το όρος της σιωπής

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
giorgospet
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

το όρος της σιωπής

Δημοσίευση από giorgospet »

Μήπως έχει διαβάσει κάποιος το όρος της σιωπής ( του Μαρκίδη);
Εντυπώσεις;;;

Ευχαρισστώ.
-Για να έρθεις στην κατάσταση που να μην μπορείς να χωρέσεις την χαρά, ούτε να την εκφράσεις, χρειάζεται να προσέξεις τρία πράγματα :
• να κινείσαι απλά,
• να μην ασχολείσαι με τους άλλους,
• να λες την ευχή.
PRETORIAN
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από PRETORIAN »

εγω μολις το αγορασα.Μου το προτεινε ο πνευματικος μου.Μου ειπ οτι ειναι πολυ καλο
-Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλό και ανάξιο δούλο σου.
-Γνώρισόν μοι, Κύριε, οδόν, εν ή πορεύσομαι, ότι πρός σέ ήρα τήν ψυχήν μου.
-Εξομολογήσομαί σοι είς τον αιώνα, ότι εποίησας και υπομενώ το όνομά σου ότι χρηστόν εναντίον των οσίων σου.
Άβαταρ μέλους
panosgreece
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panosgreece »

Ειναι η 6η εκδοση . εξαιρετικο βιβλιο
Dreamlander
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Dreamlander »

Το εχω διαβασει πριν λιγα χρονια. Ωραιοτατο βιβλιο με πολυ καλα πνευματικα μυνηματα.
Με ενθουσιασε παρα πολυ. Απο αυτο εμαθα για το Γεροντικο το οποιο ηταν το επομενο βιβλιο που διαβασα.
Μηδέν εστί ο άνθρωπος, Μηδέν η δύναμης του
Μηδέν η φαντασία του ,Μηδέν η ύπαρξης του.
Μηδέν ο πλούτος και η χαρά, Μηδέν η ωραιότης
Τα πάντα ώναρ και σκιά, Τα πάντα ματαιώτης.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Υπάρχει παλιότερο σχετικό θέμα:

http://www.athos.edo.gr/modules.php?nam ... highlight=

Το διάβασα κι εγώ πρόσφατα και έχω τις ενστάσεις μου:
filotas έγραψε:Ο ενθουσιασμός με τον οποίο παρουσίασε ο Φίλιππος τα παραπάνω βιβλία μ' έκανε ν' αγοράσω και να διαβάσω φέτος στις διακοπές μου το "'Ορος της Σιωπής".

Κατ' αρχήν να διευκρινίσουμε ότι ο ήρωας του βιβλίου ο π. Μάξιμος είναι υπαρκτό πρόσωπο. Όποιος έχει ακούσει τις ομιλίες του π. Αθανασίου Λεμεσού, που υπάρχου στο site: www.pantokrator.info και στο site της Ιερά Μητρόπολης Λεμεσού www.imlemesou.org , εύκολα στο κείμενο του Κυριάκου Μαρκίδη στα λόγια του π. Μαξίμου θ' αναγνωρίσει τον π. Αθανάσιο.

Έχω όμως κάποιες ενστάσεις:

1. Ο συγγραφές χρησιμοποιεί για τον π. Μάξιμο και γενικά τους Πνευματικούς τη λέξη "Δάσκαλος" και για τα πνευματικά παιδιά τους τη λέξη "μαθητές". Η ορολογία αυτή δεν είναι Ορθόδοξη επειδή ο Χριστός είπε: "υμείς δε μη κληθήτε ραββί· είς γάρ υμών εστιν ο διδάσκαλος, ο Χριστός· πάντες δε υμείς αδελφοί εστε." (Ματθ. κεφ. 23, 8 ).
2. Γενικά ο ενθουσιασμός του κ. Μαρκίδη για το πρόσωπο του π. Μαξίμου (π. Αθανασίου Λεμεσού) τον οδηγεί σε υπερβολές για το ρόλο του π. Αθανασίου στην ζωή της Εκκλησίας της Κύπρου, αδικώντας έτσι τους υπόλοιπους Πνευματικούς πατέρες του νησιού.
3. Ο Κ. Μαρκίδης αναμεταδίδει τα λόγια του π. Αθανασίου κατά τη δική του κατανόηση, η οποία είναι ελλιπής, λόγω έλλειψης μακρόχρονης Ορθόδοξης πνευματικής εμπειρίας. Είναι φανερό ότι ο συγγραφέας έχει ευρεία γνώση των θρησκειών και πολλών κειμένων των Πατέρων, όμως η γνώση δεν υποκαθιστά την εμπειρία, αντίθετα πολλές φορές μπερδεύει.
4. Ο συγγραφέας επιμένει να παραθέτει τα δικά του σχόλια στα λόγια του π. Μαξίμου, συγκρίνοντας την Ορθοδοξία και την Ορθόδοξη μοναχική ασκητική με άλλες θρησκείες και κοινωνικές θεωρίες. Ο συγκρητισμός είναι έννοια αντίθετη στην Ορθοδοξία και μπορεί να μπερδέψει, όσους δεν έχουν εδραιωθεί στην Ορθόδοξη πίστη.

