Ψυχοφελή μηνύματα...
Συντονιστής: Συντονιστές
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ψυχοφελή μηνύματα...
Χριστιανός σημαίνει τίθεμαι στην υπηρεσία του άλλου, στην ανάγκη του άλλου, θέτω το πορτοφόλι μου, τις γνώσεις και τις δυνάμεις μου, έστω κι αν θίγονται τα συμφέροντά μου. Λένε μερικοί• έχω όμως και αξιοπρέπεια! Ναι, αλλά πολλές φορές, θέλοντας να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας, χάνουμε την Χριστιανοπρέπεια. Να μας λείπει τέτοια αξιοπρέπεια. Πάντοτε οι Χριστιανοί, θα βρίσκουν τον μπελά τους. Ίσια έργα θα κάνουν, στραβά θα τα βλέπει ο κόσμος. Στραβά έργα θα κάνουν, απόστραβα θα τα βλέπει ο κόσμος. Οι άνθρωποι που ζούνε Χριστιανικά, είναι καρφί στο μάτι των άλλων.
Είναι μεγάλος ο αγώνας του Χριστιανού και θα φέρει έναν τέτοιο σταυρό. Γι' αυτό ο Χριστιανός πρέπει να καλύπτεται πίσω από τον Χριστό, εάν θέλει να περάσει αυτό το κανάλι της προσωρινής ζωής. Ο Χριστιανός πρέπει να αφήσει τον Χριστό να ενεργήσει μέσα του. Γιατί ο σκοπός δεν είναι να ενεργεί ο Χριστιανός για τον Χριστό, αλλά να ενεργεί ο Χριστός του Χριστιανού. Αυτό είναι το δυσκολότερο πράγμα! Όλα μπορεί να τα κάνει ο άνθρωπος και πολλά του πάθη να κόψει και πολλές καλοσύνες να κάνει, αλλά να αφήσει τον ευατόν του, να τον διοικήσει ο Χριστός, αυτό είναι το δυσκολότερο πράγμα. Γι' αυτό και ο Χριστός ξεκίνησε την διδασκαλία του από εκεί, λέγοντας•
Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν. Δεν είπε να αρνηθεί ο άνθρωπος το πορτοφόλι του, την γυναίκα του ή την δουλειά του, αλλά το εγώ του. Ο εγωισμός είναι που δυσκολεύει τον Χριστό να ενεργήσει επί του ανθρώπου.
Φύλλα βλέπω σε πολλούς Χριστιανούς• καρπό μόνο σε λίγους.
[Ιεροκ. Δημήτριος Παναγόπουλος]
Είναι μεγάλος ο αγώνας του Χριστιανού και θα φέρει έναν τέτοιο σταυρό. Γι' αυτό ο Χριστιανός πρέπει να καλύπτεται πίσω από τον Χριστό, εάν θέλει να περάσει αυτό το κανάλι της προσωρινής ζωής. Ο Χριστιανός πρέπει να αφήσει τον Χριστό να ενεργήσει μέσα του. Γιατί ο σκοπός δεν είναι να ενεργεί ο Χριστιανός για τον Χριστό, αλλά να ενεργεί ο Χριστός του Χριστιανού. Αυτό είναι το δυσκολότερο πράγμα! Όλα μπορεί να τα κάνει ο άνθρωπος και πολλά του πάθη να κόψει και πολλές καλοσύνες να κάνει, αλλά να αφήσει τον ευατόν του, να τον διοικήσει ο Χριστός, αυτό είναι το δυσκολότερο πράγμα. Γι' αυτό και ο Χριστός ξεκίνησε την διδασκαλία του από εκεί, λέγοντας•
Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν. Δεν είπε να αρνηθεί ο άνθρωπος το πορτοφόλι του, την γυναίκα του ή την δουλειά του, αλλά το εγώ του. Ο εγωισμός είναι που δυσκολεύει τον Χριστό να ενεργήσει επί του ανθρώπου.
Φύλλα βλέπω σε πολλούς Χριστιανούς• καρπό μόνο σε λίγους.
