Εξέλιξη και ...Αγία Γραφή

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Απάντηση
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Εξέλιξη και ...Αγία Γραφή

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Με το θέμα έχω ασχοληθεί απο χρόνια, αλλά η όποια κατάρτισή μου δεν είναι θετική και πολύ περισσότερο βιολογική για να απορρίπτω ή να υιοθετώ. Έτσι στο θέμα αυτό είμαι στο "δεν ξέρω και δεν μπορώ με τις δυνατότητες μου να ξέρω". Συνεπώς είναι δεδομένο πως δεν είμαι σε θέση να δεχτώ συνειδητά ή όχι την Εξέλιξή.

Θα ήταν καλό επίσης, πολοί εδώ να μην μιλάνε με σιγουριά για θέμα που εξ ορισμού δεν κατέχουν.

Αναγνωρίζω πως η Εξέλιξη είναι το κόκκινο πανί απο τους Αθέους για να πληγεί το κύρος της Π.Δ. Έχω όμως συζητήσει και με ανθρώπους που έχουν πάρα πολύ καλή γνώση της Γραφής, έχουν κυρίως θετική ακαδημαϊκή παιδεία και παράλληλα δεν θεωρούν καθόλου συμβολική την εξιστόριση της Γενέσεως.
Αυτοί και όχι εγώ, θεωρούν δεδομένη την Εξέλιξη και παράλληλα το στοιχειοθετούν εμμέσως και Γραφικά. Εγώ επιφυλάσσομαι.

Μπορώ, ωστόσο, να μιλήσω για το κείμενο της Γενέσεως και αν απο αυτό εκπηγάζει σαφή αντιρρητική για την Εξέλιξη στη βασική της ιδέα. Και λέω στη βασική, γιατί απο τα ελάχιστα που γνωρίζω, έχω δει και ως Εξελικτικές απόψεις που εισήχθησαν όχι με επιστημονικό τρόπο αλλά με μόνο σκοπό να αποδείξουν ότι η Δημιουργία δεν έγινε απο έναν ανώτερο νου δηλαδή τον Θεό. Φυσικά τέτοιες ιστορίες ούτε καν συζητώ.

Ο ίδιος ο Μάρξ αφιέρωσε έργο του στον Δαρβίνο, θεωρώντας πως στην Εξέλιξη έβρισκε τον επιστημονικό σύμμαχο κατά της Θρησκείας. Ο Δαρβίνος αν και αγνωστικιστής απ΄ότι μου λένε, δεν δέχθηκε την αφιέρωση του Μαρξ.

Έχε δεδομένο πως δεν με καίει καθόλου το να με χαρακτηρίσουν σκοταδιστή και έτσι απο φόβο το παίζω μοντέρνος θεολόγος που υιοθετώ τα επικρατόντα για να με αποδεχθούν. Σιχαίνομαι αυτήν την θεολογία που κατα βάσει εκπηγάζει απο έλληνες πανεπιστημιακούς.

Μέχρι και πριν 1 με 2 χρόνια απέρριπτα την Εξέλιξη ακατάκριτα και αξιωματικά. Άρα ότι έχω γράψει, τα έχω γράψει ξεκινώντας απο αρνητική προδιάθεση περι της Εξελίξεως.

Βλέπω όμως πως αναφορικά με το όλο θέμα, δεν υπάρχουν επιχειρήματα ούτε βιολογικά ούτε θεολογικά, με εξαίρεση τον Yavi αν θυμάμαι καλά.

Κάποια δε ερωτήματα που έθεσα προσωπικά ακόμη απαντώνται.

Ως προς την Αγιοπατερική διδασκαλία, ούτε Οικουμενική Συνοδική διδασκαλία έχουμε κατά της Εξελίξεως(λησμονώ αν έχουμε Τοπική Συνοδική), νέο γαρ φαινόμενο, ούτε η Εκκλησιαστική Γραμματεία μπορεί να αντιπαραβληθεί εύκολα και να συγκριθεί με την Εξέλιξη, γιατί αυτή εμφανίσθηκε τον 19ο αιώνα.

Τα ερωτήματα που παραπάνω έθεσα, δεν απαντήθηκαν μάλλον σκοπίμως, γιατί απάντηση επαρκή δεν μπορεί να δοθεί, εφόσον αξιωματικά δεχόμασθε αυθαίρετα μάλλον, πως η Εξέλιξη απορρίπτει την Γραφή.

