Καλησπέρα κι από μένα γλυκειά μου smarti!
Από τις δικές μου εμπειρίες θα σου πω πως νηστέψεις δεν νηστέψεις, όποιος είναι να σκανδαλιστεί, θα σκανδαλιστεί.
Τα πρώτα χρόνια της πνευματικής ζωής μου, ο πνευματικός μου πατέρας μου έλεγε να μην προκαλώ νηστεύοντας σε κάποιες οικογενειακές συνάξεις, και περισσότερο για να μην προσπαθήσουν να με εμποδίσουν στο μέλλον να συνεχίσω την πνευματική μου ζωή.
Έτσι και έκανα 1-2 χρόνια και σε οικογενειακές γιορτές δεν νήστευα.
Κάποια στιγμή και χωρίς να το έχω από πριν σχεδιάσει (του Αγίου Νικολάου), είπα πως νηστεύω και πως θα φάω ότι θέλω από τα μη αρτίσιμα.
Αφού δεν με φάγανε ζωντανη!!!!!!!!! «και νομίζεις πως εσύ είσαι πιό θρήσκα από εμάς» και «πως τολμάς να προσβάλλεις τους μεγαλύτερους σου? Μήπως εσύ ξέρεις περισσότερα από εμάς?», «και δηλαδή εμείς είμαστε οι αμαρτωλοί και εσυύ.... ?» και δεν συμμαζεύεται το τί άκουσα.
Το αποτέλεσμα? Αποφάσισα πως θέλω να είμαι χριστιανή και στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια και ας λέει ο καθένας ότι θέλει.
Και με διάφορες προφάσεις έκοψα και από τα Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν τους (γίνονται την παραμονή!) και από τα πρωτοχρονιάτικα (πάει το χαρτάκι σύννεφο!!!) και από όλες τις υπόλοιπες γιορτές που νηστεύουν οι χριστιανοί. Για παράδειγμα και οι θείες μου νηστεύουν κάποιες φορές το χρόνο αλλά μόνο το κρέας......... Αν είναι ο καθένας μας να νηστεύει όποτε τον βολεύει, ή να νηστεύει ότι νομίζει ο καθένας μας, το χάσαμε και αυτό το τρένο!
Θυμάμαι πάλι μιά φορά που δεν νήστευα λόγω ασθενείας και όταν με είδαν να τρώω όπως αυτοί, μου την είπαν και από πάνω «ωραία χριστιανή είσαι! Εσύ δεν έπρεπε να νηστεύεις σήμερα?!!! Οπότε........... απλά ξέρω που να πηγαίνω και που όχι σε περιόδους νηστείας (για να μην προκαλώ). Η αλήθεια είναι πως μόνο με τους συγγενείς έχω πρόβλημα, ενώ οι φίλοι και οι συνάδελφοι και με αποδέχονται και με σέβονται (και αρκετοί από αυτούς με το πέρασμα του χρόνου έχουν έρθει κοντά στην Εκκλησία μας)
Νηστεία και σκανδαλισμός
Συντονιστής: Συντονιστές
- theodora
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
- theodora
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Το πρόβλημα βεβαίως γίνεται τεράστιο όταν έχουμε να κάνουμε και με τις ψυχές των παιδιών !! Δεν πρέπει να παίρνουν λανθασμένα και αντιφατικά μηνύματα για το θέμα της νηστείας. «εκεί νηστεύουμε, εκεί δεν νηστεύουμε». Θα πρέπει να υπάρχει μία ξεκάθαρη στάση των γονιών σε αυτά τα θέματα, γιατί μεγαλώνοντας θα αρχίσουν και αυτά με την σειρά τους να αμφισβητούν και να μπαλατσάρουν σαν και εμάς. Δεν θα χτιστεί μέσα τους μιά ορθή πίστη για βασικά θέματα, και αυτό θα είναι ολοκληρωτικά ευθύνη των γονιών. Τα παιδάκια κάτω των 12 ετών δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τις «κοινωνικές μας υποχρεώσεις» και τους λόγους για τους οποίους οι μεγάλοι αποκλίνουν από τα χριστιανικά τους ήθη. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, προσευχή και ΑΓΑΠΗ!
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
-
Merkourios
- Έμπειρος Αποστολέας

Άχ, ευλογημένοι Άγιοι μάρτυρες κι΄ εσείς Άγιοι Μακαβαίοι πού σήμερα εορτάζετε, κι΄ εσύ Σολομονή, κι΄ εσύ Άγιε Ελεάζαρε...πού αρνιόσαστε να φάτε χοιρινό κρέας καί καθήσατε καί σάς καταβασάνιζαν οί διώκτες σας...
Κι΄ εσείς πού πεισματικά αρνιόσαστε να φάτε κρέας, βλέπετε τί κάνατε;
Κατασκανδαλίσατε τόσους ανθρώπους !!!
Έ, Μακαβαίοι γιατί τό κάνατε αυτό, καί δεν τρώγατε κι΄ εσείς λιγάκι αρτύσιμο μή σκανδαλίσετε τούς παρισταμένους όπως συμβουλεύουνε καί κάποιοι πνευματικοί σήμερα ( ελάχιστοι ίσως, καί εάν λένε, ή τα λέμε εμείς για να δικαιολογήσουμε τίς υποχωρήσεις μας μπροστά στό φοβερό βλέμμα τού κόσμου...).
Κι΄ εσείς υπόλοιποι μάρτυρες πού δεν λιβανίζατε καί λιγάκι τα είδωλα σκανδαλίζοντας τόσους καί τόσους άλλους συνανθρώπους σας...
Μά έχουμε κόσμο σήμερα, τί θα πούνε οί φίλοι μας;
"Ακούς νηστεία, νέος άνθρωπος εσύ τώρα, κι΄ έρχεσαι καί μάς προκαλείς με την παλιονηστεία σου στό δικό μας τραπέζι..."
Έξω λοιπόν Χριστέ από τό τραπέζι μας, κι΄ από Δευτέρα όταν πάνε άσχημα οί δουλειές σε ξαναφωνάζουμε πάλι, με το γνωστό κλαψιάρικο τροπάρι μας:
" Χριστούλη μου, Παναγίτσα μου, βοήθεια σού ζητάμε, κι΄ εσύ ξέρεις πόσο σ΄ αγαπάμε..."
Αγαπητοί φίλοι, δυστυχώς κάπως έτσι διαμορφώνουνε κάποιοι σήμερα τα πράγματα έχοντας αναπαυμένη καί την ήδη "αναπαυμένη καί κεκοιμημένη" πρό πολλού συνείδησή τους...
Ή κάνω λάθος;
[/b]
Merkourios