Νηστεύουμε σήμερα;
Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές
-
konstantinoupolitis
- Κορυφαίος Αποστολέας

-
konstantinoupolitis
- Κορυφαίος Αποστολέας

Σε άλλον Ιωάννη το έστειλα σε άλλον επισυνάφθηκε. Χρόνια σας πολλά !
Τώρα ως προς το
"θα κάνω αυτήν που θα μου πει ο πνευματικός μου! Ας λένε οι Κανόνες ό,τι θέλουνε"!
΄
υπάρχει ένα Παύλειο ρητό που καταλήγει καθόλου κολακευτικά ακόμα και για τους Αγγέλους Κυρίου...
Εν τέλει όμως η Ευχή και το ψαλμικό "απόστρεψον το πρόσωπό Σου απο των αμαρτιών μου και πάσας τας ανομίας μου εξάλειψον" είναι απο τα ελάχιστα ουσιαστικά που μπορεί κανείς να κάνει πέρα απο την Ομολογία Του και την συμπεριφορά της αναγωγής προς την αγάπη.
Τώρα ως προς το
"θα κάνω αυτήν που θα μου πει ο πνευματικός μου! Ας λένε οι Κανόνες ό,τι θέλουνε"!
΄
υπάρχει ένα Παύλειο ρητό που καταλήγει καθόλου κολακευτικά ακόμα και για τους Αγγέλους Κυρίου...
Εν τέλει όμως η Ευχή και το ψαλμικό "απόστρεψον το πρόσωπό Σου απο των αμαρτιών μου και πάσας τας ανομίας μου εξάλειψον" είναι απο τα ελάχιστα ουσιαστικά που μπορεί κανείς να κάνει πέρα απο την Ομολογία Του και την συμπεριφορά της αναγωγής προς την αγάπη.
-
Ierodiakonos
- Κορυφαίος Αποστολέας

Είναι και θέμα υπακοής αδελφέ! Ο Πνευματικός για να λάβει την θέση τούτη και τους Κανόνες γνωρίζει και άξιος θεωρείται από τον οικείο Επίσκοπο δια να του δωθεί η θέση τούτη, ως εκ τούτου εάν ο Πνευματικός κρίνει πως πρέπει να υπάρξει κατάλυσις σε περίπτωση ασθενείας να 'ναι ευλογημένον, εάν θεωρεί πως δεν συντρέχει λόγος τότε δεν ορίζει παύση νηστειας δια τον αδελφό. Είναι στην κρίση του Πνευματικού και στο πόσο μπορεί ο εκάστοτε αδελφός να αντέξει μίαν περίοδο νηστείας εάν είναι ασθενής ή αν κάποια Τετάρτη ή Παρασκευή δεν μπορεί ο αδελφός να νηστέψει, αλλά σε αυτού του είδους τα κωλλύματα υπάρχουν θέσεις των Πατέρων και των Οικουμενικών Συνόδων καθώς και των Επαρχιακών Συνόδων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών που ορίζουν και καθοδηγούν τον Πνευματικό.
-
Nici-D
- Συστηματικός Αποστολέας

Kai kala kaneis pou akous ton pneumatikos sou dioti ekeinos ksefrei ti xreiazesai.
Itan mia fora enas monaxos pou nisteue panta esti opos to egrafan oi kanones o gerontas tou omos ton upebale megali paraskeui na faei kreas dioti ton eixe piasei enas aoratos egoismos xoris o idios na to katalabei theorouse pos ekane kai kati ti ksexoristo. Etsi mporese na ton tapeinosei kai na ton ferei sta isia tou pali!!
Sto Euaggelio milaei o Kurios mas gia to thema tis nisteias.
Itan mia fora enas monaxos pou nisteue panta esti opos to egrafan oi kanones o gerontas tou omos ton upebale megali paraskeui na faei kreas dioti ton eixe piasei enas aoratos egoismos xoris o idios na to katalabei theorouse pos ekane kai kati ti ksexoristo. Etsi mporese na ton tapeinosei kai na ton ferei sta isia tou pali!!
Sto Euaggelio milaei o Kurios mas gia to thema tis nisteias.
-
Ierodiakonos
- Κορυφαίος Αποστολέας

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και από το Γεροντικό που Γέροντες υπέβαλλαν τους υποτακτικούς τους σε δοκιμασίες και τους έβαζαν κανόνες που ναί μεν έρχονταν σε αντίθεση με τους κανόνες όμως γίνονται για δύο λόγους, πρώτον για να ασκηθούμε στην υπακοή και δεύτερον για παιδαγωγικούς λόγους. Η υπακοή στο Γέροντα είναι το Α και τ Ω στην πνευματική μας εκπαίδευση. Και η παιδαγώγηση σκοπό έχει να μην είμεθα αλλαζόνες και να θεωρούμε πως όλα τα γνωρίζουμε αλλά να είμεθα εγκρατείς και να ακούμε το Γέροντά μας! Λέει ο Γέροντας φάε λάδι το Μ. Σάββατο εσύ πες να 'ναι ευλογημένον και όχι μα Γέροντα είναι Μ. Σάββατο! Λέει ο Γέροντας σήμερα είναι Πέμπτη πες να ναι 'ευλογημένον κι ας είναι Τετάρτη ή Παρασκευή. Η νηστεία είναι και πνευματική εκτός από σωματική!
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αγαπητέ μου Γιάννη, νομίζω ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε δύο αμαρτίες και να λέμε ότι προτιμώ να κάνω αυτήν που έχει τις λιγότερες (αρνητικές) επιπτώσεις!giannisxr έγραψε:δλδ προτειμας να εχεις καταρακωσει με την συμπεριφορα σου εναν ανθρωπο και να νηστευει ταυτοχρονα η να φας μεγαλη παρασκευη κρεας και να αγαπας ανηποκριτα;
Γιατί και το να μην νηστεύει κάποιος, ενώ μπορεί, είναι αμαρτία. Το αναφέρει ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Χαράλαμπος Βασιλόπουλος στο βιβλίο του με τίτλο : "Γιατί δεν νηστεύεις";
"Αν δεν μπορεί κάποιος να νηστέψει, αμαρτάνει λοιπόν; Εξαρτάται. Αν δεν μπορεί να νηστέψει επειδή κακοσυνήθισε στο φαγοπότι, βεβαίως αμαρτάνει. Όταν όμως δεν μπορεί από ασθένεια και καχεξία ή ατονία, δικαιολογείται. Αλλά να μην καταστρατηγεί κανείς τη νηστεία με την παραμικρή αδιαθεσία, ή από υπερβολικό φόβο, όπως κάνουν πολλές μητέρες για τα παιδιά τους".
Επιμένω πάντως ότι μεγαλύτερη αξία έχει η υπακοή στον πνευματικό μας, και συμφωνώ, με τον Alefteris (Ελευθέριο ;).
Έχω την άποψη ότι ο Θεός ευαρεστείται περισσότερο όταν προοδεύουμε ως προς την ταπείνωση, που είναι η μέγιστη των αρετών και το πρώτο βήμα για την οποία είναι η υπακοή.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αγαπητέ Γιάννη της 29ης Αυγούστου, αντιγράφω από το βιβλίο : «Γιατί δεν νηστεύεις;» του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Χαράλαμπου Βασιλόπουλου :yianvla έγραψε: σε ένα ημερολόγιο βρήκα κάποιες ημέρες ως ημέρες κατάλυσεως ιχθύος (πχ στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αλλά και τη σημερινή ημέρα). Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Δεν τρώμε κρέας, αλλά μπορούμε να φάμε ψάρι, άσχετα με τι ημέρα πέφτει η γιορτή; Η 'επιβάλλεται' να φάμε ψάρι;
‘Όποιος νηστεύει όπως θέλει ο Θεός, κάνει νηστεία τροφών και νηστεία παθών και θα έχει μισθό από τον Θεό πολύν.
Ο Μέγας Βασίλειος έδωσε το παρακάτω ορισμό στη νηστεία : «Νηστεία αληθής η των κακών αλλοτρίωσις». Η πραγματική νηστεία είναι η αποχή από το κακό, από κάθε είδους αμαρτία.
Πότε να νηστεύουμε
Υποχρεωτικές για τον Χριστιανό είναι οι εξής νηστείες :
1. Οι τέσσερις μεγάλες Τεσσαρακοστές. Λέγονται μεγάλες για τη διάρκειά τους. Αυτές είναι:
1.1. Η Μ. Τεσσαρακοστή. Αρχίζει από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Ανάστασης, μετά την Θεία Λειτουργία. Την νηστεία αυτή την όρισε ο ίδιος ο Κύριος, όταν είπε : «Ελεύσονται ημέραι όταν απαρθή απ’ αυτών ο Κύριος και τότε νηστεύουσιν». Είναι η αυστηρότερη νηστεία. Εκτός από νηστεία μετάνοιας για τις αμαρτίες μας είναι και πένθος για τον σταυρικό θάνατο του θεανθρώπου, τον οποίο υπέμεινε θεληματικά, για τη σωτηρία μας. Την ημέρα του Ευαγγελισμού και την ημέρα των Βαΐων καταλύεται το ψάρι.
1.2. Η νηστεία των Χριστουγέννων. Είναι διάρκειας 41 ημερών. Αποκρεύομε στις 14 Νοεμβρίου, το βράδυ, εορτή του Αγ. Φιλίππου και τελειώνει την 25ην Δεκεμβρίου ΜΕΤΑ τη λειτουργία των Χριστουγέννων. Το ψάρι καταλύεται μέχρι και του Αγίου Σπυρίδωνος (Σημείωση : μέχρι του Αγίου Διονυσίου, στις 17/12, σύμφωνα με έντυπο της Αποστολικής Διακονίας).
1.3. Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Αυτή αρχίζει τη Δευτέρα, μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων και λήγει την 29ην Ιουνίου. Το ψάρι καταλύεται. Την ημέρα των Αγίων Αποστόλων, εάν πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή καταλύεται ψάρι και όχι κρέας.
1.4. Η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Αρχίζει από την 1ην και τελειώνει την 15ην Αυγούστου. Την ημέρα της Μεταμόρφωσης (6 Αυγούστου) καταλύεται το ψάρι. Την 15η Αυγούστου, εάν πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή, καταλύουμε ψάρι και όχι κρέας.
2. Οι τέσσερις μικρές. Λέγονται έτσι λόγω της μικρή τους διάρκειας.
2.1. Η Τετάρτη και Παρασκευή κάθε εβδομάδας. Η Τετάρτη καθορίστηκε γιατί τότε το παράνομο συμβούλιο των Εβραίων αποφάσισε τη Σταύρωση του Κυρίου, η δε Παρασκευή για το Σταυρικό θάνατο του Θεανθρώπου.
2.2. Η νηστεία της 14ης Σεπτεμβρίου. Τότε εορτάζεται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Είναι αυστηρή. Ούτε λάδι δεν επιτρέπεται, εκτός αν τύχει ημέρα Σαββάτου ή Κυριακής, οπότε καταλύεται το λάδι, για τη χαρά της Ανάστασης.
2.3. Η Παραμονή της εορτής των Θεοφανίων. Την ημέρα αυτή (5 Ιανουαρίου), ούτε λάδι δεν τρώμε, εκτός αν πέσει σε Σαββατοκύριακο.
2.4. Η 29η Αυγούστου. Εορτή της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου. Και κατ’ αυτήν ούτε λάδι επιτρέπεται εκτός αν πέσει Σάββατο ή Κυριακή.
Αυτές είναι οι υποχρεωτικές νηστείες για κάθε Χριστιανό μη ασθενή.
Εφαρμόζονται όμως από ορισμένους Ορθόδοξους και τα εξής είδη νηστείας :
· ΑΣΙΤΙΑ. Μένει ο νηστεύων όλη τη μέρα άσιτος τελείως, όπως γίνεται το «Τριήμερο» κατά την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
· ΞΗΡΟΦΑΓΙΑ. Κατ’ αυτήν τρώνε μόνο μία φορά την ημέρα, την ενάτην ώρα (15:00) ξηρά τροφή, άνευ ελαίου, οίνου, ή άλλης λιπαρής τροφής. Η νηστεία αυτή γίνεται τη Καθαρή Δευτέρα, την Μεγάλη Παρασκευή, και το Μέγα Σάββατο και όσοι μπορούν και σε άλλες ημέρες της Μ. Τεσσαρακοστής.
Υποχρεωτική κατάλυση ιχθύος : Το ψάρι καταλύεται την ημέρα της Μεταμόρφωσης (6 Αυγούστου), την εορτή του Ευαγγελισμού και την εορτή των Βαΐων.
Δεν απαγορεύεται, σε όσους μπορούν, να κάνουν και περισσότερη νηστεία, αλλά μόνον κατόπιν αδείας του πνευματικού, γιατί ο Σατανάς μπορεί να ρίξει τον νηστεύοντα στην υπερηφάνεια, ή τον θάνατο, για να τον απωλέσει.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
aposal έγραψε:Αγαπητέ μου Γιάννη, νομίζω ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε δύο αμαρτίες και να λέμε ότι προτιμώ να κάνω αυτήν που έχει τις λιγότερες (αρνητικές) επιπτώσεις!giannisxr έγραψε:δλδ προτειμας να εχεις καταρακωσει με την συμπεριφορα σου εναν ανθρωπο και να νηστευει ταυτοχρονα η να φας μεγαλη παρασκευη κρεας και να αγαπας ανηποκριτα;
Γιατί και το να μην νηστεύει κάποιος, ενώ μπορεί, είναι αμαρτία. Το αναφέρει ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Χαράλαμπος Βασιλόπουλος στο βιβλίο του με τίτλο : "Γιατί δεν νηστεύεις";
"Αν δεν μπορεί κάποιος να νηστέψει, αμαρτάνει λοιπόν; Εξαρτάται. Αν δεν μπορεί να νηστέψει επειδή κακοσυνήθισε στο φαγοπότι, βεβαίως αμαρτάνει. Όταν όμως δεν μπορεί από ασθένεια και καχεξία ή ατονία, δικαιολογείται. Αλλά να μην καταστρατηγεί κανείς τη νηστεία με την παραμικρή αδιαθεσία, ή από υπερβολικό φόβο, όπως κάνουν πολλές μητέρες για τα παιδιά τους".
Επιμένω πάντως ότι μεγαλύτερη αξία έχει η υπακοή στον πνευματικό μας, και συμφωνώ, με τον Alefteris (Ελευθέριο ;).
Έχω την άποψη ότι ο Θεός ευαρεστείται περισσότερο όταν προοδεύουμε ως προς την ταπείνωση, που είναι η μέγιστη των αρετών και το πρώτο βήμα για την οποία είναι η υπακοή.
ΔΗΛΑΔΗ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΚΟΗ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΥΠΑΚΟΗ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗ "ΣΩΣΤΗ" ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΘ' ΕΑΥΤΟΥ; ΠΑΝΤΩΣ ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ, ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΡΚΑ.
ΜΑΡΙΑ.
ΠΑΡΑ ΚΥΡΙΟΥ ΕΓΕΝΕΤΟ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΕΣΤΙ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΕΝ ΟΦΘΑΛΜΟΙΣ ΗΜΩΝ