Ειλικρίνεια!!!!!

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Ειλικρίνεια!!!!!

Δημοσίευση από smarti »

Μια ωραία καλημέρα σε όλους.....εχθές το βράδυ μάλλον τα ξημερώματα σκεφτόμουνα πάρα πολύ..τι σκεφτόμουν?
Πιστεύετε οτι οι ανθρώπινες σχέσεις στη σημερινή κοινωνία είναι βασισμένες στην ειλικρίνεια?
Μέσα στην οικογένεια..μέσα στη φιλία μέσα στο χώρο εργασίας....πιστεύετε υπάρχει ειλικρινια....μπορούμε να έχουμε σαν τα μικρά παιδιά απονήρευτα εμπιστοσύνη?
Πόσο ειλικρινείς είναι τελικά οι ανθρώπινες σχέσεις?
Θα χαρώ να πάρω κάποια απάντηση σας.....
:39 :9
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: Ειλικρίνεια!!!!!

Δημοσίευση από filotas »

Δυστυχώς η μόνη ειλικρίνεια που υπάρχει στις σχέσεις των σύγχρονων ανθρώπων είναι η αδιαφορία. Με λίγα λόγια οι σημερινοί άνθρωποι είναι ειλικρινείς, μόνο όταν δεν τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα των λόγων τους.

Κατά τα άλλα όλοι ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα. Λέμε συνεχώς ψέμματα, για να εξυπηρετήσουμε τα κακώς νοούμε συμφέροντά μας, τόσο που έχουμε ξεχάσει πια είναι η αλήθεια.

Τελικά δεν είμαστε ειλικρινής ούτε με τον εαυτό μας. Κι αυτόν προσπαθούμε να τον κοροϊδέψουμε, ότι είναι σωστός και μια χαρά, ενώ η συνείδησή μας βοά ότι είμαστε χάλια.
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από vasilikirimp »

Η ειλικρίνεια στον εργασιακό χώρο πιστεύω ότι μεχρι ενα σημειο ειναι ανεφικτη.
σκεφτείται να εισαι πωλήτρια και να εχεις πελάτη /σσα και να πρεπει να πουλήσεις αλλά να οφείλεις να εισαι και ειλικρινεις......................... Απλά ένα παράδειγμα.
Πιστεύω όμως οτι αυτα ειναι τα κατά συνθηκη ψεύδη και δε μορούμε να τα αποφύγουμε.
απλά οφείλουμε να μη κανουμε κακο σε κανεναν.
Εκει ομως που επιδιωκουμε να λειτουργουμε σε ειλικρινη βάση ειναι η οικογενεια.
Δε μπορω να φανταστω σχεση ανδρογυνου ή σχεση γονιων - παιδιων που δεν εχουν ως βαση την ειλικρινεια και αν υπάρχουν στιγμες που πιθανον να παρεκλινουν οφειλουμε να επανερχομαστε και να οπλιζομαστε με περισσοτερη θεληση.
Γενικα ομως ειναι ελαχιστοι αυτοι που πραγματικα μπορουν και εχουν το σθενος με οτι κοστος και να κουβαλα να ειναι αληθινοι.
Οι περισσοτεροι ειμαστε " καπως " και συνεχεια ζητάμε τη βοηθεια και συγχωρεση ωστε να μπορεσουμε να δουμε πρωτα απ'όλα τη δικη μας ειλικρινεια και μετα να την εφαρμοσουμε.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Σμαραγδή βλέπεις ολάκερη την κοινωνία που ζούμε να τείνει προς την διαφθορά, την ανηθικότητα και την πνευματική σήψη. Είναι λοιπόν δυνατόν μέσα σ' αυτό το κλίμα, που επιδεινώνεται συνεχώς, όσο περνάει ο καιρός, να υπάρχουν αυτά τα ωραία ιδανικά, στα οποία αναφέρεσαι; Μιλάω βέβαια για τον μέσο όρο των ανθρώπων. Σαφώς και δεν είναι όλοι έτσι, αλλά έχω την εντύπωση πως - δυστυχώς - η πλειοψηφία είναι.
Γι' αυτό και όσοι μπορούν να διατηρήσουν τα ιδανικά αυτά στην καθημερινότητά τους, θεωρώ ότι είναι ήρωες, είναι οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ Χριστιανοί.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
theodore
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από theodore »