[Ιεροκ. Δημήτριος Παναγόπουλος]
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Διψά η ψυχή μου τον Κύριο και με δάκρυα Τον ζητώ. Πως να μη Σε ζητώ; Συ με ζήτησες πρώτος και μου έδωσες να γευθώ την γλυκύτητα του Αγίου Πνεύματος, και η ψυχή μου Σε αγάπησε έως τέλους. Το ιλαρό και πράο βλέμμα Σου έθελξε την ψυχή μου. Τι να σου ανταποδώσω, Κύριε, ή ποιόν αίνο να Σου προσφέρω; Συ με έκτισες, Συ με φώτισες με το άγιο βάπτισμα, Συ συγχωρείς τα αμαρτήματά μου και μου δίνεις τη χάρη να κοινωνώ το τίμιο Σώμα και Αίμα Σου. Δώσε μου τη δύναμη να μένω πάντα κοντά Σου.
Το Άγιο Πνεύμα είναι αγάπη. Κι αυτή η αγάπη πλημμυρίζει όλες τις ψυχές των ουρανοπολιτών αγίων. Και το ίδιο Άγιο Πνεύμα είναι στη γη, στις ψυχές όσων αγαπούν τον Θεό. Εν Πνεύματι Αγίω όλοι οι ουρανοί βλέπουν τη γη, ακούγουν τις προσευχές μας και τις προσκομίζουν στον Θεό.
Διψά η ψυχή μου τον Κύριο και με δάκρυα Τον αναζητώ.
[Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης]
Το Άγιο Πνεύμα είναι αγάπη. Κι αυτή η αγάπη πλημμυρίζει όλες τις ψυχές των ουρανοπολιτών αγίων. Και το ίδιο Άγιο Πνεύμα είναι στη γη, στις ψυχές όσων αγαπούν τον Θεό. Εν Πνεύματι Αγίω όλοι οι ουρανοί βλέπουν τη γη, ακούγουν τις προσευχές μας και τις προσκομίζουν στον Θεό.
Διψά η ψυχή μου τον Κύριο και με δάκρυα Τον αναζητώ.
[Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης]
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Την ΕΛΛΑΔΑ ο ΘΕΟΣ την έχει δίκο του σπίτι.
- Κατάληψις της Ελλάδος από ξένο κράτος δεν θα γίνει ποτέ! Τόση δύναμη δίνει στην Ελλάδα ο Κύριος τον καιρό του πολέμου, που δεν λέγεται. Δεν θα έρθουν αυτοί μέσα. Το σώμα της Ελλάδος δεν μπορεί να το πάρει κανένα κράτος και να το πάει όπου θέλει. Είναι από πάνω γραμμένα αυτά, δεν είναι από ανθρώπους.
- Η Παναγία είναι το µόνο ανθρώπινο πλάσμα που γεννήθηκε με όλους τους όρους και τους κανόνες της ανθρώπινης ζωής, αλλά το σώμα της μετέστη, δεν υπάρχει ίχνος από το σώμα της στη γη (στο χώμα). Και δεν θα περάσει κρίση στη Δευτέρα Παρουσία. Είναι πάνω από τους Αγγέλους.
Να ξέρετε ότι αοράτως πολλοί άγιοι κατεβαίνουν και µας βοηθούν. Δεν επιτρέπει ο Θεός να τους δούμε, αλλά καθημερινώς έχουμε πολλούς Αγίους κοντά µας.
- Μη φοβάσαι τίποτα! Ξέρεις τι δυνάμεις έρχονται από ψηλά; Δεν τις βλέπεις εσύ. Μη φοβάστε τίποτα!
Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης
- Κατάληψις της Ελλάδος από ξένο κράτος δεν θα γίνει ποτέ! Τόση δύναμη δίνει στην Ελλάδα ο Κύριος τον καιρό του πολέμου, που δεν λέγεται. Δεν θα έρθουν αυτοί μέσα. Το σώμα της Ελλάδος δεν μπορεί να το πάρει κανένα κράτος και να το πάει όπου θέλει. Είναι από πάνω γραμμένα αυτά, δεν είναι από ανθρώπους.
- Η Παναγία είναι το µόνο ανθρώπινο πλάσμα που γεννήθηκε με όλους τους όρους και τους κανόνες της ανθρώπινης ζωής, αλλά το σώμα της μετέστη, δεν υπάρχει ίχνος από το σώμα της στη γη (στο χώμα). Και δεν θα περάσει κρίση στη Δευτέρα Παρουσία. Είναι πάνω από τους Αγγέλους.
Να ξέρετε ότι αοράτως πολλοί άγιοι κατεβαίνουν και µας βοηθούν. Δεν επιτρέπει ο Θεός να τους δούμε, αλλά καθημερινώς έχουμε πολλούς Αγίους κοντά µας.
