Είναι τα τυχερά, σιμωνία;

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

"και ήλθε Νεεμάν εν ίππω και άρματι και έστη επι θύρας οίκου Ελισαιέ. Και απέστειλεν Ελισαιέ άγγελον προς αυτόν λέγων πορευθείς λούσαι επτάκις εν τω Ιορδάνη, και επιστρέψει η σάρξ σου σοι και καθαρισθήση...και εβαπτήσατο εν τω Ιορδάνη επτάκις ...και εκαθαρίσθη...και νυν λάβε την ευλογίαν παρά του δούλου σου, κι είπεν Ελισαιέ ζη Κύριος ....και παραβιάσατο αυτώ λαβείν , και ηπείθησε....εδίωξε Γιεζή οπίσω Νεεμάν...και έλαβε δύο τάλαντα αργυρίου ...και είπεν Ελισαιέ ουχί η καρδία μου επορεύθη μετά σου...κι νυν έλαβες το αργύριον Νεεμάν.......και η λέπρα Νεεμάν κοληθήσεται εν σοι ........ " [Βασιλιών Δ΄ 9]
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

Σχολιάζων ο Κήρυλλος Ιεροσολύμων το παραπάνω γράφει: "Πέπρακας του λεπρού την ίασιν, και κληρονομείς την λέπραν. Επλήρωσα, φησίν, εγώ το κέλευσμα του ειρηκότος μοι, δωρεάν λάβετε δωρεάν δότε, συ δε επώλησας την χάριν, απόδεξαι της πράσεως την υπόθεσιν"
inaapp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από inaapp »

Ionas έγραψε:Σχολιάζων ο Κήρυλλος Ιεροσολύμων το παραπάνω γράφει: "Πέπρακας του λεπρού την ίασιν, και κληρονομείς την λέπραν. Επλήρωσα, φησίν, εγώ το κέλευσμα του ειρηκότος μοι, δωρεάν λάβετε δωρεάν δότε, συ δε επώλησας την χάριν, απόδεξαι της πράσεως την υπόθεσιν"

Αχ βρέ Iona, αχ βρέ Iona άκρη δεν θα βγάλουμε. Κοίταξα τις Κατηχήσεις του αγίου Κυρίλλου.

Τι του λέει ο προφήτης Ελισσαίος; Πούλησες τη θεραπεία του λεπρού.....

Όταν πρωτοανταλλάξαμε απόψεις δεν σου είπα ότι η έκτακτος Δωρεά του Αγίου Πνεύματος, τα έκτακτα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που αναφέρεις, δεν πωλούνται; Τι δεν καταλαβαίνεις; Γιατί το γενικεύεις;
Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Πούλησε ο Γιεζί τη θεραπεία, που είναι δωρεά του Αγίου Πνεύματος. Μη ξεχνάς και το χονδρό ψέμα που είπε προηγουμένως στον Ναιμάν, κάτι που μας παραπέμπει στο περιστατικό του Ανανία και της Σαπφείρας. Αυτό δεν μπορείς να καταλάβεις: το ΓΙΑΤΙ .

Τι επεδίωξε ο Γιεζί; Τι επεδίωξαν ο Ανανίας και η γυναίκα του; Τι επεδίωξε ο Σίμων ο μάγος; Είναι αυτό που πολλές φορές σου τονίζω: ποιός είναι ο ΣΚΟΠΟΣ μιας τέτοιας πράξης;

Υπάρχει ή δεν υπάρχει δόλος, πονηριά πίσω απ`όλα αυτά; Τι προσπαθώ να σου πω; Όμως, αν και δεν σχετίζονται αυτές οι περιπτώσεις με το θέμα που συζητάμε, επαυξάνω και λέω:να μη ζητάει ο Ιερέας γιατί τότε αμαρτάνει, επειδή δημιουργείται εμπορική σχέση με τους πιστούς και πουλάει κάτι το οποίο δεν του ανήκει. ΆΛΛΟΣ του το έδωσε, το Πανάγιο Πνεύμα.

Προσπάθησε να καταλάβεις τι λέω. Ένα απλό παράδειγμα: εσύ γιατί γράφεις και συμμετέχεις σε συζητήσεις; Εγώ γιατί το κάνω; Οι άλλοι γιατί το κάνουν; Για να δείξουμε τις γνώσεις μας; Για να μας πουν μπράβο για κάποιες θέσεις μας; Για να βοηθήσουμε; Για να αποκομίσουμε κάτι;

Πάντα πίσω από κάτι που κάνουμε κρύβεται η αιτία, είτε είναι καλή, είτε είναι κακή.

Τι λές φίλε μου; Κάποια στιγμή δεν πρέπει να δώσουμε ένα τέλος; Προχθές με πυροσβεστήρα έσβησα τη φωτιά από το πληκτρολόγιό μου. Παραλίγο να καώ. Υπαίτιος θα ήσουν εσύ. :angryfire: :rant:
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

inaapp έγραψε:...............
Όταν πρωτοανταλλάξαμε απόψεις δεν σου είπα ότι η έκτακτος Δωρεά του Αγίου Πνεύματος, τα έκτακτα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που αναφέρεις, δεν πωλούνται; Τι δεν καταλαβαίνεις; Γιατί το γενικεύεις;
Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Πούλησε ο Γιεζί τη θεραπεία, που είναι δωρεά του Αγίου Πνεύματος. Μη ξεχνάς και το χονδρό ψέμα που είπε προηγουμένως στον Ναιμάν, κάτι που μας παραπέμπει στο περιστατικό του Ανανία και της Σαπφείρας. Αυτό δεν μπορείς να καταλάβεις: το ΓΙΑΤΙ .

Τι επεδίωξε ο Γιεζί; Τι επεδίωξαν ο Ανανίας και η γυναίκα του; Τι επεδίωξε ο Σίμων ο μάγος; Είναι αυτό που πολλές φορές σου τονίζω: ποιός είναι ο ΣΚΟΠΟΣ μιας τέτοιας πράξης;

Υπάρχει ή δεν υπάρχει δόλος, πονηριά πίσω απ`όλα αυτά; Τι προσπαθώ να σου πω; Όμως, αν και δεν σχετίζονται αυτές οι περιπτώσεις με το θέμα που συζητάμε, επαυξάνω και λέω:να μη ζητάει ο Ιερέας γιατί τότε αμαρτάνει, επειδή δημιουργείται εμπορική σχέση με τους πιστούς και πουλάει κάτι το οποίο δεν του ανήκει. ΆΛΛΟΣ του το έδωσε, το Πανάγιο Πνεύμα.
.............................
Αγαπητέ Inaap

Εδώ κάνεις μεγάλο λάθος δηλαδή λες ότι τα έκτακτα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ενώ τα τακτικά πωλούνται!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Κύριε ελέησον...................
Μα δεν το γενικεύω εγώ οι Άγιοι Πατέρες το ΓΕΝΙΚΕΥΟΥΝ...
Λες επίσης ότι δεν σχετίζεται με το θέμα αυτό που ανέφερα....Αυτό το συμβάν με τον Νεεμάν το Σύρο το βρήκα στο Πηδάλιο και αναφερόταν στο ζήτημα της Σιμωνίας και όπως βλέπεις ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων όχι απλά το σχετίζει αλλά το υπερτονίζει:"Επώλησες, λέει, του λεπρού τη θεραπεία και κληρονομείς τη λέπρα. Εγώ εφάρμοσα την εντολή που μου έδωσε (ο Χριστός) ΔΩΡΕΑΝ ΛΑΒΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΤΕ, εσύ όμως επώλησες τη Χάρη, αποδέξου τώρα τις συνέπειες της αγοραπωλησίας".
Υπάρχουν πιο ξεκάθαρα λόγια φίλε Inaap????????????
Το παράδειγμα του Νεεμάν του Σύρου που επικαλούνται οι Πατέρες για να τονίσουν τη δυσαρέσκεια του Κυρίου όταν με οποιοδήποτε τρόπο πωλείται η Χάρη Του, είναι χαρακτηριστικό διότι βλέπουμε, αν το διαβάσουμε όλο, ότι ο Ελισαίος δεν ζήτησε τίποτα για την θεραπεία που έγινε (ενώ εμείς στο αντίστοιχο που είναι το Ευχέλαιο ζητάμε...) αλλά και όταν ο Νεεμάν με επιμονή του έδινε αργύρια αρνήθηκε να τα πάρει...Είδε ο Γιεζή ο υποτακτικός του το συμβάν και έτρεξε αυτός να πάρει τα αργύρια. Η πράξη ήταν κακουργηματική μπροστά στα μάτια του Θεού...γι αυτό άλλωστε ο Ελισαίος αρνήθηκε να πάρει, αν ήταν σωστή η πράξη θα έπαιρνε ο Ελισαίος.
inaapp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από inaapp »

Ionas έγραψε: Αγαπητέ Inaap

Εδώ κάνεις μεγάλο λάθος δηλαδή λες ότι τα έκτακτα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ενώ τα τακτικά πωλούνται!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

............... ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων όχι απλά το σχετίζει αλλά το υπερτονίζει:"Επώλησες, λέει, του λεπρού τη θεραπεία και κληρονομείς τη λέπρα. Εγώ εφάρμοσα την εντολή που μου έδωσε (ο Χριστός) ΔΩΡΕΑΝ ΛΑΒΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΤΕ, εσύ όμως επώλησες τη Χάρη, αποδέξου τώρα τις συνέπειες της αγοραπωλησίας"............

Το παράδειγμα του Νεεμάν του Σύρου που επικαλούνται οι Πατέρες για να τονίσουν τη δυσαρέσκεια του Κυρίου όταν με οποιοδήποτε τρόπο πωλείται η Χάρη Του, είναι χαρακτηριστικό διότι βλέπουμε, αν το διαβάσουμε όλο, ότι ο Ελισαίος δεν ζήτησε τίποτα για την θεραπεία που έγινε (ενώ εμείς στο αντίστοιχο που είναι το Ευχέλαιο ζητάμε...) αλλά και όταν ο Νεεμάν με επιμονή του έδινε αργύρια αρνήθηκε να τα πάρει...Είδε ο Γιεζή ο υποτακτικός του το συμβάν και έτρεξε αυτός να πάρει τα αργύρια. Η πράξη ήταν κακουργηματική μπροστά στα μάτια του Θεού...γι αυτό άλλωστε ο Ελισαίος αρνήθηκε να πάρει, αν ήταν σωστή η πράξη θα έπαιρνε ο Ελισαίος.
Φίλε μου,
το γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν "τακτικά" .....χαρίσματα.
Μη λέμε πράγματα που δεν ευσταθούν.

Πιστεύω τώρα να μπούν τα πράγματα στη θέση τους. Εμπειστεύεσαι μου είπες μόνο τους Αγίους Πατέρες. Σου παραθέτω τμήματα από την ομιλία ΛΒ΄του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, μεταφρασμένα:

.......................Εις την συνέχειαν όμως δια να τους καταστήση αξιοπίστους (εννοεί τους 12 Αποστόλους, αφού προηγουμένως τους απέστειλε να κηρύξουν την Βασιλεία του Θεού), τους λέγει:<<τους ασθενείς να τους θεραπεύετε, τους λεπρούς να τους καθαρίζεται, να εκδιώκετε τα δαιμόνια, ελάβατε δωρεάν, δωρεάν να δίδετε>>. Πρόσεξε πως φροντίζει δια την συμπεριφοράν των μαθητών του, και μάλιστα όχι ολιγότερον από τα θαύματα, δεικνύων έτσι ότι τα θαύματα χωρίς την πρέπουσα συμπεριφοράντων δεν έχουν καμμίαν αξίαν. Διότι δια να καταστείλη το φρόνημά των τους έλεγε:<< Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε>>. Τους προετοιμάζει δηλαδή να είναι καθαροί από κάθε φιλοχρηματίαν.
Εις την συνέχειαν δε δια να μη νομισθή ότι το κατόρθωμα είναι ιδικόν των και έτσι φθάσουν εις το να υπεριφανευθούν δια τα θαύματα που θα επετελούσαν τους λέγει: <<Δωρεάν ελάβετε>>. ......διότι την δύναμιν αυτήν δεν την ελάβατε ως αμοιβήν, ούτε εκοπιάσατε δια να την αποκτήσετε, δική μου είναι η χάρις. Έτσι λοιπόν να την δίνετε και εσείς σ`εκείνους......

