filotas έγραψε:Γιατί παντρεύονται οι άνθρωποι σήμερα;
Θα βιαστείτε να μου απαντήσετε: από αγάπη ή από έρωτα.
Μακάρι να ήταν έτσι, γιατί αυτή η αγάπη ή έστω ο έρωτας θ΄αποτελούσε συνδετικό κρίκο, που θα διατηρούσε το ζευγάρι συνδεδεμένο. Όμως η αποτυχία μεγάλου ποσοστού γάμων δείχνει ότι ούτε πραγματική αγάπη ούτε καν δυνατός έρωτας δεν υπάρχει.
Αλλά τι υπάρχει τότε;
Δυστυχώς απέραντος και άκρατος εγωισμός. Οι άνθρωποι σήμερα παντρεύονται για να έχουν έναν άνθρωπο να ικανοποιεί τις προσωπικές τους ανάγκες. Διαλέγουν, λοιπόν, σύντροφο μες βάση τις ανάγκες τους. Όταν βρουν ένα ταίρι σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους, τότε λένε ότι τον ερωτεύτηκαν. Στην πραγματικότητα ερωτεύτηκαν μόνο την προοπτική της ικανοποίησης που πρόκειται να τους προσφέρει.
Όταν για κάποιο λόγο πάψουν να ικανοποιούν ο ένας τις ανάγκες του άλλου, τότε αρχίζουν τα "δε μ' αγαπάς πια", "σε βαρέθηκα δε σε θέλω άλλο" κλπ και χωρίζουν. Εμπορική συμφωνία ήταν κι έπεσε έξω. Εξ ου και το "σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης", για να δένεται και να λύνεται η συμφωνία πιο εύκολα.
Θα με πείτε κυνικό. Δεν είμαι, απλά είμαι ρεαλιστής και βλέπω γύρω μου. Οι σύζυγοι εξακολουθούν να μένουν μόνοι και μέσα στο γάμο. Η έννοια της συντροφικότητας έχει καταντήσει ουτοπία.
Ο Θεός δεν έπλασε τον Αδάμ και την Εύα για να ικανοποιούν ο ένας τις ανάγκες του άλλου, αλλά για να συμπληρώνουν πνευματικά ο ένας τον άλλο και να θυσιάζονται από αγάπη ο ένας για τον άλλο.
Ο Κύριος με τη θυσία του για την Εκκλησία έδειξε τον απόλυτο δρόμο της θυσίας και της προσφοράς από Αγάπη, που πρέπει να βαδίζουν τα Χριστιανικά ζευγάρια.
Τώρα πόση απόσταση υπάρχει ανάμεσα στο τέλειο και σ΄αυτό που υπάρχει σήμερα; Το χάος. Όλοι είμαστε κάπου στη μέση. Ας συνειδητοποιήσουμε όμως που βρισκόμαστε σε σχέση με το τέλειο κι ας προσπαθήσουμε πάλι απ΄την αρχή, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού και το Έλεος Του.
Έχεις απόλυτο δίκιο αδερφέ μου για την σημερινή κατάσταση αλλά θέλω να πιστεύω πως αν και οι δύο έχουν τον φόβο Θεού, έχουν κοινό Γέροντα να τους συμβουλεύει όταν βρίσκονται σε αδιέξοδα και με υπομονή που θα την ζητάμε συνεχώς από τον Κύριο, μπορεί ο Γάμος να προχωρήσει.