Αγάπη

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Αγάπη

Δημοσίευση από Melpomeni »

Αυτη η λεξη ακουγεται πολυ συχνα...Τι ειναι αγαπη ? ειναι κατι σαν στηλη φωτιας και φωτος που μας οδηγει,η ειναι ενας βολικος ,ελαστικος μανδυας που καλυπτει κατα βουληση ?
Ακουω !
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Για τι λέξη αυτή έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες, τόσο από ανθρώπους πιστούς στον αληθινό Θεό, όσο και από όλους τους άλλους. Αυτό συμβαίνει γιατί η αγάπη η είναι η φυσική κίνηση της καρδιάς του ανθρώπου προς το Δημιουργό του, αλλά και προς τους άλλους ανθρώπους. Η αγάπη είναι αν θέλετε ο λόγος ύπαρξης του ανθρωπίνου γένους.

Όμως όπως η θεώρηση όλων των πραγμάτων έτσι και η σχέση του ανθρώπου με το Θεό και τους συνανθρώπους του διαστράφηκε μετά την πτώση. Έτσι η αγάπη έπαψε να είναι απαθής κι έγινε εμπαθής, εμπεριέχοντας μέσα της το εγωιστικό στοιχείο. Η εμπαθής αγάπη αντί να οδηγεί στη ζωή, οδηγεί στο θάνατο, επειδή αντί να φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στο Θεό τον απομακρύνει απ' Αυτόν.

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός για να μας δείξει το αληθινό νόημα της Αγάπης και της δι αυτής Σωτηρίας, ήλθε στον κόσμο σταυρώθηκε από υπέρτατη Αγάπη για μας και Ανέστη. Έτσι μας έδειξε με το παράδειγμά του ότι η αληθινή Αγάπη, αυτή που οδηγεί στην αναστάσιμη Ζωή, είναι αυτή που θυσιάζει το εγώ στο εσύ, είναι αυτή που χαμηλώνει το εγώ για πλησιάσει το εσύ, είναι αυτή που πλαταίνει την καρδιά του ανθρώπου για να χωρέσει όλους τους άλλους.

Όλες οι άλλες χρήσεις της λέξης αγάπη εκτός από την εν Χριστώ Αγάπη, είναι πλαστές και προέρχονται από την πτώση. Είναι συναισθήματα που υποκινούμενα από την φιλαυτία δεν οδηγούν στη Ζωή, αλλά στο θάνατο.
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Teri »

Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμι. και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντά μου, και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι. Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία. πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει. είτε δε προφητείαι, καταργηθήσονται. είτε γλώσσαι παύσονται. είτε γνώσις καταργηθήσεται. εκ μέρους δε γινώσκομεν και εκ μέρους προφητεύομεν. όταν δε έλθη το τέλειον, τότε το εκ μέρους καταργηθήσεται. ότε ήμην νήπιος, ως νήπιος ελάλουν, ως νήπιος εφρόνουν, ως νήπιος ελογιζόμην. ότε δε γέγονα ανήρ, κατήργηκα τα του νηπίου. βλέπομεν γαρ άρτι δι΄εσόπτρου εν αινίγματι, τότε δε πρόσωπον προς πρόσωπον. άρτι γινώσκω εκ μέρους, τότε δε επιγνώσομαι καθώς και επεγνώσθην. νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα. μείζων δε τούτων η αγάπη.

(Απ. Παύλου Α' Κορ.ιγ΄)

Μπορεί κανείς να προσθέσει κάτι σ' αυτό; Δε νομίζω!
Τώρα το πώς το ερμηνεύουμε όλοι μας στην καθημερινότητά μας αυτό είναι μια άλλη ιστορία...
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Συμφωνώ Teri, όμως από το συγκεκριμένο χωρίο αυτό που λείπει είναι η πηγή και το υπόδειγμα αυτής της τέλειας αγάπης, το οποίο βέβαια ο Απόστολος το αναφέρει σε πολλά άλλα σημεία τον Επιστολών του. Η πηγή και το υπόδειγμα της τέλειας Αγάπης είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Μόνο είναι η εν Χριστώ Αγάπη μπορεί να είναι η τέλεια αγάπη. Δηλαδή μόνο αν αγαπάμε τον Κύριο πάνω από κάθε τι άλλο στη ζωή μας μπορούμε να νοιώσουμε και για τους άλλους ανθρώπους την Αγάπη που περιγράφει το παραπάνω χωρίο.
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Teri »