Στη συνέχεια φίλε Iona, γνωρίζεις αυτά που είπε ο Χριστός στους μαθητές του, τα περί αμεριμνησίας, δηλ. να μην φροντίζουν να αποκτήσουν ούτε χρυσό, όύτε άργυρο, ούτε χάλκινα νομίσματα στις ζώνες τους κλπ. Ήθελε δηλ. να τους απαλλάξει από κακές επιθυμίες, από την ρίζα των κακών...
Ήθελε να τους ασκήσει ώστε να έχουν απόλυτη ακρίβεια στο έργο τους, όπως αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης στη συνέχεια.
Πάμε λίγο παρακάτω

Εις την συνέχειαν δια να μήν λέγουν, "από που θα λαμβάνωμεν την αναγκαίαν τροφήν;" δεν λέγει εις αυτούς "Ηκούσατε τους προηγούμενους λόγους μου", "Εμβλέψατε εις τα πετεινά του ουρανού", αλλά προσέθεσεν λέγων΄ <<διότι δικαιούται ο εργαζόμενος να λαμβάνη την τροφήν του>>, δηλώνων με αυτό, ότι πρέπει να λαμβάνουν την τροφή των από τους μαθητάς των, ώστε ούτε αυτοί να υπερηφανεύονται εις βάρος των μαθητών των, ότι όλα τα παρείχαν εις αυτούς χωρίς να λαμβάνουν τίποτε από αυτούς, ούτε εκείνοι πάλιν ν`απομακρυνθούν εξ`αιτίας της περιφρονήσεως εκ μέρους των αποστόλων...........................................
<<Άξιος γαρ ο εργάτης της τροφής αυτού εστί>>. Αυτό το είχεν ειπεί όχι τόσον δια να αποδείξη την αξίαν των αποστολικών κόπων, είθε να μην σκεφθής κάτι τέτοιο, αλλά δια να θέσει εις αυτούς ως κανόνα να μην ζητούν τίποτε το περιττόν και να πείση αυτούς που θα τους παρείχαν τα αναγκαία, ότι τα παρεχόμενα υπ`αυτών δεν απετέλουν ιδικήν των γενναιοδωρίαν, αλλ`υποχρέωσιν.........

Εδώ φίλε μου αν πρόσεξες, ο άγιος μιλάει για θαυμαστά γεγονότα που είναι αποτέλεσμα των έκτακτων χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος. Το πρόβλημα ξέρεις που υπάρχει, έτσι όπως το βλέπω; Το πως ερμηνεύεις το <<Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε>>.
Μήπως το ερμηνεύεις σα να λέμε <<τσάμπα έλαβες, τσάμπα θα δώσεις>>; Εάν δίνεις αυτήν την ερμηνεία, τότε είσαι λάθος. Ερμηνεύεται ως εξής :Λάβετε Δωρεά, Χάρη Αγίου Πνεύματος, και Δωρεά, Χάρη Αγίου Πνεύματος να δώσετε. Διαφορετικά δεν έχει νόημα ο λόγος του Χριστού που είπε στους μαθητές του, αμέσως παρακάτω μετά την εντολή αυτή,να μην ζητούν τίποτα για ότι κάνουν.
Εάν ερμηνευθεί διαφορετικά τότε τίθεται το ερώτημα' έλαβε κάποιος τσάμπα τί; να δώσει τσάμπα κάποιος τί;.

Η Δωρεά, η Χάρις του Αγίου Πνεύματος όσον αφορά αυτά τα έκτακτα χαρίσματα, επ`ουδενί λόγο έχει υλικό αντίτιμο. Και ξαναλέω: Το δώρο δεν αγοράζεται, είναι ατίμιτο. Σου φέρνει κάποιος δώρο για τη γιορτή σου κι εσύ το αγοράζεις; Όχι βέβαια. Να σου θυμίσω αυτά που έγραψα πρό ημερών περί Δώρου- Δωρεάς.

Η χειροτονία που είναι Δωρεά Αγίου Πνεύματος εξαγοράζεται; Η Θεία Κοινωνία που επίσης είναι Δωρεά κοστολογείται; Η άφεση των αμαρτιών που επίσης είναι έργο του Θεού, έχει αντίτιμο; Και γενικά όλες οι τελετουργικές πράξεις μπαίνουν στο τραπέζι της συναλλαγής; Μακριά κάτι τέτοιο.

Ας πάμε τώρα στο δικό μας θέμα. Στα παραπάνω που έγραψα, ο Χριστός είπε το χαρακτηριστικό "δικαιούται ο εργαζόμενος να λάβει την τροφή του" κάτι που υποστηρίζεις κι εσύ. Να σε ρωτήσω κάτι; Εάν για ένα τρισάγιο κάποιος δώσει αντί χρημάτων, μια κολόνια, ή ένα σταυρό λαιμού, ή 10 κιλά πατάτες ή οτιδήποτε άλλο σε είδος, τότε δεν έχουμε, όπως το θέτεις εσύ, Σιμωνία; Μια κολόνια π.χ μπορεί να έχει 20 ευρώ, ενώ σε χρήμα μπορεί ο ίδιος που κάνει το τρισάγιο να δώσει 10 ευρώ, ή και 20. Για πές μου που η διαφορά;

