Ας ξεκινάμε με εμπιστοσύνη

Καθημερινά πνευματικά μηνύματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6135
Εγγραφή: Τετ Οκτ 04, 2006 8:00 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Ας ξεκινάμε με εμπιστοσύνη

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Κάποτε δέκα λεπροί, για τους οποίους γίνεται λόγος στο Ευαγγέλιο του Χριστού (Λουκ. 17, 14), πλησίασαν τον Κύριο, παρακαλώντας Τον θερμά να τους θεραπεύσει. Ζούσαν μια ζωή δυστυχίας και πόνου, εξ΄ αιτίας της φοβεράς αρρώστιας της λέπρας η οποία για την παλαιά εκείνη εποχή ήταν εντελώς αθεράπευτη. Έμεναν και οι δέκα μακριά από τα σπίτια τους, απομονωμένοι από τους ανθρώπους. Ο Κύριος τους ευσπλαχνίσθηκε και απαντώντας στην επίμονη παράκλησί τους, τους έδωσε εντολή να μεταβούν στους Ιερείς και να δείξουν τον εαυτό τους.

Ποιόν εαυτόν τους όμως; Τον λεπρό; Όχι, γιατί εν τω μεταξύ είχαν θεραπευθεί «εν τω υπάγειν αυτούς», όπως λέγει το Ευαγγέλιον. Ο Χριστός δεν τους εθεράπευσε αμέσως, όπως έκανε σε άλλες περιπτώσεις, αλλά καθώς προχωρούσαν για να πάνε προς τους Ιερείς: «Εν τω υπάγειν αυτούς εκαθαρίσθησαν». Έπρεπε πρώτα να δείξουν την πίστη τους και την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στα λόγια του Χριστού.

Πράγματι, βλέπει κανείς την εμπιστοσύνη αυτή που ζήτησε ο Χριστός στους δέκα αυτούς ανθρώπους. Ξεκίνησαν να πάνε προς τους Ιερείς, χωρίς ακόμη να έχουν θεραπευθεί, πράγμα που σημαίνει ότι επίστευσαν ακλόνητα ότι, εκείνο που τους είπε ο Ιησούς, δηλαδή το θαύμα, θα γινόταν οπωσδήποτε. Δεν κάθησαν να σκεφθούν: «μα πως θα πάμε στους Ιερείς να μας δώσουν πιστοποιητικό υγείας, αφού είμαστε ακόμη λεπροί; Γιατί ο Ιησούς μας στέλλει στους Ιερείς αθεράπευτους, αφού εμείς του ζητήσαμε Αυτός να μας κάνει καλά;». Χωρίς να σκεφθούν όλα αυτά ξεκίνησαν, όπως είπαμε, με πλήρη βεβαιότητα για το αποτέλεσμα.

Αλλά αυτό ζητεί και από μας πολλές φορές ο Κύριος. Αυτή την απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό Του και στις υποσχέσεις Του. Όταν ζητούμε την βοήθειά Του για κάποια ανάγκη μας, φαίνεται κάποτε σα να μην είναι κοντά μας. Έχουμε την εντύπωση ότι ξεκινάμε μόνοι μας. Τα πράγματα φαινομενικώς δείχνουν ότι μας αφήνει να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας.

Εν τούτοις, καθώς προχωρούμε, βλέπουμε ότι δεν είμαστε μόνοι και εγκαταλελειμμένοι, αλλά ότι Αυτός βρίσκεται πλάι μας και μας βοηθεί. Όταν, επί παραδείγματι, αρρωστήσουμε καμιά φορά, τρέχουμε αμέσως κοντά Του, σαν τους λεπρούς και του λέμε: «Ιησού Επιστάτα, ελέησον ημάς». «Κύριε, κάνε με καλά». Καμιά φορά βλέπουμε ότι δεν γινόμαστε αμέσως καλά. Σα να μην ακούει ο Κύριος την προσευχή μας. Εν τούτοις, όταν εμείς ξεκινήσουμε με υπομονή και απόλυτη εμπιστοσύνη στην αγάπη Του και βαδίσουμε στο δρόμο της αρρώστιας μας, συνεχίζοντας να εκζητούμε το θείο έλεός Του, τότε προχωρώντας βλέπουμε ότι το σπλαχνικό χέρι Του είναι επάνω μας και έτσι θεραπευόμαστε από ό,τι μας βασανίζει.

Δεν πρέπει να αμφιβάλουμε ποτέ για την βοήθεια του Κυρίου μας. Πρέπει να στηριζόμαστε απόλυτα σ΄ Εκείνον, έστω και αν ξεκινάμε φαινομενικά μόνοι. Η πίστις του Χριστιανού έχει περισσότερη αξία, όταν δεν στηρίζεται σ΄ εκείνα που βλέπει, αλλά σ΄ εκείνα που δεν βλέπει. Σ΄ εκείνα που μας υπεσχέθει Εκείνος και που τα πραγματοποιεί οπωσδήποτε. «Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες» είπε στον Θωμά ο Χριστός. Το θαύμα στη ζωή μας δεν γίνεται όποτε το θέλουμε εμείς, αλλά όποτε το θέλει και το κρίνει ωφέλιμο Εκείνος. Συνεπώς ας ξεκινάμε κι εμείς για κάθε έργο μας με την απεριόριστη βεβαιότητα ότι το θείο μάτι, μας παρακολουθεί στοργικά και «εν τω υπάγειν ημας», θα βλέπουμε τα θαύματα.


Αρχιμ. ΑΘΗΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΤΖΑΝΗΣ
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό

Άβαταρ μέλους
filotheitis
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 28, 2008 9:00 am
Τοποθεσία: ATHENS

Δημοσίευση από filotheitis »

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΝ.

ΣΥ ΑΥΤΟΥ ΑΝΤΙΔΟΞΑΣΟΝ ΤΗΝ ΘΕΙΚΗ ΣΟΥ ΔΥΝΑΜΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙΣ ΗΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΠΙΖΟΝΤΕΣ ΕΠΙ ΣΕ.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα”