H σύστασις του ανθρώπου.

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

GiorgosDuess
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από GiorgosDuess »

Nai, an thelei o Theos tha ta do ola. Omos mexri na ta do auta mporeis na mou peis ti leei i Pisti mas kai i ekklisia mas?
ICXC
michail
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από michail »

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡ ΑΝΤΩΝΙΟΣ.....
Iosif
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Iosif »

Αγαπητέ GiorgosDuess.
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, ο άνθρωπος αποτελείται μόνο από σώμα και ψυχή. Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία, γιά αυτό.
Αναφέρθηκα μόνο στην πίστη τής Ορθόδοξης Εκκλησίας τού Χριστού, διότι δεν με ενδιαφέρει τι πιστεύουν οι άλλες θρησκείες.

Μερικές φορές, η ψυχή ονομάζεται επίσης και πνεύμα.
Άλλες φορές δίνουν διάφορα ονόματα, στις διάφορες δυνάμεις τής ψυχής.

Συγχώρεσε με, εάν πιθανώς δεν απάντησα πλήρως στην απορία σου.
Τέλειος Θεός, και τέλειος και ΑΠΟΛΥΤΑ αναμάρτητος άνθρωπος, και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Σωτήρας τού κόσμου, Ιησούς Χριστός: «Εγώ θα είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, έως την συντέλεια τού κόσμου».
Άβαταρ μέλους
spetzouras
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από spetzouras »

GiorgosDuess έγραψε:Nai, an thelei o Theos tha ta do ola. Omos mexri na ta do auta mporeis na mou peis ti leei i Pisti mas kai i ekklisia mas?
Αδελφοί μου καλημέρα και ο Θεός μαζί μας!!

Θα συμφωνήσω με τον Ιωσήφ, στο ότι ο άνθρωπος είναι μόνο ψυχή και σώμα.
Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός έγραψε:Πρέπει να ξέρουμε ότι ο άνθρωπος είναι διπλός, δηλαδή από σώμα και ψυχή, και έχει διπλές τις αισθήσεις και διπλές τις αρετές τους.
Πέντε αισθήσεις έχει η ψυχή και πέντε το σώμα. Οι ψυχικές αισθήσεις, είναι νους, διάνοια, γνώμη, φαντασία, και αίσθηση. Οι σοφοί τις ονομάζουν και δυνάμεις. Οι σωματικές αισθήσεις είναι τούτες. Όραση, όσφρηση, ακοή, γεύση, αφή. Για αυτό και διπλές είναι οι αρετές, διπλές και οι κακίες
.
Συμπληρωματικά, ο άγιος Γρηγόριος ό Παλαμάς ακολουθώντας τη διαίρεση της ψυχής του Πλάτωνα διακρίνει σ' αυτή τρεις δυνάμεις:
το λογιστικό, το θυμικό και το επιθυμητικό.
Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός έγραψε:Η ψυχή διαιρείται σε τρία μέρη, το λογιστικό, το θυμικό, και το επιθυμητικό.
Του λογιστικού αμαρτήματα είναι αυτά. Απιστία, αίρεση, αφροσύνη, βλασφημία, αχαριστία, και οι συγκαταθέσεις των αμαρτημάτων, οι οποίες γίνονται από το παθητικό μέρος.
Η ίαση και η θεραπεία αυτών των κακών, είναι η αδίστακτη πίστη στο Θεό και τα αληθινά και χωρίς πλάνη ορθόδοξα δόγματα της ευσέβειας, η αδιάκοπη μελέτη των λόγων του Πνεύματος, η καθαρή και αδιάλειπτη προσευχή, και η ευχαριστία προς το Θεό.
Τα αμαρτήματα του θυμικού είναι τα εξής.
Η ασπλαχνία, το μίσος, η ασυμπάθεια, η μνησικακία, ο φθόνος, ο φόνος και η συνεχής αυτών και των παρομοίων μελέτη.
Η ίαση και θεραπεία είναι η φιλανθρωπία, η αγάπη, η πραότητα, η φιλαδελφία, η συμπάθεια, η ανεξικακία και η καλοσύνη.
Του επιθυμητικού τα αμαρτήματα είναι τα εξής.
Η γαστριμαργία, η λαιμαργία, η οινοποσία, η πορνεία, η μοιχεία, η ακαθαρσία, η ασελγεία, η φιλοχρηματία, η επιθυμία της κενής δόξας, και η επιθυμία χρυσού και πλούτου και σαρκικών απολαύσεων.
Η ίαση και η θεραπεία αυτών είναι η νηστεία, η εγκράτεια, η κακοπάθεια, η ακτημοσύνη, το σκόρπισμα των χρημάτων στους φτωχούς, η επιθυμία των μελλόντων εκείνων αγαθών, ο πόθος της βασιλείας του Θεού και η επιθυμία της θειας υιοθεσίας.
Πολύ ενδιαφέρον και ωραίο θέμα!!

