Ποιος μπορεί να με βοηθήσει ... ( κατηχητικό )
Συντονιστής: Συντονιστές
-
Domna
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Re: Ποιος μπορεί να με βοηθήσει ... ( κατηχητικό )
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

...αλλά δεν μπορώ, γιατί έχω έλλειψη γνώσεων.aposal έγραψε:Κι εσύ το ξέρεις πόσο θα ήθελα να απαντήσω!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- Teri
- Κορυφαίος Αποστολέας

http://orthodox-answers.blogspot.com/20 ... st_21.htmlΤο Καντήλι
Η λέξη καντήλι προέρχεται από τη λατινική candela=κερί.
Στη χριστιανική Εκκλησία το Καντήλι τοποθετείται μπροστά στις άγιες εικόνες. Αυτό που τοποθετείται μπροστά στον Εσταυρωμένο, μέσα στο Ιερό Βήμα, διατηρείται πάντοτε αναμμένο και γι' αυτό λέγεται «ακοίμητο» Καντήλι.
Ένα Καντήλι τοποθετείται επίσης στο εικονοστάσι του σπιτιού και ανάβεται κάθε μέρα, σύμφωνα με την ορθόδοξο παράδοση.
Μια συνήθεια που διατηρεί τον βαθύ χριστιανικό συμβολισμό της με το Φώς του Χριστού που φωτίζει κάθε άνθρωπο, που θερμαίνει την ελπίδα και που παρηγορεί και συντροφεύει στις ατέλειωτες ώρες της μοναξιάς.
Το άναμμα του καντηλιού ενέχει τον συμβολισμό ότι προσφέρεται ως θυσία σεβασμού και τιμής προς τον Θεό και τους Αγίους του. Συμβολίζει επίσης, το φώς του Χριστού που φωτίζει κάθε άνθρωπο, καθώς επίσης συμβολίζει και το γνωστό παράγγελμα του Κυρίου μας ότι πρέπει να είμαστε, οι χριστιανοί, τα φώτα του κόσμου.
Το έλαιον, το λάδι δηλ. που καίει στα καντήλια μας, “τον του Θεού υπεμφαίνει έλαιον” γράφει ο Άγ. Συμεών Θεσσαλονίκης, το έλεος του Θεού που φανερώθηκε όταν η περιστερά του Νώε επέστρεψε στην Κιβωτό για να σημάνει την παύση του κατακλυσμού, έχοντας στο ράμφος της κλάδο ελαίας, ή όταν ο Ιησούς, καθώς επροσηύχετο εκτενώς, επότιζε με τους θρόμβους του ιδρώτος του την ελιά, κάτω από τα κλαδιά της οποίας γονάτισε την μαρτυρική εκείνη νύχτα, στο Όρος των Ελαιών.Βέβαια, όλοι ξέρουμε πως απείρως ανώτερος του υλικού φωτισμού είναι ο εσωτερικός, αγιοπνευματικός φωτισμός. Έγραφε λοιπόν ο Θεοφόρος Πατήρ Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός : “Φωτίσωμεν…γλώσσαν” και συμπληρώνει ο σχολιαστής του : Επετεύχθη τούτο ;
Το λάδι συμβολίζει το άπειρο έλεος του Θεού, αλλά και τα κανδήλια συμβολίζουν την Εκκλησία που είναι μεταδοτική Θείου ελέους και φωτιστική. Συμβολίζουν βέβαια τους ίδιους τους αγίους που το Φώς τους έλαμψε, κατά το λόγο του Κυρίου, «έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσι τα καλά έργα και δοξάσωσι τον Πατέρα τον εν τοίς ουρανοίς».
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει οι Ορθόδοξοι να ανάβουμε το καντήλι όπως για παράδειγμα
1. για να μάς θυμίζει την ανάγκη για προσευχή,
2. για να φωτίζει το χώρο και να διώκει το σκότος όπου επικρατούν οι δυνάμεις του κακού,
3. για να μάς θυμίζει ότι ο Χριστός είναι το μόνο αληθινό Φώς και η πίστη σε Αυτόν είναι Φώς,
4. για να μάς θυμίζει ότι η ζωή μας πρέπει να είναι φωτεινή,
5. για να μάς θυμίζει ότι όπως το καντήλι απαιτεί το δικό μας χέρι για να ανάψει έτσι και η ψυχή απαιτεί το χέρι του Θεού, τη Χάρη Του δηλαδή,
6. για να μάς θυμίζει ότι πρέπει το θέλημά μας να καεί και να θυσιαστεί
7. για την αγάπη προς το Θεό κ.ά.
Εννοείται, βέβαια, ότι το λάδι των καντηλιών πρέπει να είναι ελαιόλαδο και μάλιστα όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητος. Άλλωστε ο Κύριος προσευχήθηκε στον κήπο των Ελαιών και ο ναός με τα κανδήλια μετατρέπεται σε νέο κήπο και ελέους (λαδιού) και Ελέους Θεϊκού Το λάδι τους μας θυμίζει την ευσπλαχνία του Θεού και το φως τους στη ζωή μας, που πρέπει να είναι φωτεινή και άγια.
Η φωτοχυσία του ναού συμβολίζει το θείο φως της παρουσίας του Θεού που φωτίζει τις καρδιές όχι μόνο των νεοφώτιστων αλλά και όλων των χριστιανών. Ο Κύριος φανέρωσε αυτή τη μεγάλη αλήθεια για τον εαυτό Του με τα ακόλουθα λόγια: "Εγώ ειμι το φως του κόσμου" (Ιωάν.8/η: 12). Είναι φως όχι μόνο λόγω της φωτεινής διδασκαλίας Του, αλλά κυρίως λόγω της φωτεινής παρουσίας Του. Αυτό επιβεβαιώνεται κυρίως από τη θαυμαστή Μεταμόρφωσή Του, όπου "έλαμψε το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού εγένετο λευκά ως το φως" (Ματθ.17/ιζ: 2).
Στο Σύμβολο της Πίστεως ο Υιός του Θεού παρουσιάζεται ως "φως εκ φωτός". Στην ακολουθία του Εσπερινού επίσης ο υμνογράφος παρουσιάζει τον Κύριο ως "φως ιλαρόν". Και οι χριστιανοί με τα μυστήρια της Εκκλησίας και τον πνευματικό τους αγώνα μπορούν να δεχθούν το φως της χάριτος του Αγίου Πνεύματος και να το ακτινοβολούν με τη ζωή τους.
Στην "επί του όρους" ομιλία ο Κύριος συμβουλεύοντας τους μαθητές Του είπε: "Υμείς εστε το φως του κόσμου.... ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς" (Ματθ 5/ε: 14-16). (Δηλαδή: Εσείς είστε το φως του κόσμου... έτσι να λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον πατέρα σας τον επουράνιο). Εδώ φαίνεται καθαρά ότι το φως των μαθητών του Χριστού είναι τα καλά έργα της αγιοπνευματικής ζωής τους. Οι άγιοι στην άλλη ζωή θα ομοιάσουν με τον Κύριο, θα γίνουν "θεοί κατά χάριν". Αυτό το εκφράζει ο Κύριος καθαρά με τα προφητικά λόγια Του: "Τότε οι δίκαιοι εκλάμψουσιν ως ο ήλιος εν τη βασιλεία του πατρός αυτων" (Ματθ. 13/ιγ: 43).
=========================================================================================
http://ixnilatis-fpaoa.blogspot.com/2009/09/o.html« Τὸ φῶς τῆς κανδήλας μᾶς θυμίζει τὸ φῶς μὲ τὸ ὁποῖο ὁ Χριστὸς καταυγάζει τὶς ψυχές μας . Τὸ καντήλι μᾶς θυμίζει:
α) Ὅτι ἡ ζωὴ μᾶς πρέπει νὰ εἶναι φωτεινὴ σὰν τῶν Ἁγίων, δήλ. τῶν ἀνθρώπων ποὺ ὁ Ἄπ. Παῦλος τοὺς ὀνομάζει “ τέκνα φωτὸς ”.
β) Ὅπως τὸ καντήλι δὲν ἀνάβει χωρὶς τὰ δικά μας χέρια, ἔτσι καὶ τὸ ἐσωτερικὸ καντήλι τῆς καρδιᾶς μας δὲν ἀνάβει χωρὶς τὰ χέρια τοῦ Θεοῦ. Οἱ κόποι τῶν ἀρετῶν μᾶς εἶναι ἡ καύσιμη ὕλη ( τὸ φυτίλι καὶ τὸ λάδι ) ποὺ γιὰ νὰ ἀνάψουν καὶ νὰ φωτίσουν χρειάζονται τὸ “ πῦρ ” τοῦ Ἁγίου Πνεύματος.
γ) Ἀνάβουμε τὸ καντήλι γιὰ νὰ μᾶς δείξει ὅτι στὴ ζωὴ μᾶς πρέπει νὰ εἴμαστε ἄνθρωποι αὐτοθυσίας. Ὅπως δήλ. μὲ τὸ λάδι καίγεται στὸ καντήλι τὸ φυτίλι , ἔτσι καὶ τὸ δικό μας θέλημα νὰ καίγεται μὲ τὴ φλόγα τῆς ἀγάπης γιὰ τὸ Χριστὸ καὶ νὰ ὑποτάσσεται πάντοτε στὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ.