Όπως πάντα εύστοχος και σωστός αδελφέ μου!
Μόνο η εν Χριστώ αγάπη είναι αληθινή αγάπη!
Στην καθημερινότητά μας όμως τι γίνεται; (νομίζω τελικά εκεί αποσκοπούσε το ερώτημα της αγαπητής Μελπομένης) Αγαπάμε εν Χριστώ, ή εν εγωισμώ;;;
Δυστυχώς το δεύτερο είναι το πιο συχνό... :oops: :(
Xpnstos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από Xpnstos »

Σε άλλο θέμα:
Επειδη συχνα στις συζητησεις μας ( και αλλου ,και πολυ συχνα),ακουγεται η λεξη "αγαπη", ανοιξα καινουριο θεμα με αυτο τον τιτλο,μηπως και ξεκαθαρισουμε τι εννοουμε οταν λεμε αγαπη,ετσι για να μπορουμε να συννενοουμεθα.
Σε παρακαλω"filota",αν θελεις,μπορεις να γραψεις αυτη την απαντηση σου και εκει?
Σε αυτό το θέμα:
Αυτη η λεξη ακουγεται πολυ συχνα...Τι ειναι αγαπη ? ειναι κατι σαν στηλη φωτιας και φωτος που μας οδηγει,η ειναι ενας βολικος, ελαστικος μανδυας που καλυπτει κατα βουληση ?
Ακουω !
Ηρώτα δε τις αυτόν των Φαρισαίων ίνα φάγη μετʼ αυτού·
και εισελθών εις την οικίαν του Φαρισαίου ανεκλίθη.
Και ιδού γυνή εν τη πόλει ήτις ην αμαρτωλός, και επιγνούσα ότι ανάκειται εν τη οικία του Φαρισαίου, κομίσασα αλάβαστρον μύρου και στάσα οπίσω παρά τους πόδας αυτού κλαίουσα, ήρξατο βρέχειν τους πόδας αυτού τοις δάκρυσι και ταις θριξί της κεφαλής αυτής εξέμασσε, και κατεφίλει τους πόδας αυτού και ήλειφε τω μύρω.
Ιδών δε ο Φαρισαίος ο καλέσας αυτόν είπεν εν εαυτω λέγων· ούτος ει ην προφήτης, εγίνωσκεν αν τις και ποταπή η γυνή ήτις άπτεται αυτού, ότι αμαρτωλός εστι.
Και αποκριθείς ο Ιησούς είπε προς αυτόν· Σίμων, έχω σοί τι ειπείν, ο δε φησι· διδάσκαλε, ειπέ.
Δύο χρεωφειλέται ήσαν δανειστή τινι. Ο εις ώφειλε δηνάρια πεντακόσια, ο δε έτερος πεντήκοντα. Μη εχόντων δε αυτών αποδούναι, αμφοτέροις εχαρίσατο· τις ουν αυτών, ειπέ, πλείον αυτόν αγαπήσει;
Αποκριθείς δε ο Σίμων είπεν· υπολαμβάνω ότι ω το πλείον εχαρίσατο.
Ο δε είπεν αυτω· ορθώς έκρινας.
Και στραφείς προς την γυναίκα, τω Σίμωνι έφη
Βλέπεις ταύτην την γυναίκα; εισήλθόν σου εις την οικίαν και ύδωρ επί τους πόδας μου ουκ έδωκας· αύτη δε τοις δάκρυσιν έβρεξέ μου τους πόδας και ταις θριξί της κεφαλής αυτής εξέμαξε. Φίλημά μοι ουκ έδωκας· αύτη δε αφʼ ης εισήλθεν ου διέλιπε καταφιλούσά μου τους πόδας. Ελαίω την κεφαλήν μου ουκ ήλειψας· αύτη δε μύρω ήλειψέ μου τους πόδας.
Ου χάριν λέγω σοι, αφέωνται αι αμαρτίαι αυτής αι πολλαί, ότι ηγάπησε πολύ· ω δε ολίγον αφίεται, ολίγον αγαπά.
Είπε δε αυτή· αφέωνταί σου αι αμαρτίαι.
Και ήρξαντο οι συνανακείμενοι λέγειν εν εαυτοίς· τις ούτός εστιν ος και αμαρτίας αφίησιν;
Είπε δε προς την γυναίκα· η πίστις σου σέσωκέ σε· πορεύου εις ειρήνην.