Και κάτι άλλο που ήρθε στο μυαλό μου τώρα: Προτείνεις τις εισφορές, και πολύ σωστά. Πές μου όμως τι διαφορά έχει, το να συγκεντρώσει ένας Ιερέας σε ένα μήνα από εισφορές 200 ευρώ ας πούμε, από το να μαζέψει από ακολουθίες το αντίστοιχο ποσό; Μήπως επειδή δεν φαίνεται στους πιστούς, για να σκανδαλισθούν, αφού οι ίδιοι δεν τα δίνουν χέρι-χέρι;

Να πω και κάτι άλλο; Προχθές γνώρισα έναν Χριστιανό ομογενή εκ Καναδά. Από περιέργεια τον ρώτησα τι μισθούς έχουν εκεί οι Ιερείς. Ξέρεις φίλε μου Iona για τι ποσό μου μίλησε; Και το ποσό που θα σου αναφέρω προέρχεται από τις εισφορές.......!!! Ετήσιο εισόδημα 50.000-150.000 ευρώ, για όλους τους Ιερείς.
Για πές μου τώρα: το σκάνδαλο είναι τα 200,300, 400, 500, 600 ,700, 800, 900 ευρώ που θα βγάλει το μήνα ένας Ιερέας από τα τυχερά του με ετήσιο εισόδημα 15000-18000 ευρώ΄, ή το παραπάνω περιστατικό;

Συγγνώμη, αλλά δεν κατηγορώ κανέναν. Ούτε τους μέν, ούτε τους δε. Ο καθείς ας ευνοηθεί απο τις καταστάσεις ως έχουν. Πρόσεξε αυτά που έγραψα. Σε φοβάμαι εσένα. Ύστερα απ`όλα αυτά να μου κολλήσεις πάλι κανένα κανόνα όπως Εάν κάποιος Κληρικός εμφανισθή να απαιτεί έστω και το ελάχιστο, να καθαιρείται επειδή ζήλεψε του Σίμωνα (του μάγου) την πλάνη και κακουργία και άντε να ξαναγράφω τα ίδια :D :D
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Εν πρώτοις θα σε παρακαλέσω να κόψεις τις ειρωνίες και τα μεγάλα μεγέθη στα γράμματα.

Τα τυχερά είναι καρκίνωμα στην Εκκλησία.

Έσυ ξέρεις 1,2,3,4,5 περιπτώσεις εγώ πάλι ως θεολόγος και ιεροψάλτης κάποια εμπειρία άμεση θα έχω γι΄αυτά που τρίτοι σου μεταφέρουν.

Ως ψάλτης πάλι άσε με να ξέρω καλύτερα για το τί μέσα στην εκκλησία επιβάλλεται να πληρωθεί και τί όχι. Ένα μόνο θα σου πώ. Φτάσαμε στην κατάντια φτωχά παιδιά ιεροψάλτες να έχουν σε τέτοιες εποχές ως μόνο εισόδημα 200- 250 € και όταν γίνεται Γάμος είτε να μην καλείται ο ψάλτης για να μην εγείρει αξιώσεις, η λογική κάποιος ... θα βρεθεί - είτε να ψέλνει ο β΄ τη τάξει ιερεύς ως ψάλτης για να καρπώνεται επιπλέον εισοδήματα.

Φτάσαμε στο καραγκιοζιλίκι να γίνονται τα μνημόσυνα όχι μόνο Κυριακά απαράδεκτα αλλά εκτός Θείας Λειτουργίας και ξεχωριστά το ένα απο το άλλο ώστε για 5 λεπτά Τρισάγιο, γιατί μνημόσυνο δεν είναι, να υπάρχουν 2 έως 4 ψάλτες σε χορωδίες / κοροϊδίες για να γδέρνουν κανονικά του συγγενείς του εκλιπόντος.

Ο ...Καντιώτης που "κάπως" εκφέρεις, όπως και τον μακαριστό Αντώνιο Σιατίστης μαζί οι 80 επίσκοποι περίπου της σημερινής Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν τους φτάνουν.

Όσο για τον επίσκοπο που ξέρει όπως λές τη Γραφή, με αυτό που είπε είτε μισθωτός είναι, είτε βολεμένος, είτε αρέσκεται στο να κάνει "πλάτες" σε μισθωτούς ποιμένες / εφημερίους.