Άποψή μου: Το βιβλίο είναι καλό για ανθρώπους που δεν είναι κοντά στην Ορθοδοξία, προκειμένου να τους προσελκύσει το ενδιαφέρουν να ψάξουν βαθύτερα προς την κατεύθυνση αυτή. Άλλωστε γι αυτό το πρωτότυπο γράφτηκε στα Αγγλικά και απευθύνθηκε στο αμερικανικό κοινό.

Το βιβλίο δεν κάνει για πνευματικό βοήθημα για αρχάριους, που έχουν ήδη προσεγγίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία, επειδή μπορεί να τους μπερδέψει με τις θεωρίες και το συγκρητισμό που περιέχει. Όποιος θέλει να γνωρίσει τον π. Αθανάσιο Λεμεσού και τον πνευματικό πλούτο που περιέχουν οι ομιλίες του, μπορεί να τις κατεβάσει από τα sites που αναφέρω πιο πάνω. Αν επιμένετε να διαβάσετε το βιβλίο, τότε μη δώσετε σημασία στα σχόλια του κ. Μαρκίδη, αλλά εστιάστε πάνω στα λόγια του π. Μαξίμου.
Dreamlander
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Dreamlander »

Αδελφε Φιλοτα,
Ακουω καθημερινα τις ομηλιες του γεροντα Αθανασιου. Προσφατα μαλιστα ειχα την ευλογια να τον γνωρισω. Με εχει σοκαρει το γεγονος στα λεγομενα σου οτι ο π. Μαξιμος ειναι οντως ο π. Αθανασιος. Ο λογος ειναι οτι ποτε δεν μου περασε απο το μυαλο και διαβαζωντας το τωρα ειναι τοσο ξεκαθαρο!!! Οντως το βιβλιο ειναι οπως το ειπες, για αρχαριους και για αυτους που δεν εχουν ακομα προσεγγισει την Ορθοδοξια με "αγαπη και παθος". Το λεω αυτο γιατι μπορει μεν καποιος να ειναι Ορθοδοξος αλλα να απεχει.
Μηδέν εστί ο άνθρωπος, Μηδέν η δύναμης του
Μηδέν η φαντασία του ,Μηδέν η ύπαρξης του.
Μηδέν ο πλούτος και η χαρά, Μηδέν η ωραιότης
Τα πάντα ώναρ και σκιά, Τα πάντα ματαιώτης.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Αδελφοι συμφωνω και εγω με τον filotas, και επισης ταπεινα να προσθεσω οτι προτεινω τα εξης δυο βιβλια που διαβασα προσφατα και με ανεπαυσαν τοσο διανοητικα οσο και ψυχικα.

1. Η Ευλαλη σιωπη
2. Ο Οσιος τελωνης και ο Αγιος ασωτος

Του Μοναχου Μωυσεως Αγιορειτου απο τις εκδοσεις Εν Πλω.

Συγχρονα κειμενα με καθαρο και ωφελιμο λογο, αποσταγμα της πατερικης σοφιας των Αγιορειτων πατερων εκλεκτο λογιο μελος των οποιων ειναι ο π.Μωυσης.

Γενικα να αποφευγουμε τα βιβλια τα οποια μπαινουν σε λογικες συγκρητισμου και αντιστοιχισης νοηματων μεταξυ θρησκειων, για τον απλουστατο λογο οτι ενω οι αλλοι εχουν θρησκεια και προσπαθουν με ιδιες δυναμεις να βρουν την Αληθεια (Αληθεια=Προσωπο Θεου), αντιθετως εμεις εχουμε παραδεδομενη αποκαλυπτικη πιστη εις τον ζωντα Θεον.

Οποτε ειναι η μερα με την νυχτα και δεν μπαινει θεμα σωστου/λαθους καλου/καλυτερου κλπ.

Η εισαι με την αληθεια, η ψαχνεις γνωση λογικη και πεπερασμενη.

Διαβαστε Πατερες, και αφηστε τα αμφιβολης ποιοτητας "best sellers".
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stratos »

Είναι νέες εκδόσεις ;
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Αγαπητε μου, τo πρωτο ειναι του 2006 και το δευτερο του 2008.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stratos »

Ωραία.
Θά τά πάρω καί τα 2 γιατί δέν τά εχω διαβάσει.
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”