Αφήστε και τίποτα για την κρίση του Θεού!
Αφήστε να κρίνει Αυτός που ετάζει καρδίας και νεφρούς τι είναι αγάπη και τι δεν είναι.
Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ανάγκη να έχετε λόγο (και μάλιστα κηρυκτικό) για όλα;

Θα εκπλαγείτε πολύ, αν μάθετε κατά την ημέρα της Κρίσεως, ότι η αγάπη, μπορεί να είναι και "ενας βολικος ,ελαστικος (όσο ελαστική είναι και μια καρδιά που αγαπάει) μανδυας που καλυπτει κατά βούληση (του Θεού);

Ίσως.

Ίσως οργισθείτε κιόλας, που η Κρίση του Θεού δεν συμβαδίζει με την κρίση σας.
(Hν δε ο υιός αυτού ο πρεσβύτερος εν αγρώ και ως ερχόμενος ήγγισεν τη οικία, ήκουσεν συμφωνίας και χορών και προσκαλεσάμενος ένα των παίδων επυνθάνετο τι είη ταύτα.
Ο δε είπεν αυτώ οτι ο αδελφός σου ήκει και έθυσεν ο πατήρ σου τον μόσχον τον σιτευτόν οτι υγιαίνοντα αυτόν απέλαβεν.
Ωργίσθη δε και ουκ ήθελεν εισελθείν ο ουν πατήρ αυτού εξελθών παρεκάλει αυτόν.
Ο δε αποκριθείς είπεν τω πατρί Ιδού τοσαύτα έτη δουλεύω σοι και ουδέποτε εντολήν σου παρήλθον και εμοί ουδέποτε έδωκας ερίφον ίνα μετά των φίλων μου ευφρανθώ.
Ότε δε ο υιός σου ούτος, ο καταφαγών σου τον βίον μετά πορνών ήλθεν, έθυσας αυτώ τον μόσχον τον σιτευτόν
)
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Χρήστο τι έπαθες; Για την αγάπη συζητάμε. Κανέναν δεν κρίνουμε. Αντιθέτως μάλιστα λέμε ότι απαθής αγάπη είναι αυτή που χωρά όλο τον κόσμο. Είναι αυτή, που βάζει τους άλλους και τη σωτηρία τους πάνω ακόμη κι απ΄τη σωτηρία της ίδιας μας της ψυχής.

Που είδες εσύ να κρίνουμε και να κάνουμε κηρυκτικό λόγο. Μόνο τη μικρή εμπειρία μας απ' τη μάχη μας με τους πειρασμούς μεταφέρουμε και τα λόγια των Πατέρων σύγχρονων και παλιότερων, που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε.

Αν είναι να σιωπήσουμε και να μη λέμε τίποτε, τότε τι γυρεύουμε σ' αυτό το χώρο, που είναι χώρος ανταλλαγής σκέψεων;
Άβαταρ μέλους
panos0
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panos0 »

Αφου γραφτηκε ο υμνος της αγαπης του Απ. Παυλου ολα τα αλλα ειναι....
Άβαταρ μέλους
nhfaliamethh
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nhfaliamethh »

ο ύμνος της Αγάπης,διαβάζει ο Πετρος Γαιτάνος :)

http://rapidshare.com/files/109502730/1 ... 1.wma.html

και τι είπε ένας πατερ..ένας λογοτέχνης..και ο γεροντας Παισιος..

Η αγάπη χωρίς όρια χρησιμοποιεί τα πιο απλά μέσα για να δημιουργήσει μια επαφή. Οι λέξεις δεν είναι πάντοτε αναγκαίες. Αρκεί ένα χαμόγελο ή ένα βλέμμα, αν είναι αγνά και αληθινά.

Ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα... Δύο μέσα απεριόριστης εκφράσεως. Έκφραση σιωπηλή και βαθιά του εαυτού μας. Ένωση μ' εκείνους που ποτέ ίσως δεν θα πούμε ένα λόγο, ποτέ ίσως δεν θα τους ξαναδούμε.

Σε κοιτάζω, άγνωστε ή άγνωστη, που ο Θεός έβαλε στο δρόμο μου. Και να ότι ο Θεός σιωπηλά σας κάνει ζωντανούς μπροστά μου, παρόντες σε μένα. Μέσ' στα μάτια σου είδα την ψυχή μου. Το βλέμμα μου έφερε σε σένα την ψυχή μου.

Βύθισμα στον "άλλον". Είμαι σε σένα. Και συ μπαίνεις μέσα μου. Μεταξύ μας η κοινωνία γίνεται πραγματική. Τελικός της στόχος είναι η όψη του Θεού, που γίνεται διαφανής ανάμεσα απ' τα πρόσωπά μας.