Ίσως κάποιος μπορεί να ρίξει ακόμα περισσότερο φως σε αυτό!!
Όλα επί των ημερών μας?! ;-)
GiorgosDuess
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Επικοινωνία:

Eyxaristo paidia gia tin apantisi. Opos pio kato tha deite, paravallo ena apospasma to opoio me mperdeuei ligo kai, autos itan o logos tis erotisis mou To apospasma akolouthei: Διικνουμένη (αύτη) άχρι μερισμού ψυχής τε και πνεύματος, αρμών τε και μυελών και κριτική ενθυμήσεων και εννοιών καρδίας» (πρβλ. Εβρ. 4,12). Edo vlepoume loipon pos psyxi kai soma einai diaforetika pragmata opos oi armoi kai o myelos ...... ta exo paiksei paidia.... Boitheia :)
ICXC
Iosif
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Iosif »

GiorgosDuess έγραψε:Eyxaristo paidia gia tin apantisi. Opos pio kato tha deite, paravallo ena apospasma to opoio me mperdeuei ligo kai, autos itan o logos tis erotisis mou To apospasma akolouthei: Διικνουμένη (αύτη) άχρι μερισμού ψυχής τε και πνεύματος, αρμών τε και μυελών και κριτική ενθυμήσεων και εννοιών καρδίας» (πρβλ. Εβρ. 4,12). Edo vlepoume loipon pos psyxi kai soma einai diaforetika pragmata opos oi armoi kai o myelos ...... ta exo paiksei paidia.... Boitheia :)
Όπως έχω ήδη πεί αλλού, η Αγία Γραφή ερμηνεύεται ΣΩΣΤΑ από τούς Αγίους τής Εκκλησίας.
Δεν θυμάμαι δυστυχώς, ποιά είναι η ερμηνεία πού δίνουν οι Άγιοι τής Εκκλησίας, στο κείμενο που αναφέρεις.

Να είσαι όμως ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟΣ, ότι ο άνθρωπος αποτελείται ΜΟΝΟ από ψυχή και σώμα.
Αυτή, είναι η ΕΠΙΣΗΜΗ διδασκαλία τής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Να έχεις εμπιστοσύνη, σε ό,τι σού λέμε για αυτό το θέμα !
Τέλειος Θεός, και τέλειος και ΑΠΟΛΥΤΑ αναμάρτητος άνθρωπος, και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Σωτήρας τού κόσμου, Ιησούς Χριστός: «Εγώ θα είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, έως την συντέλεια τού κόσμου».
GiorgosDuess
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Επικοινωνία:

File Iosif ego pisteuo auta pou eipan oi Agioi Pateres tis Ekklisias. Eyxaristo gia tin dieleukansi tou mystiriou :)
ICXC
Άβαταρ μέλους
spetzouras
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από spetzouras »

GiorgosDuess έγραψε:File Iosif ego pisteuo auta pou eipan oi Agioi Pateres tis Ekklisias. Eyxaristo gia tin dieleukansi tou mystiriou :)
Καλημέρα αδελφοί μου και ο Θεός μαζί μας!!

Αδελφέ μου, είναι νομίζω κατανοητό ότι το παραπάνω κομμάτι από την προς Εβραίους επιστολή μιλάει αλληγορικά, μεταφορικά δηλαδή....

Κάποιος ειδικός ας μας παραθέσει τη μετάφραση του χωρίου αυτού.

Πάντως,
Iosif έγραψε:Να είσαι όμως ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟΣ, ότι ο άνθρωπος αποτελείται ΜΟΝΟ από ψυχή και σώμα.
Αυτή, είναι η ΕΠΙΣΗΜΗ διδασκαλία τής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Όλα επί των ημερών μας?! ;-)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”