Ionas έγραψε:δεύτε οι ευλογημένοι...εις ζωήν αιώνιον...πορεύεσθε οι κατηραμένοι ...εις κόλασιν αιώνιον.
Παραβλέπω το πρόβλημά σου που ο Μίσα συμφωνεί με μένα και εγώ με αυτόν ( δεν τίθετε θέμα ακολουθίας ) και προχωρώ
δεύτε οι ευλογημένοι...εις ζωήν αιώνιον...πορεύεσθε οι κατηραμένοι ...εις κόλασιν αιώνιον
Ανακοινώνει ? ή στέλνει στη κόλαση ?
Παίρνεις το βάρος της ευθύνης να μας πεις τι από τα δύο κάνει ?
ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ την πραγματικότητα τη διαπίστωση ? ή ΣΤΕΛΝΕΙ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΚΟΛΑΣΗ ?
Το Ευαγγέλιο, βέβαια, λέει με συμβολικές λέξεις για τον άδικο ότι θα βρεθεί εκεί όπου υπάρχει "ο τριγμός και ο βρυγμός των οδόντων", διότι μακράν του Θεού έτσι είναι. Και από τους νηπτικούς Πατέρες της Εκκλησίας πολλοί μιλούν για φόβο θανάτου και κολάσεως. Λένε: "Έχε μνήμην θανάτου διηνεκώς". Αυτές οι λέξεις, αν τις εξετάσουμε βαθιά, δημιουργούν το φόβο της κολάσεως. Ο άνθρωπος, προσπαθώντας ν΄αποφύγει την αμαρτία, κάνει αυτές τις σκέψεις, για να κυριευτεί η ψυχή του απ΄το φόβο του θανάτου, της κολάσεως και του διαβόλου.
Όλα έχουν τη σημασία τους, το χρόνο και την περίστασή τους. Η έννοια του φόβου είναι καλή για τα πρώτα στάδια. Είναι για τους αρχαρίους. Γι΄αυτούς που ζει μέσα τους ο παλαιός άνθρωπος. Ο άνθρωπος ο αρχάριος, που δεν έχει ακόμη λεπτυνθεί, συγκρατείται απ΄το κακό με το φόβο. Και ο φόβος είναι απαραίτητος, εφόσον είμαστε υλικοί άνθρωποι και χαμερπείς. Αλλ΄αυτό είναι ένα στάδιο, ένας χαμηλός βαθμός σχέσεως με το θείον. Το πάμε στη συναλλαγή, προκειμένου να κερδίσουμε τον Παράδεισο ή να γλιτώσουμε την κόλαση. Αυτό, αν το καλοεξετάσουμε, δείχνει κάποια ιδιοτέλεια, κάποιο συμφέρον. Εμένα δεν μου αρέσει αυτός ο τρόπος. Όταν ο άνθρωπος προχωρήσει και μπει στην αγάπη του Θεού, τι του χρειάζεται ο φόβος; Ό,τι κάνει, το κάνει από αγάπη κι έχει πολύ μεγαλύτερη αξία αυτό. Το να γίνει καλός κάποιος από φόβο στον Θεό κι όχι από αγάπη δεν έχει τόση αξία.
Προχωρώντας, και το Ευαγγέλιο μας δίνει να καταλάβουμε πως ο Χριστός είναι η χαρά, η αλήθεια, πως ο Χριστός είναι ο Παράδεισος. Πώς το λέει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης; "Φόβος ούκ έστιν εν τη αγάπη, αλλ΄η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον, ότι ο φόβος κόλασιν έχει, ο δε φοβούμενος ου τετελείωται εν τη αγάπη". Προσπαθώντας διά του φόβου μπαίνουμε σιγά-σιγά στην αγάπη του Θεού. Πάει τότε η κόλαση, πάει ο φόβος, πάει ο θάνατος. Ενδιαφερόμαστε μόνο για την αγάπη του Θεού. Κάνουμε το πάν γι΄αυτή την αγάπη. Ό,τι ο γαμπρός για την νύφη.
Σίγουρα "η αγάπη έξω βάλλει τον φόβο" αλλά μέχρι να δεχθούμε την υιοθεσία πρέπει να έχουμε το φόβο γιατί ο άνθρωπος είναι τρεπτός και χρειάζεται να κάνει αγώνα για να αποφύγη την αμαρτία. Όταν ο άνθρωπος ελευθερωθή από ένα πάθος ή γενικότερα από τα δεσμά της αμαρτίας, οι λογισμοί συνεχίζουν να υπάρχουν και από αυτούς ο διάβολος μπορεί να εισχωρήσει σαν ληστής από σκοτεινή θυρίδα και να αρπάξη την ψυχή, όπως γράφουν και οι φιλοκαλικοί-νηπτικοί Πατέρες. Όταν όμως καθαρισθούμε εργαζόμαστε με ευχαρίστηση και χωρίς υπερηφάνεια τις θείες εντολές, διότι είμαστε πλέον παιδιά Θεού εξ υιοθεσίας για χάρη του Κυρίου Ιησού.