Ένα χαμόγελο ανταλλάχτηκε. Αυτό το χαμόγελο χαλαρώνει τα χείλη που ήταν κλειστά. Σφίγγει τα δόντια που ήταν σφιχτά. Κάτι άρχισε αναμεταξύ μας, κάτι που θ' αφήσουμε το μέλλον του στα χέρια του Θεού. Μια πόρτα έχει ανοίξει.

Συ, από τον οποίο δέχτηκα σήμερα ένα χαμόγελο ή ένα βλέμμα αγνό κι αληθινό, συ που δέχτηκες από μένα ένα χαμόγελο ή ένα βλέμμα αγνό κι αληθινό - επαναλαμβάνω αυτές τις λέξεις τις τόσο σπουδαίες: αγνό κι αληθινό - σε ευλογώ σιωπηλά.

Ζητώ από τον Κύριο - Αγάπη, από την χωρίς λόγια συνάντηση των ψυχών μας ένα φως χρυσό ν' αναβλύσει φωτίζοντας αυτή την ημέρα.

Λεβ Ζιλέ

"Αμα πεινας το ξερεις.Φωναζουνε τα σπλαχνα σου.Αμα κρυωνεις το ιδιο.Αμα αγαπας,πως το καταλαβεις?
Γιατι:τι ειναι η αγαπη?Καποιος πηγε να πει κατι και δεν ειπε τιποτα.Ειπε πως ειναι κατι σαν φωτια.Μα ειναι?
Αλλος ειπε παλι πως ειναι κατι σαν δροσουλα,αλλος σαν δοξαρια.Τι ειναι τελος παντων....Κι αν παλι αγαπη ειναι κατι που
το λενε "αγαπη" ειναι αυτο η αγαπη?

Βαλε μια δυση κι ενα βαρκακι να λιωνει μεσα.Ομορφια!Μα αν δεν υπαρχει ματι να το δει,ειναι ομορφια?
Ενα πουλακι κελαηδα ολομοναχο σ ενα ερημο δασος...Αν δεν τ ακουσει κανεις...ειναι κελαηδηγμα?
Κι ειναι μπορετο να κελαηδησει γλυκα ενα ολομοναχο πουλακι,αν δεν υπαρχει πισω απο καποιο φυλλο το αυτακι
ενος αλλου πουλιου?
Πηγαν και οι σοφοι να πουνε κατι πανω σ αυτο,και τα κανανε θαλασσα.

Αυτοι,γι αγαπη!...Τα μωρα ξερουν
περισοοτερα.
Ενα λουλουδι ειπε:"Αγαπη?ειμαι εγω".Τρελλενεσαι με τετοια καμωματα.
Ενας βαρκαρης θ'αφησει τα κουπια και θα σκουπισει το κουτελο του.Δεν θα ξερει να πει τιποτα.Μπορει αυτο να ειναι αγαπη.
Μα ειναι?Ποιος να του το πει?

Οσο εχεις κατι μεσα σου και δεν χρειαζεται να το πεις ,το εχεις και ησυχαζεις.Σε καιει...Σε λιωνει...Εσυ το βλεπεις.
Κι αντι να βαλεις τα κλαματα,το ριχνεις στο τραγουδι.Εισαι μεθυσμενος,και δεν εχεις πιει ουτε σταλα!
Αυτο το "πραγμα' πρεπει να σκαβεις μεσα σου μια λακκουβα και να το θαβεις,κι οτι βρεξει.Μη το λες πουθενα.
Ασ το κι ας σε καψει.

Θα ξερεις οτι χανεσαι λιγο λιγο απο μια αρρωστια,που σε κανει ομορφο.Ομορφαινεις
και πεθαινεις....Κι οταν νομιζεις πως πεθανες...θα χει τελειωσει η αρρωστια.Θα εισαι ζωντανος,μα θα εισαι και
ασκημος.Θα εχεις φρικτα ασκημισει.Αληθεια...αυτο ειναι αγαπη?Οποιος αγαπα δεν μπορει να το πει.Κι οποιος
δεν αγαπα δεν το ξερει. "

απο το ενα παιδι μετραει τ αστρα.

-πεστε μας κάτι γέροντα..
-τι να σας πω?
-ότι λέει η καρδιά σας!
-αυτο που λεει η καρδια μου ειναι να παρω ενα μαχαιρι να την κοψω κομματακια να την μοιρασω στο κοσμο.

γεροντας Παισιος

Χριστός Ανέστη!
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”