Έχω σοκαριστεί από όσα διαβάζω! Θέλετε να πείτε πως είμαστε ΨΕΥΤΕΣ?
Για ποιόν λόγο να μην είναι ειλικρινείς οι σχέσεις μας? Μιλάω για τις σχέσεις του καθενός από εμάς που εκφράζουμε τις απόψεις μας σε αυτόν εδώ τον χώρο, όχι γενικά για τις σχέσεις του «κόσμου»...............(και εμείς κόσμος δεν είμαστε? )
Εμείς, εσύ, εγώ ο καθένας, έχει
κάτι να κρύψει από τον άλλον άνθρωπο και δεν φέρεται ειλικρινά απέναντι του?
Υπάρχει κάποιος
φόβος απέναντι στον άλλον και δεν είμαστε ειλικρινείς? (φόβος απόρριψης, χλευασμού, ο φόβος της μη κατανόησης από τους άλλους)
Υπάρχει κάποιος
δόλος από την μεριά μας? Μήπως υπάρχει
ντροπή ή νιώθουμε ανασφαλής απέναντι στον άλλον άνθρωπο που σχετίζομαστε?
Τί θα κερδίσω εάν πω ψέμματα στον συγγενή, στον φίλο, στον γνωστό μου, στους ανθρώπους που σχετίζομαι γενικά μαζί τους?
ΥΓ Όσο για τον χώρο εργασίας οφείλω να είμαι συνεπής και ειλικρινής απέναντι στον εργοδότη που μου δίνει ψωμί.......... και όχι στον πελάτη γιατί σε κάποια προϊόντα θα είναι καλύτερη η εταιρεία στην οποία εργάζομαι και σε κάποια άλλα η ανταγωνιστική εταιρεία! Ας ψαχτεί και ο πελάτης λιγάκι.............. δεν γεννήθηκε σήμερα! Και αυτός εργαζόμενος είναι (ο πελάτης) και κατανοεί πως πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας σωστά.
Ξεχωρίζω τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα πρέπει να μην κοιτάνε να γδέρνουν τον πελάτη ανάλογα με τις ανάγκες τους.......
Το θέμα όμως στην εργασία είναι διαφορετικό γιατί εκεί δεν υπάρχουμε σαν πρόσωπα, αλλά σαν υπάλληλοι, σαν υπεύθυνοι (άντε να έχεις 5-10-20 άτομα υπ΄ευθύνη σου), σαν συνάδελφοι στο ίδιο έργο......... και οφείλουμε να δουλεύουμε όπως ο εκάστοτε εργοδότης μας υποδεικνύει (εφόσον είναι δικό του το έργο και όχι δικό μας) Και φυσικά σε όποιον δεν αρέσει η ατιμία του εργοδότη σηκώνεται και φεύγει και μένει άνεργος και ψάχνει αλλού να εργασθεί. (σε τελική ας με κρίνει ο Κύριος γιατί έσπρωξα το ένα ή το άλλο προϊόν στην εργασία μου, και ας είναι αυτή η αμαρτία μου)
Όμως γιατί λέτε πως δεν είμαστε ειλικρινείς στις (προσωπικές) σχέσεις μας?
Η δική μου άποψη είναι πως στο μεγαλύτερο ποσοστό είμαστε ειλικρινείς οι άνθρωποι.
Έχοντας όμως αδυναμίες και πάθη δημιουργούμε μόνοι μας προβλήματα ειλικρίνειας, που ίσως δεν υπάρχουν.
Μήπως είμαστε λιγάκι καχύποπτοι? Πονηροί? Ανασφαλείς?
Έχω την εντύπωση πως ότι δίνουμε, αυτό και παίρνουμε από τους ανθρώπους που σχετιζόμαστε.
Εάν είμαι ανειλικρινής θα πάρω ψέμμα. Εάν είμαι επιφυλακτικός θα πάρω την επιφύλαξη. Εάν είμαι συμφεροντολόγος και εγωιστής θα πάρω την απόρριψη ή το χτύπημα στην γωνία.
Και εάν είμαι ειλικρινής, θα πάρω την ειλικρίνεια στις σχέσεις μου.