Δυστυχώς δεν υπάρχει ειλικρίνεια στον κόσμο μας.Όταν αποφεύγουμε την αλήθεια επειδή τις περισσότερες φορές έχει κόστος τότε οι σχέσεις των ανθρώπων βασίζονται στην ιδιοτέλεια.Η ειλικρίνεια τις περισσότερες φορές κοστίζει ακριβά, ιδαίτερα στον εργασιακό χώρο.Η ειλικρίνεια είναι ο καθρέπτης της αλήθειας.Δεν είμαστε ειλικρινείς αρκετές φορές επειδή ο κόσμος που ζούμε δεν ανταμοίβει το θάρρος της γνώμης μας.Φοβόμαστε να είμαστε ειλικρινείς με τον συνάνθρωπο μας επειδή μπορεί να έχει προσωπικό κόστος στην ζωή μας ή στην εργασία μας.Ειλικρίνεια είναι χαρακτηριστικό εκείνων των Ανθρώπων που ομιλούν και σκέπτονται μέσα απο την καρδιά τους και στην συνέχεια ακολουθεί ο λογισμός τους.Που είναι λοιπόν αυτοί οι Άνθρωποι;
Είναι κρυμένοι πίσω στον υλισμό, στην καχυποψία, στο ατομικό συμφέρον και στο διαρκές ψέμα.Και το χειρότερο δειν είναι να λές ψέμα αλλά να κρύβεις την αλήθεια.
Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά την άποψη μου, μπορεί να μην είμαστε ειλικρινείς.Είναι οι περιπτώσεις αυτές που το να είμαστε ειλικρινείς μπορεί να επιβαρύνει την σωματική ή ψυχική υγεία των συναθρώπων μας.Συνήθως τέτοιες περιπτώσεις αφορούν προβληματα υγείας και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τι θα πούμε και πως θα το πούμε.
Τελικά είναι δύσκολο να είμαστε σήμερα ειλικρινής επειδή φοβόμαστε...ή στην χειρότερη περίπτωση βολευόμαστε...
Οι άνθρωποι θερίζουμε ο, τι σπείραμε.
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Teri »

smarti έγραψε: Μέσα στην οικογένεια..μέσα στη φιλία μέσα στο χώρο εργασίας....πιστεύετε υπάρχει ειλικρίνεια....
Μέσα στην οικογένεια... Με τρόμο σκέφτηκα την πιθανότητα να μην υπάρχει ειλικρίνεια στην οικογένεια! Δεν είναι οικογένεια ένα τέτοιο μοντέλο: κακής ποιότητας συγκατοίκηση είναι!

μέσα στη φιλία Έχω την αίσθηση ότι κι εδώ η ειλικρίνεια είναι ένα από τα βασικά συστατικά της σχέσης. Μιλάμε φυσικά για φιλία κι όχι για κοινωνικές επαφές ή απλές γνωριμίες, έτσι δεν είναι;

μέσα στο χώρο εργασίας Εδώ το πράγμα δυσκολεύει: επαφίεται στον ....πατριωτισμό του καθενός! Δυστυχώς όπως είπαν και οι προηγούμενοι η δομή της κοινωνίας μας εμπεριέχει πλέον πολύ ψέμα και εγωισμό. Μ' αυτές τις προϋποθέσεις είναι δύσκολο να διακρίνεις... Έτσι κάποιοι παρουσιάζουν σκόπιμα έναν πλασματικό εαυτό προς ίδιον όφελος (;;;;;;-συμφωνώ με όσα γράφει ο Νίκος) ενώ κάποιοι άλλοι "κουμπώνονται", αλλά μήπως κι αυτό δεν είναι μια μορφή ανειλικρίνειας;

Πάντως Σμαρούλα μου σε χαίρομαι! Πάλι στα βαθιά μας έβαλες να κολυμπήσουμε! Να είσαι καλά!!
Άβαταρ μέλους
theodora
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodora »

Έχω σοκαριστεί από όσα διαβάζω! Θέλετε να πείτε πως είμαστε ΨΕΥΤΕΣ?

