Η ανθρώπινη;; δυσκολία του "αυτονόητου"....

Καθημερινά πνευματικά μηνύματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Η ανθρώπινη;; δυσκολία του "αυτονόητου"....

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Οι πιό δύσκολες αποφάσεις στη ζωή του ανθρώπου, (ειδικά του Χριστιανού, αλλά όχι μόνο του Χριστιανού) είναι αυτές που θάπρεπε κανονικά να είναι οι πιό απλές..
Αυτό κατά τη γνώμη μου συμβαίνει, διότι οι αυτονόητες αποφάσεις επιδρούν καθοριστικά, είτε στο πρόσκαιρο - κοσμικό συμφέρον, είτε πολλές φορές καταλυτικά και απόλυτα στο μέλλον του ανθρώπου και ο ανθρώπινος - πτωτικός παράγοντας υπεισέρχεται έντονα σε αυτές..
Παραδείγματα πολλά, να μερικά:
1. Δίνουμε ή δε δίνουμε χρήματα στο γιατρό που μας τα ζητάει για να χειρουργήσει το παιδί μας που κινδυνεύει??
2. Αφήνουμε τον συγγενή μας να υπηρετήσει φαντάρος στο Σουφλί, όταν μπορούμε να βάλουμε μέσον και να έρθει δίπλα μας??
3. Καταγγέλουμε ή όχι τον γείτονα που αποδεδειγμένα ξυλοφορτώνει ανηλεώς το παιδί του??
4. Ζητάμε να μας αφαιρεθεί ένα προνόμιο, το οποίο δεν μας αξίζει??
5. Παίρνουμε στη δούλεψή μας για να κάνουμε τη δουλειά μας έναν μετανάστη με 20 ευρώ μεροκάματο και ανασφάλιστο, ή του δίνουμε τα νόμιμα χρήματα και τον ασφαλίζουμε??
6. Όταν αγοράζουμε κάτι, προτιμάμε να δώσουμε 100 ευρώ χωρίς απόδειξη, ή 123 ευρώ με απόδειξη αποδίδοντας το ΦΠΑ??
7. Ακολουθούμε αυτό που λέει η καρδιά μας (και η Πίστη και η Αγάπη), ή βασανίζουμε το κεφάλι μας μέχρι να πειστούμε πως το "σωστό" είναι το αντίθετο??

Τέλος πάντων, από παραδείγματα μπορώ να γράφω μέχρι μεθαύριο..

Επίτηδες έβαλα το 7,
για να σας πω,
πως κατά τη γνώμη μου,
σε όλα αυτά τα αυτονόητα,
η απόφαση είναι φρικτά δύσκολη,
γιατί όσο κι' αν ξέρουμε ποιό είναι το σωστό,
η πτωτική μας φύση,
μας βάζει στη διαδικασία βαθειάς σκέψης για να αποφασίσουμε,
έτσι αναπτύσσεται μέσα μας ένας εσωτερικός διάλογος,
διάλογος με το "εγώ" μας,
δηλαδή στην ουσία διάλογος με κάποιον "άλλον" :angryfire :angryfire,
και η απόφαση δυστυχώς,
συνήθως καθορίζεται απ' τον "άλλον"..

Γι' αυτό αδέρφια, ας κάνουμε τα αυτονόητα, με την καρδιά μας, όχι με το μυαλό μας....

Αμήν....
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: Η ανθρώπινη;; δυσκολία του "αυτονόητου"....

Δημοσίευση από filotas »

Η απόφαση Παναγιώτη είναι δύσκολη, όχι επειδή (κατ' ανάγκην) είμαστε όλοι διεφθαρμένοι και ηθικά ανερμάτιστοι, αλλά επειδή ζούμε σε μια κοινωνία που:

1. Για να έχεις υποφερτή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρέπει να πληρώσεις (είναι πιο τίμιο βέβαια να καταφύγεις σε ιδιωτικούς γιατρούς και νοσοκομεία αντί να λαδώσεις).

2. Η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία είναι ζητούμενο και όχι δεδομένο, επομένως αν δεν ενεργήσεις και εκτός τυπικής διαδικασίας πιθανότατα θα αδικηθείς.

3. Η οικογένεια πάσχει πολύπλευρα, αλλά και η δική μας παρέμβαση στα εσωτερικά μιας ξένης οικογένειας είναι υποκειμενική.

4. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσουμε ένα προνόμιο, που δε μας αξίζει, αν δεν το επιδιώξουμε οι ίδιοι, επομένως πως θα ζητήσουμε μετά να μας αφαιρεθεί.

