Νηστεύουμε σήμερα;

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

yianvla
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από yianvla »

oceangr2 έγραψε:Φρονιμότερο όλων είναι να νηστεύουμε καθημερινός "Πνευματικά".
Δεν ήρθαμε να θυσιάσουμε τον εαυτό μας αλλά ήρθαμε να θυσιάσουμε τον εγωισμό μας.
Αν και προσωπικά θα συμφωνήσω με το παραπάνω (απο το οποίο ΠΟΛΥ απέχω), από όσα διαβάζω εδώ, καταλήγω οτι...δεν μπορώ να καταλήξω πουθενά! Το έχω ψάξει κατα καιρούς (στο ιντερνετ μόνο....) και έχω βρει 2-3 διαφορετικές 'εκδοχές'! Μήπως θα μπορούσε να μας διαφωτίσει ο π. Αντώνιος;
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Αδελφοί μου, δεν μπορώ να καταλάβω, πώς υπάρχει τόση σύγχυση για όλα τα θέματα που μας αφορούν! Μάλλον έχουμε γίνει Βαβέλ, λόγω της αμαρτωλότητάς μας! Ο Θεός να μας λυπηθεί!
Σχετικά με τη νηστεία, έχω την άποψη ότι τον πρώτο λόγο έχει (όπως σε ΟΛΑ τα ζητήματα) ο πνευματικός. Αν ο πνευματικός, μου πει να κάνω συγκεκριμένη νηστεία, θα κάνω αυτήν που θα μου πει ο πνευματικός μου! Ας λένε οι Κανόνες ό,τι θέλουνε!
Όπως πολύ σωστά έγραψε ο Perl Master, η νηστεία δεν είναι αρετή, αλλά άσκηση, ένα μέσον δηλαδή προκειμένου να προσεγγίσουμε τον στόχο μας. Και δεν έχει καμία σημασία ποια είναι η σωστή νηστεία (έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει σωστή και λάθος νηστεία), γιατί σημασία έχει να κάνουμε υπακοή στον πνευματικό μας. Άλλωστε το πρώτο βήμα προς την ταπείνωση, που είναι η μέγιστη των αρετών, είναι η υπακοή.
Τώρα σχετικά με την κατάλυση των πάντων κατά το 12ήμερο, πράγματι ισχύει! Κρατάω στα χέρια μου το έντυπο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, του Δήμου Αγίου Δημητρίου, όπου αναφέρει τις νηστείες του 2008, ανά μήνα και ειδικά για τον μήνα Δεκέμβριο (2008) :

1. Νηστεία Χριστουγέννων (έως 24/12)
1.1. Τετάρτη και Παρασκευή δεν καταλύεται έλαιον.
1.2. Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή, κατάλυσις ιχθύος (μέχρι 17/12), οίνου και ελαίου.
1.3. Στις 5/12 (Παρασκευή), 12/12 (Παρασκευή) και 17/12 (Τετάρτη) κατάλυσις οίνου και ελαίου.
2. Από 25/12 έως 4/1 κατάλυσις εις πάντα.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
vic
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από vic »

vic έγραψε:
με προβληματίζει γιατί διαβάζω εδώ:

http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/s ... teia4.html

Γι' αὐτὲς τὶς νηστεῖες ὑπάρχουν ὡρισμένες ἑρμηνεῖες, κατὰ τὶς ὁποῖες δικαιολογεῖται ἡ κατάλυση τῆς νηστείας τῶν ἀνωτέρω τριῶν περιπτώσεων καὶ οἱ ὁποῖες παρουσιάζονται, τρόπον τινά, σὰν ἀντιπερισπασμὸς σὲ νηστεῖες ἄλλων θρησκειῶν: α) Τοῦ μὲν Δωδεκαημέρου, ἐπειδὴ ἐνήστευαν οἱ Ἀρμένιοι «διὰ τον κύνα ἀρτζιβούριον», .................
Νὰ σημειώσωμεν ὅτι, κατὰ τὸν ἅγιο Νικόδημο, ἡ κατάλυση τῆς νηστείας κατ' αὐτὲς τὶς χρονικὲς περιόδους «ἀπὸ κανένα μέρος δὲν ἠμπορεῖ νὰ θεραπευθῆ»(46). Ἐπιπλέον δὲ δὲν θεωρεῖ ὅτι ἀφορᾶ σ' ὅλους τοὺς πιστούς, ἀλλὰ μόνο ἐκείνους, οἱ ὁποῖοι «συναναστρέφονται μὲ τοὺς ρηθέντας αἱρετικούς»(47)• δηλαδὴ δικαιολογεῖται μόνο ὅταν ὑπάρχη λόγος ἀντιπερισπασμοῦ. Σὲ ἀντίθετη περίπτωση, οἱ ἐνεργοῦντες μὲ αὐτὴν τὴν σκέψη-πρόφαση, χωρὶς νὰ ὑπάρχουν Ἀρμένιοι κ.λπ., καταλύουν τὴν νηστεία «ὄχι πρὸς ἐναντίωσιν τῶν Ἀρμενίων..., ἀλλὰ μᾶλλον ὡς τῇ γαστρὶ χαριζόμενοι»(4Cool. Ὁ Βαλσαμὼν γράφει: «Πλὴν καὶ τοῦτο γενήσεται, ὅταν τις μετὰ τῶν Τετραδιτῶν ἤ Ἀρμενίων συναυλίζηται...»(49).

