Ξωκκλήσι...

Άγιος Νικόλαος, Γεωργιούπολη, Χανιά
http://www.nautilia.gr/gallery.asp?contentid=5074
Ιεραποστολή...

Κοντά στα ορφανά της Αφρικής
http://www.foschristu.gr/component/opti ... il/id,118/
Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης...

Ήλθε στο Άγιο Όρος το 1927, ετών 23. Γίνεται μοναχός Μάξιμος και έπαιρνε διάφορα διακονήματα στη Μονή από το 1930-1940. Παράλληλα σαν ιδιόρρυθμο το Μοναστήρι, τον ελεύθερο χρόνο τον είχε δικό του έκανε μπαξέ-κήπο. Έβαλε και πορτοκάλια, λεμόνια κλπ. Επειδή όλα τα καλλιεργήσιμα ήταν πιασμένα έκανε σπουδαίο έργο. Έκοψε λίγο το ποτάμι άλλαξε την κοίτη, έκτισε ντουβάρια και τα γέμισε με χώμα από αλλού (κουβαλητό). Άνοιξε πηγάδι, φύτεψε αμπέλια-κλήματα - κρεμαστά τα τσωρτζίτικα και έγινε το μέρος γη της επαγγελίας.
Ο Γέροντας έκανε ρακί από τα σταφύλια, το έδινε και έπαιρνε λάδι, κερί κλπ. πράμα με πράμα. Έσπειρε κριθάρι, ρεβίθια κ.ά. και τα ανακάτευε και τα ζύμωνε και έψηνε αυτό το μίγμα σαν ψωμί. Έτρωγε αυτός έδινε και σε άλλους που πεινούσαν. Ήταν μέγας ελεήμων. Είχαν όλοι μεγάλο σεβασμό στον μοναχό από την Τραπεζούντα που βοήθησε και τη Μονή Ιβήρων με την αποζημίωση που πήρε της πατρικής του κληρονομιάς στα δύσκολα αυτά χρόνια της κατοχής.
Έτσι χωρίς να ξέρει αποφάσισε η Μοναστηριακή Σύναξη να του κάνει Προσμονάριο και ιερέα στο παρεκκλήσιο της Κυρίας Πορταίτισσας διότι τότε ο προσμονάριος οικονομούσε τα λάδια, τα κεριά και γενικά την συντήρηση του παρεκκλησίου. Έτσι λοιπόν δέχτηκε ο Γέροντας από φώτιση της Παναγίας να γίνει προσμονάριος από το 1940-1990 πράγμα πρωτοφανές τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κάλεσαν λοιπόν τον εφησυχάζοντα στο Άγιο Όρος Αρχιερέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ιερόθεο Μελιτουπόλεως και τον Χειροτόνησε Ιεροδιάκονο το Σάββατο στον Ναό του Προδρόμου και Ιερέα την Κυριακή στο Καθολικό της Μονής.
Φωτογραφία από:
http://www.treklens.com/gallery/Europe/ ... 370115.htm
Ολόκληρο το κείμενο :
http://apantaortodoxias.blogspot.com/20 ... _3987.html