Παναγιώτη μην μπαίνεις στον κόπο να δεις για τις αγρυπνίες. Ήταν δικό μου εκφραστικό λάθος. Εννούσα το κανονικό τετράωρο (Μεσονυκτικό-Όρθρος-Θεία Λειτουργία). Λοιπόν θα έχουμε κάνει δύο τέτοιες ακολουθίες και μετά θα πάμε όλη αυτή τη διαδρομή από Διονυσίου-Παύλου στην Μεγίστη Λαύρα.
Παιδιά πέστε και οι υπόλοιποι γιατί απ' ότι φαίνεται τα μοναστήρια ανταποκρίνονται και θα πρέπει να καταλήξουμε στο πρόγραμμά μας.
Η δικιά μου άποψη είναι ότι όπως έχει διαμορφωθεί είναι πολύ καλό.
petrosathonas έγραψε:Εννούσα το κανονικό τετράωρο (Μεσονυκτικό-Όρθρος-Θεία Λειτουργία). Λοιπόν θα έχουμε κάνει δύο τέτοιες ακολουθίες και μετά θα πάμε όλη αυτή τη διαδρομή από Διονυσίου-Παύλου στην Μεγίστη Λαύρα.
Εχεις δίκιο.
Να μην ταλαιπωρηθούμε χωρίς λόγο.
Ας μείνει κατά τη γνώμη μου ως έχει.
Εξάλλου τα αιτήματα έχουν απευθυνθεί στην Ιβήρων και στην Λαύρα με αυτήν την σειρά. Η Λαύρα στην ουσία απάντησε θετικά, απλά δεν γράφτηκε στα χαρτιά, λόγω του ότι είναι χρονικά νωρίς.
Αν απαντήσουν θετικά και οι Ιβηριώτες αδελφοί μας, καλό είναι να μην εισηγηθούμε σε Λαύρα και Ιβήρων να αλλάξουν τις ημερομηνίες.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Αφού ευδόκησε η Παναγία να μας δεχτεί στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, ας θυμηθούμε λίγα πράγματα για την θαυματουργή της εικόνα την Φοβερά Προστασία που βρίσκεται εκεί.
g_aggelos έγραψε:Αυτή η εικόνα της Θεοτόκου ήταν το μόνο αντικείμενο που σώθηκε από μια φοβερή πυρκαϊά, η οποία κατέστρεψε ολόκληρο, ένα μετόχι της Μονής στην Κρήτη. Μεταφέρθηκε στη Μονή, όπου εξακολουθεί να επιτελή πολλά θαύματα, όπως μαρτυρείται από τους πατέρες της Μονής και τους προσκυνητές. σε πρόσφατη πυρκαϊά του δάσους της Μονής, οι μοναχοί έτρεξαν επί τόπου με την εικόνα και σε λίγο ραγδαία βροχή σταμάτησε την καταστροφή. Βρίσκεται στο τέμπλο παρεκκλησίου του Καθολικού και την Τρίτη της Διακαινησίμου λιτανεύεται από το μοναστήρι στο Πρωτάτο, όπου ανταποδίδει την επίσκεψι του Αξιον Εστίν, που έχει γίνει την προηγούμενη μέρα στο Κουτλουμούσι.
Να προσθέσω μόνο ότι στην εικόνα αυτή, Άγγελος Κυρίου πετώντας μεταφέρει τα Σταυρικά όργανα του πάθους του Κυρίου, τον Σταυρό, τη λόγχη και τον σπόγγο. Ο Χριστός βλέποντας τα όργανα του πάθους Του αναζητεί προστασία στην αγκαλιά της Μητέρας του, η οποία όπως έχω διαβάσει σε ένα βιβλίο που λέγεται "ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ - Αρχιμ. Θεοφυλ. Μαρινάκη" την ώρα εκείνη ενθυμείται την προφητεία του Συμεών, ότι δηλαδή ρομφαία θα διαπεράσει την καρδιά της.
Ας ευχαριστήσουμε τους πατέρες της Μονής Κουτλουμουσίου, που μας δέχτηκαν (έστω και τους μισούς για διαμονή-το ίδιο είναι). Όλοι θα προσκυνήσουμε την θαυματουργή εικόνα.
Απ' ό,τι βλέπω, όλα πάνε κατ' ευχήν! Δόξα σοι ο Θεός!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Μετά λύπης μου σας ενημερώνω, ότι η Ι.Μ. Ξενοφώντος, με ευγενέστατο τρόπο απάντησε με φαξ αρνητικά, στο αίτημα για φιλοξενία μας, όχι μόνο για την 16η Μαΐου που είχαμε ζητήσει (1η μέρα προσκυνήματος), αλλά για ολόκληρο τον μήνα Μάϊο, λόγω διαφόρων δυσχερειών και στενότητας χώρου, σε περίοδο μεγάλης επισκεψιμότητας. Εχουμε τις ευχές εκ μέρους των Πατέρων της Μονής, οι οποίοι ζητούν την κατανόησή μας. Ανταποδίδουμε με σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη.