Βεβαίως τον πρώτο λόγο έχει ο πνευματικός, αλλά δεν μπορεί να παραβαίνει τους κανόνες. Η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής έχει θεσμοθετηθεί από τους αγίους Αποστόλους, που νομίζω την ανάγουν στον ίδιο τον Χριστό. Όσον αφορά την κατάλυση σε όλα τις Τετάρτες και Παρασκευές του δωδεκαημέρου, πιστεύω ότι εκφράζουν αυθεντικόετρα την παράδοση της Εκκλησίας ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και ο Βαλσαμών.
alithis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από alithis »

αγαπητε,
κατ'αρχας,πηρα το θαρρος να αστειευτω απο το οτι κ εσυ αστειευεσαι με τα λεγομενα αλλων!επισης απο το οτι συ ο ιδιος -το θεωρησα δε καπως σκοπτικο,συνδεοντας το με το γενικοτερο υφος των κειμενων σου..με τις χαριτωμενες αποληξεις τους..-ανεφερες τα περι αρτζιβουριου κ γιαγιας(!!)το θεωρησα ως οντως λιγο παραξενο...απλως δεν εχω συνηθησει τετοιυς ορους κ επιχειρηματα σε θεολογικες συζητησεις!δεν ειχα φυσικα καμμια διαθεση να σε προσβαλλω!αλλοιμονο! ευχομαι ταπεινως οπως Κυριος ο Θεος ταξει τας ψυχας αμφοτερων ενθα οι δικαιοι αναπαυονται,κ παρασχη αυταις τα ελεη του θεου ,την βασιλειαν των ουρανων και αφεσιν των αυτων αμαρτιων,γιαννη.κ ετη σου πολλα κ ευλογημενα!
giannisxr
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από giannisxr »

παντως αν θες να μιλησουμε θεολογικα και σοβαρα σου λεω πως ολες οι μερες κρεωφαγιας για το ετος που διανηουμε ειναι καπου στις 40 αρα οι υπολοιπες 326 νηστεια !!!! και οποιος αντεξει!!!!!
η αναλυση σκοτωνει την αγαπη
(αγιος νικολαος βελιμιροβιτς)
Tom1
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ...

Δημοσίευση από Tom1 »

ΜΗΠΩΣ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΥΠΙΚΟΝ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ, ΧΑΝΟΥΜΕ (ΟΛΙΓΟΝ) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ? ΔΕ ΛΕΩ ΝΑ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΝΗΣΤΕΙΕΣ...ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ, ΕΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΒΑΣΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ (ΙΕΡΟΤΑΤΟΥΣ!!!) ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΝΗΣΤΕΥΟΥΝ ΟΠΩΣ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΟΙ ΑΓΙΟΡΗΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ. ΚΑΙ ,ΝΟΜΙΖΩ, ΠΩΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ, ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟ, ΣΥΝΕΙΡΜΙΚΑ ΤΟ ΛΕΩ, ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΝΕΥΜΑ ΜΑΣ" ΘΕΜΑΤΑ, ΟΡΓΗ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΚΕΣ, ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΣΚΕΦΤΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΝΗΣΤΕΙΑΣ... ΝΟΜΙΖΩ.
ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙ ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΝΑ ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟ "ΤΥΠΙΚΟΝ" ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ. ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΘΕΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ, Ε! ΘΑ ΤΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΚΑΙ ΘΥΜΙΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΤΑΛΑΝΤΑ. Ο ΕΝΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕ 100, Ο ΑΛΛΟΣ 5.
...ΤΙ ΛΕΤΕ?
ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
ΠΑΡΑ ΚΥΡΙΟΥ ΕΓΕΝΕΤΟ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΕΣΤΙ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΕΝ ΟΦΘΑΛΜΟΙΣ ΗΜΩΝ
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Είναι όπως τα λες Μαρία!
Κατ' αρχήν, για όλα τα θέματα, η γνώμη του πνευματικού μας, που εμπεριέχει την διάκριση, είναι αυτή που μετράει! Τα ίδια φάρμακα δεν κάνουν καλό σε όλους μας!
Κάθε ένας από εμάς είναι μια ξεχωριστή περίπτωση γι' αυτό και ο πνευματικός (πρέπει να) μας αντιμετωπίζει ξεχωριστά. Και αν ο πνευματικός καταφέρει και διαγνώσει τον ποιόν μας, τότε θα μπορεί με ακρίβεια να ξέρει και "την αγωγή" που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να ανέβουμε πνευματικά. Η επιλογή λοιπόν πνευματικού είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή μας!
Σχετικά με την νηστεία, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος έλεγε :
«Νηστεύεις; Απόδειξέ το μου με τα έργα σου!»
Αν δεις φτωχό, να τον ελεήσεις.
Αν δεις εχθρό, να συμφιλιωθείς μαζί του.
Αν δεις όμορφη γυναίκα, να την αντιπαρέλθεις.
Ας μην νηστεύει λοιπόν μόνο το στόμα, αλλά και το μάτι και η ακοή και τα πόδια και τα χέρια και όλα τα μέλη του σώματος.
Να νηστεύουν τα χέρια, μένοντας καθαρά από την αρπαγή και την πλεονεξία. Να νηστεύουν τα πόδια, ξεκόβοντας από τους δρόμους που οδηγούν σε αμαρτωλά θεάματα. Να νηστεύουν τα μάτια, εξασκούμενα να μην πέφτουν ποτέ λάγνα, σε όμορφα πρόσωπα, ούτε να περιεργάζονται τα κάλλη των άλλων. Ας νηστεύει και η ακοή. Να μην δέχεται τις κακολογίες και τις διαβολιές. Ας νηστεύει και το στόμα από τα αισχρά λόγια και τις λοιδορίες. Διότι τι όφελος έχουμε όταν απέχουμε από τα πουλερικά και τα ψάρια, δαγκώνουμε όμως και κατατρώμε τους αδελφούς μας;
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Tom1
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από Tom1 »

ΒΕΒΑΙΩΤΑΤΑ. ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ? Η ΝΗΣΤΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΜΦΑΝΗ, ΘΑ ΕΛΕΓΑ, ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΣΟ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗ ΦΑΓΕΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ.
ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΑ.
Ο ΑΝΗΨΙΟΣ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΟΥΤΕ 10 ΧΡΟΝΩΝ, ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΝΗΣΤΕΨΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΣΑΝ ΚΙ ΕΜΑΣ.
Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΗΤΑΝ, ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ COCA COLA...
ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ Η ΤΟ ΛΑΔΙ. ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΜΕ (ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ... ΕΕ ... ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΛΑΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ..ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (ΜΗΝ ΜΑΣ ΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΡΣΗ). ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ...
ΝΑ' ΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ.
ΠΑΡΑ ΚΥΡΙΟΥ ΕΓΕΝΕΤΟ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΕΣΤΙ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΕΝ ΟΦΘΑΛΜΟΙΣ ΗΜΩΝ
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Ακριβώς!
Νηστεύουμε αυτά που μας αρέσουν!
Διαφορετικά θα λέγαμε ότι ένας vegeterian είναι ένας αξιοθαύμαστος νηστευτής! Αλλά δεν είναι!
Και βέβαια, η νηστεία δεν περιορίζεται μόνο στη διατροφή, αλλά είναι νηστεία πάντων των παθών!
Αν κάνουμε σωστή νηστεία, πρέπει - λογικά - κατά την περίοδο της νηστείας να βγάζουμε τον καλύτερό μας εαυτό!
vic
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από vic »

alithis έγραψε:α................το θεωρησα δε καπως σκοπτικο,συνδεοντας το με το γενικοτερο υφος των κειμενων σου..με τις χαριτωμενες αποληξεις τους..-ανεφερες τα περι αρτζιβουριου κ γιαγιας(!!)το θεωρησα ως οντως λιγο παραξενο...απλως δεν εχω συνηθησει τετοιυς ορους κ επιχειρηματα σε θεολογικες συζητησεις!..............![/b]
επίσης χρόνια πολλά!! φαίνεται δεν έχεις συνηθίσει στα κείμενα αυτά γιατί δεν διαβάζεις πατέρες της εκκλησίας, αυτά τα λέει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”