Μου τίθενται τα "Αυτός είπε και εγενήθησαν, αυτός ενετείλατο και εκτίσθησαν" (Ψαλμ. 148, 5) και "... και εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπον, κατ΄εικονα Θεού εποίσηεν αυτόν, άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς" (Γεν. Α΄, 27). Λες και εγώ απορρίπτω την Γραφή και θεωρώ ότι ο Τριαδικός Θεός είναι αμέτοχος της Δημιουργίας. Μη γένοιτο !

Το ενδεχόμενο όλη αυτή η διαδικασία να είναι η απο Θεού διαδικασία δημιουργίας του ανθρώπου και η εξαήμερος να μην περιγράφει τόσο την επιμέρους δημιουργία των ειδών, αλλά την κοινή προέλευση όλων των ειδών και γενικά την όλη εξελικτική διαδικασία απο την δημιουργία του σύμπαντος μέχρι τον άνθρωπο, έχει περάσει καθόλου απο την σκέψη;

Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια εμμονή στο εξής: Ο Θεός δεν μπορούσε να δημιουργήσει τον άνθρωπο αμέσως και απο το μηδέν και έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια και τόσες εξελικτικές φάσεις;

Ερωτήματα: Η γυναίκα έγινε απο το μηδέν;

Ο Θεός ενεφύσησε Πνεύμα Άγιο στον Αδαμ. Στο μηδέν ενεφύσησε ή σε ήδη υπαρκτό σώμα;

Προς blurcode ως προς την Ίαση του Τυφλού και τη χρήση πηλού και παραβλέποντας το, μάλλον, ειρωνικό ύφος:

Το πως συντελείται απο Θεού μια Ίαση και ποιές δυνάμεις ενεργούν δεν το γνωρίζω και δεν το γνωρίζεις. Γι΄αυτό μην βγάζεις εύκολα συμπεράσματα.

Νά και κάποια σχόλια για τη σχετική χρήση πηλού στην εν λόγω Ίαση:

Η χρήση του πηλού και του πτύσματος, από τη μια αποτελεί ομολογία της Δημιουργίας του Κόσμου από το Λόγο, ενώ από την άλλη ήταν και η προσφορά του πιστού στο Θαύμα. Αν ο ιαθείς δεν ήταν άτομο με πίστη και καλή διάθεση, μάλλον, θα δυσανασχετούσε με την πράξη του Χριστού να τον λασπώσει(οπωσδήποτε θα έλεγα). Γιατί δεν τον θεράπευσε αμέσως και αυτό θα μπορούσε να εγείρει αντιδράσεις από την πλευρά του Τυφλού.

Μια επιπλέον εκδοχή είναι, πως πέραν των παραπάνω η νίψη στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ έγινε, ώστε να διανύσει δρόμο και έτσι να τραβήξει το θέαμα αυτό πολλά βλέμματα επάνω του, με αποτέλεσμα το Σημείο να έχει πολλούς μάρτυρες.

Η χρήση δε πτύσματος κατά τον Χρυσόστομο, έγινε για να μην αποδοθεί Ιαματική ιδιότητα στο νερό της Πηγής του Σιλωάμ, αφού το πτύσμα καθιστούσε ακάθαρτο τον δεχόμενο αυτό. Νίψη δε έγινε, όχι, μόνο, για να φύγει(όπως και θα γίνονταν) η λάσπη από τα μάτια του, αλλά και για να μη θεωρηθεί και η ίδια η Γή Ιαματική.

Είμαι ελεύθερος άνθρωπος και καταθέτω την άποψη μου. Όπου υπάρχει επίσημη Γραφική και Εκκλησιαστική διδασκαλία και εγώ την παραβαίνω με τα λεγόμενά μου ζητάω πραγματικά συγνώμη. Μόνο που θέλω να μου την παραθέτετε κιόλας. Θα ήθελα να δω που είμαι αντιγραφικός, που είμαι αντιπατερικός και εννοώ Συνοδικά και που αντιεπιστημονικός, αφού βιολογική άποψη δεν κατέθεσα. Ο xenos που το έκανε(το επίπεδο του οποίου δεν μπορώ επίσης να κρίνω), δεν νομίζω ότι έλαβε σοβαρές επιστημονικές απαντήσεις.

Και φυσικά αν οι Άγιοι έπεσαν σε πάρα πολλά λάθη και σας το τονίζω συχνά αυτό, πολύ περισσότερο εγώ.

Κωνσταντίνος
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

Ionas έγραψε:
konstantinoupolitis έγραψε:
....
Πατέρα Αντώνιε η Επιστήμη είναι για να επίσταται και όχι για να επιβεβαιώνει τις "κοινές λογικές". Και εάν το επιχείρημα της κοινής λογικής, συνήθως, που έτσι είναι, αρκείται στο "απο το πίθηκο;", τότε απλά ή είστε λάθος ή αρνείστε, φοβούμενος ίσως, να εκφέρετε πραγματικά λογική άποψη ή απλά δεν έχετε ουσιαστική άποψη και δεν έχετε το σθένος όπως συχνά όλοι κάνουμε, να πείτε δεν ξέρω.

Το "κατ΄εικόνα και ομοίωσιν" απο που συνάγεται ότι είναι απορριπτικό της Εξελικτικής αν αυτή όντως ισχύει; Είχε δηλαδή ο Θεός πρόσωπο και άρα ερμηνεύοντας το έτσι δεν μπορεί να γίναμε απο ζώο και εν προκειμένω απο το πίθηκο. Άστε που δεδομένα αν ισχύει η Εξέλιξη, δεν καταγόμαστε "απο το πίθηκο αλλά αμφότεροι απο κοινές και αρχικά πλέον απλούστερες μορφές ζωής. Ο πίθηκος είναι πολύ ανωτέρα εξελικτική βαθμίδα.

Με όλο το σεβασμό Κωνσταντίνος

Φίλε Κωσταντίνε

Επιμένεις ότι απάντηση δεν πήρες ούτε συ ούτε ο Ξένος λες, ουτε...
Σου είπε δυό λόγια σταράτα ο Π. Αντώνιος, αρνήσαι να τα δεχθείς. Αντί τούτου πάλι με τρόπο απόλυτο λες ισχύει επιστημονικά και λογικά η θεωρία της εξέλιξης. Αξιωματικά χωρίς να φέρεις 2-3 παραδείγματα ή ντοκουμέντα. Και όμως κορυφαίοι Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν τη Δημιουργία εκ του μηδενός και είναι ανάλογου ή και μεγαλύτερου επιστημονικού κύρους με τους "δαρβινιστές".
Ξαναέγραψα ότι κάθε επιστήμη είναι υποχρεωμένη να βασιστεί σε Αξιωματικές παραδοχές για να χτιστεί. Η Φυσική επιστήμη, στην οποία βασίζονται ουσιαστικά όλες οι θετικές επιστήμες έχει ένα πρόσθετο εργαλείο: την παρατήρηση και το πείραμα. Αλλά και αυτά υπόκεινται στο πεπερασμένο του ανθρώπου και μπορούν να τεκμηριώσουν συμπεράσματα πάντα με βάση τις υπάρχουσες θεωρίες.
Αν διαβάσεις την Εξαήμερο του Μεγάλου Βασιλείου (ρητορική έκφραση) θα μείνεις κατάπληκτος από την ακρίβεια και επιστημονικότητα του λόγου του. Γιατί είναι όντως απίθανο το ότισυμπεράσματά του επιβεβαιώνονται μετά από 1600 κιαπλέον χρόνια, όπως η αναφορά του για το φωστήρα το μέγα και τον ελάσσων.
Ας ακούσουμε λίγο φίλε μου και τον άλλο μεγάλο και σύγχρονο Άγιο (και κατά κόσμον σοφό) π. Ιουστίνο Πόποβιτς ο οποίος λέει ότι η θεοποίηση της επιστημονικής γνώσης είναι ειδωλολατρεία....
Αυτή είναι και η τραγωδία του Δυτικού Ανθρώπου....
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
blurcode
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από blurcode »

Η Εύα δεν έγινε από το μηδέν, αλλά δεν έγινε και από κάποιον άλλον τρίτο άνθρωπο, "είδος" ή από την γη καθεαυτή.

