Τι απάντηση να δώσω σε ερώτηση άλλου φόρουμ

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Σωστά Teri, σήμερα όμως η Παλαιά Διαθήκη ερμηνεύεται και χρησιμοποιείται με βάση τη διδασκαλία του Κυρίου περί Αγάπης και ότι η πρόθεση μετρά περισσότερο από το αποτέλεσμα. Η διδασκαλία του Χριστού δεν ακυρώνει τις εντολές της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά, όπως είπε ο ίδιος στην Επί του Όρους ομιλία, τις συμπληρώνει (Μή νομίσητε ότι ήλθον καταλύσαι τον νόμον ή τους προφήτας· ουκ ήλθον καταλύσαι αλλά πληρώσαι. (Ματθ. κεφ. 5,17)).

Η Παλαιά Διαθήκη είναι σε μεγάλο βαθμό ιστορικό βιβλίο και προφητικό. Οι περισσότερες προφητείες επαληθεύτηκαν με την έλευση του Κυρίου στο κόσμο. Επομένως δε θα μπορούσε να μηνίσχύει η Παλαί αΔιαθήκη, αφού σε μεγάλο βαθμό έχει επαληθευτεί.
aplastos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από aplastos »

Η Παλιά Διαθήκη είναι ο τύπος της Καινής Διαθήκης. Παράδειγμα:
Με τον αμνό του Πάσχα, ο οποίος ήταν τύπος του άσπιλου αμνού Ιησού Χριστού· με το χάλκινο φίδι της έρημο εικονίζεται ο λυτρωτής που αναρτήθηκε στο σταυρό, που γιάτρεψε τα δαγκώματα του νοητού φιδιού σε αυτούς που με πίστοι τον θεωρόυν· η περιτομή της ακροβυστίας, η οποία σήμαινε την κάθαρση της αμαρτίας με το βάπτισμα με τον Ιησού Χριστό· οι θυσίες της Π.Δ. , οι ραντισμοί με το αίμακαι οι καθαρισμοί προδιατύπωναν της κάθαρση της ανθροπότητας με το αίμα του Σωτήρα Ιησού Χριστού· η άφλεκτος βάτος , η στάμνα απο το μάννα, και η ράβδος του Ααρών που βλάστησε προδιατυπώνουν την θεία γέννηση του Χριστού απο Παρθένο· επίσης και κάποια άλλα συναντώνται στην Π.Δ.

Επίσης ο λόγος του Θεού πρός τον όφι στον παράδεισο . « Και θα θέσω έχθρα ανάμεσα σε σένα ( το φίδι) και ανάμεσα στη γυναίκα ( την Εύα) , και ανάμεσα στον απόγονό σου ( τον διάβολο), και ανάμεσα στο απόγονο αυτής ( τον Χριστό). Αυτός θα σου πατήσει το κεφάλι και εσύ θα του πληγώσεις την φτέρνα». Η την επαγγελία αυτή προσήμαινε την κατά του διαβόλου νίκη του Χριστού. Αυτήν την επαγγελία διαφύλαξε ο Αδάμ και οι απόγονοί του , έγινε καινούργια και τους Πατριάρχες Αβραάμ , Ισαάκ και Ιακώβ με νέα επαγγελία· «Και θα ευλογηθούν με τον απόγονό σου όλες οι φυλές της γής.

Ότι έχει να κάνει με την ένσαρκη παρουσία του Χριστού έχει προφητεύθει στην Παλαιά. Είναι ταυτόχρονα και ιστορικό βιβλίο.
Οι Διαθήκες( υποσχέσεις-θελησεις) που έδωσε ο Θεός στους ανθρώπους είναι:
Στην Παλαιά Διαθήκη πρώτη στον παράδεισο στον πρωτόπλαστο να τρώει απο όλους τους καρπούς του παραδείσου απο τον ξύλο της γώσεως να μη φάει γιατί θα πεθάνει. Η δεύτερη είναι η υπόσχεση τον Αβραάμ ότι απο τους απογόνους του θα γεννηθεί ο Χριστός, και στον Μωυσή που έδωσε τον Νόμο του.
Στην Καινή( νέα) Διαθήκη είναι η διαθήκη του Ιησού Χριστού που κυρώθηκε απο το ίδιο του το αίμα ( Ματθ. κς΄28, Μαρκ. ιδ΄24, Λουκ κβ΄20) με την οποία όποιος πιστεύει σ' Αυτόν έχει αιώνια ζωή "Ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται ο δε απιστήσας κατακριθήσεται. Και η τελευταία αυτή διαθήκη υπερέχει απο τις άλλες, γιατί είναι διαθήκη χάριτος και σωτηρίας.