Τα παραδείγματα που αναφέρω και χιλιάδες άλλα είναι καθημερινή πρακτική.

Δεν με ενοχλεί τόσο για το εάν υπάρχουν 5, 10 ανώμαλοι μέσα στον κλήρο. Ο άνθρωπος είναι πτωτικός και η πτώση του είναι συνάρτηση πρώτα της κοινωνίας που ζει και επιβάλλει ελαφρά τη καρδία συγκεκριμένους πλέον τρόπους ζωής κυρίως όμως αποτυχημένων οικογενειών.

Σκάνδαλο για εμένα είναι να καταγγέλεις κάτι τέτοιο στον οικείο επίσκοπο, ο μάρτυς να έχει ίδια πείρα, να είναι εκκλησιαστικός και η υπόθεση να μπαίνει στο αρχείο.........

Η Εκκλησία της Ελλάδος τί να πει για τα τυχερά; Είναι καθεστώς σχεδόν σε όλη την επικράτεια, εδώ υπάρχουν ταμεία τυχερών και ιερείς κοιμητηρίων ...για την εξυπηρέτηση του κόσμου....... και ακόμα και αν υποκριτικά τα καταδικάσει τα αποδέχεται στην πράξη.
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

Φίλε Inaap

Όταν βάζεις τη λέξη έκτακτα μπροστά από τα: Χαρίσματα του Αγίου πνεύματος....μοιραίο είναι να φαίνεται ότι διαχωρίζουμε τα χαρίσματα σε έκτακτα και τακτικά...
Οπότε καταλήγουμε ότι: Οποιοδήποτε ΧΑΡΙΣΜΑ του Αγίου Πνεύματος δεν πωλείται, ΣΥΜΦΩΝΟΙ;
Για το δωρεάν και δωρεά έχω παραθέσει τα κείμενα......όλοι ανεξαιρέτως οι Πατέρες συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Νικοδήμου που έχει διαβάσει άπειρα συγγράμματα Πατέρων το λένε: δωρεάν =χάρισμα.
Δεν διάβασες τι έγραφε ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων???
Ο δε Άγιος Ταράσιος Κωνσταντινουπόλεως σε Κανονική Επιστολή προς τον πάπα της Ρώμης είναι καταπέλτης .... (είναι μεγάλη και σε αρχαίο κείμενο).
Ο Μέγας Βασίλειος λέει: μην προσπαθείτε να το επικαλύψετε με ευσέβεια ότι δεν τα παίρνετε πριν τα χρήματα αλλά σας τα δίνουν αυτοβούλως μετά...έγινε πώληση ...και πουλάτε τη ΧΑΡΗ...και θα πωληθείτε στο σατανά...
Τι άλλο να σου πει, αγαπητέ Inaap?????
Τα τελευταία που έγραψες δείχνουν ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα οι Ιερείς που θα ζούνε από τις εισφορές των Πιστών...αλλά θα πάψει αυτό το άθλιο εμπόριο. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αυτές τις αποδοχές εννοεί......
Ευλόγησον και βλέπε καθαρά την αλήθεια....
Άβαταρ μέλους
panosgreece
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panosgreece »

Προσφορά σε μοναστήρι

Ένας προσκυνητής, πριν φύγει από το μοναστήρι όπου πήγαινε κάθε χρόνο για να προσκυνήσει και προσφέρει τον οβολό του, πλησιάζει τον ηγούμενο και του δίνει ένα χρηματικό ποσό.

-Πέρσι, μου είχατε δώσει περισσότερα του λέει ο ηγούμενος.

-Ναι, είναι αλήθεια, αλλά αυτή τη χρονιά η υγεία μου ήταν πολύ καλύτερα, του απαντά ο προσκυνητής.

να γελασουμε και λιγο...................
«Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»
inaapp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από inaapp »

konstantinoupolitis έγραψε:Εν πρώτοις θα σε παρακαλέσω να κόψεις τις ειρωνίες και τα μεγάλα μεγέθη στα γράμματα.

Έσυ ξέρεις 1,2,3,4,5 περιπτώσεις εγώ πάλι ως θεολόγος και ιεροψάλτης κάποια εμπειρία άμεση θα έχω γι΄αυτά που τρίτοι σου μεταφέρουν.