Είπες και την λέξη κλειδί, οπότε σας αφήνω. :wink:
blurcode
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από blurcode »

Το σχόλιο μου ήταν για τον konstantinoupolitis, μην γίνει καμία παρεξήγηση :wink:
xenos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από xenos »

Ionas έγραψε: Φίλε Κωσταντίνε

Επιμένεις ότι απάντηση δεν πήρες ούτε συ ούτε ο Ξένος λες, ουτε...
Σου είπε δυό λόγια σταράτα ο Π. Αντώνιος, αρνήσαι να τα δεχθείς.
Είχα αποφασίσει να μην ξαναγράψω στο θέμα επειδή δεν υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση από τους περισσότερους. Όμως δεν μπορώ να ανεχθώ την παραπληροφόρηση. Αυτή την παραπληροφόρηση που απαξιώνει και κάνει τους περισσότερους επιστήμονες (και μιλάω για ερευνητές και όχι επιστήμονες που εχουν ένα πτυχίο Πανεπιστημίου) να απορρίπτουν την Εκκλησια. Λοιπον αγαπητέ Ίωνα καμία επιστημονική απάντηση δεν πήρα στην τεκμηριωμένη άποψη που κετέθεσα παρά μόνο ειρωνίες και απαντήσεις του στυλ 'ο Μ. Βασίλειος τα ήξερε όλα γιατί ήταν θεοφώτιστος και δεν ανεχόμαστε καμία αντίρρηση στα λεγόμενά του'. Αυτό όμως όχι μόνο δεν είναι επιστημονική απάντηση αλλά αντίθετα είναι τροχοπέδη για την σκέψη. Εσύ που είσαι τόσο πολύ εναντίον της Εξέλιξης, έχεις διαβάσει κάποιο βιβλίο (σοβαρό) για την εξέλιξη; έχεις μελετήσει έστω και ένα προπτυχιακό εγχειρίδιο; Πώς την απορρίπτεις τόσο άκριτα; ο Μ. Βασίλειος που αναφέρεις ασχολήθηκε με την εξέλιξη; την ήξερε πριν από τον Δαρβίνο και τον Wallace; Αν δεν γνωρίζεις απλά παραδέξου το. Είναι πιο έντιμο από το να παραπληροφορείς (θέλω να πιστεύω όχι κακόπιστα!). Που είναι η παραπληροφόρηση; Πρώτον εκεί που υποστηρίζεις ότι δεν ισχύει η Εξέλιξη ενώ ολοφάνερα δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδης γνώση όχι της σύγχρονης Μοριακής Εξέλιξης αλλά ούτε αυτών που έγραψε ο Δαρβίνος τόσα χρόνια πριν. Δες και λίγο παρακάτω... παραπληροφόρησης συνέχεια
Ionas έγραψε: Αντί τούτου πάλι με τρόπο απόλυτο λες ισχύει επιστημονικά και λογικά η θεωρία της εξέλιξης. Αξιωματικά χωρίς να φέρεις 2-3 παραδείγματα ή ντοκουμέντα. Και όμως κορυφαίοι Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν τη Δημιουργία εκ του μηδενός και είναι ανάλογου ή και μεγαλύτερου επιστημονικού κύρους με τους "δαρβινιστές".
Μπορείς να αναφέρεις το όνομα ενός σύγχρονου κορυφαίου επιστήμονα (όχι μόνο Αμερικανού!) που να έχει ασχοληθεί με την Εξέλιξη και να την έχει απορρίψει; Θα με ενδιέφερε πολύ να διαβάσω το όνομα κάποιου ισόκυρου με τον Lewontin, Wilson, Templenton, Harlte κτλ. Επίσης θα με ενδιέφερε να αναφέρεις έστω και ένα επιστημονικό περιοδικό που να παρουσιάζει εργασίες δημιουργηστών ή κάθε είδους αντιεξελικτικών. Αντίθετα μπορώ πολύ εύκολα να σου αναφέρω δεκάδες εξελικτικών περιοδικών. Μην αναφέρεις λοιπόν πράγματα τα οποία δεν γνωρίζεις και μάλιστα σε ένα χώρο που δεν γνωρίζεις την κατάρτηση του 'κοινού'.
Ionas έγραψε: Ξαναέγραψα ότι κάθε επιστήμη είναι υποχρεωμένη να βασιστεί σε Αξιωματικές παραδοχές για να χτιστεί. Η Φυσική επιστήμη, στην οποία βασίζονται ουσιαστικά όλες οι θετικές επιστήμες έχει ένα πρόσθετο εργαλείο: την παρατήρηση και το πείραμα. Αλλά και αυτά υπόκεινται στο πεπερασμένο του ανθρώπου και μπορούν να τεκμηριώσουν συμπεράσματα πάντα με βάση τις υπάρχουσες θεωρίες.