Τα για τα παραπάνω χρησιμοποιήθκε αποσπάσματα απο το βιβλίο του Αγίου Νεκταρίου Ορθόδοξη Ιερά κατήχηση.
aplastos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από aplastos »

Και μεριές προφητείες απο την Παλαιά Διαθήκη

Για την γέννηση του Ιησού:

δια τούτο δώσει Κύριος αυτός υμίν σημείον· ιδού η παρθένος εν γαστρί έξει, και τέξεται υιόν, και καλέσεις το όνομα αυτού Εμμανουήλ Ησαΐας 7,14

Για τη διδασκαλία του:

Πρόσεχετε, λαός μου, τω νόμω μου, κλίνατε το ούς υμών εις τα ρήματα του στόματός μoυ∙ ανοίξω εν παραβολαίς το στόμα μου, φθέγξομαι προβλήματα απʼ αρχής. Ψαλμός ΟΖ΄ (77),1,2

Η είσοδος στα Ιεοροσόλυμα

Χαῖρε σφόδρα, θύγατερ Σιών· κήρυσσε, θύγατερ ῾Ιερουσαλήμ· ἰδοὺ ὁ βασιλεὺς σου ἔρχεταί σοι, δίκαιος καὶ σῴζων αὐτός, πραΰς καὶ ἐπιβεβηκὼς ἐπὶ ὑποζύγιον καὶ πῶλον νέον. Ζαχαρίας (9, 9)

Η δίκη του Ιησού

αναστάντες μοι μάρτυρες άδικοι, α ούκ εγίνωσκον, επηρώτων με. ανταπεδίδωσαν μοι πονηρά αντί αγαθών και ατεκνίαν τη ψυχή μου… -Ψαλμός ΛΔ΄(34) 11,12

Στο Γολγοθά

διεμερίσαντο τα ιμάτια μου εαυτοίς και επί των ιματισμών μου έβαλον κλήρον. -Ψαλμός ΚΑ΄ (21), 19

και έδωκαν εις το βρόμα μου χολήν και εις την δίψαν μου επότισάν με όξος.- Ψαλμός

Για την ανάσταση

αναστήτω ο Θεός, και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού , και φυγέτωσαν από προσώπου αυτού οι μισούντες αυτόν. Ψαλμός ΞΖ΄ ( 67),2

ανέβης εις ύψος, ηχμαλώτευσας αιχμαλωσίαν, έλαβες δόματα εν ανθρώποις, και γάρ απειθούντας του κατασκηνώσαι.- Ψαλμός ΞΖ΄ ( 67),19
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από plagiaskepsi »

μαθητης=μαθαινω
ασχετο με την ηλικια μου

εν παση περιπτοση
ΣΥΓΝΩΜΗ stellio 40

ειμαι εν θεσει αγνωμος.....σε αυτο που σε απασχολή
srev
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από srev »

Αυτό πού άκουσα σε ομιλία του π. Μαξίμου Ι.Μ. Αγ. Διονυσίου (αν δε με απατά η μνήμη μου) είναι ότι ο Χριστός μέχρει να μεγαλώσει λιγάκι ζούσε μια απλή ζωή όπως ένα συνηθισμένο παιδί για να μη δώσει στόχο στον Πονηρό, γιατί έπρεπε να μεγαλώσει σαν άνθρωπος χωρίς να κάνει κανενός είδους θαυμαστά πράγματα και θεωρηθεί "τέρας" κλπ. Άρα δεν υπάρχει λόγος να ψάξει κάποιος να μάθει τις λεπτομέρειες σε κάτι που δε θα δώσει τίποτα ουσιαστικό από πενυματικής απόψεως.

Σπύρος.
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

H Εκκλησία όπως και η Παπική Ομολογία δέχονται 49 βιβλία ως βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης και τα οποία είναι τα εξής:

01. Γένεσις
02. Έξοδος
03. Λευιτικόν
04. Αριθμοί
05. Δευτερονόμιον

06. Ιησούς του Ναυή
07. Κριταί
08. Ρουθ
09. Α' Βασιλειών
10. Β' Βασιλειών
11. Γ' Βασιλειών
12. Δ' Βασιλειών
13. Α' Παραλειπομένων
14. Β' Παραλειπομένων
15. Α' Έσδρας
16. Β' Έσδρας
17. Νεεμίας
18. Τωβίτ
19. Ιουδίθ
20. Εσθήρ
21. Α' Μακκαβαίων
22. Β' Μακκαβαίων
23. Γ' Μακκαβαίων
24. Ψαλμοί
25. Παροιμίαι
26. Ιώβ
27. Εκκλησιαστής
28. Άσμα Ασμάτων
29. Σοφία Σολομώντος
30. Σοφία Σειράχ