Ποιήση
Στο σπίτι πάντα άναβε η μάνα μου καντήλι
και πρώτα -πρώτα άλλαζε το χθεσινό φυτίλι
ύστερα εκκαθάριζε τα λάδια στο ποτήρι
κι απ΄ το καλό του φαγητού έβαζε λαδωτήρι
Τέλος το ακούμπαγε αφού το ΄χε ανάψει
μέσα σε πιάτο με νερό κι όχι να μην μας κάψει
αλλά σαν έλθουν οι ψυχές, μου έλεγε, το βράδυ
με το νερό δεν καίγονται σαν πίνουνε το λάδι.
Είναι ψυχές, μου έλεγε, προγονικές που κάνουν
γλέντια, γιορτές, συνάθροιση, όπως προτού πεθάνουν!
"Ποίημα : Πάν Καρτσωνάκης"
Το νερό που βάζουμε μέσα στο καντήλι δε νομίζω ότι συμβολίζει κάτι: Είναι για καθαρά πρακτικούς λόγους ώστε να μην σπάσει το γυαλί όταν τελειώσει το λάδι. Στα κοιμητήρια έχω δει σε αλουμινένια καντήλια να βάζουν στον πάτο χώμα ή χαλίκια για να μην "τσιτσιρίζει" το καντήλι όταν πάει να σβήσει. Σε πυρίμαχα καντήλια (γυαλί πυρέξ) δεν χρειάζεται το νερό, μπορεί να γεμίσει όλο με λάδι.
Θεοτόκε, ἡ ἐλπὶς πάντων τῶν Χριστιανῶν, σκέπε, φρούρει, φύλαττε τοὺς ἐλπίζοντας εἰς Σέ.
-
Domna
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Παιδιά, σκέφτηκα να βάλω να δουν τα παιδιά στο κατηχητικό την ζωή του Χριστού σε κινούμενα σχέδια .
Μήπως έχει κάποιος την ζωή του Χριστού σε κινούμενα σχέδια σε dvd ;
Κι αν το έχει και δεν του κάνει κόπο θα του ήμουν πάρα πολύ ευγνώμων να μου το γράψει και να μου το στείλει , εγώ θα του στήλω ένα dvd .
Μήπως έχει κάποιος την ζωή του Χριστού σε κινούμενα σχέδια σε dvd ;
Κι αν το έχει και δεν του κάνει κόπο θα του ήμουν πάρα πολύ ευγνώμων να μου το γράψει και να μου το στείλει , εγώ θα του στήλω ένα dvd .
-
Domna
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Παιδιά, θέλω πάλι την συμβουλή σας . Σκέφτηκα να μιλήσω στα παιδιά του κατηχητικό για το κομποσχοίνι . Τι λέτε , από ποια ηλικία είναι σωστό να διδάξουμε τα παιδιά την προσευχή με το κομποσχοίνι . Μήπως ξέρει κάποιος εαν αναφέρει κάτι τέτοιο ο γέροντας Παίσιος ή κάποιος άλλος γέροντας ;
-
Domna
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Παιδιά, υπάρχει κάποιος από εσας που να έχει θρησκευτικά βιβλία για παιδιά τα οποία να μην τα χρειάζεται άλλο πια ;
-
Domna
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Παιδιά , την επόμενη φορά θέλω να μιλήσω στο κατηχητικό για την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος .
Αυτό που όμως σκέφτομαι είναι το τι θα πω στα παιδιά εαν με ρωτήσουν τι είναι το Αγιο Πνεύμα .
Μήπως μπορεί να με βοηθήσει κάποιος ;
Αυτό που όμως σκέφτομαι είναι το τι θα πω στα παιδιά εαν με ρωτήσουν τι είναι το Αγιο Πνεύμα .
Μήπως μπορεί να με βοηθήσει κάποιος ;
-
Gewrgiosgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Πες οτι είναι το τρίτο Πρώσοπο της Αγίας Τριάδος. μετα πές το Βασιλεύ ουράνιε απο μέσα σου και μετα πες οτι σου κατέβει!
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον.Τριάς Αγία Δόξα Σοι!
-
Domna
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
χμμμμ .... μάλιστα , γιατί όχι .
Ακόμη κάποια ιδέα .
Ακόμη κάποια ιδέα .
- inaf
- Κορυφαίος Αποστολέας

Προτείνω το θαύμα του Αγ. Σπυρίδωναμε το κεραμίδι στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο που έδειξε τα τρία πρόσωπα καθώς και το γεγονός της Πεντηκοστής για να εξηγήσεις την παρουσία του Αγ. Πνεύματος στη ζωή του χριστιανού. Η προσευχή είναι όμως αυτό που χρειάζεται απαραίτητα 
«Ιδού βαδίζω…» Κύριε, δέξου με
ξεχνώντας τον πολύ μου ρύπο…
Εσύ που ακούς τον κρυφό πόθο μου
και της καρδιά μου κάθε χτύπο.
ξεχνώντας τον πολύ μου ρύπο…
Εσύ που ακούς τον κρυφό πόθο μου
και της καρδιά μου κάθε χτύπο.