- Μη φοβάσαι τίποτα! Ξέρεις τι δυνάμεις έρχονται από ψηλά; Δεν τις βλέπεις εσύ. Μη φοβάστε τίποτα!
Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Η μεγάλη μας αποτυχία δεν είναι μόνο ότι δεν αγαπήσαμε, αλλά και ότι ενώ αγαπηθήκαμε δεν το καταλάβαμε, δεν το εκτιμήσαμε, δεν το αποδεχτήκαμε.
Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος
Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Να μιλάς αυθόρμητα στο Χριστό, στην Παναγία, στους Αγγέλους, στους Αγίους, οποιαδήποτε ώρα και στιγμή όπου κι αν βρίσκεσαι και να τους λες ό,τι θέλεις. Χριστέ μου να λες, Παναγία μου, Άγιε μου, τη διάθεση μου την ξέρεις. Βοήθησε με.
Έτσι απλά και ταπεινά να τους μιλάς συνέχεια για ό,τι σε απασχολεί και ύστερα να λες την ευχή•
Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού, ελέησον με.
[Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης]
Έτσι απλά και ταπεινά να τους μιλάς συνέχεια για ό,τι σε απασχολεί και ύστερα να λες την ευχή•
Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού, ελέησον με.
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Το τριαντάφυλλο δεν μιλάει αλλά μοσχοβολάει δυνατά. Το ίδιο και εμείς πρέπει να μοσχοβολάμε• να εκπέμπουμε την Πνευματική ευωδία, την ευωδία του Χριστού. Να ευωδιάζει από μακριά το άρωμα των πράξεών μας - καλών, καθαρών, δίκαιων και γεμάτων Αγάπη. Μόνο έτσι μπορεί να φανερωθεί η Βασιλεία του Θεού η οποία υπάρχει μέσα στην καρδιά μας. Να φανερωθεί όχι εν λόγω αλλά εν δυνάμει.
[Άγιος Λουκάς ο ιατρός]
[Άγιος Λουκάς ο ιατρός]
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Η εμπιστοσύνη στο Θεό είναι μια συνεχής μυστική προσευχή που φέρνει αθόρυβα τις δυνάμεις του Θεού εκεί που χρειάζονται και την ώρα που χρειάζονται.
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Η ψυχή είναι ένας κήπος χωρισμένος σε δύο μέρη. Στο μισό φυτρώνουν αγκάθια, στο άλλο μισό λουλούδια· και έχουμε μια μεγάλη δεξαμενή νερού - τις δυνάμεις της ψυχής - με δύο βρύσες και δύο αυλάκια. Η μία κατευθύνει το νερό στα αγκάθια και η άλλη στα λουλούδια. Κάθε φορά μόνο μια βρύση μπορώ ν' ανοίξω.
Αφήνω απότιστα τα αγκάθια και μαραίνονται, ποτίζω τα λουλούδια και ανθίζουν.
[Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης]
Αφήνω απότιστα τα αγκάθια και μαραίνονται, ποτίζω τα λουλούδια και ανθίζουν.
[Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης]
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Στόχος της Νέας Εποχής δεν είναι να αδειάσουν οι Εκκλησίες, αλλά να γεμίσουν με ανθρώπους που θα έχουν αλλοιωμένο φρόνημα.
Ὁ μηδενισμός δεν στοχεύει τόσο στην απόρριψη της Χριστιανικής πίστης όσο στη συνεχή διαστρέβλωση της Αλήθειας που κατέχει.
[π. Σεραφείμ Ρόουζ]
Ὁ μηδενισμός δεν στοχεύει τόσο στην απόρριψη της Χριστιανικής πίστης όσο στη συνεχή διαστρέβλωση της Αλήθειας που κατέχει.
[π. Σεραφείμ Ρόουζ]
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

<<.......η υπακοή του, ως μοναχός, είναι υποδειγματική. Ένα παράδειγμα που υπάρχει μέσα στην καρδιά μου θα σας αναφέρω.
Δεν έκανε τίποτα χωρίς ευλογία από το Γέροντά του και κυρίως από τον Γέροντά του, τον π. Νικόδημο, που ήταν πιο πολλά χρόνια υποτακτικός σ’ αυτόν.Ο π. Νικόδημος ήταν Αρχιερατικός στην περιφέρεια της Λίμνης και έμενε στη Λίμνη και αναγκαζόταν έτσι ο π. Ιάκωβος, πολλές φορές, να πηγαίνει με τα πόδια μέχρι τη Λίμνη , για να πάρει την ευλογία του Γέροντά του.