5. Το να ασφαλίσεις ένα εργαζόμενο έχει τεράστια γραφειοκρατία και επιπλοκές (ελπίζω να λυθεί με το νέο σύστημα των κουπονιών εργασίας). Τα 20 ευρώ, που αναφέρεις, αποτελούν ήδη πολλά λεφτά για τα σημερινά δεδομένα.

6. Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στο κράτος για τη διαχείριση των εσόδων του, αλλά ούτε και στον επιχειρηματία, ότι θα αποδώσει το ΦΠΑ που εισπράττει από μας.

7. Θέλουμε ν' ακολουθήσουμε το θέλημα του Θεού, αλλά μας λείπει η διάκριση και δυσκολευόμαστε να βρούμε τον σωστό δρόμο στον πολύπλοκο κόσμο που ζούμε.

Ο εχθρός του ανθρώπου, Παναγιώτη, φρόντισε να διαστρέψει τόσο την αλήθεια, ώστε να μην μπορούμε πια να την ξεχωρίσουμε από το ψέμμα. Είμαστε μόνιμα θύματα παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που μπορεί να σε οδηγήσει η καλή προαίρεση με λάθος εκτέλεση, από άγνοια ή αφέλεια και όχι από πρόθεση, είναι η περίπτωση του Γέροντα Εφραίμ.

Έτσι το μόνο που μας μένει είναι να στηριζόμαστε στην προσευχή, στη βοήθεια του Πνευματικού μας και στην ελπίδα ο Θεός ν' αναγνωρίσει την καλή προαίρεσή μας (αν έχουμε) και να μας καθοδηγήσει στο σωστό ή να μας συγχωρήσει τα λάθη μας, που προέρχονται από άγνοια ή από αφέλεια και όχι από πρόθεση.

Επομένως, Παναγιώτη, ας έχουμε καλή προαίρεση κι από εκτέλεση ο Θεός να βάλει το χέρι του.
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Νίκο, συμφωνώ μαζί σου, είναι τόσο δύσκολα όλα..
Μα αυτό ακριβώς λέω κι' εγώ..
Η αριθμητική -μία προς μία - παράθεσή σου παραπάνω που απαντά σε όλα όσα παραδειγματικά ανέφερα, πιστεύω πως είναι προϊόν του "εσωτερικού διαλόγου" που περιέγραψα στο τέλος..
Το τι ακριβώς έχω ως τώρα προσωπικά κάνει στη ζωή μου σε ανάλογες περιπτώσεις βιωματικά, δεν μπορώ και δεν πρέπει να το αναφέρω, γιατί ίσως παρερμηνευθεί, αρνητικά ή θετικά....
Πάντως μην παρεξηγηθούμε, εννοείται πως κι' εγώ τον ίδιο πάνω κάτω διάλογο έχω πριν τις πράξεις..

Ο "διάλογος" που ανεφέρθη αποτελεί την ουσία της δημοσίευσής μου αυτής..
Και το κακό είναι ότι ακριβώς αυτός ο διάλογος, έρχεται ως αντίπραξη - αντίσταση, ακριβώς σε αυτήν την καλή προαίρεση που ανέφερες στο τέλος..
Η πράξη καρδίας όμως σώζει και όχι η σκέψη του νοός..
Δηλαδή αυτό που λέω, είναι ότι η κατάργηση του διαλόγου αυτού θα μας σώσει, όχι η διακρίβωση των αιτίων βάσει των οποίων αυτός συντελείται....
Να μην μπαίνουμε στην διαδικασία του διαλόγου καθόλου, αυτό πρέπει..
Αυτό δείχνει την καλή προαίρεση..
Το καλό δεν είναι εξίσωση ούτε φιλοσοφία, είναι αυτονόητη αντανακλαστική κίνηση καρδίας..
Την οποία - προς Θεού - δεν διατείνομαι ότι την πετυχαίνω....
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Γι αυτό κι εγώ Παναγιώτη έφερα το παράδειγμα ενός ανθρώπου, που από καλή πρόθεση βρέθηκε μπλεγμένος, παρ' ότι κατά κοινή ομολογία έχει αρκετά ανεπτυγμένο το χάρισμα της διάκρισης.

Φαντάσου εμείς που απέχουμε έτη φωτός από κει που βρίσκεται ο Γέροντας.... :? .

