Ερώτηση σχετικά με τα κόλλυβα

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Ερώτηση σχετικά με τα κόλλυβα

Δημοσίευση από Domna »

Καλημέρα , παιδιά !

Παιδιά , έχω μία απορία . Είναι σωστό όταν κάνουμε κόλλυβα , όπως για παράδειγμα τώρα το Ψυχοσάββατο , να βάζουμε μέσα και εκτός από το σιτάρι και σταφίδες , καρύδια , αμύγδαλα , φουντούκια , κανέλα , ζάχαρι , κ.τ.λ
Ρωτάω γιατί ο σύζυγος μου ήταν πριν κάμποσα χρόνια στην Ελλάδα και πήγε μια μέρα με τον νουνό του σε μία εκκλησία όπου είχε Θεία Λειτουργία και μετά μνημόσυνο και τα κόλλυβα που μοίρασαν περιείχαν ΜΟΝΟ βρασμένο σιτάρι και ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ !!! Ο σύζυγος μου μου είπε ότι έτσι πρέπει να είναι τα κόλλυβα .
Εσείς τι λέτε , παιδιά , είναι έτσι σωστά ; Το κάνουν έτσι και οι αγιορείτες μοναχοί ; :7 :7 :7
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ερώτηση σχετικά με τα κόλλυβα

Δημοσίευση από toula »

Δεν ξέρω Δόμνα μου τι κάνουν οι Αγιορείτες μοναχοί. Εγώ ποτέ στη ζωή μου μέχρι τώρα δεν έχω φάει από πουθενά σκέτα κόλλυβα. Και η μητέρα μου που έφτιαχνε κόλλυβα όλα τα χρόνια κατά το παρελθόν, έβαζε μέσα και τα διάφορα που προανέφερες.
Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Dimitris39 »

Μέσα δεν βάζουν πολλοί σχεδόν τίποτα
Αλλά από πάνω από αγάπη τα ομορφαίνουν τα στολίζουν
Αυτό από αγάπη και μόνο προς τους κεκοιμημενους
Απλώς μετά το μνημόσυνο μετά το διάβασμα που λέμε τα ανακατεύουμε και έτσι ότι υπάρχει πάνω πάει παντού
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου

«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Αυτό που ξέρω, γιατί το έχει πει ο π ΜΧ, είναι ότι τα κόλλυβα δεν είναι σωστό πνευματικά να σκεπάζονται από άσπρη ζάχαρη, αφού το στάρι είναι το σύμβολο ότι μετά τον σωματικο θάνατο η ζωή συνεχίζεται και αυτό πρέπει να φαίνεται την ώρα του μνημοσύνου.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
xristianos.net
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από xristianos.net »

Υπάρχει μια ανάρτηση στην οικεία ιστοσελίδα με το πώς τελούνται τα μνημόσυνα στο Άγιον Όρος και αναφέρει και για τα κόλλυβα:
http://www.agiooros.net/news/newsathos/ ... -oros.html

Διευκρινήσεις για την παρασκευή του κολλύβου δίνονται και από τον π. Νικόλαο Μανώλη στο βίντεο:
http://www.xristianos.net/?p=4707

Απαντάει και συγκεκριμένα στην ερώτησή σου, λέγοντας ότι δεν είναι κακό να τηρούμε τα έθιμα της κάθε περιοχής, αρκεί το βασικό συστατικό να είναι το σιτάρι.

Να θυμόμαστε τους κεκοιμημένους μας, να προσφέρουμε κόλλυβο στη μνήμη τους και στα Ψυχοσάββατα κι ας το συνοδεύουμε με προσευχές για την ανάπαυση της ψυχής τους. Με αμυγδαλάκια, ζαχαρίτσα ή χωρίς δεν έχει και τόση σημασία.... Χωρίς αγάπη, χωρίς μνήμη θανάτου, χωρίς προσευχή, χωρίς ελπίδα Αναστάσεως... χωρίς αυτά δεν νοείται κόλλυβο. Συγχωρέστε με.
Τα πάντα δώσε για τον Χριστό, Τον Χριστό μη δώσεις για τίποτε. Άγ. Ιουστίνος Πόποβιτς
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”