Προχωράμε κατόπιν τούτου, σε αίτημα προς την Μονή Δοχειαρίου, αν και το κρίνω ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω μικρών δυνατοτήτων της Μονής, αλλά και γενικότερης αυστηρής τακτικής της, στο ζήτημα αθρόας εισόδου προσκυνητών.
Εάν και εκεί αντιμετωπίσουμε το ίδιο, τότε υπάρχει η δυνατότητα της Ι.Μ. Κωνσταμονίτου, η οποία φιλοξενεί τους πάντες, ακόμα και άνευ προσυνεννοήσεως.
Σήμερα ή αύριο, θα τηλεφωνήσω στις Μονές Ιβήρων και Μεγίστης Λαύρας. Η μεν πρώτη, δεν έχει απαντήσει ακόμα στα φαξ, ή δε δεύτερη, έχει εκφράσει την προθυμία της να μας φιλοξενήσει, αλλά εκκρεμεί η κατοχύρωση της ακριβούς ημερομηνίας.
Σε σχέση με την ερώτηση του Απόστολου, αλλά και γενικότερα την όποια νέα δήλωση συμμετοχής στο προσκύνημά μας, θέλω να πω ότι:
Ευχαρίστως να έχουμε οσεσδήποτε νέες συμμετοχές, αλλά να λαμβάνεται πάντα υπ'όψιν, ότι όλα τα ως τώρα αιτήματα που έχουμε απευθύνει, αναφέρονται σε ομάδα 15-20 ατόμων. Είθισται στις περιπτώσεις οργάνωσης εκδρομών τόσο νωρίς, να υπάρχουν σε κάποια φάση ακυρώσεις, οι οποίες καλύπτονται με νέες συμμετοχές και πάει λέγοντας. Αλλά αν λόγου χάρη, δεν υπάρξει καμμία ακύρωση και υπάρξουν ταυτόχρονα άλλες 20 συμμετοχές, τότε το πράγμα περιπλέκεται και δεν είναι αντιμετωπίσιμο.
Για παράδειγμα η κράτηση που εξασφαλίσαμε στο Βατοπαίδι, για τις 21 Μαΐου, αναφέρει το όνομα του φόρουμ, το δικό μου όνομα (επειδή μου έστειλαν το σχετικό φαξ) και αριθμό 15-20 προσκυνητών. Αν πάμε 21 άτομα φυσικά δεν πειράζει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε όπως καταλαβαίνετε 30 άτομα.
Ας δηλωθούν επομένως κι'άλλες συμμετοχές (επομένως Απόστολε να δηλωθεί και ο φίλος σου), αλλά προς Θεού, να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, εάν συντρέξουν οι λόγοι που ανέφερα προηγουμένως.
Στις 16 Φεβρουαρίου (ημερομηνία εξασφάλισης διαμονητηρίων), θα κλειδώσουν οι συμμετοχές. Από κει και πέρα, όποια νέα συμμετοχή, θα απαιτεί κάποια προηγούμενη ακύρωση κάποιου αδελφού και δήλωση του νέου συμμετέχοντος, στην ήδη εξασφαλισμένη θέση του ακυρώσαντος την συμμετοχή του.
Και σε περιπτώσεις πλεονάσματος συμμετοχών, μη ύπαρξης ακυρώσεων και ήδη υπάρχουσας κατοχύρωσης μικρότερου αριθμού φιλοξενουμένων προσκυνητών, από τον αριθμό αυτών που τελικά θα θέλουν να έρθουν, τότε αναγκαστικά θα τηρηθεί αυστηρότατα, η ακριβής χρονική στιγμή που δήλωσε ο καθένας την συμμετοχή του.
Θα παρατηρείτε ίσως αδελφοί μου, έναν σχολαστικισμό από μέρους μου, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει διαφορετικά, θα ήταν πάρα πολύ στενάχωρο και άσχημο, να υπάρξουν παρεξηγήσεις στο τέλος.
Δεν νομίζω να γίνεται διαφορετικά.
Τι λέτε κι'εσείς?
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΕΓΡΑΨΕΣ.
ΘΕΩΡΩ ΠΙΘΑΝΕΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ.
ΠΑΝΤΩΣ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΕΒΑΛΕΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
Καλημέρα Παναγιώτη!
Καλημέρα σε όλα τα αδέλφια!
Λοιπόν Παναγιώτη,εγώ και ο φίλος μου ο Δημήτρης θ` ανέβουμε στο Άγιο Όρος το Σάββατο στις 15 Μαΐου και θα φύγουμε την Τετάρτη στις 19.
Βλέπω πώς σε ταλαιπωρούμε και είπα να σε βοηθήσω έστω και λίγο
Λογίζομαι γάρ ότι ουκ άξια τά παθήματα του νυν καιρού πρός τήν μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς
Δημήτρη (dimitisgr) και Διονύση (dionysisgr), πόσες μέρες θα μείνετε? Εάν δεν απαντήσετε, θεωρώ ότι θα μείνετε και τις 7 ημέρες.
Ας λύσουμε αυτήν την μικρή εκκρεμότητα, χάριν της σωστής οργάνωσης.
Τι χαρά!
Τι μεγάλη χαρά!
Πλημμυρίδα ευλογημένης αγαλλίασης, κατακλύζει το είναι μου!
Να τις βράσω τις τηλεομοιοτυπίες! Φαξ και κουταμάρες (μετά συγχωρήσεως)!
Βαρέθηκα να τα στέλνω τα ρημάδια τα φαξ και είπα σήμερα, να σηκώσω το τηλέφωνο και να μιλήσω διά ζώσης με τους αδελφούς μου στον Αθωνα!
Να ακούσω την ήρεμη φωνή τους βρε αδερφέ!
Και αν εισπράξω και κανένα “όχι”, δεν πειράζει, ας είναι ευλογημένο!
Εχει πάντοτε ο Θεός!
Σφοδρή “επίθεση” αδελφικότητας και αγάπης, δέχτηκα αδελφοί!
1ο τηλέφωνο στο Κουτλουμούσι:
Ηδη μας είχαν πει, ότι δέχονται μέχρι 10 από εμάς, αλλά υπήρχε η εκκρεμότητα, αν μπορούν την συγκεκριμένη ημερομηνία, την 18η Μαΐου.
Ε λοιπόν, μπορούν!
Κλείσαμε λοιπόν Τρίτη 18 Μαΐου, μεγάλη η Χάρη της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας!
2ο τηλέφωνο στη Μέγιστη Λαύρα:
Κι άλλο “ναι”!!
Μου είπαν όμως, να τους πάρουμε άλλο ένα τηλέφωνο για υπενθύμιση, μόλις μπει το 2010, γιατί η ημερομηνία, η Πέμπτη 20 Μαΐου, σημειώθηκε πρόχειρα σε ένα χαρτί και όχι επίσημα στο ημερολόγιο κρατήσεων του 2010.
Αλλά η κράτηση είναι γεγονός!
20 Μαΐου στην Λαύρα λοιπόν!
Μεγάλη η χάρη της Παναγίας της Οικονόμισσας, που μας οικονόμησε μια ευκαιρία να Την προσκυνήσουμε!
3ο τηλέφωνο στην Ιβήρων:
Ο μοναχός ήξερε και για το φαξ μας και για το φόρουμ μας, πολύ ενημερωμένος! Του ανέφερα και προφορικά την Τετάρτη 19 Μαΐου, ως επιθυμητή εξ ημών ημερομηνία φιλοξενίας.
Μας ευχήθηκε και υποσχέθηκε, γρήγορη απάντηση με φαξ, εικάζω από τα συμφραζόμενα πως θάναι θετική!
Παναγία μας Πορταΐτισσα, ας αξιωθούμε να Σε προσκυνήσουμε!
4ο τηλέφωνο στην Διονυσίου:
Κι'άλλο ολόψυχο “ναι”!!! Συζητήσαμε μάλιστα και για το διαδίκτυο επί μακρόν! Και για το φόρουμ, αλλά και για σειρά άλλων θεμάτων.
Κλείσαμε λοιπόν για την Δευτέρα 17 Μαΐου!
Ω Παναγία μας Εσύ Οδηγήτρια, Του Ακαθίστου Υμνου, Σε ευχαριστούμε, Χαίρε ω Νύμφη Ανύμφευτε, που μας αξίωσες να Σε προσκυνήσουμε στις 17 Μαΐου!
Εχουμε και λέμε λοιπόν (πρώτα ο Θεός):
Σάββατο 15 Μαΐου
Συνάντηση στην Ουρανούπολη και διανυκτέρευση.
Κυριακή 16 Μαΐου
Μετά την μη αποδοχή από την Ξενοφώντος, θα προσπαθήσουμε για Δοχειαρίου και αν δεν τα καταφέρουμε θα πάμε στην Κωνσταμονίτου.
Δευτέρα 17 Μαΐου
Κλείσαμε στην Διονυσίου
Τρίτη 18 Μαΐου
Κλείσαμε στο Κουτλουμούσι οι 10 από εμάς. Οι υπόλοιποι στην Σκήτη Αγίου Ανδρέου
Τετάρτη 19 Μαΐου
Περιμένουμε σύντομα απάντηση από Ιβήρων, με πιθανότατη αποδοχή της φιλοξενίας μας
Πέμπτη 20 Μαΐου
Κλείσαμε στην Μέγιστη Λαύρα
Παρασκευή 21 Μαΐου
Κλείσαμε στο Βατοπαίδι
Σάββατο 22 Μαΐου
Αυτή η τελευταία μέρα είναι εντελώς ανοιχτή. Αν την πρώτη μέρα πάμε Δοχειαρίου, τότε είτε θα πάμε Χιλιανδάρι είτε Κωνσταμονίτου. Αν την πρώτη μέρα πάμε τελικά Κωνσταμονίτου, τότε υπάρχει η εκδοχή του Χιλιανδαρίου. Αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο να μείνουμε για δεύτερη μέρα στο Βατοπαίδι. Θα δούμε. Πάντως θα το κανονίσουμε τελευταίο κατά σειράν αυτό.
Κυριακή 23 Μαΐου
Αναχώρηση
Δόξα Τω Θεώ!
Την αγάπη μου αδελφοί μου!