Για ποιόν λόγο να μην είναι ειλικρινείς οι σχέσεις μας? Μιλάω για τις σχέσεις του καθενός από εμάς που εκφράζουμε τις απόψεις μας σε αυτόν εδώ τον χώρο, όχι γενικά για τις σχέσεις του «κόσμου»...............(και εμείς κόσμος δεν είμαστε? )
Εμείς, εσύ, εγώ ο καθένας, έχει κάτι να κρύψει από τον άλλον άνθρωπο και δεν φέρεται ειλικρινά απέναντι του?
Υπάρχει κάποιος φόβος απέναντι στον άλλον και δεν είμαστε ειλικρινείς? (φόβος απόρριψης, χλευασμού, ο φόβος της μη κατανόησης από τους άλλους)
Υπάρχει κάποιος δόλος από την μεριά μας? Μήπως υπάρχει ντροπή ή νιώθουμε ανασφαλής απέναντι στον άλλον άνθρωπο που σχετίζομαστε?
Τί θα κερδίσω εάν πω ψέμματα στον συγγενή, στον φίλο, στον γνωστό μου, στους ανθρώπους που σχετίζομαι γενικά μαζί τους?

ΥΓ Όσο για τον χώρο εργασίας οφείλω να είμαι συνεπής και ειλικρινής απέναντι στον εργοδότη που μου δίνει ψωμί.......... και όχι στον πελάτη γιατί σε κάποια προϊόντα θα είναι καλύτερη η εταιρεία στην οποία εργάζομαι και σε κάποια άλλα η ανταγωνιστική εταιρεία! Ας ψαχτεί και ο πελάτης λιγάκι.............. δεν γεννήθηκε σήμερα! Και αυτός εργαζόμενος είναι (ο πελάτης) και κατανοεί πως πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας σωστά.
Ξεχωρίζω τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα πρέπει να μην κοιτάνε να γδέρνουν τον πελάτη ανάλογα με τις ανάγκες τους.......
Το θέμα όμως στην εργασία είναι διαφορετικό γιατί εκεί δεν υπάρχουμε σαν πρόσωπα, αλλά σαν υπάλληλοι, σαν υπεύθυνοι (άντε να έχεις 5-10-20 άτομα υπ΄ευθύνη σου), σαν συνάδελφοι στο ίδιο έργο......... και οφείλουμε να δουλεύουμε όπως ο εκάστοτε εργοδότης μας υποδεικνύει (εφόσον είναι δικό του το έργο και όχι δικό μας) Και φυσικά σε όποιον δεν αρέσει η ατιμία του εργοδότη σηκώνεται και φεύγει και μένει άνεργος και ψάχνει αλλού να εργασθεί. (σε τελική ας με κρίνει ο Κύριος γιατί έσπρωξα το ένα ή το άλλο προϊόν στην εργασία μου, και ας είναι αυτή η αμαρτία μου)

Όμως γιατί λέτε πως δεν είμαστε ειλικρινείς στις (προσωπικές) σχέσεις μας?

Η δική μου άποψη είναι πως στο μεγαλύτερο ποσοστό είμαστε ειλικρινείς οι άνθρωποι.
Έχοντας όμως αδυναμίες και πάθη δημιουργούμε μόνοι μας προβλήματα ειλικρίνειας, που ίσως δεν υπάρχουν.
Μήπως είμαστε λιγάκι καχύποπτοι? Πονηροί? Ανασφαλείς?
Έχω την εντύπωση πως ότι δίνουμε, αυτό και παίρνουμε από τους ανθρώπους που σχετιζόμαστε.
Εάν είμαι ανειλικρινής θα πάρω ψέμμα. Εάν είμαι επιφυλακτικός θα πάρω την επιφύλαξη. Εάν είμαι συμφεροντολόγος και εγωιστής θα πάρω την απόρριψη ή το χτύπημα στην γωνία.
Και εάν είμαι ειλικρινής, θα πάρω την ειλικρίνεια στις σχέσεις μου.

:cry: :cry:
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Teri »

theodora έγραψε: Έχω την εντύπωση πως ότι δίνουμε, αυτό και παίρνουμε από τους ανθρώπους που σχετιζόμαστε.
Εάν είμαι ανειλικρινής θα πάρω ψέμμα. Εάν είμαι επιφυλακτικός θα πάρω την επιφύλαξη. Εάν είμαι συμφεροντολόγος και εγωιστής θα πάρω την απόρριψη ή το χτύπημα στην γωνία.
Και εάν είμαι ειλικρινής, θα πάρω την ειλικρίνεια στις σχέσεις μου.

:cry: :cry:
Αυτό θα ήταν το ιδανικό! Δυστυχώς όμως δεν είναι πάντα έτσι. Κανείς δε σου εξασφαλίζει ότι θα πάρεις αυτό ακριβώς που θα δώσεις. Συμφωνώ, είναι θλιβερό, αλλά είναι η αλήθεια: είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στο συνάνθρωπο. Ίσως όμως αυτό να μην είναι επιλογή ψεύδους αλλά να υπακούει περισσότερο στο αίσθημα της αυτοσυντήρησης....
Άβαταρ μέλους
theodora
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodora »

Άλλο πράγμα είμαι επιφυλακτικός και άλλο δεν είμαι ειλικρινής.
Και ούτε μπορούμε να σχετιστούμε με όλους τους ανθρώπους. Κάνουμε κάποιες επιλογές (σωστές-λάθος είναι δικαίωμα μας) στους ανθρώπους, έτσι δεν είναι? Δεν λέμε να γίνουμε αυτάδελφοι με όλους τους συναδέλφους, ούτε με όλους τους συγγενείς μας, γιατί είναι θέμα χαρακτήρα το εάν θα ταιριάξουμε για περαιτέρω παρέα.
Όμως το ότι δεν είμαστε ειλικρινείς στις υπάρχουσες σχέσεις μας ή δεν είναι οι άλλοι ειλικρινείς δεν το πιστεύω κάτι τέτοιο. Δεν το έχω νιώσει κάτι τέτοιο.
Σίγουρα θα έχει συμβεί και από τον έναν ή από τον άλλον στην διάρκεια της οποιασδήποτε σχέσης να έχουν ειπωθεί υπερβολές, φαντασιώσεις, και ψέμματα ναι. Αλλά το να ειπωθεί κάποτε ένα ψέμμα και ίσως μετά να το αποκαλύψουμε, δεν σημαίνει αυτόματα πως η βάση της σχέσης όλης δεν ήταν η ειλικρίνεια και πως είναι μιά σχέση υποκριτική!
Και σίγουρα δεν είμαστε ειλικρινείς επειδή είναι ο άλλος. Είμαστε γιατί έτσι θέλουμε να είμαστε. 8)
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Κοιταξτε, ακουγεται με την κοσμικη λογικη λιγο πεσιμιστικο αυτο που θα πω, και που δεν το λεω εγω, δεν ειναι δικο μου δηλαδη, οτι: Η μονη Αληθεια, και μαλιστα ενυποστατη ειναι ο Χριστος!

Οτιδηποτε αλλο ειναι μια συμβαση, μια αισθηση, μια ψευδη και προσκαιρη πραγματικοτητα. Το να χτισεις αριστες σχεσεις ακομα και ειλικρινεις, δεν σε οδηγει στον Θεο, εαν δεν εχεις θεικο ερωτα, προς το ακρον εφετον τον Χριστο.

Ολα αυτα που μας περιβαλλουν, ειναι οδηγος σωτηριας, εγχειριδιο χρησης, οδηγιες τυπωμενες σε υλη, για να πορευθουμε απο το Κατ'Εικονα που το εχουμε (το εχουμε και αυτο; συζητησιμο στις μερες μας), στο Καθ'Ομοιωσιν και να θεωθουμε κατα Χαριν.

Ετσι μην ψαχνεις, smarti, να βρεις το αγαθον και το τελειο, στις εφημερες σχεσεις της φθαρτης μας μεταπτωτικης ζωης. Εσυ να εισαι αυτη που εισαι, να δινεις αυτο που εχεις, να μην εχεις απαιτηση να παρεις, γιατι οτι ειναι να παρουμε, απο τον Χριστο θα'ρθει, και πορευεσαι με την Πιστη και την συνειδηση σου οσο το δυνατο πιο καθαρη.

Μη ζητας το δικαιο εδω, για να δικαιωθεις απο τον Θεο., οντολογικα, οχι συμφεροντολογικα..
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”