Όπως το λές είναι... η επιστήμη πρέπει να πατήσει σε κάποιο αξίωμα διότι φυσικά επιστήμη ξεκινάνει από τότε που κτίστηκε ο κόσμος, μιας και αναφέρετε στον κτιστό κόσμο. ΟΜΩΣ ξέρεις ποιο είναι το αξίωμα της εξέλιξης; ότι υπάρχουν υλικά... άντε να πω και ότι φτιάχτηκε ένα μόριο το οποίο μπορεί να αυτοδιπλασιάζεται (αν και αυτό ειναι αντικείμενο έρευνας).
Ionas έγραψε:
Αν διαβάσεις την Εξαήμερο του Μεγάλου Βασιλείου (ρητορική έκφραση) θα μείνεις κατάπληκτος από την ακρίβεια και επιστημονικότητα του λόγου του. Γιατί είναι όντως απίθανο το ότισυμπεράσματά του επιβεβαιώνονται μετά από 1600 κιαπλέον χρόνια, όπως η αναφορά του για το φωστήρα το μέγα και τον ελάσσων.
αυτό μάλλον σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η επιστήμη διότι τα είπαν όλα οι 'Αγιοι. Και όποιος αμφισβητεί τα λεγόμενά τους (για τα επιστημονικά αναφέρομαι) θα καεί στην κόλαση. Μπορεί να καεί και σε αυτό τον κόσμο... δεν είναι λίγα τα πραδείγματα επιστημόνων που κάηκαν με την ίδια λογική που αναφέρει ο Ίωνας επειδή είπαν π.χ. πως η Γη γυρίζει...
Ionas έγραψε: η θεοποίηση της επιστημονικής γνώσης είναι ειδωλολατρεία....
Αυτή είναι και η τραγωδία του Δυτικού Ανθρώπου....
Πιο απόλυτα δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω. Όμως και η απαξίωση της επιστήμης από αδαείς θεολογίσκους αποτελεί (κατά τη γνώμη μου) περιφρόνηση του μεγάλου δώρου της λογικής που μας έκανε ο Θεός. Δεν νομίζω πως ο Θεός μας καλεί να παραβούμε την λογική και την επιστήμη. Σίγουρα να την υπερβούμε αλλά όχι να την παραβούμε... (αν κάνω λάθος διορθώστε με). Να (ξανα)πούμε εδώ ότι η αθεΐα, η οποία ταλανίζει τον σύγχρονο άνθρωπο είναι δημιούργημα και έκγονο της δυτικής θεολογίας. Ήταν ουσιαστικά η αντίδραση του σκεπτόμενου ανθρώπου στις λογικές που παρουσιάζονται και εδώ μέσα.

Θα μπορούσα να κάνω 'εξυπνακίστικες" ερωτήσεις (του στυλ 'ο Αδαμ ήταν μαύρος ή λευκός?') ή να κάνω σοβαρά ερωτήματα στα οποία απαντά η εξέλιξη. Δεν είναι αυτός ο σκοπός όμως και κουράζουμε και τους αναγνώστες. Ούτε θέλω να πείσω κάποιους για ο,τιδήποτε όμως δεν ανέχομαι να διαβάζω αστήρικτες απόψεις (χώρια τις ειρωνικές απαντήσεις) που παραπληροφορούν τον κόσμο και δημιουργούν την εντύπωση ότι οποιαδήποτε επιστήμη αποτελέι δογματικό κανόνα της πίστης.
Ζητώ συγνώμη για το μεγάλο ποστ (όταν δω μεγάλα ποστς δυσκολεύομαι ο ίδιος να τα διαβάζω). Γι'αυτούς που βαριούνται να διαβάζουν κατεβατά το 'δια ταύτα' είναι:
1. Να ψάχνουμε αυτά που ψάχνονται.
2. Να μην ψάχνουμε προκατειλημμένα (π.χ. ψάχνω να βρω ότι ΔΕΝ υπάρχει Εξέλιξη) αλλά με ανοιχτό μυαλό.
3. Αν δεν γνωρίζουμε κάτι να μην κάνουμε τους ειδικούς.
4. Να μη φοβόμαστε ότι οποιαδήποτε ανακάλυψη θα αποδείξει ή θα καταρρίψει την ύπαρξη του Θεού. Ο Θεός είναι υπαρκτός και δεν χρειάζεται δικηγόρους? αυτοί που θέλουν να Τον δουν, Τον βλέπουν. Αυτοί που δεν θέλουν, δεν πρόκειται να Τον δουν.
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

