΗΓΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙΟΛΑΣ
Δεν υπάρχει εκ μέρους μου ούτε λεπτή ειρωνεία ούτε πρόθεση να κάνω τον πανεπιστημιακό.
Γράψε ελεύθερα ότι θέλεις, εδώ είναι χώρος συζητήσεων και όχι πανεπιστήμιο.
Κανένας δεν σε βαθμολογεί ή και όλοι αλληλοβαθμολογούμαστε.
To ότι έγραψα το έγραψα για την διευκόλυνση της συζήτησης και μόνον.
Και δεν νομίζω να χρειάζεται και τόση αβροφροσύνη στις συζητήσεις μας.
Και ας μας προσβάλλει - τις απόψεις μας δλδ όχι εμάς - και κάποιος λίγο.
Όφελος τόχουμε πνευματικά, δεν είναι κακό να ταπεινωθεί μια γνώμη μας σε ένα φόρουμ..
Πάντα κατά την δική μου υπερήφανη και δημοσίως εκφραζόμενη γνώμη ...

Και δεν υπάρχει δικό μου και δικό σου επίπεδο σε μια συζήτηση νομίζω
Όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και η μή συμφωνία ή η αντίθεση με αυτές
δεν σημαίνει και υποτίμησή τους ή απαξίωσή τους. Απλά διαφωνία.
Ούτε και είναι ανώτερη ή κατώτερη ή σωστότερη μια γνώμη.. μια γνώμη είναι και τίποτε άλλο.
Αν αυτή εκφράζεται με σεβασμό στον συνομιλητή - όχι αναγκστικά και στις απόψεις του - ευπρόσδεκτη.

Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Φυσικό είναι ότι δημιούργησε ο Θεός. Μη φυσικό ή μεταπτωτικό είναι ότι προέκυψε σαν αποτέλεσμα της πτώσης του ανθρώπου, το οποίο εν δυνάμει αναιρέθηκε με την σταύρωση και την ανάσταση του Κυρίου. Θα μπορούσες, ότι δεν είναι φυσικό, αλλά είναι επιτρεπτό, να το χαρακτηρίσεις "φυσιολογικό". Όμως ότι είναι επιτρεπτό δεν είναι κατ' ανάγκην και επιθυμητό, αλλά όπως λες κι εσύ το ιδανικό μπορούν να το πετύχουν μόνο αυτοί στους οποίους έχει δοθεί από το Θεό.

Σε κάθε περίπτωση η αμαρτία δεν είναι η χρήση των πραγμάτων, αλλά την παράχρηση, που προκύπτει από την αλλοίωση της έννοιας των πραγμάτων (Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής - Περί Αγάπης Λόγος), που προήλθε από την πτώση. Η σωστή έννοια των πραγμάτων στο νου του ανθρώπου αποκαθίσταται με τη Χάρι του Θεού, σαν αποτέλεσμα μιας συνεπούς πνευματικής πορείας.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

filotas έγραψε:Φυσικό είναι ότι δημιούργησε ο Θεός. Μη φυσικό ή μεταπτωτικό είναι ότι προέκυψε σαν αποτέλεσμα της πτώσης του ανθρώπου.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΘΗ
Το γενετήσιο ένστικτο έχει δοθεί από το Θεό και σάν φυσικό είναι ακατηγόρητο. Ωστόσο η παράχρησή του το μεταβάλει σε πονηρό πάθος. Γεννά μια μεγάλη αρρώστια της ψυχής τη φιληδονία, που είναι πηγή όλων των σαρκικών παθών.
Καλή Σαρακοστή
Συνταξιδιώτης
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Συνταξιδιώτης »

Σε ό,τι αφορά στη σαρκική συνεύρεση ενός έγγαμου ζευγαριού θα αναφερθώ σ`αυτά που έχει πει ο `Αγιος Ιωάννης Ο Χρυσόστομος.Δεν απέκλεισε τη σαρκική επαφή προς μη τεκνοποίηση(πάντα στα πλαίσια του γάμου),αλλά θεώρησε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να ασκήσουν την παρθενία στη ζωή τους και παντρεύονται για να φτάσουν με αυτόν τον τρόπο στην κάθαρση και την παρθενία της ψυχής,εφόσον βέβαια πορεύονται σύμφωνα με το Ευαγγέλιο.
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Συνταξιδιώτης έγραψε:Σε ό,τι αφορά στη σαρκική συνεύρεση ενός έγγαμου ζευγαριού θα αναφερθώ σ`αυτά που έχει πει ο `Αγιος Ιωάννης Ο Χρυσόστομος.Δεν απέκλεισε τη σαρκική επαφή προς μη τεκνοποίηση(πάντα στα πλαίσια του γάμου)
Και είναι νομίζω σωστό. Διότι η σαρκική επαφή προς μη τεκνοποίηση, είναι σχεδόν απολύτως δεδομένη, εκτός και αν η εγκράτεια φτάσει σε επίπεδα τρομακτικά υψηλά.
Να αναφέρω απλά και μόνο τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης και εν συνεχεία την λοχεία και τον θηλασμό, κατά την διάρκεια του οποίου η σύλληψη είναι αδύνατη.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”