ΠΑΛΑΜΑΣ-ΠΕΡΙ-ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Όταν κοινωνούμε των αχράντων Μυστηρίων, του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, κοινωνούμε της μετεθεωμένης σαρκός του Λόγου, την οποία προσέλαβε από την Παναγία. Γιαυτό, όπως διδάσκει ο ΄΄Αγιος Συμεών, κοινωνούντες του Σώματος του Χριστού, κοινωνούμε και της σαρκός της Θεοτόκου.
Η Θεοτόκος, καίτοι σωματικός εγέννησε τον Χριστό, έν τούτοις πνευματικός πάντοτε είναι ενωμένη με τον Χριστό και μέσα της πάντοτε έχει αχώριστον τον Θεόν
Έτσι, οι άγιοι είναι δούλοι της Θεοτόκου, επειδή είναι Μητέρα του Θεού, συγχρόνως όμως είναι και παιδιά της «καθ’ό μεταλαμβάνουσιν εκ της Παναχράντου σαρκός του Υιού αυτής»...
Ίσως μερικές γυναίκες δυσανασχετούν, γιατί δεν μπορούν να επισκεφθούν το Άγιο ¨Ορος, αλλά όμως είναι αλήθεια ότι πουθενά αλλού δεν τιμάται τόσο πολύ η, γυναίκα στο Πρόσωπο της Παναγίας, όσο στο Άγιον Όρος.
Κάθε εικόνα της Παναγίας έχει και μια ιδιαίτερη ονομασία, γιατί συνδέεται με ένα θαυματουργικό γεγονός ή ένα σημείο.
Όταν μιλήσει κανείς με γέροντες αγιορείτες μοναχούς, θα ακούσει πολλές ιστορίες από εμφανίσεις της Θεοτόκου, θα δη την έκφραση της ευγνωμοσύνης τους για την αγάπη της Είναι χαρακτηριστικοί οι λόγοι ενός συγχρόνου αγιορείτου, του οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου
Δεν την είδα, αλλά το ¨ΑΓΙΟ Πνεύμα μου έδωσε να την αναγνωρίσω από τα γεμάτα χάρη λόγια της και το πνεύμα μου χαίρεται κι ή ψυχή μου παρασύρεται τόσο από την αγάπη προς Αυτήν, ώστε και μόνη η επίκληση του ονόματος της γλυκαίνει την καρδιά μου.
Μια άλλη φορά άκουγα στην εκκλησία την ανάγνωση των προφητειών του Ησαΐα, και στις λέξεις «Λούσασθε και καθαροί γίνεστε» (Ησ -α-16-) σκέφτηκα
«Μήπως η Παναγία αμάρτησε ποτέ, έστω και με το λογισμό;» Και, ώ του θαύματος!!, μέσα στην καρδιά μου μιά φωνή ενωμένη με την προσευχή πρόφερε ρητώς:
Η Θεοτόκος ποτέ δεν αμάρτησε, ούτε κάν με την σκέψη».έτσι το Άγιο Πνεύμα μαρτυρούσε στην καρδιά μου για την αγνότητα Της».
Αληθινά, αυτή είναι η βοήθεια μας ενώπιον του Θεού και μόνον τ’όνομα της χαροποιεί την ψυχή. Αλλά κι’όλος ο ουρανός κι όλη η γη χαίρονται με την αγάπη της. Από την διαβεβαίωση που έδωσε η ίδια η Θεοτόκος στον όσιο Πέτρο τον Αθωνίτη, που ήταν ο πρώτος οικιστής του Αγίου Όρους, όπως την διασώζει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.
¨Οτι ο χώρος θα είναι αφιερωμένος σ’αυτήν, θα αποκληθεί ¨Αγιος, και η ίδια θα προστατεύει όλους όσους θα ασκηθούν σ’αυτόν, αφού θα είναι κηδεμών, ιατρός και τροφεύς.
Ο Άγιος στην αρχή των σπουδών του αισθανόταν μια δυσκολία στην αποστήθιση. Έβαλε τότε όρο στον εαυτό του, να μη εγγίζει τα βιβλία και να μην αρχίζει την ανάγνωση, αν προηγουμένως δεν γονάτιζε τρείς φορές μπροστά στην εικόνα της Θεοτόκου, λέγοντας συγχρόνως μια προσευχή. Κάνοντας καθημερινά αυτό το έργο πολύ εύκολα κατόρθωσε να αποστηθίζει και να απαγγέλλει τα μαθήματα. ¨Αν όμως κάποια φορά ξεχνούσε να κάνει αυτόν τον κανόνα, τότε δεν μπορούσε να αποδόσει.
Έτσι λοιπόν, στα δύο πρώτα χρόνια ο ¨Αγιος προσευχόταν αδιάλειπτα στον Θεό, έχοντας οδηγό και μεσίτρια την Παναγία. Η προσευχή που έκανε εκείνο τον καιρό ήταν το «φώτισον μου το σκότος». Συλλογή από τα καλύτερα κομμάτια....
Πολύ όμορφο διδακτικό γα ,όλους; Μας
Παλαμάς περί Παναγίας
Καθημερινά πνευματικά μηνύματα.
Συντονιστής: Συντονιστές
Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα”
Μετάβαση σε
- Agiooros.net
- ↳ Ανακοινώσεις του agiooros.net
- ↳ Εισηγήσεις για το Φόρουμ
- ↳ Αλληλογνωριμία & Συναντήσεις μελών του agiooros.net
- ↳ Χρόνια Πολλά
- Αγιορείτικα