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
Παραθέτω και απόσπασμα από "τα 100 πρακτικά κεφάλαια" του Αγίου Διαδόχου Φωτικής περί φόβου και αγάπης:
" Κανένας δεν μπορεί να αγαπήση το Θεό με αίσθηση καρδιάς, αν πρωτύτερα δεν Τον φοβηθή με όλη του την καρδιά. Γιατί η ψυχή φτάνει σ’ αυτή την αγάπη αφού εξαγνισθεί και μαλακώσει, κατά κάποιο τρόπο, με την ενέργεια του φόβου. Δεν μπορεί όμως κανείς να φτάση στο φόβο του Θεού, με τον τρόπο που είπαμε, αν δεν εγκαταλείψη κάθε φροντίδα του βίου. Γιατί όταν ο νους βρεθή σε πολλή ησυχία και αμεριμνία, τότε τον ενοχλεί ο φόβος του Θεού και τον καθαρίζει από κάθε γήινο, για να τον φέρει σε μεγάλη αγάπη της αγαθότητας του Θεού. Ώστε ο φόβος ανήκει σ’ εκείνους που βρίσκονται στο στάδιο του καθαρισμού από την αμαρτία και έχουν μέτρια αγάπη. Η τέλεια όμως αγάπη ανήκει σ’ εκείνους που έχουν ήδη καθαριστεί, οι οποίοι δεν έχουν φόβο∙ γιατί η τέλεια αγάπη διώχνει το φόβο. Αλλά, και τα δύο-ο φόβος και η αγάπη- ανήκουν στους δίκαιους μόνο, οι οποίοι με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος καλλιεργούν τις αρετές".
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Ionas την Παρ Σεπ 29, 2006 9:52 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Γιατί δεν διαβάζεις όλο το κείμενο Lovethink; Τι λέει ο Άγιος Διάδοχος; Πότε και πως έχεις αγάπη; Ποιά είναι η πραγματική αγάπη και ποια η κίβδηλη και ψευδεπίγραφη; Οι Άγιοι Πατέρες μας δίνουν απάντηση σε όλα αυτά. Διάβασε λοιπόν προσεκτικά!!!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Ionas την Παρ Σεπ 29, 2006 10:01 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ionas έγραψε:Γιατί δεν διαβάζεις όλο το κείμενο Lovethink; Τι λέει ο Άγιος Διάδοχος; Πότε και πως έχεις αγάπη; Ποιά είναι η πραγματική αγάπη και πι η κίβδηλη και ψευδεπίγραφη; Οι Άγιοι Πατέρες μας δίνουν απάντηση σε όλα αυτά. Διάβασε λοιπόν προσεκτικά!!!
Λυπάμαι εγώ έχω αγάπη κίβδηλη και ψεύτικη
Το έχει πει και ο Στρατηγόπουλος ότι δεν έχω αγάπη μέσα μου ;)
Φοβάμαι το διάβολο και τον εαυτό μου και Θέλω να ΑΓΑΠΩ Τον Θεό
Δεν είπα ότι έχεις κίβδηλη αγάπη. Αυτό που είπα και θα επιθυμούσα να ψάξουμε όλοι μας είναι ΠΩΣ θα ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ πραγματικά το ΘΕΟ πρώτα και τους ανθρώπους μετά.
Όταν έλθει ο Χριστός στην καρδιά, η ζωή αλλάζει. Ο Χριστός είναι το πάν. Όποιος ζει μέσα του τον Χριστό, ζει πράγματα που δεν λέγονται, άγια και ιερά. Ζει εν αγαλλιάσει. Αυτά είναι αλήθεια. Τα έχουνε ζήσει άνθρωποι, ασκητές στο Άγιον Όρος. Συνεχώς με λαχτάρα ψιθυρίζουν την ευχή: “Κύριε Ιησού Χριστέ…”.
Όταν μπει ο Χριστός στην καρδιά, τα πάθη εξαφανίζονται. Δεν μπορείς ούτε να βρίσεις, ούτε να μισήσεις, ούτε να εκδικηθείς, ούτε, ούτε, ούτε… Πού να βρεθούν τα μίση, οι αντιπάθειες, οι κατακρίσεις, οι εγωισμοί, τα άγχη, οι καταθλίψεις. Κυριαρχεί ο Χριστός. Και η λαχτάρα του ανεσπέρου φωτός. Αυτή η λαχτάρα σε κάνει να αισθάνεσαι ότι ο θάνατος είναι η γέφυρα, που θα την περάσεις σε μια στιγμή, για να συνεχίσεις τη ζωή του Χριστού. Εδώ στη γη έχεις ένα εμπόδιο, γι΄αυτό χρειάζεται η πίστη. Αυτό το εμπόδιο είναι το σώμα. Ενώ μετά το θάνατο η πίστη καταργείται και βλέπεις τον Χριστό, όπως βλέπεις τον ήλιο. Στην αιωνιότητα, βέβαια, θα τα ζεις όλα πιο έντονα.
π.Πορφυριος Βιος και Λογοι
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Misha την Παρ Σεπ 29, 2006 10:02 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ionas έγραψε:Δεν είπα ότι έχεις κίβδηλη αγάπη. Αυτό που είπα και θα επιθυμούσα να ψάξουμε όλοι μας είναι ΠΩΣ θα ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ πραγματικά το ΘΕΟ πρώτα και τους ανθρώπους μετά.
Ξεχνάς ότι ο Χριστός είπε πως ότι κάνετε στον αδελφό μου σε μένα το κάνετε
Τέλος πάντων , σημασία έχει ο προορισμός
Αν φτάσουμε κοντά στο Θεό δε νομίζω ότι έχει σημασία από ποιό δρόμο πήγαμε