Ερώτημα (2 φορές σε μια μέρα Αναίμακτη Θυσία;)
Συντονιστής: Συντονιστές
-
gol
- Έμπειρος Αποστολέας

Ερώτημα (2 φορές σε μια μέρα Αναίμακτη Θυσία;)
Γνωρίζει κανείς να μου πεί γιατί δεν τελείτε την ίδια μέρα Αναίμακτη Θυσία 2 φορές? δηλαδή αν έχει γίνει το Σάββατο το βράδυ Θ.Λειτουργία πρέπει να γίνει πρίν τις 12 η ώρα και να μην έχει περάσει η μέρα δλ. Κυριακή? ευχαριστώ!
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αυτό που ξέρω είναι
1. Η δική μας ενορία όταν το βράδυ κάνει αγρυπνία, που τελειώνει στις 02:00 το πρωί, εκτελεί την Θεία Λειτουργία της επόμενης ημέρας, κανονικά!
2. Στον Ι. Ν. της Αναλήψεως στη Θεσσαλονίκη πριν από 2-3 χρόνια, κάποια πρωινά Κυριακής, γινόντουσαν δύο λειτουργίες, μία κανονικά το πρωί και μία που ξεκινούσε στις 10:30. Στην δεύτερη μετείχαν οι ιερείς που δεν παρευρίσκοντο στην πρώτη!
1. Η δική μας ενορία όταν το βράδυ κάνει αγρυπνία, που τελειώνει στις 02:00 το πρωί, εκτελεί την Θεία Λειτουργία της επόμενης ημέρας, κανονικά!
2. Στον Ι. Ν. της Αναλήψεως στη Θεσσαλονίκη πριν από 2-3 χρόνια, κάποια πρωινά Κυριακής, γινόντουσαν δύο λειτουργίες, μία κανονικά το πρωί και μία που ξεκινούσε στις 10:30. Στην δεύτερη μετείχαν οι ιερείς που δεν παρευρίσκοντο στην πρώτη!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
εχω ακουσει οτι η καθε ημερα παριστα μια/την αιωνιοτητα,ως προς το θεμα της σωτηριας μας!στη δε θ.λειτουργια εχομε ολο το σωτητηριολογικο εργο του Χριστου ,το οποιον συνετελεστη ΑΠΑΞ!γι 'αυτο κ δεν τελουνται 2 θειες λειτουργιες απο τον ιδιο ιερεα ,στο ιδιο θυσιαστηριο,στο ιδιο ειλητο-ή αντιμηνσιο-την αυτη ημερα!τωρα,δεν νομιζω οτι τιθεται θεμα να λειτουργησει κανεις πριν ή μετα τις 12 το βραδυ Κυριακης προς Δευτερα,διοτι μετα τον εσπερινο της Κυριακης το εσπερας αναφερομαστε σε αλλη ημερα εκκλησιαστικως και συνεπως γιορταζουν αλλοι αγιοι!να το πω ετσι χονδρικα,απαγορευεται να λειτουργηθουν 2 φορες οι ιδιοι Αγιοι την ιδια μερα απο τον ιδιο ιερεα στο ιδιο θυσιαστηριο!
ελυθη η απορια? :)
ελυθη η απορια? :)
aposal έγραψε:Αυτό που ξέρω είναι
εικαζω οτι στην ενορια σου, αγαπητε μοι αδελφε,
1.το πρωι,κατοπιν της αγρυπνιας,τελειται η θ.λειτουργια οπωσδηποτε απο αλλον ιερεα απο εκεινον που λειτουργησε το βραδυ στην αγρυπνια κ οπωσδηποτε ή σε αλλη αγια τραπεζα του ναου σας ή σε απλη φορητη τραπεζα(τραπεζακι) με αλλο αντιμηνσιο(ή ειλητο,κατ'αλλους),η οποια πολλακις τιθεται προ της κυριας Αγιας τραπεζης-οπου και ετελεσθη η αγρυπνια!
2.κ για τη δευτερη πρωινη κυριακατικη λειτουργια ισχυουν οσα ειπα στο 1. για την πρωινη θ.λειτουργια!!
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Όπως θέλεις αγαπητέ αδελφέ μου, "αληθινέ"! Και εύχομαι να είσαι πάντα καλά, και ο Θεός να σε ενισχύει πάντα, ώστε να μας βοηθάς και να μας συμβουλεύεις σωστά!alithis έγραψε:ναι,ετσι ειναι,παμφιλτατε μοι-δεν "επεσες" μεσα στο ονομα αλλα δεν πειραζει.ας ειναι ως εχειaposal έγραψε:Πρέπει να είναι όπως τα λες αδελφέ μου....Μανόλη (ή Χρήστο, ή Κων/νο, ή Κυριάκο, δεν γνωρίζω το Χριστιανικό σου όνομα)!![]()
...!!! :D :) :) :) :)
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.