Για χαμηλώστε λίγο τον τόνο Ξένε και όλοι η συμπαρομαρτούντες........
Δεν γνωρίζετε με ποιον έχετε να κάνετε... και τον ονομάζετε αδαή!!!
Επειδή είπε την αντίθετη άποψη από εσάς με πολύ λογικότερα επιχειρήματα αν μη τι άλλο. ΔΕΝ ΠΑΡΑΘΕΣΑΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ. Το τονίζω! Είπες τώρα 2-3 ονόμΑτα να φοβηθούμε........ Μπορώ να παραθέσω κείμενα πολλά, Ελληνικά και Ξενόγλωσσα και ονόματα επιστημόνων αλλά δεν νομίζω ότι είνα του παρόντος ..........
Δεν ήλθαμε φίλε μου εδώ να κάνουμε επίδειξη γνώσεων.
Τελεία και παύλα δεν ξανασχολούμε μαζί σας επί του θέματος.

ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙΣ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΣΟΥ
xenos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από xenos »

Ionas έγραψε: Για χαμηλώστε λίγο τον τόνο Ξένε και όλοι η συμπαρομαρτούντες........
Δεν γνωρίζετε με ποιον έχετε να κάνετε... και τον ονομάζετε αδαή!!!
Αυτό πάλι δεν το κατάλαβα... Θες να πεις ότι πρέπει να σε φοβόμαστε?
Σε ονομάζω "αδαή" όπως λες, κρίνοντας από τα ποστς σου, από τα οποία διαπιστώνω ότι έχεις βαθεία άγνοια για την Εξέλιξη (συγνώμη αν σε αδικώ αλλά μπορείς να με πείσεις εύκολα ότι έχεις διαβάσει έστω και ένα βιβλίο για την Εξέλιξη). Κι αυτό πάλι το δασκαλίστικο ύφος "για χαμηλώστε τον τόνο..." δεν το κατάλαβα. Υπάρχει κανείς που δέρνει εδώ μέσα; εκτός κι αν τα επιχειρήματα θεωρούνται ανέβασμα των τόνων και δεν θεωρείται ανέβασμα των τόνων το τελείως αστήρικτο δογματικό και νηπιαγωγίστικο:
Ionas έγραψε: ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙΣ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΣΟΥ
Ionas έγραψε: Επειδή είπε την αντίθετη άποψη από εσάς με πολύ λογικότερα επιχειρήματα αν μη τι άλλο.
Μπορείς να τα απαριθμίσεις και πάλι αυτά τα επιχειρήματα? γιατί εγώ δεν είδα κανένα επιχείρημα ούτε λογικό ούτε επιστημονικό.
Ionas έγραψε: Το τονίζω! Είπες τώρα 2-3 ονόμΑτα να φοβηθούμε........ Μπορώ να παραθέσω κείμενα πολλά, Ελληνικά και Ξενόγλωσσα και ονόματα επιστημόνων αλλά δεν νομίζω ότι είνα του παρόντος ..........
Δεν ήλθαμε φίλε μου εδώ να κάνουμε επίδειξη γνώσεων.
Τα ονόματα δεν τα παρέθεσα για να κάνω επίδειξη γνώσεων αλλά για να σου υποδείξω με ποια ονόματα 8α πρέπει να συγκριθούν οι τάχα μεγάλοι επιστήμονες που ανέφερες (φυσικά κανένα τέτοιο όνομα δεν είδαμε!). Επίσης το μόνο όνομα μεγάλου κύρους επιστήμονα που είδαμε ήταν του Μ. Βασιλείου. Ποιος παρασύρει στην πλάνη του τον κόσμο; Σε προκαλώ και πάλι να αναφέρεις τα ονόματα μεγάλων ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ επιστημόνων και τις εργασίες τους που αναιρούν την Εξέλιξη καθώς και τα περιοδικά που ζήτησα για να τα κρίνουμε.
Ionas έγραψε: Τελεία και παύλα δεν ξανασχολούμε μαζί σας επί του θέματος.
Χαίρομαι... αυτό θα έπρεπε να το είχες κάνει από την αρχή αφού δεν ήθελες απλά να μας πεις τη γνώμη σου αλλά να μας αποδείξεις με τάχα επιστημονικό τρόπο ότι τάχα η Εξέλιξη δεν ισχύει. Το "δεν γνωρίζω" δεν είναι κακό. Το "παραπληροφορώ" είναι κάκιστο!
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

