Κάποτε βλέπαμε και κανένα Καλά Χριστούγεννα ή έστω ένα Merry Christmas στις βιτρίνες βρε αδερφέ. Φέτος τίποτα, κανένας δεν θέλει να πει καλά Χριστούγεννα, αφού όλοι μέσα τους αναρωτιούντε...με τη κρίση που διανύουμε θα είναι; Και έτσι...όπως είπαμε παραπάνω...Χριστούγεννα εδώ, Χριστούγεννα εκεί Χριστούγεννα παραπέρα. Χριστούγεννα δικά μου, Χριστούγεννα δικά σου...Χριστούγεννα στις καρδιές των ανθρώπων όμως θα δούμε ποτέ;
Μετράμε αντίστροφα τις μέρες για τα Χριστούγεννα, με ρολόγια στις πλατείες, με βραχιολάκια στα παιδικά χεράκια, με γιορτές και πανηγύρια αλλά για μια ακόμα χρονιά και εφέτος αισθάνομαι ότι έχουμε χάσει το νόημα...
Είδαμε τα προηγούμενα χρόνια τα κοσμικά Χριστούγεννα, τα Χριστούγεννα της παγκοσμιοποίησης, τα Χριστούγεννα των αγορών...αισθάνομαι ότι φέτος λόγω κρίσης είναι μια μοναδική ευκαιρία να αισθανθούμε και όχι «να δούμε» τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα. Γιατί για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, ο Χριστός γεννιέται στις ψυχές αυτών που τον αγαπάνε και φέρνει χαρά, ευτυχία και ευλογία ανεξάρτητα από οικονομική αλλά και άλλων ειδών κρίση.
Αισθάνομαι ότι φέτος μας δίνεται η ευκαιρία να περάσουμε τα Χριστούγεννα του Γιάννη του Βλογημένου, τα Χριστούγεννα του Κόντογλου και του Παπαδιαμάντη. Χριστούγεννα πνευματικά, απλά, ευλογημένα, ταπεινά. Αφού εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούμε να δώσουμε τόση βάση και σημασία στα υλιστικά Χριστούγεννα είναι μοναδική ευκαιρία να δώσουμε βάση και σημασία στα πνευματικά και αληθινά Χριστούγεννα.
Και για όσους αναρωτηθούν γιατί εφέτος όπως και πέρυσι δεν πέρασαν καλά Χριστούγεννα, έχω μια απάντηση-πρόκληση.Να δοκιμάσουν για μια φορά να περάσουν πραγματικά, Ορθόδοξα Χριστούγεννα. Γιατί η χαρά,η αγάπη και η ζεστασιά του Χριστού που προέρχεται από τη γέννησή Του, δεν έχουν υλικές βάσεις. Τα Χριστουγεννιάτικα αυτά δώρα δεν έχουν τιμή αλλά ούτε και εκπτώσεις. Παρέχονται δωρεάν σε αυτούς που τα ζητούν. Χωρίς προϋποθέσεις. Δεν παίζει ρόλο η γεμάτη τσέπη. Δεν αγγίζονται από τα ανθρώπινα, είναι δώρα επουράνια.
Χριστούγεννα εδώ, Χριστούγεννα εκεί...για εσένα που όπως και εγώ ψάχνεις τα Χριστούγεννα, δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε και τώρα...εύχομαι για όλους εσάς τους αναζητητές, τα Χριστούγεννα φέτος να γεννηθούν στις ψυχές σας, ταπεινά και ήσυχα όπως γεννήθηκε και ο Χριστός μας στη φάτνη. Ευχηθείτε και εσείς το ίδιο για εμένα. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!
Πηγή: