"Έχουν τα ζώα ψυχή;"
Συντονιστής: Συντονιστές
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Είναι δεδομένη η μαρτυρία της Παλαιάς Διαθήκης πως στο αίμα και στην καρδιά "κινείται" η ψυχή. Με βάσει τέτοια χωρία γίνεται δεκτός μόνο ο καρδιακός θάνατος και κατ΄ επέκταση απορριπτέες οι μεταμοσχεύσεις απο εγκεφαλικό θάνατο. Με το θέμα όμως τί σχέση έχει.
Διάβασες τί έχω γράψει; Και εν τέλει με την παραπομπή στη δημοσίευση του Panos0
"Ψυχη ειναι το αυλο αθανατο πνευματικο στοιχειο της ανθρωπινης υπαρξης.
καὶ εἶπεν ὁ Θεός· ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ᾿ εἰκόνα ἡμετέραν καὶ καθ᾿ ὁμοίωσιν, καὶ ἀρχέτωσαν τῶν ἰχθύων τῆς θαλάσσης καὶ τῶν πετεινῶν τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῶν κτηνῶν καὶ πάσης τῆς γῆς καὶ πάντων τῶν ἑρπετῶν τῶν ἑρπόντων ἐπὶ γῆς γῆς.
.......................
Διαφορες αλλες... "θεωριες" ειναι ασυμβιβαστες με την Ορθοδοξια.
Τα ζώα δημιουργήθηκαν από το Θεό για την εξυπηρέτηση του ανθρώπου, με τον θανατο τους παυουν να υπαρχουν. Αυτο φυσικα δεν σημαινει οτι πρεπει να τα κακοποιουμε.
........................".
Αναφέρεσαι σε εμένα με το "Μένω κατάπληκτος ότι υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν Ορθόδοξοι και μάλιστα "δάσκαλοι" .........οι οποίοι επιμένουν ότι τα ζώα έχουν ψυχή αθάνατη";
Αν ναι διάβασε καλύτερα αυτά που έχω γράψει,γιατί και δεν υποστηρίζω κάτι τέτοιο και εδώ διαδίδεται ως ασυμβίβαστη Ορθοδοξία το ότι πλην του ανθρώπου η πλάση ή έστω ή πανίδα δεν έχει ψυχή.
Διάβασες τί έχω γράψει; Και εν τέλει με την παραπομπή στη δημοσίευση του Panos0
"Ψυχη ειναι το αυλο αθανατο πνευματικο στοιχειο της ανθρωπινης υπαρξης.
καὶ εἶπεν ὁ Θεός· ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ᾿ εἰκόνα ἡμετέραν καὶ καθ᾿ ὁμοίωσιν, καὶ ἀρχέτωσαν τῶν ἰχθύων τῆς θαλάσσης καὶ τῶν πετεινῶν τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῶν κτηνῶν καὶ πάσης τῆς γῆς καὶ πάντων τῶν ἑρπετῶν τῶν ἑρπόντων ἐπὶ γῆς γῆς.
.......................
Διαφορες αλλες... "θεωριες" ειναι ασυμβιβαστες με την Ορθοδοξια.
Τα ζώα δημιουργήθηκαν από το Θεό για την εξυπηρέτηση του ανθρώπου, με τον θανατο τους παυουν να υπαρχουν. Αυτο φυσικα δεν σημαινει οτι πρεπει να τα κακοποιουμε.
........................".
Αναφέρεσαι σε εμένα με το "Μένω κατάπληκτος ότι υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν Ορθόδοξοι και μάλιστα "δάσκαλοι" .........οι οποίοι επιμένουν ότι τα ζώα έχουν ψυχή αθάνατη";
Αν ναι διάβασε καλύτερα αυτά που έχω γράψει,γιατί και δεν υποστηρίζω κάτι τέτοιο και εδώ διαδίδεται ως ασυμβίβαστη Ορθοδοξία το ότι πλην του ανθρώπου η πλάση ή έστω ή πανίδα δεν έχει ψυχή.
"Γεηρά τις εστιν η ψυχή των κτηνών....Γη εστι των πτηνών η ψυχή. Μη νόμιζε πρεσβυτέραν είναι της του σώματος αυτών υποστάσεως, μηδέ επιδιαμένουσαν μετά την της σαρκός διάλυσιν". [Μέγας Βασίλειος Mg 29, 168 A].
Είναι απόλυτα ξεκάθαρο νομίζω ότι με το " ψυχή ζώσα " στην Παλαιά Διαθήκη εννοείται αυτό που λέμε σήμερα "ζωή". Άλλωστε και στο λόγο του Χριστού λέγεται με το ίδιο νόημα, όταν λέει ότι αυτός που θέλει να σωθεί πρέεπι να απολέσει την "ψυχήν αυτού", προφανέστατα εννοώντας τη ζωή.
Είναι απόλυτα ξεκάθαρο νομίζω ότι με το " ψυχή ζώσα " στην Παλαιά Διαθήκη εννοείται αυτό που λέμε σήμερα "ζωή". Άλλωστε και στο λόγο του Χριστού λέγεται με το ίδιο νόημα, όταν λέει ότι αυτός που θέλει να σωθεί πρέεπι να απολέσει την "ψυχήν αυτού", προφανέστατα εννοώντας τη ζωή.
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
Το σώμα τούτο το δημουργηθέν εβουλήθη και προσέταξε ζωτικήν έχειν δύναμιν, ήτις εγένετο τω ζώω εις ψυχήν ζώσαν, δηλαδή να ενεργεί κάνοντας τα μέλη να κινηθούν ....Αυτή η ζωτική δύναμη είναι η ουσία της ψυχής τους... Στον άνθρωπο όμως υπάρχει κάποια ασώματη ουσία η οποία έχει τόση μεγάλη υπεροχή έναντι του σώματος όσην έχει το ασώματο (άϋλο) του σώματος. [Ιερός Χρυσόστομος Mg 53, 107]
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
Ακου φιλε μου εαν σε στεναχωρησα σου ζητω συγγνωμη.Υ.Γ.: Προς Panos: Προσπάθησε να μιλάς με σεβασμό στην γνώμη του άλλου, να μην είσαι απόλυτως ειδικά για πράγματα στα οποία προφανώς δεν κατέχεις επαρκώς.
Ως προς τα διάφορα σχόλιά σου δεν με αφορούν, να υπολογίζεις όμως πως μας διαβάζει κόσμος εδώ, όσος και αν είναι αυτός και οφείλουμε να προσέχουμε όταν προβάλλουμε τις απόψεις μας ως ασυμβίβαστη Ορθοδοξία και χαρακτηρίζουμε αδελφούς ελαφρά τη καρδία ως "έξυπνους", "σοφούς του κόσμου" και άλλα τινά.
Νομιζω ομως οτι δεν εχεις διαβασει καλα τις απαντησεις μου, σε προτρεπω να τις ξαναδιαβασεις.
Σε ρωτησα τι πιστευεις εσυ ωστε να μαθουμε τη αποψη σου. Τον φιλο Iona τον ρωτησες εαν τα λεει για εσενα σ' εμενα γιατι δεν το εκανες?
Οσο για αυτα που γραφω ειναι αυτα που λεει η Πιστη μας. Τιποτε παραπανω
Εαν δεν συμφωνω, τοτε η "αποψη" μου ειναι ασυμβιβαστη με την Ορθοδοξια.
Πουθενα δεν ειπα οτι εισαι "εξυπνος" η οτιδηποτε αλλο για εσενα, αυτα που γραφω, εσυ μονος σου νομιζεις οτι τα γραφω για εσενα, εγω τα γραφω για τους Χιλιαστες(Ιεχωβαδες) που ακριβως αυτα τα χωρια που εγραψες μετα αναφερουν ωστε να πουν οτι ολα ειναι "ψυχες ζωσες".
Η εταιρια "Σκοπια" "ερμηνευει" οτι επειδη η Γραφη αναφερει τα ζωα "ψυχες ζωσες" οτι ο ανθρωπος δεν διαφερει των ζωων.
Ολα ειναι ψυχες ζωσες λεει ,και συνεχιζει, οτι δεν υπαρχει αθανατη ψυχη αλλα οπως τα ζωα η ανθρωπινη ψυχη παυει να υπαρχει με τον θανατο μας. Ευκολο ειναι να παει στο αλλο ακρο...
Να δεχθουμε οτι και τα ζωα εχουν ψυχη που φυσικα δεν ειναι του ανθρωπινου μεγεθους αρα δεχομαστε οτι υπαρχουν 2 ή 3 ειδων ψυχες ( για τα ζωα, τα φυτα) και επειδη εδω οπως σωστα ειπες διαβαζουν αρκετοι καλο ειναι να γραψουμε την διδασκαλια της Ορθοδοξου Εκκλησιας μας μιας και ειναι ευκολο σε τετοιο θεμα να πεσουμε σε Χιλιαστικη η Βουδιστικη αποψη για το θεμα.
"Η των αλογων ζωων εκαστου ψυχη, ζωη εστι του κατ αυτην εμψυχου σωματος και ουκ κατ ουσιαν." Αγ. Γρηγοριος ο θεολογος.
"Δισσως λεγεται η ψυχη μια μεν η αλογος ητις εστι των κτηνων, ετερα δε λογικη ητις εστι των ανθρωπων.Ο δε ανθρωπος εκ της Θειας εμπνευσεως εσχηκε την ψυχην." Μ.Αθανασιος.
Η φραση ψυχη ζωσα στα ζωα σημαινει ζωντανη υπαρξη. Και διαφερει απο την εννοια που παιρνει το ψυχη ζωσα οταν αναφερετε στον ανθρωπο αφου ο Θεος ενεφυσησε πνοη ζωης σε αυτον δλδ πνευμα. Και ετσι γιναμε ως προς το πνευμα κατ εικονα και ομοιωση Θεου.
γνωριζει μηπως καποιος εξ υμων-ιδιως εκ των θεολογων- τί αναφερουν τα εγχειριδια δογματικης περι του θεματος "ψυχη στα ζωα"? ο καθηγητης ευαγγελος θεοδωρου στις απαντησεις του σε ερωτηματα δογματικα(εχει εκδοθει απο την αποστολικη διακονια) λεει πως τα ζωα εχουν καποιας μορφης ψυχη-αποκλειστικως και μονον ομως με την ενοια της ζωης-,η οποια ομως δεν εχει καμμια σχεση με την ανθρωπινη λογικη κ αυτεξουσια ψυχη!ως προς αυτο ,νομιζω,πως συμφωνουμε ολοι!αυτο ,νομιζω,λενε κ τα πατερικα χωρια που ολοι ανεφεραμε!
alithis έγραψε:γνωριζει μηπως καποιος εξ υμων-ιδιως εκ των θεολογων- τί αναφερουν τα εγχειριδια δογματικης περι του θεματος "ψυχη στα ζωα"? ο καθηγητης ευαγγελος θεοδωρου στις απαντησεις του σε ερωτηματα δογματικα(εχει εκδοθει απο την αποστολικη διακονια) λεει πως τα ζωα εχουν καποιας μορφης ψυχη-αποκλειστικως και μονον ομως με την ενοια της ζωης-,η οποια ομως δεν εχει καμμια σχεση με την ανθρωπινη λογικη κ αυτεξουσια ψυχη!ως προς αυτο ,νομιζω,πως συμφωνουμε ολοι!αυτο ,νομιζω,λενε κ τα πατερικα χωρια που ολοι ανεφεραμε!
Αυτου του ειδους η "ψυχη-ζωη" , υπηρχε στον Παραδεισο ,στην προ-πτωτικη κατασταση? Θα υπερχει αραγε και μετα την Δευτερα Παρουσια ,μετα την επαναφορα της προ-πτωτικης καταστασεως ?
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά σε όλους σας αδελφοί και αδελφές μου!
Διάβασα με πολύ προσοχή όλα όσα έχετε παραθέσει σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί στο άν έχουν τα ζώα ψυχή!
Διδακτικά πολλά από τα χωρία της Παλαιάς Διαθήκης που έχουν κατατεθεί από πολλούς, γεννάται ένα ερώτημα όμως και μία απορία! Διατί ασχολείσθε με τα άλογα και όχι με τα ένλογα? Ας κοιτάξουμε ο καθένας την σωτηρία της δικής μας ψυχής ή πνεύματος, και όχι με πλάσματα που δεν κρίνονται για τις πράξεις τους!
Διάβασα με πολύ προσοχή όλα όσα έχετε παραθέσει σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί στο άν έχουν τα ζώα ψυχή!
Διδακτικά πολλά από τα χωρία της Παλαιάς Διαθήκης που έχουν κατατεθεί από πολλούς, γεννάται ένα ερώτημα όμως και μία απορία! Διατί ασχολείσθε με τα άλογα και όχι με τα ένλογα? Ας κοιτάξουμε ο καθένας την σωτηρία της δικής μας ψυχής ή πνεύματος, και όχι με πλάσματα που δεν κρίνονται για τις πράξεις τους!
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Τα ζώα δεν έχουν ψυχή ζώσα,δηλαδή ουσία ,έχουν μόνο ενέργεια,κι η ψυχή τους διαλύεται όταν πεθαίνουν.
Σχετικά με τον αδελφό που φώναζε ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ κρίνει ο Θεός σύμφωνα με το πόσο καλά γνωρίζουμε την Γραφή ή πόσα εδάφια έχουμε αποστηθίσει και τα λέμε από έξω αλλά σύμφωνα με το τι ψυχή θα παραδώσουμε.
Η μελέτη της Γραφής είναι εργαλείο,όχι αυτοσκοπός.
Κι επίσης το να μπαίνεις εδώ και να λες οτί όλοι έχουμε άγνοια της Γραφής,λες κι είσαι ο μόνος στην Ελλάδα που έχει γνώση της Γραφής είναι προσβλητικό για τους άλλους αδελφούς εδώ μέσα.
Όχι μόνο αλλά να το προσέξεις πολύ αυτό γιατί τέτοια λόγια που υποτιμούν τους άλλους,κρύβουν κάποια υπερηφάνια την οποία αποστρέφεται ο Θεός,και την οποία τροφοδοτεί ο διάβολος.
Γι΄αυτό να είσαι σε εγρήγορση και να σαι ταπεινός.
Σχετικά με τον αδελφό που φώναζε ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ κρίνει ο Θεός σύμφωνα με το πόσο καλά γνωρίζουμε την Γραφή ή πόσα εδάφια έχουμε αποστηθίσει και τα λέμε από έξω αλλά σύμφωνα με το τι ψυχή θα παραδώσουμε.
Η μελέτη της Γραφής είναι εργαλείο,όχι αυτοσκοπός.
Κι επίσης το να μπαίνεις εδώ και να λες οτί όλοι έχουμε άγνοια της Γραφής,λες κι είσαι ο μόνος στην Ελλάδα που έχει γνώση της Γραφής είναι προσβλητικό για τους άλλους αδελφούς εδώ μέσα.
Όχι μόνο αλλά να το προσέξεις πολύ αυτό γιατί τέτοια λόγια που υποτιμούν τους άλλους,κρύβουν κάποια υπερηφάνια την οποία αποστρέφεται ο Θεός,και την οποία τροφοδοτεί ο διάβολος.
Γι΄αυτό να είσαι σε εγρήγορση και να σαι ταπεινός.