Μικροί προφήτες

31. Ωσηέ
32. Αμώς
33. Μιχαίας
34. Ιωήλ
35. Οβδιού
36. Ιωνάς
37. Ναούμ
38. Αββακούμ
39. Σοφονίας
40. Αγγαίος
41. Ζαχαρίας
42. Μαλαχίας

Μεγάλοι προφήτες

43. Ησαΐας
44. Ιερεμίας
45. Βαρούχ
46. Θρήνοι
47. Επιστολή Ιερεμίου
48. Ιεζεκιήλ
49. Δανιήλ

Απο αυτά τα 49 βιβλία 10 θεωρούνται ουσιαστικά απόκρυφα για τις υπόλοιπες Χριστιανικές Ομολογίες οι οποίες έτσι δέχονται μόνο 39 βιβλία ως Κανονικά, όσα δηλαδή και ο Ιουδαϊσμός. Τα 10 αυτά βιβλία που δέχεται η Εκκλησία αλλά όχι οι Χριστιανικές Ομολογίες πλην των Παπικών ακολουθώντας τον Ιουδαϊσμό είναι τα εξής:

01. Α' Έσδρας
02. Τωβίτ
03. Ιουδίθ
04. Α' Μακκαβαίων
05. Β' Μακκαβαίων
06. Γ' Μακκαβαίων

07. Σοφία Σολομώντος
08. Σοφία Σειράχ

09. Βαρούχ
10. Επιστολή Ιερεμίου

Επιπλέον η Εκκλησία δέχεται ως κανονικές 4 προσθήκες στα Ελληνικά, μια στο βιβλίο της Εσθήρ και 3 στον Δανιήλ.
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Η Παλαια Διαθήκη δεν είναι απλός τύπος της Παλαιάς αλλά η κρηπίδα της Αληθινής Θεολογίας, της Θεολογίας που σήμερα ονομάζουμε Ορθόδοξης.

Ελάχιστα πράγματα έχουν καταργηθεί απο αυτήν αφού ο Χριστός όπως σωστά ειπώθηκε δεν κατέλυσε την Τορά, τον Νόμο αλλά την συμπλήρωσε ή σε κάποια σημεία του προέτρεψε τους Χριστιανούς να αμπεμπολήσουν δικαιώματα που απορρέουν απο το Νόμο προς χάριν της Ουράνιας μισθαποδοσίας: Ηρρέθη τοις αρχαίοις.... Εγώ δε λέγω.... Πράγμα που δεν συνιστά παράβαση του Νόμου.

Στην Παλαιά Διαθήκη δεν υπάρχουν μόνο 2 διαθήκες, συμφωνίες του Θεού με τον Ισραήλ ή γενικά τους ανθρώπους αλλά περισσότερες. Ακόμα και το Ουράνιο Τόξο μετά τον κατακλυσμό λ.χ. είναι διαθήκη του Θεού με τους ανθρώπους.

Υπάρχουν πράγματα τα οποία αφορούν το λαό του Ισραήλ και όχι τους πάντες. Η περιτομή αλλά και πολλές Εορτές που αφορούν ιστορικά γεγονότα του λαού του Ισραήλ. Απολύτως λογικό ήταν να μην συνεχίζουν τα Έθνη να τιμάνε αυτά τα ειωθότα. Επίσης πολλές Εορτές είχαν τυπολογικό χαρακτήρα και με τον ερχομό του Μεσσίου δεν θα είχε νόημα η συνέχισή τους με το παλαιό νόημα: Πάσχα, Πεντηκοστή κ.τ.λ.

Όταν έγραψα παραπάνω περι ενηλικιώσεως των Εβραίων στα 30 εννοούσα την αφετηρία προς το δικαίωμα γνώμης, παρέμβασης στις συζητήσεις, διδασκαλίας.