Αλλά είναι ένα περιστατικό που έχει γραφεί, δεν το λέω για πρώτη φορά, αλλά που κάνει εντύπωση. Του είχε πει ο Γέροντας του να στείλει ένα παιδί που είχαν εκεί στο μοναστήρι για να του δίνουν ένα κομμάτι ψωμί, δεν εργαζόταν με μισθό, γιατί ήταν και πάμφτωχο το μοναστήρι εκείνα τα χρόνια. Του είπε λοιπόν, με ιδιόχειρο σημείωμά του ο Hγούμενος, να στείλει αυτό το παλληκάρι μέχρι τη Λίμνη για να του δώσει ένα δοχείο λάδι. Πράγματι ο π. Ιάκωβος πήγε στην εικόνα του Οσίου Δαβίδ, όπως πάντοτε έκανε, και συνομιλούσε με τον Άγιο σαν να επρόκειτο περί ενός ζωντανού ανθρώπου, σαν να ήταν ο πατέρας του, αδερφός του, ο φίλος του και του λέγει «ο Γέροντας, ο Ηγούμενος είπε να στείλω το παλληκάρι αυτό στη Λίμνη και έδειξε το χαρτί στον Όσιο Δαβίδ.
Πράγματι το παλληκάρι πήγε .Στο δρόμο συνάντησε τον Ηγούμενο, ο οποίος τον ρώτησε :
-Πού πας;
-Με έστειλε ο π. Ιάκωβος να πάρω το λάδι.
-Καλά ο π. Ιάκωβος κάνει ό,τι θέλει, γιατί δεν πήρε ευλογία; Έλα μαζί μου.
Πάνε στο μοναστήρι, φουριόζος ο Ηγούμενος λέει:
-Καλά ότι θέλεις κάνεις εσύ στο μοναστήρι;
-Γιατί Γέροντα;
-Χωρίς να σου πω έστειλες το παιδί;
-Μα Γέροντα, εσείς μου είπατε, μου δώσατε και ιδιόχειρη, ιδιόγραφη εντολή κι εγώ πήγα και την έδειξα στον Όσιο Δαβίδ και μετά τον έστειλα.
-Για φέρε μου αυτή την εντολή.
Τρέχει ο π. Ιάκωβος στο κελί του, βρίσκει την ιδιόχειρη αυτή εντολή του Ηγουμένου, αλλά τρέχοντας ο Ηγούμενος να τον δει τι κάνει, να τον προλάβει, τον βλέπει να καίει κάτι, ένα χαρτί.
<<Τι κάνεις εδώ Ιάκωβε» λέει.
«Να κάτι παλιόχαρτα ήταν Γέροντα και τα έκαψα», απάντησε. Έκαψε αυτή την ιδιόχειρη εντολή που θα τον δικαίωνε.
«Αν ήταν κάποιος άλλος», έλεγε, «θα του την κοπάναγε στο πρόσωπο και θα’ λεγε «να, Γέροντα εσύ που με επιτιμάς»».
Αλλά ούτε δικαιώματα, ούτε τίποτε.
Όμως σε λίγα λεπτά, που ο Θεός πάντοτε δικαιώνει, φώτισε τον Ηγούμενο, τον χτύπησε στην πλάτη και του είπε :
«ΧΑΙΡΕΙΣ ΑΣΚΗΤΑ ΙΑΚΩΒΕ!»
Σκέφτηκε ο π. Ιάκωβος πριν κάψει το χαρτί ότι «ο Ηγούμενος μπορεί να με δοκιμάζει αυτή την ώρα γιατί εγώ να τον πικράνω, ή έχει ζάχαρο και μπορεί λόγω του ζαχάρου να το λησμόνησε κι έτσι εγώ δεν θέλησα να πικράνω τον Ηγούμενο».
(Απόσπασμα από ομιλία του Γέροντος Γαβριήλ, Ηγουμένου της Μονής Οσίου Δαβίδ, στη Θεσσαλονίκη, την 21/12/2016).
