Νηστεύουμε σήμερα;

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
vic
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Νηστεύουμε σήμερα;

Δημοσίευση από vic »

Ξέρετε αν νηστεύουμε σήμερα λόγω Τετάρτης ή έχουμε κατάλυση;
PerlMaster
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από PerlMaster »

Το Δωδεκαήμερο δε νυστεύουμε είναι αμολυτό ! οπότε βουρ ελέυθερα και σήμερα και τη Παρασκευή . Τη παραμονή των φώτων όμως νυστεύουμε και το λάδι για να πιούμε το μεγάλο αγιασμό .
Καλή όρεξη.
vic
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από vic »

με προβληματίζει γιατί διαβάζω εδώ:

http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/s ... teia4.html

Γι' αὐτὲς τὶς νηστεῖες ὑπάρχουν ὡρισμένες ἑρμηνεῖες, κατὰ τὶς ὁποῖες δικαιολογεῖται ἡ κατάλυση τῆς νηστείας τῶν ἀνωτέρω τριῶν περιπτώσεων καὶ οἱ ὁποῖες παρουσιάζονται, τρόπον τινά, σὰν ἀντιπερισπασμὸς σὲ νηστεῖες ἄλλων θρησκειῶν: α) Τοῦ μὲν Δωδεκαημέρου, ἐπειδὴ ἐνήστευαν οἱ Ἀρμένιοι «διὰ τον κύνα ἀρτζιβούριον», .................
Νὰ σημειώσωμεν ὅτι, κατὰ τὸν ἅγιο Νικόδημο, ἡ κατάλυση τῆς νηστείας κατ' αὐτὲς τὶς χρονικὲς περιόδους «ἀπὸ κανένα μέρος δὲν ἠμπορεῖ νὰ θεραπευθῆ»(46). Ἐπιπλέον δὲ δὲν θεωρεῖ ὅτι ἀφορᾶ σ' ὅλους τοὺς πιστούς, ἀλλὰ μόνο ἐκείνους, οἱ ὁποῖοι «συναναστρέφονται μὲ τοὺς ρηθέντας αἱρετικούς»(47)• δηλαδὴ δικαιολογεῖται μόνο ὅταν ὑπάρχη λόγος ἀντιπερισπασμοῦ. Σὲ ἀντίθετη περίπτωση, οἱ ἐνεργοῦντες μὲ αὐτὴν τὴν σκέψη-πρόφαση, χωρὶς νὰ ὑπάρχουν Ἀρμένιοι κ.λπ., καταλύουν τὴν νηστεία «ὄχι πρὸς ἐναντίωσιν τῶν Ἀρμενίων..., ἀλλὰ μᾶλλον ὡς τῇ γαστρὶ χαριζόμενοι»(48). Ὁ Βαλσαμὼν γράφει: «Πλὴν καὶ τοῦτο γενήσεται, ὅταν τις μετὰ τῶν Τετραδιτῶν ἤ Ἀρμενίων συναυλίζηται...»(49).
PerlMaster
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Υπάρχει απάντηση για αυτά που αναφέρεις , αλλα για να μη πέσει κανάς σκανδαλισμός άστην καλύτερα .
Ierodiakonos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ierodiakonos »

Η μόνη Τετάρτη που δεν νηστεύεται ειναι η Τετάρτη της πρώτης έβδομάδας του Πάσχα αδελφοί μου όλες οι άλλες Τετάρτες νηστεύονται κανονικώς εκτός αν τύχει να συμπέσει Έορτη μεγάλη όπως Χριστούγεννα, Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού, Υπαπαντή κτλπ όπου επιτρέπεται η ψαροφαγία
oceangr2
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από oceangr2 »

Φρονιμότερο όλων είναι να νηστεύουμε καθημερινός "Πνευματικά".
Δεν ήρθαμε να θυσιάσουμε τον εαυτό μας αλλά ήρθαμε να θυσιάσουμε τον εγωισμό μας.
Προσκυνώ Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα, Τριάδα Ομοούσιο και Αχώριστο, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν
PerlMaster
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Alefteris .
Η μόνη Τετάρτη που δεν νηστεύεται ειναι η Τετάρτη της πρώτης έβδομάδας του Πάσχα αδελφοί μου όλες οι άλλες Τετάρτες νηστεύονται κανονικώς εκτός αν τύχει να συμπέσει Έορτη μεγάλη όπως Χριστούγεννα, Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού, Υπαπαντή κτλπ όπου επιτρέπεται η ψαροφαγία
Επειδή το συνεχίζεις το θέμα σε γραμμή εκτός αυτής της επισήμου Ορθόδοξης Εκκλησίας θα το συνεχίσω και εγώ γιατί είσαι λάθος , και δε πρέπει να περάσει έτσι λεπτομέρεια ξε-λοπτεμέρεια .
Λοιπόν κατάλυση εις πάντα Επιτρέπεται από:

*την 25 Δεκεμβρίου μέχρι και την 4ην Ιανουαρίου
*την Κυριακή του Τελώνου και οτυ Φαρισαίου μέχρι και την Κυριακή του Ασώτου
*κατά την εβδομάδα της Τυροφάγου καταλύομεν μόνο γαλακτερά
*κατά την εβδομάδα της Διακαινησίμου (εβδομάδα μετά το Πάσχα)
*κατά την εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος, δηλ. από την Κυριακή της Πεντηκοστής έως και την Κυριακή των Αγίων Πάντων.
XRYSA
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από XRYSA »

Να συμπληρώσω ότι το Σάββατο δεν είναι άλαδη νηστεία γιατί το μόνο Σάββατο που είναι άλαδο, είναι το Μεγάλο Σάββατο
Ierodiakonos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Επειδή το συνεχίζεις το θέμα σε γραμμή εκτός αυτής της επισήμου Ορθόδοξης Εκκλησίας θα το συνεχίσω και εγώ γιατί είσαι λάθος , και δε πρέπει να περάσει έτσι λεπτομέρεια ξε-λοπτεμέρεια .

*κατά την εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος, δηλ. από την Κυριακή της Πεντηκοστής έως και την Κυριακή των Αγίων Πάντων.[/quote]

Αδελφέ δεν είμαι έκτος Εκκλησίας όταν σε ένα μήνα λαμβάνω τον Πρώτο Βαθμό Ιερωσύνης και το έρωτημα του αδελφού ήταν εάν νηστεύουμε σήμερα που είναι Τετάρτη πώς λοιπόν είμαι έκτος θέματος? Η μόνη Τετάρτη και Παρασκευή στην οποία δεν νηστεύουμε είναι την πρώτη εβδομάδα του πάσχα αδελφέ μου, έαν θεωρείς πως κάμνω λάθος ρώτα τον Πνευματικό σου! Θα παρακαλούσα πόλυ να μην βίαζεστε να κρίνετε και να χαρακτηρίζετε ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζετε! Εύχεσθε!
Ierodiakonos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

PerlMaster έγραψε:
Alefteris .

*κατά την εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος, δηλ. από την Κυριακή της Πεντηκοστής έως και την Κυριακή των Αγίων Πάντων.
Και αδελφέ όταν θα θέλεις κάποιον να τον κρίνεις για τα γραφόμενα του παρακαλώ να παρατηρείς όλο το κείμενο και όχι ότι έσυ θέλεις. Πρόσεξε τί γράφω και έπειτα ''λιθοβόλισε''! Εύχεσθε!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”