Ως ψάλτης πάλι άσε με να ξέρω καλύτερα για το τί μέσα στην εκκλησία επιβάλλεται να πληρωθεί και τί όχι. Ένα μόνο θα σου πώ. Φτάσαμε στην κατάντια φτωχά παιδιά ιεροψάλτες να έχουν σε τέτοιες εποχές ως μόνο εισόδημα 200- 250 ? και όταν γίνεται Γάμος είτε να μην καλείται ο ψάλτης για να μην εγείρει αξιώσεις, η λογική κάποιος ... θα βρεθεί - είτε να ψέλνει ο β΄ τη τάξει ιερεύς ως ψάλτης για να καρπώνεται επιπλέον εισοδήματα.

Φτάσαμε στο καραγκιοζιλίκι να γίνονται τα μνημόσυνα όχι μόνο Κυριακά απαράδεκτα αλλά εκτός Θείας Λειτουργίας και ξεχωριστά το ένα απο το άλλο ώστε για 5 λεπτά Τρισάγιο, γιατί μνημόσυνο δεν είναι, να υπάρχουν 2 έως 4 ψάλτες σε χορωδίες / κοροϊδίες για να γδέρνουν κανονικά του συγγενείς του εκλιπόντος.

Ο ...Καντιώτης που "κάπως" εκφέρεις, όπως και τον μακαριστό Αντώνιο Σιατίστης μαζί οι 80 επίσκοποι περίπου της σημερινής Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν τους φτάνουν.

Όσο για τον επίσκοπο που ξέρει όπως λές τη Γραφή, με αυτό που είπε είτε μισθωτός είναι, είτε βολεμένος, είτε αρέσκεται στο να κάνει "πλάτες" σε μισθωτούς ποιμένες / εφημερίους.

Δεν με ενοχλεί τόσο για το εάν υπάρχουν 5, 10 ανώμαλοι μέσα στον κλήρο. Ο άνθρωπος είναι πτωτικός και η πτώση του είναι συνάρτηση πρώτα της κοινωνίας που ζει και επιβάλλει ελαφρά τη καρδία συγκεκριμένους πλέον τρόπους ζωής κυρίως όμως αποτυχημένων οικογενειών.

Σκάνδαλο για εμένα είναι να καταγγέλεις κάτι τέτοιο στον οικείο επίσκοπο, ο μάρτυς να έχει ίδια πείρα, να είναι εκκλησιαστικός και η υπόθεση να μπαίνει στο αρχείο.........

Η Εκκλησία της Ελλάδος τί να πει για τα τυχερά; Είναι καθεστώς σχεδόν σε όλη την επικράτεια, εδώ υπάρχουν ταμεία τυχερών και ιερείς κοιμητηρίων ...για την εξυπηρέτηση του κόσμου....... και ακόμα και αν υποκριτικά τα καταδικάσει τα αποδέχεται στην πράξη.

Αδελφέ, δεν είναι ειρωνία αλλά διαπίστωση ότι έχουμε γίνει κριτές των άλλων και νομίζουμε ότι η άποψή μας είναι η λύση για κάθε πρόβλημα.

Τις μεγάλες γραμματοσειρές τις χρησιμοποιώ για να τονίσω ειδικότερα αυτό που θέλω και όχι κάτι άλλο πέραν αυτού.

Κάνεις λόγο για πλήστες περιπτώσεις επίορκων και σκανδαλοδών Ιερέων, νομίζοντας κανείς ότι κάποιοι τις αρνούνται, και πρέπει να τους πείσεις.. Συμφωνώ μαζί σου. Το έχω δηλώσει αυτό με τις θέσεις μου ότι αμαρτάνουν θανάσιμα κάποιοι Ιερείς, αλλά η κρίση ανήκει στο Θεό και σε κανέναν άλλο.

Δεν δίνω σημασία στον οποιοδήποτε Δεσπότη όταν αυτό που λέει αντίκειται την εμπειρία της Εκκλησίας, που είναι εμπειρία των Πατέρων. Στον Δεσπότη που αναφέρθηκες και σ`αυτόν που αναφέρθηκα εγώ, με σκοπό την αντιπαράθεση, αυτό ήθελα να πώ: διαπιστώνεται Σιμωνία μέσα από τα παραδείγματά μας;

Μ`αρέσει να "ψάχνω" το βάθος του πράγματος με θεολογικές συσχετίσεις,
και όχι κρίνοντας εκ πρώτης όψεως. Αυτό εξ` άλλου φαίνεται στο διάλογο που έχω με τον Iona, προβάλλοντας, κατά τη γνώμη μου, επιχειρήματα θεολογικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να έχω λάθος. Και όταν χρειαστεί θα προβάλλω παραδείγματα για να γίνω κατανοητός και ακόμα για να μην παρεξηγηθώ.