Δεν έκανε τίποτα χωρίς ευλογία από το Γέροντά του και κυρίως από τον Γέροντά του, τον π. Νικόδημο, που ήταν πιο πολλά χρόνια υποτακτικός σ’ αυτόν.Ο π. Νικόδημος ήταν Αρχιερατικός στην περιφέρεια της Λίμνης και έμενε στη Λίμνη και αναγκαζόταν έτσι ο π. Ιάκωβος, πολλές φορές, να πηγαίνει με τα πόδια μέχρι τη Λίμνη , για να πάρει την ευλογία του Γέροντά του.
Αλλά είναι ένα περιστατικό που έχει γραφεί, δεν το λέω για πρώτη φορά, αλλά που κάνει εντύπωση. Του είχε πει ο Γέροντας του να στείλει ένα παιδί που είχαν εκεί στο μοναστήρι για να του δίνουν ένα κομμάτι ψωμί, δεν εργαζόταν με μισθό, γιατί ήταν και πάμφτωχο το μοναστήρι εκείνα τα χρόνια. Του είπε λοιπόν, με ιδιόχειρο σημείωμά του ο Hγούμενος, να στείλει αυτό το παλληκάρι μέχρι τη Λίμνη για να του δώσει ένα δοχείο λάδι. Πράγματι ο π. Ιάκωβος πήγε στην εικόνα του Οσίου Δαβίδ, όπως πάντοτε έκανε, και συνομιλούσε με τον Άγιο σαν να επρόκειτο περί ενός ζωντανού ανθρώπου, σαν να ήταν ο πατέρας του, αδερφός του, ο φίλος του και του λέγει «ο Γέροντας, ο Ηγούμενος είπε να στείλω το παλληκάρι αυτό στη Λίμνη και έδειξε το χαρτί στον Όσιο Δαβίδ.
Πράγματι το παλληκάρι πήγε .Στο δρόμο συνάντησε τον Ηγούμενο, ο οποίος τον ρώτησε :
-Πού πας;
-Με έστειλε ο π. Ιάκωβος να πάρω το λάδι.
-Καλά ο π. Ιάκωβος κάνει ό,τι θέλει, γιατί δεν πήρε ευλογία; Έλα μαζί μου.
Πάνε στο μοναστήρι, φουριόζος ο Ηγούμενος λέει:
-Καλά ότι θέλεις κάνεις εσύ στο μοναστήρι;
-Γιατί Γέροντα;
-Χωρίς να σου πω έστειλες το παιδί;
-Μα Γέροντα, εσείς μου είπατε, μου δώσατε και ιδιόχειρη, ιδιόγραφη εντολή κι εγώ πήγα και την έδειξα στον Όσιο Δαβίδ και μετά τον έστειλα.
-Για φέρε μου αυτή την εντολή.
Τρέχει ο π. Ιάκωβος στο κελί του, βρίσκει την ιδιόχειρη αυτή εντολή του Ηγουμένου, αλλά τρέχοντας ο Ηγούμενος να τον δει τι κάνει, να τον προλάβει, τον βλέπει να καίει κάτι, ένα χαρτί.
<<Τι κάνεις εδώ Ιάκωβε» λέει.
«Να κάτι παλιόχαρτα ήταν Γέροντα και τα έκαψα», απάντησε. Έκαψε αυτή την ιδιόχειρη εντολή που θα τον δικαίωνε.
«Αν ήταν κάποιος άλλος», έλεγε, «θα του την κοπάναγε στο πρόσωπο και θα’ λεγε «να, Γέροντα εσύ που με επιτιμάς»».
Αλλά ούτε δικαιώματα, ούτε τίποτε.
Όμως σε λίγα λεπτά, που ο Θεός πάντοτε δικαιώνει, φώτισε τον Ηγούμενο, τον χτύπησε στην πλάτη και του είπε :
«ΧΑΙΡΕΙΣ ΑΣΚΗΤΑ ΙΑΚΩΒΕ!»
Σκέφτηκε ο π. Ιάκωβος πριν κάψει το χαρτί ότι «ο Ηγούμενος μπορεί να με δοκιμάζει αυτή την ώρα γιατί εγώ να τον πικράνω, ή έχει ζάχαρο και μπορεί λόγω του ζαχάρου να το λησμόνησε κι έτσι εγώ δεν θέλησα να πικράνω τον Ηγούμενο».
(Απόσπασμα από ομιλία του Γέροντος Γαβριήλ, Ηγουμένου της Μονής Οσίου Δαβίδ, στη Θεσσαλονίκη, την 21/12/2016).