Συνεχίζεις να προκαλείς 8)
Αν επιμείνεις πολύ μπορεί να σου απαντήσω ..... Αλλά δεν είναι ανάγκη να χαλάσουμε αυτό το ωραίο θέμα όπως έκανες όλο αυτό το διάστημα και σε ακολούθησα, δυστυχώς...
Αν δε ανοίξεις θέμα τέτοιο ίσως τα πούμε εκεί...
Πρόσεχε όμως γιατί μπορεί να καταρεύσει όλο το σαθρό οικοδόμημα, στο οποίο υποψιάζομαι έχεις στηρίξει καρριέρα και ζωή.....
xenos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από xenos »

Ionas έγραψε:Συνεχίζεις να προκαλείς 8)
Αν επιμείνεις πολύ μπορεί να σου απαντήσω ..... Αλλά δεν είναι ανάγκη να χαλάσουμε αυτό το ωραίο θέμα όπως έκανες όλο αυτό το διάστημα και σε ακολούθησα, δυστυχώς...
Αν δε ανοίξεις θέμα τέτοιο ίσως τα πούμε εκεί...
Πρόσεχε όμως γιατί μπορεί να καταρεύσει όλο το σαθρό οικοδόμημα, στο οποίο υποψιάζομαι έχεις στηρίξει καρριέρα και ζωή.....
Δεν καταλαβαίνω τις απειλες... μηπως μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος; Θα ήθελα όμως να μου απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα έστω και σε πμ. Με ενδιαφέρει πολύ η αντίθετη άποψη όταν αντιπαρεθέτει επιχειρήματα και όχι απειλές και δογματισμούς.

Ζητώ συγνώμη αν χάλασα το ωραίο θέμα. Όμως σίγουρα την συζήτηση περί Εξέλιξης δεν την άνοιξα εγώ. Θεώρησα καλό να απαντήσω με επιστημονικά επιχειρήματα στις αοριστολογίες και στην παραπληροφόρηση που ακούω χρόνια τώρα από αδαείς, θεωρώντας ότι ίσως ενδιαφέρει κάποια από τα μέλη του φόρουμ και φυσικά αναμένοντας την επίθεση. Εκείνο που δεν περίμενα και με εξέπληξε ευχάριστα είναι το γεγονός ότι συμμετείχαν με σοβαρά επιχειρήματα θεολόγοι και μη. Και πάλι ζητώ συγνώμη που χάλασα το θέμα και θα χαρώ πολύ αν κάποιος θέλει να συζητήσουμε την Εξέλιξη -θέμα που κι εμένα με απασχολεί πολύ- να το κανουμε με πμ.
YiaVi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από YiaVi »

Γιατί να συζητήσουμε ένα τόσο σοβαρό θέμα με πμ; Νομίζω ότι αξίζει αυτό το θέμα να συζητηθεί δημοσία χωρίς φόβο και πάθος. Δεν δογματίζουμε άλλωστε, προσπαθούμε να δούμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί ένα θέμα που άπτεται κατ' εξοχήν των θετικών επιστημών, αλλά έχει προεκτάσεις και σε επίπεδο φιλοσοφικό-θεολογικό, συγκεκριμένα οντολογικό.
Και είναι πραγματικά θετικότατο ότι υπάρχουν στο φόρουμ και θετικοί επιστήμονες με γνώση των επιστημονικών θεωριών και πορισμάτων (και βάλτε τα πορίσματα σε εισαγωγικά, αν θέλετε, ή αφήστε τα χωρίς εισαγωγικά).

Οταν ο Ορθόδοξος Χριστιανός είναι βαθειά πεπεισμένος για το υπέρτατο θαύμα της Σαρκώσεως του Θεού Λόγου και της Αναστάσεώς Του, δεν φοβάται τίποτα. Και λίγο κλυδωνισμό η πίστη του να περάσει για μια στιγμή, με λίγη θερμή προσευχή, με λίγο ξεφύλλισμα των βιβλίων του γέροντα Σωφρονίου, όλα φεύγουν. "Νεφύδριόν εστι και θάττον παρελεύσεται". :)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”