"Αναρχισμός" και Ορθοδοξία

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

"Αναρχισμός" και Ορθοδοξία

Δημοσίευση από vasilisalt »

Ο φημισμένος μαέστρος Θεόδωρος Κουρέτζης έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Βήμα.

Σας παραθέτω ένα πολύ ενδιαφέρον νομίζω απόσπασμα:

Πώς καταφέρνετε και δίνετε τόσες συναυλίες σε τόσες χώρες;
«Θεωρούμε ότι έχουμε μια αποστολή αφύπνισης και ότι σαν καλοί κομμουνιστές πρέπει να πάμε παντού. Για να μπορώ να έχω την ισχύ να ανοίξω τρύπες στον κατεστημένο κόσμο της μουσικής».

Σαν καλοί κομμουνιστές; Εχετε δηλώσει ότι δεν είστε κοντά στην Αριστερά.
«Δεν είμαι κομμουνιστής. Είμαι αναρχικός. Πιστεύω στον αντιεξουσιασμό, αλλά μέσα από μια ελληνόμορφη θεωρία. Αυτή τη στιγμή, στον κόσμο υπάρχει μόνο μία αναρχική κολεκτίβα με απόλυτη σωστή λειτουργία. Το Αγιον Ορος. Είναι όλοι ευτυχισμένοι εκεί, αστράφτουν, και μέσα από την πειθαρχία και την υπακοή βρίσκουν την ελευθερία. Και αναρχισμός και ορθοδοξία είναι ένα και το αυτό. Στη μοναχική τάξη, όλοι οι άγιοι της Αιγύπτου ήταν οι μεγαλύτεροι θεωρητικοί του αναρχισμού. Εκαναν την επανάσταση της συνείδησης».

Μια που μιλάμε για θρησκεία, στο ρεπερτόριό σας περιλαμβάνετε ορατόρια; «Δεν έχετε ακούσει το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ; Ηταν το μεγαλύτερο χτύπημα που κάναμε στο κατεστημένο. Ασκητική ηχογράφηση».

http://www.tovima.gr/vimagazino/intervi ... aid=478660
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: "Αναρχισμός" και Ορθοδοξία

Δημοσίευση από vasilisalt »

Ωραίο θέμα Βασίλη.
Ευχαριστούμε.
Ας ευχηθούμε να βάλει και ο Απόστολος κανένα θέμα της προκοπής...
Άβαταρ μέλους
ΜΙΧΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ΜΙΧΣ »

Οντως πολύ καλό θέμα Βασίλη, εμείς πιστεύουμε στον Θεό που είναι άναρχος. Εμείς όμως δεν είμαστε αναρχικοί αλλά λάτρεις του άναρχου Τριαδικού Θεού :8

Εξαιρετικός και ταλαντούχος ο Κύριος Κουρεντζής, αλλά δυστυχώς νομίζω αν και έχει πάρει "μυρουδιά" που λέμε... Δόξα τω Θεώ... κόβει βόλτες μόνο και δεν έχει καθόλου διεισδύσει... Χτυπάει οξύμορα, ξέρει ταμπέλες αλλά δεν το "κατέει" ακόμη. Εύχομαι όμως... ο Θεός έχει για όλους μας.
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.
Άβαταρ μέλους
vivika
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vivika »

'Ορθοδοξία και Αναρχία' Ομιλία του π.Βασίλειου Γοντικάκη σε εκδήλωση της ΧΣΚ το 1982

Βασίλειος Γοντικάκης«Ο Χριστός, η διδασκαλία του και το μήνυμά του ήταν, τόσο για την εποχή του, όσο και για την εποχή μας, εντελώς αναρχικά», είχε πει μεταξύ άλλων, ενώπιον ενός κοινού κατάπληκτου αρχικά, ο π. Βασίλειος. Αργότερα, όμως, όταν προς το τέλος της ομιλίας του είπε πως «οι ορθόδοξοι χριστιανοί θα έπρεπε να είναι αναρχικοί» χειροκροτήθηκε θερμά τόσο από τους χριστιανούς όσο και από τους αναρχικούς ακροατές του…
Ομιλία του αρχιμανδρίτη π. Βασίλειου Γοντικάκη (προηγούμενος Ι.Μ. Ιβήρων Αγίου Όρους) που έλαβε χώρα στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε εκδήλωση της Χριστιανικής Σοσιαλιστικής Κοινόντητας το 1982 με θέμα "Ορθοδοξία και Αναρχία" Τον ομιλητή παραουσίασε ο Ιωάννης Γρίβας.
Ακούστε και κατεβάστε ΟΛΗ την ομιλία και την συζήτηση που ακολούθησε:(140 ΜΒ-Διάρκεια 2 ώρες και 10 λεπτά) απο εδώ [http://www.antifono.gr/portal/images/st ... NARXIA.mp3]
Το αρχείο ήχου βρίσκεται στο www.antifono.gr
...

Πηγή: http://www.xristianiki.gr/poreia-mas/ne ... -1982.html

Ευχαριστώ σε Βασίλη!
«Γρηγορεῖτε καί προσεύχεσθε, ἵνα μή εἰσέλθητε εἰς πειρασμόν» Ματθ. κστ' 41
Ω Θεέ μου, δώσε μου τη δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ, την υπομονή να αντέξω αυτά που δεν μπορώ,
και τη σοφία για να γνωρίζω τη διαφορά μεταξύ τους.
pr28
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από pr28 »

εμενα δεν με πειθει παντως οτι το αγιο ορος ειναι αναρχικη κολεκτιβα.
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Εγώ συμφωνώ απολύτως με το άρθρο..

Ας μην μας τρομάζουν οι λέξεις..

Για το γεγονός ότι πολλές και διάφορες λέξεις,
έχουν αποκτήσει μέσα στο υποσυνείδητό μας διαφορετική σημασία από την ουσία της κυριολεξίας και ετυμολογίας τους,
δεν ευθύνονται οι λέξεις οι ίδιες και το ό,τι αυτές πραγματικά αντιπροσωπεύουν,
αλλά οι άνθρωποι που τις λέξεις και τις ιδέες, πολλές φορές τις έχουν καπηλευθεί, εκμεταλλευθεί και απαξιώσει με τις πρακτικές τους και την λάθος ερμηνεία που τούς έχουν δώσει..
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Κατα την ταπεινη μου γνωμη, το πουλαει καλα ο τυπος το θεμα.
Γνωριζει καλα απο συγχρονο marketing.

Διαβασα ολο το αρθρο, και νομιζω οτι εχω πιασει το νοημα.
Μπορει να λεω και ανοησιες, αλλα για να δουμε λιγο κατω απο τις λεξεις..

Η συνταγη μαζι με τα υλικα ειναι η παρακατω.

1.Λιγες σποντες περι Ορθοδοξιας.

(ας μη ξεχναμε οτι η Ρωσια ηταν στην καταψυξη επι 70 χρονια και οτι εχει σχεση με την Πιστη,
εξιταρει ακομα και εαν δεν εχει καμμια στην ουσια σχεση με το πραγματικο περιεχομενο της).

2.Λιγο αυτοδικαιωση και θεοδικια, καθως μας "κοψαν" τα φτερα, και κεκαλυμμενος εωσφορικος εγωϊσμος.

(Το παθαμε, δεν φταιμε, μας ετυχε και ειμαστε και αδικημενοι κιολας.
Δηλαδη αυτο ακριβως το οποιο μας εριξε, με αυτο επιμενουμε να σηκωθουμε..
Αμ δε.. Ομοιοι θα μεινουμε κατα παντα με τον πονηρο)

3. Λιγη επιμελημενη-ατημελητη απογνωση αλλα εκκεντρικη ομως decadance, με στυλ παρακμιακο,
οχι η αλλη η σωζουσα αυτοκριτικη, (αυτη ποναει), και ενα στυλ ψιλο-αποκαλυπτικο, το μεροκαματο να βγαινει ομως.

4. Ερωταται o μαεστρος: Ειστε ενθεος; Απαντα: Καμμια σχεση..

Αυτο θα μπορουσε να θεωρηθει ως φιλοτιμη ταπεινωση, αλλα φαινεται στην ουσια να ειναι μια κυνικη ομολογια αθεϊας,
καθως θεωρειται απιθανο ο δημοσιογραφος να ρωτησε, με την πατερικη εννοια του "ενθεος",
δηλαδη αυτην του θεοφορου, και θεοπτου ανδρος που εχει ασκηθει κατα Θεον και εχει καθαρθει,
φωτισθει και θεωθει κατα μετρο και αναλογια δεκτικη, μεσα απο την μετανοια και την μυστηριακη-λειτουργικη ζωη.

5. Μεσα απο την ερωτικη ευδαιμονια (!!!), θα φτασουμε στο.. "χαιρε της ανθρωποτητος"..

Με συγχωρειτε, μπορει να με πειτε πουριτανο, συντηρητικο, ευσεβιστη, χαμηλης αντιληψεως, και αναχρονιστη,
αλλα εγω καταλαβαινω απο αυτο, μια Σοδομικη-Γομορρικη παγκοσμιοποιηση των χαμηλων ενστικτων, γιατι ερωτισμο,
ο συγχρονος κοσμος δεν καταλαβαινει τον θειο και πνευματικο ερωτα, αλλα κατι αλλο που ολοι ξερουμε καλα.

Λοιπον τα ανακατευουμε ολα αυτα, μαζι με τις σκηνες με το ουρημα στην σκηνη και αλλα "πρωτοτυπα" ευρηματα "τεχνης"
που ολως τυχαιως, παντοτε προσβαλουν το ανθρωπινο προσωπο, και το καθιστουν ολοτελα ζωϊκο-σαρκικο,
και τι μας βγαινει;

Ενα κοκταιηλ συγκαλυμμενης προπαγανδας μηδενισμου και αθεϊας, η μηπως της επερχομενης πανθρησκειας,
του αποθεωμενου εγω, του θεο-εαυτου, που δικαιωνεται ενωπιον παντων, με την περαιτερω καταβυθιση του,
στην αβυσσο των παθων, και του εγωϊσμου, της πλανης, της αστοχιας, εν ονοματι καποιας δοξας κοσμικης,
και ευδαιμονιας;

Ας αναρωτηθουμε: οτι λαμπει ειναι χρυσος;
και οτι μυριζει θυμιαμα, ειναι μια λειτουργικη αναφορα;
και οτι μιλαει περι ορθοδοξιας ειναι κατα Θεον θυσια προσφορας και λογος ωφελιμος;

Γιατι και στους δαιμονες, καλλιστα μπορει να θυσιασει καποιος, και χρυσο, και λιβανι, και τον καιρο του,
αλλα στο τελος τελος και την ιδια την ψυχη του, με ανταλλαγμα την δοξα και την σοφια-εξυπναδα του κοσμου τουτου..

Προσοχη.

Οι καιροι ειναι οι πλεον πονηροι ολων των εποχων, απιστευτη συγχυση και πλανη ρεει παντου,
και το νερο της ζωης, οσο περνα ο καιρος,
θα ειναι στο ιδιο ποτηρι με λιγο-ελαχιστο δηλητηριο,
και ξερετε καλα, οτι αρκει το ελαχιστο δηλητηριο για να πεθανει καποιος πινοντας αμεριμνος νερο..

Κανοντας ομως προσευχη, και σταυρωνοντας το, εαν θελει ο Θεος,
η θα το καθαρισει, η θα μας φωτισει, να μην το πιουμε.

Ας προσεχουμε λοιπον απο που και τι πινουμε,
καθως και ποιος μας δινει νερο και με τι κινητρο.

Ας γινομαστε φρονιμοι ως οι οφεις, και ακεραιοι ως αι περιστεραι, με του Θεου την χαρη.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
Μ.Δ.Κ.
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Μ.Δ.Κ. »

Άναρχος υπάρχει μόνο ένας ο Ύψιστος, και επομένως δείγμα άναρχου στην πράξη, δηλαδή αναρχικός είναι γελοία υπόθεση Σατανικής εμπνεύσεως.

Ο άνθρωπος είναι κατα βάσιν ελεύθερος όχι άναρχος, ελεύθερος σημαίνει έχω δυνατότητα επιλογών που μου έχουν δοθεί είτε απο φυσικούς είτε απο πνευματικούς νόμους. Άναρχος σημαίνει πέρα και πάνω απο κάθε δέσμευση ή υποχρεοτικό νόμο ή κατάσταση ή επιλογή, πράγμα ασύλληπτο στο εύρος και στην σημασία του απο τον άνθρωπο.

Ο άνθρωπος του Θεού περισσότερο απο κάθε άλλον άνθρωπο υπακούει και υποτάσσεται στους πνευματικούς νόμους που του έχουν τεθεί, με αυτεξούσιο, δηλαδή με τη δική του θέληση και επιλογή, ενώ μπορεί και να μην το κάνει λόγω ακριβώς της ελευθερίας του, που του έχει και αυτή παραχωρηθεί ως δωρεά, δίνοντάς του την μέγιστη αξία ( και για πολλούς άλλους λόγους ) ανάμεσα στα γένη που ο Θεός δημιούργησε.
Αληθές είναι το πραγματικό, και Αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Άβαταρ μέλους
ΜΙΧΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ΜΙΧΣ »

Δόξα τω Θεώ! για την right on target ανάλυση... και

:8 για τα άγια λόγια που μας υπενθυμίζεις στοργικά και πάντοτε με το φιλάδελφο πνεύμα που σε διακρίνει...

dionysisgr said:

Κανοντας ομως προσευχη, και σταυρωνοντας το, εαν θελει ο Θεος,
η θα το καθαρισει, η θα μας φωτισει, να μην το πιουμε.

Ας προσεχουμε λοιπον απο που και τι πινουμε,
καθως και ποιος μας δινει νερο και με τι κινητρο.

Ας γινομαστε φρονιμοι ως οι οφεις, και ακεραιοι ως αι περιστεραι, με του Θεου την χαρη.

Μ.Δ.Κ. αδελφέ μου, Δόξα τω Θεώ
Άναρχος υπάρχει μόνο ένας ο Ύψιστος, και επομένως δείγμα άναρχου στην πράξη, δηλαδή αναρχικός είναι γελοία υπόθεση Σατανικής εμπνεύσεως............. Ο άνθρωπος του Θεού περισσότερο απο κάθε άλλον άνθρωπο υπακούει και υποτάσσεται στους πνευματικούς νόμους που του έχουν τεθεί, με αυτεξούσιο, δηλαδή με τη δική του θέληση και επιλογή..........
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.
ravniotis
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από ravniotis »

Με αφορμή το δημοσίευμα αυτό θα ήθελα και εγώ να αναφέρω ένα σχετικό περιστατικό.
Πήγαινα στο Κλασικό Λύκειο Αναβρύτων και διευθυντή είχα τον Γεώργιο Σουρέλη, σύζυγο της συγγραφέος Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη. Κατά την ώρα ενός μαθήματος κάναμε αταξίες με έναν συμμαθητή μου και ο καθηγητής μας έβγαλε από την τάξη και μας έστειλε στο γραφείο του διευθυντή. Εκεί, ο Σουρέλης αφού ρώτησε αρχικά τι κάναμε στο τέλος ήθελε να μάθει το γιατί. Αυθόρμητα ο φίλος μου απάντησε : "γιατί είμαστε αναρχικοί !!!" και ο Σουρέλης μας απαντάει "αφού είστε αναρχικοί να πάτε να γίνεται μοναχοί στον Άγιον Όρος γιατί μόνο αυτοί είναι αληθινοί αναρχικοί !!!" και μας άφησε να φύγουμε.
Εγώ , αν και είχα πάει ήδη 2 φορές στο Άγιον Όρος, μάλλον θεώρησα χαζή την ατάκα αυτή του λυκειάρχη μας και την σχολίαζα περιπαιχτικά με τους άλλους συμμαθητές μου.

Από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια και πολλές επισκέψεις μου στο Άγιον Όρος και προσυπογράφω την δήλωση αυτή του λυκειάρχη μου. Στο Άγιον Όρος υπάρχουν εμφανή δείγματα τόσο του αναρχισμού (κυρίως στους αναχωρητές-ερημίτες) όσο και του κομμουνισμού (τρανό παράδειγμα τα κοινόβια μοναστήρια).
Τώρα βέβαια κάποιοι ανατριχιάζουν με το άκουσμα αυτών των λέξεων ή έχουν στο μυαλό τους τη μία και μόνο στρεβλή εφαρμογή των δύο αυτών θεωριών. Τίποτα όμως από τα δύο δεν μπορεί να "αλλοιώσει" τη δήλωση αυτή του Γ. Σουρέλη ...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”