Τα περί εμπειρίας που αναφέρεις και την θεολογική σου μόρφωση δεν θα τα κρίνω εγώ, τα σέβομαι, αλλά κι εσύ δε με γνωρίζεις.

Όσο για τον Δεσπότη που πρόβαλλα ως παράδειγμα, δεν τον γνωρίζεις.
Έχει δυο μισθούς και είναι τόσο σπάταλος που αναγκάζεται να δανείζεται, αφού τα χρήματά του τα μοιράζει από δω και από κεί. Άσε να έχω κι εγώ μια εμπειρία που δεν γνωρίζεις.

Για πές μου: στο παράδειγμα που έφερα για τους 5-10 ανώμαλους κληρικούς, καθώς και στη λήψη τυχερών από Ιερείς που απαιτούν, τι φταίει;
Το πάθος τους ή μήπως, στην πρώτη περίπτωση τα όργανά τους και στην δεύτερη τα χρήματα;

Εκεί εστιάζω: ΣΤΟ ΠΑΘΟΣ

Στο τέλος όσων μου αναφέρεις κάνεις λόγο για ταμεία κληρικών, για Ιερείς κοιμητηρίων και ότι υποκριτικά τα καταδικάζει η Εκκλησία της Ελλάδος.

Παρόλ` αυτά πως αποδεικνύεται η Ζιμωνία;
inaapp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από inaapp »

Ionas έγραψε:Φίλε Inaap

Όταν βάζεις τη λέξη έκτακτα μπροστά από τα: Χαρίσματα του Αγίου πνεύματος....μοιραίο είναι να φαίνεται ότι διαχωρίζουμε τα χαρίσματα σε έκτακτα και τακτικά...

Ο Μέγας Βασίλειος λέει: μην προσπαθείτε να το επικαλύψετε με ευσέβεια ότι δεν τα παίρνετε πριν τα χρήματα αλλά σας τα δίνουν αυτοβούλως μετά...έγινε πώληση ...και πουλάτε τη ΧΑΡΗ...και θα πωληθείτε στο σατανά...

Τα τελευταία που έγραψες δείχνουν ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα οι Ιερείς που θα ζούνε από τις εισφορές των Πιστών...αλλά θα πάψει αυτό το άθλιο εμπόριο. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αυτές τις αποδοχές εννοεί......

Αγαπητέ μου φίλε Iona,

Έκτακτα (επίρρ.): εκτάκτως, κατ`εξαίρεση, εκτός προγράμματος

Σχετικά με τον λόγο του Μ.Βασιλείου έχω να σου πω τα εξής: Δικαίως ο άγιος απαγορεύει τη λήψη χρηματων πρό και μετά χειροτονίας.
Υποτίθεται ότι ο Επίσκοπος είναι καθ`όλα, τουλάχιστον έτσι επιβάλλεται, εις τύπον και τόπον Χριστού.

Επιτρέπει άρα η θέση του να χρηματίζεται σε ότι απαγορεύουν οι Ιεροί κανόνες; Και αυτό γιατί πρέπει να είναι ακτήμων, παράδειγμα αφού αντιπροσωπεύει τον Χριστό. Εξάλλου αυτός δεν είναι ένας από τους λόγους για την αγαμία των Επισκόπων, προκειμένου να είναι απερίσπαστος;
Μέσω Επισκόπου δεν δίδεται η Χάρις την ώρα της Χειροτονίας; Αυτή η Χάρη δεν είναι Δωρεά Αγίου Πνεύματος; Σε ποιόν ανήκει; Αυτό στιγματίζει και ο Μ. Βασίλειος. Μιλάει καθαρά και ξάστερα για χειροτονία.

Σχετικά με το τελευταίο, πίστεψέ με, περισσότερο σκανδαλιστικό θα είναι να λαμβάνει ο Ιερέας 50000-150000 ευρώ από εισφορές, παρά πολύ λιγότερα
έστω και με τυχερά, όταν όμως δεν τα ζητάει. Δεν το συζητάμε ότι συμφέρει η πρώτη λύση. Όλοι παπάδες θα γίνουν.

Πάει σήμερα ο Ρωμανίδης. Μου φάγατε τον χρόνο.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”