Είναι όλα τόσο δύσκολα. Εκεί που προσπαθείς να τα κάνεις όλα σωστά και με φιλότιμο (όπως έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος), το ταγκαλάκι όλο φροντίζει να σου τονίζει πόσο "κορόιδο" είσαι. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και διάκριση για ν' αντισταθείς στον πειρασμό να κάνεις μερικές αβαρίες στη συνείδησή σου για να διευκολύνεις την ούτως ή άλλως δύσκολη ζωή σου.
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δεν διακρίνω κάποια διαφωνία πουθενά Νίκο μου..
Συμφωνώ παντού..
Δύσκολα όλα, δύσκολα, πανδύσκολα..
Όσο γι' αυτό:
filotas έγραψε:Γι αυτό κι εγώ Παναγιώτη έφερα το παράδειγμα ενός ανθρώπου, που από καλή πρόθεση βρέθηκε μπλεγμένος, παρ' ότι κατά κοινή ομολογία έχει αρκετά ανεπτυγμένο το χάρισμα της διάκρισης.
Ο γέροντας Ευφραίμ αν λειτούργησε από καρδιάς, δεν έπαθε τίποτα απολύτως ψυχικά- πνευματικά.. Ίσα ίσα που ωφελείται κιόλας..
Σε επίπεδο ανθρώπινο και κοσμικό, δεν έχει σημασία τι έγινε..
Αν λειτούργησε βάσει του "διαλόγου" που είπα πριν, τότε ειλικρινά δεν ξέρω τι έγινε, μπορεί να έκανε λάθος, ακόμα και σε πνευματικό επίπεδο.. Φυσικά, δεν πιστεύω κάτι τέτοιο, απλά συνεχίζω το παράδειγμα και τις εκδοχές του..
Στα παραδείγματα που ανέφερα στην αρχή, είναι δεδομένο ότι αν δεν δώσουμε φακελλάκι στο γιατρό κινδυνεύει η ζωή του παιδιού μας..
Μα δεν κινδυνεύει η ψυχή του, ούτε βεβαίως η δική μας..

Εν πάση περιπτώσει, κάπως "αποφθεγματικά":
panagiotisspy έγραψε:Γι' αυτό αδέρφια, ας κάνουμε τα αυτονόητα, με την καρδιά μας, όχι με το μυαλό μας....
Αλήθεια αδέρφια, πότε κάποιος από σας λειτουργώντας αποκλειστικά με την καρδιά του, έκανε κάτι που να του προκάλεσε ζημία ψυχής??
Προσέξτε, δε μιλάω για βιοτική, κοινωνική, κοσμική ζημία, αλλά αποκλειστικά για ψυχική..

Αν κάνουμε με καρδιά και χωρίς σκέψη τα αυτονόητα, δεν θα ζημιωθούμε ΠΟΤΕ..
Δύσκολο??
Δύσκολο..

Πάντα άλλωστε το λάθος είναι ευκολότερο απ' το σωστό....

Και η ζωή δυσκολότερη απ' την ανυπαρξία..
Η αντίθετη εκδοχή, είναι σαν να λέμε: "ωχ αδερφέ που να τρέχουμε να γεννιόμαστε τώρα, καλύτερα να μη ζήσουμε, τόσα βάσανα που έχει η ζωή"....
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

panagiotisspy έγραψε:Δεν διακρίνω κάποια διαφωνία πουθενά Νίκο μου..
Συμφωνώ παντού..
Συζήτηση δε σημαίνει κατ ανάγκην διαφωνία :smile: . Μπορεί να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο.
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

filotas έγραψε:
panagiotisspy έγραψε:Δεν διακρίνω κάποια διαφωνία πουθενά Νίκο μου..
Συμφωνώ παντού..
Συζήτηση δε σημαίνει κατ ανάγκην διαφωνία :smile: . Μπορεί να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο.
:smile: :8
Άβαταρ μέλους
marinam
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από marinam »

Πολύ χαίρομαι που διαβάζω τέτοιες αναζητήσεις του νου! Μπράβο! Και πάλι μπράβο Παναγιώτη! Ότι και να πω θα ναι φτωχό. Πολλά απο αυτά τα 7 που είπες, αν όχι όλα, θα ήταν λιγότερα ή δεν θα υπήρχαν αν μέσα μας είχαμε Αγάπη.
Μὴ χωρίσεις μὲ τῆς δόξης τῶν μαρτύρων σου γλυκύτατε Ἰησοῦ ὅτι τέτρωμαι τῆς σῆς ἀγάπης ἐγώ ἀλλὰ ἐνίσχυσον μὲ διὰ τὸ μέγα σου ἔλεος, Χριστέ * Τίς Θεὸς μέγας ὡς ὁ Θεὸς ἡμῶν; σὺ εἶ ὁ Θεὸς ὁ ποιῶν θαυμάσια μόνος * Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ Υἱὲ τοῦ Θεοῦ ἐλέησόν με
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα”