Σε αυτό συμφωνούμε.Voliotis έγραψε: Δεν είπα ότι κινδυνεύει η Ορθοδοξία από τη μουσική. Άλλο εννοούσα και συγγνώμη αν δεν το εξήγησα καλά. Η μουσική δεν είναι δόγμα, αλλά αποτελεί τμήμα της παράδοσης.
Αυτό ακριβώς κι εγώ επεσήμανα , το ότι αν θέλουμε να μάθουμε σωστά την Β.Μουσική πρέπει να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα σπουδών που αυτή έχει κι όχι να προσπαθούμε να φτιάξουμε και να επιβάλουμε ένα που ταιριάζει σε εμάς!Ξεκινώντας από τη μουσική, κάποιος μπορεί να προχωρήσει και σε ακόμα ουσιαστικότερες αλλαγές στην παράδοση της Εκκλησίας μας. Γι' αυτό το λόγο, λοιπόν, πιστεύω πως πρέπει να επιμένουμε στην όσο πιο σωστή γίνεται διδασκαλία της Βυζαντινής Μουσικής, χωρίς να καταφεύγουμε σε τρόπους απλοποίησής της. Και αυτό δεν το λέω ως άσχετος. Έχω πάρει πτυχίο Αρμονίας (Ανώτερη Ευρωπαϊκή Μουσική) και ξέρω τις διαφορές της από τη Βυζαντινή την οποία και παρακολούθησα.
Φανταστείτε να πηγαίνει ένας πρωτοετής σε ΑΕΙ και να τους λέει "Ξεχάστε ότι ξέρατε, από σήμερα το πρόγραμμα σπουδών αυτής της σχολής θα γίνει όπως το προτείνω εγώ"!!!!
By the way όμως (επειδή κι εγώ έχω πτυχίο αρμονίας) η αρμονία δεν είναι ανώτερα θεωρητικά ευρωπαϊκής, η Φυγή (φούγκα) και η Σύνθεση είναι.