Ι. Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου «Γοργοεπηκόου» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ερωτήσεις και πληροφορίες περί των Ορθοδόξων Προσκηνυμάτων

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
christmas08
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 295
Εγγραφή: Παρ Δεκ 04, 2009 6:44 pm
Τοποθεσία: Θεοδώρα@Θεσσαλονίκη

Ι. Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου «Γοργοεπηκόου» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δημοσίευση από christmas08 »

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΣΙΝΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής ρασοφόρος με το όνομα Κωνσταντίνος Παρακατσελάκης έκτισε ναϊδριο κι ένα κελί στην περιοχή «Σαμλή» της Ιωνίας κοντα στον χώρο, όπου σήμερα βρίσκεται το εργοστάσιο «Σιδενόρ» πρωην «Βιοχάλκο». Εκεί παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του αφού λίγο πριν απ' αυτό εκάρη μοναχός με το όνομα π. Ιάκωβος από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονύσιο. Το 1983 παραχώρησε το μονίδριο και τον μικρό χώρο γύρω απ' αυτό στην Ιερά Μητρόπολη.
Με ενέργειες του Α΄ Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονυσίου εκδόθηκε στις 23 Μαρτίου 1983 (Τεύχος Α', Αρ. Φύλλου 36) Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται και επίσημα η ίδρυση της Ι. Μονής. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1985 εκοιμήθη εν Κυρίω ο μοναχός Ιάκωβος σε ηλικία 95 ετών.
Πρώτος ηγούμενός της διορίσθηκε στις 23.6.1983 ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ.Αλέξανδρος Καλπακίδης, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος και παρέμεινε στην ηγουμενία μέχρι της εκλογής του σε Μητροπολίτη Αργυροκάστρου. Το έτος 1990 πραγματοποιείται από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονύσιο η θεμελίωση του νέου καθολικού της Μονής. Δεύτερος ηγούμενος διορίσθηκε στις 3.9.1992 ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Τύρης, νυν Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Από το 2006 την ηγουμενία κατέχει ο Πρωτοσύγκελλος π. Διονύσιος Πατσάνης.
Κειμήλιο που θησαύρισε ο μοναχός Ιάκωβος στην Ι. Μονή είναι η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου του 1616 ρωσικής προελεύσεως η οποία μετά την κλοπή και την επανεύρεσή της φυλάσσεται στην Ιερά Μονή.
Από τον Μάρτιο του 2008 άρχισαν οι εργασίες της αναστήλωσης του καθολικού της Ι.Μονής και παράλληλα εκτός της αναγκαίας επέκτασης του παλαιού μικρού κτίσματος, προσαρτήθηκαν δίπλα του ένα μικρό αρχονταρίκι και διάφοροι βοηθητικοί χώροι. Τον Φεβρουάριο του 2009 ολοκληρώθηκε και το κελί με ένα βοηθητικό χώρο όπου σήμερα εγκαταβιώνει ο εφημέριος της Ιεράς Μονής.
Η Ιερά Μονή παραμένει καθημερινά ανοιχτή από την ανατολή του ηλίου μέχρι την δύση. Οι Ιερές ακολουθίες τελούνται κατά το λειτουργικό πρόγραμμα της Ι. Μητροπόλεως. Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου (Γενέσιο της Θεοτόκου), στις 1 Οκτωβρίου (Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου) και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (εορτή της Ζωοδόχου Πηγής). Κάθε Δευτέρα τελείται μετά τον εσπερινό η παράκληση της Παναγίας Γοργοεπηκόου.
Η Ιερά Μονή αν και βρίσκεται κοντά στα εργοστάσια της πόλης μας, είναι και αυτή ένα μικρό πνευματικό εργοστάσιο το οποίο παράγει το απαραίτητο πνευματικό οξυγόνο το οποίο καθαρίζει τα βλαβερά αέρια που φωλιάζουν μέσα στους πνεύμονες της ψυχής μας. Το μοναστηρι ειναι τοσο μικρο και ταπεινο, ομως παραλληλα αποπνεει ενα απιστευτο δεος.
Ο τροπος με τον οποιο γνωρισα την Παναγια την Γοργοεπηκοο με κανει να νιωθω οτι καθε φορα που βρισκομαι μπροστα στην εικονα της ζω ενα θαυμα και την ευχαριστω για ολα.
Την ευλογια της να εχουμε ολοι.
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

Διεύθυνση : Ι. Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου «Γοργοεπηκόου»

Όπισθεν Σιδενόρ Τ. Κ. : 57008 Τ. Θ. : 1626
Τηλέφωνο / Φαξ : 2310 722-020 2310 722-020
Εmail : impanagias@yahoo.gr
ΣΑΛΩ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΠΙΠΤΟΝΤΕΣ ΦΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΖΟΦΕΡΕΣ ΤΡΙΚΥΜΙΕΣ, ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΣΕΠΤΟΝ ΕΚΤΥΠΟΝ ΣΟΥ ΜΗΤΕΡ ΚΑΙ ΘΕΡΜΩΣ ΚΡΑΖΟΜΕΝ.
ΓΕΝΟΥ ΓΟΡΓΟΥΠΗΚΟΕ ΗΜΙΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ ΤΟΙΣ ΑΕΙ ΦΩΝΟΥΣΙΝ.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιερές Μονές/Προσκυνήματα εκτός του Αγίου Όρους”