Ο Εβραίος ενηλικιώνονταν στα 12, εξ ου και το μόνο περιστατικό πλην των γεγονότων της Γεννήσεως που αναφέρεται στα Ευαγγέλια είναι το πρόσκύνημά του Κυρίου στο Ναό στα 12 του χρόνια. Με την έννοια αυτής της ενηλικιώσεως θεωρείται επίσημα πιστός άρρενας και φέρει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Γενικά για να τελεσθεί μια ακολουθία ή μια επίσημη τράπεζα όπως το Πάσχα στον Ιουδαϊσμό, απαιτείται η παρουσία 10 άρρενων ενήλικων. Δηλαδή 10 Εβραίων που έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος ( σήμερα τελείται στη συμπλήρωση των 13 ετών, εκτός και αν εννοείται πάλι το 12ο με την έννοια ότι εισάγεται το άρρεν μέλος στο 13ο έτος κλίνοντας το 12ο ) και έχουν δεχτεί την σχετική τελετή ενηλικιώσεως που λέγεται "Μπαρ Μιτσβά".
Τέλος θα το ξαναπώ ότι για την παιδική ηλικία δεν έχουμε αναφορές πρώτιστα γιατί οι Απόστολοι δεν έγραφαν βιογραφία του Κυρίου αλλά κατέγραψαν κάποια απο τα απομνημονεύματά τους και όχι γνώμες τρίτων. Οι Απόστολοι δεν γνώριζαν την παιδική ηλικία του Κυρίου ως αυτόπτοι μάρτυρες. Ο Κύριος ζούσε στη Ναζαρέτ και απο τη Ναζαρέτ δεν ήταν κανείς Απόστολος. Πέραν των προσωπικών μαρτυριών των Αποστόλων υπάρχουν στα Ευαγγέλια κάποια γεγονότα μεμονωμένα που προέρχονται απο αποκαλύψεις αλλά αυτό γίνεται κατ΄εξαίρεσιν: Η Γέννηση του Κυρίου και τα περι αυτής, ο Ιησούς δωδεκαετής στο Ναό, οι Πειρασμοί στα Σαραντάριο, η Αρχιερατική Προσευχή και κάποια άλλα.

Ερώτηση Ιεροψάλτου: απο που συνάγεται ότι ο Κύριος ως παιδί είχε ήρεμη ζωή για να περνάει απαρατήρητος όπως ειπώθηκε; Ο εν λόγω μοναχός εάν το είπε καλά θα κάνει να είναι επιφυλακτικός στην έκφραση τέτοιων απόψεων. Δεν ξέρουμε την παιδική ηλικία του Κυρίου, αλλά και αν δεχτούμε τις ελάχιστες σχετικές πηγές, δηλαδή την περικοπή του Κυρίου ως δωδεκαετούς στο Ναό και απόκρυφες πηγές όπως το "Ευαγγέλιο του Θωμά", ο Κύριος διέφερε έστω και "διακριτικά" απο τα άλλα παιδιά.
Gewrgiosgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Gewrgiosgr »

άρα το τατουάζ απαγορεύεται?
επείδη το λεεί στην Παλαιά Διαθήκη.

Θέλω να κάνω ενα μικρό Χρ (καταλάβετε τι,,ξέρει κανείς για αυτο το σήμα τιποτα?)

μακάρι να κάνουμε ένα τατουαζ στην καρδιά μας μέσα την συνεχής επικλησή του ονόματος του Κυρίου μας...
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον.Τριάς Αγία Δόξα Σοι!
srev
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από srev »

Ναι, Γιώργο, μη βιαστείς, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν είναι καλό να κάνεις tatoo. Άστο καλύτερα, μη δώσεις δικάιωμα στον Αντίθετο, έχω ακούσει ιστορίες ως από σενάριο ταινίας τρόμου βγαλμένες.

Σπύρος.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Τι απάντηση να δώσω σε ερώτηση άλλου φόρουμ

Δημοσίευση από aposal »

stellio40 έγραψε: Υπάρχει κάποίο κείμενο ή έστω ξέρει κάποιος τι έκανε ο Χριστός από τα 12 του μέχρι τα 32 του ? δηλαδή το χρονικό διάστημα που δεν γράφεται τίποτα επίσημα για την ζωή του απο την εκκλησία ..)
Προ ετών είχα θέσει παρόμοια ερώτηση σ' έναν ιερέα, πνευματικό, μέσω e-mail και αυτό μου απάντησε :

Τα Ευαγγέλια αναφέρουν πού ήταν ο Χριστός από 12 έως 30 ετών, πχ. ο Λουκάς αναφέρει ότι μέχρι την ενηλικίωσή του παραμένει στην πατρίδα του Ναζαρέτ (Λουκά δ΄16-17), ο Ιωάννης (ζ΄14-15) και ο Ματθαίος (ιγ΄53-58) γράφουν ότι συμπατριώτες του και οι συγχωριανοί του τον γνώριζαν καλά, ότι δεν έμαθε γράμματα και εξεπλήττοντο για τη σοφία του, ενώ ήτα αγράμματος. Αν έλειπε 18 χρόνια, 12 έως 30 ετών στις Ινδίες θα έλεγαν οι συγχωριανοί του ότι στο εξωτερικό που πήγε έμαθε γράμματα. Ο Λουκάς λέγει στο Β΄51 ότι από 12 ετών ήταν στη Ναζαρέτ υποτασσόμενος στους γονείς του.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”